27 Ekim 2008, Pazartesi 08:13:59

Tusaş, havacılık projelerine talip!

TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı, iki yıldır Airbus yetkilileri nezdinde girişimlerde bulunduğunu ve A400M projesinde çalışan tasarımcı ekiple Airbus’un sivil havacılık projelerine talip olduklarını söyledi.
  • Haberde bahsi gecen TUSAS teknik ekibinin A350 için yaptiklari gorusme Toulouse'da gerceklestirilmis olabilir mi???

TUSAŞ, Airbus’ın rakibi Boeing’in dev yolcu uçağı 787’ye karşı tasarlatacağı yeni nesil çift koridorlu ve geniş gövdeli yolcu uçağı A350 XWB’nin 500 milyon avroluk iş payı ihalesinde İsveçli Saab ile birlikte kısa listeye kalmayı başardı. TUSAŞ önümüzdeki dönemde Boeing için de tasarım yapmayı hedefliyor

Türkiye’nin havacılık ve uzay merkezi olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. TUSAŞ), uluslararası başarılarına bir yenisini ekledi. TUSAŞ, Airbus’ın rakibi Boeing’in dev yolcu uçağı 787’ye karşı tasarlatacağı yeni nesil çift koridorlu ve geniş gövdeli yolcu uçağı A350 XWB modeliyle ilgili 500 milyon avroluk iş payı ihalesinde İsveç’in Saab firmasıyla birlikte kısa listeye kaldı.  TUSAŞ, dünyanın en büyük askeri kargo uçağı olan ve Avrupa havacılık ailesinin ile ortak yürütülen A400 M projesinde edindiği deneyim ve üstün ürün kalitesini ilk defa bir sivil uçak projesinin tasarım aşamasına taşımaya hazırlanıyor. TUSAŞ’ta A400M projesinde, Airbus’ın ve Avrupa havacılık ailesinin altyapısına hâkim, onların kullandığı tasarım araçlarını kullanan ve onların süreçleriyle tasarım yapan 180 tasarımcı bulunuyor.

Konsept tasarım tamam
TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, iki yıldır Airbus yetkilileri nezdinde bizzat girişimlerde bulunduğunu ve özellikle A400M projesinde çalışan tasarımcı ekiple  Airbus’un sivil havacılık projelerine talip olduklarını söyledi. Tüm girişimler sayesinde, Airbus’ın rakibi Boeing’in ürettiği 787 tipi yolcu uçağına karşı harekete geçtiğini ve A350 XWB modelini geliştirme kararı aldığını anımsatan Dörtkaşlı, tasarımın konseptinin bittiğini, detay tasarım aşamasına gelindiğini söyledi.  Dörtkaşlı, yeni nesil çift koridorlu geniş gövdeli sözkonusu uçak için Airbus’tan iş payı istediklerini, dünya devi beş firmayla girdikleri yarıştan da İsveç’li Saab ile kısa listeye kaldıklarını söyledi.

Dörtkaşlı, Risk Paylaşımcı Ortaklık (Risk Sharing Partnership - RSP) modeli ile tasarım yapılacağını ve tasarım için para alınmayacağını, ancak uçak sattıkça gelirin artacağını söyledi. Haziran ayında bir teknik ekibin Tunus’a giderek uçak ile ilgili çalışmalara katıldığını belirten Dörtkaşlı, her şeyin yolunda gittiğini söyledi.
Airbus yetkililerinden edindikleri izlenimin, TUSAŞ’ın şansının çok yüksek olduğu yönünde olduğunu belirten Dörtkaşlı, başlangıçta 500 milyon Avro civarında olan iş büyüklüğünün uçak satıldıkça katlanarak artacağını söyledi.

Yılda 60 milyon dolar
Dörtkaşlı, “Burada asıl önemli olan, ilk defa bir sivil uçak üretim projesinde tasarım ve üretimin RSP modeli ile alınacak olması” diye konuştu. Muharrem Dörtkaşlı aynı girişimi Boeing sivil nezdinde de yaptıklarını belirtirken, “Şimdilik onlar tasarlıyor bize gönderiyor, biz de burada bazı parçalar üretiyoruz. Boeing sivil için yılda yaklaşık 60 milyon dolarlık mal üretiyoruz ama biz tasarım işini de almak istiyoruz. İleride Boeing için de tasarım işleri almayı umud ediyoruz. Amacımız artık başkalarının tasarladıklarını üretmek değil, kendi tasarımlarımızı üreterek projelerde ortak olmak” diyerek hedeflerinin büyük olduğunu vurguladı.

 

 

Tusaş, havacılık projelerine talip!

Yorumlar

AirBus ~ 15 yıl önce
Haberde bahsi gecen TUSAS teknik ekibinin A350 için yaptiklari gorusme Toulouse'da gerceklestirilmis olabilir mi???

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000