21 Ekim 2013, Pazartesi 14:37:13

TÜRKİYE'YE TESLİMİ YAPILIYOR

Türkiye'nin de üretim ortağı olduğu geleceğin nakliye uçağı olarak nitelendirilen A400M'in Türkiye'ye ilk teslimatı önümüzdeki ay içinde yapılacak...
  • BU TEKNOLOJIYI AIRBUS 1988 DE UKRAINADAN TRANSFER ETTI. ORTAKLIK YAPICAKLARDI TEKNOLOJIYI ALDIKLARINI SANIP, UKRAINAYI EKARTE ETMISLERDI, ISI COZEMEDILER, BUNDAN GECIKTI.
  • Ben 18 yasinda Hollanda'da haberlerde Boing ve Ukrainali Ucak ureticisinin bu proje icin ortak yatirim yaptigini haberlerde izlemistim. Daha sonra haberlerde Airbus Ukrainali ucak ureticisinden teknolojiyi caldigu ve ayrildigi icin iki sirket arasinda kiyamet kopmustu. Bu ucagin teknolojisi Ukraina ya ayittir.
  • Evet evet yerli gibi wallaa :) milli imkanlar falan filan

Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İspanya ve Türkiye'nin proje ortakları arasında olduğu A400M'in ilki, geçtiğimiz günlerde Fransa'ya teslim edilmişti. İspanya'da imal edilen Airbus A400M askeri nakliye uçağının ikincisinin Türkiye'ye teslimatı için ise sayılı günler kaldı. Önümüzdeki yıl Türkiye'ye verilecek ikinci uçak da imalat hattında bulunuyor.

Türkiye'nin ilk stratejik nakliye uçağı olan A400M, Türk mühendislerinin tasarım ve imalatına katıldığı ilk uluslararası uçak projesi. 37 ton yük taşıyabilen uçağın, Kayseri Erkilet'te 221. filoda görev yapması planlanıyor.

Türk Hava Kuvvetleri, proje kapsamında, 2013 yılında 1, 2014 yılında 1, 2015'ten 2018'e kadar da her yıl 2 uçak teslim alacak. 2018 de son uçak yani 10'uncu A 400M Türkiye'ye teslim edilecek. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) aktif olarak yer aldığı projede, yaklaşık 500 Türk mühendis görev yaptı. Uçağın imalatında yaklaşık 1,5 milyar avroluk üretim gerçekleştirecek olan TUSAŞ, satılacak uçaklardan da ayrıca pay alacak.

Toprak pistlere inip kalkabiliyor

A400M'in seyir yüksekliği 11 bin 300 metre, maksimum hızı saatte 780 kilometre. 4 motorlu olan A400M nakliye uçağı, toprak pistlere de inip kalkabiliyor. Her biri 11 bin beygir gücünde 4 adet turboprop motor, uçağa jet performansı sağlıyor. İstanbul'dan kalkıp yakıt ikmali yapmaksızın ABD kıtasına gidebilen uçağın kabini 17 metre uzunluğunda. Uçak, gerektiğinde 66 sedye ve 25 sağlık personeli ile kısa sürede uçan hastane haline getirilebiliyor.

Türkiye'nin de üretim ortağı olduğu geleceğin nakliye uçağı olarak nitelendirilen A400M'in Türkiye'ye ilk teslimatının kasım ayında yapılması planlanıyor.

Türkiye toplamda 10 uçak alacak

A400M Programı 1985 yılında başlatıldı, Türkiye'nin bu projeye katılımı ise 1988'de gerçekleşti. Program çerçevesinde Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 10 uçak tedarik edilecek.

A400M uçağının ön orta gövde, arka gövde üst bölümü, paraşütçü kapıları, acil çıkış kapısı, arka üst kaçış kapağı ve kuyruk konisi gibi ana yapısal komponentlerin yanı sıra en önemli uçuş kontrol yüzeylerinden olan kanatçık ve sürat frenlerinin tasarım ve üretimi TUSAŞ mühendis ve teknisyenleri tarafından gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda TUSAŞ tarafından tasarlanan ve üretilen ilk ürün sevkiyatı temmuz 2006 içinde yapıldı.

Ayrıca A400M uçağının kokpit hariç tüm iç ve dış aydınlatma sistemleri ile atık/temiz su sistemlerinin birinci derece tasarım ve tedarik sorumluluğu da TUSAŞ tarafından üstleniliyor. A400M uçağının tüm gövde kablo donanımı üretimi de TUSAŞ iş payında bulunuyor. Uçağın gövde montajı Almanya Bremen'de, nihai montajı da İspanya Sevilla'da yapılıyor.

TÜRKİYE'YE TESLİMİ YAPILIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
BU TEKNOLOJIYI AIRBUS 1988 DE UKRAINADAN TRANSFER ETTI. ORTAKLIK YAPICAKLARDI TEKNOLOJIYI ALDIKLARINI SANIP, UKRAINAYI EKARTE ETMISLERDI, ISI COZEMEDILER, BUNDAN GECIKTI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Ben 18 yasinda Hollanda'da haberlerde Boing ve Ukrainali Ucak ureticisinin bu proje icin ortak yatirim yaptigini haberlerde izlemistim. Daha sonra haberlerde Airbus Ukrainali ucak ureticisinden teknolojiyi caldigu ve ayrildigi icin iki sirket arasinda kiyamet kopmustu. Bu ucagin teknolojisi Ukraina ya ayittir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yerli wallah ~ 11 yıl önce
Evet evet yerli gibi wallaa :) milli imkanlar falan filan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
???? ~ 11 yıl önce
Zamanında ipliği bile yurt dışından ithal eden. Anıtkabir'in bayrak ipini üretince tören yapan bir ülkeydik. Şimdi birçok projeye ortak olan şirketlerimiz var. Siz hala konuşun.
Erdal ~ 11 yıl önce
Siz biz. Ayni RTE gibi konustun @????
Gönül ~ 11 yıl önce
kapılarınız kapalı olsada 10 yılda elde edilen büyük başarıları kabullenemesenizde bu ülke kendi milli tankını (Altay), milli gemilerini (Milgem), kendi uydularını (Göktürk) ve uçaklarını üretir hale geldi dostum. Sizler bu ülke yararına yapılanları kabul edemeyenler, yıkmaya çaşışanlar, ne kadar uğraşırsanız uğraşın bu hükümetin başarılarına engel olamayacaksınız. 2105 de %60+, 2019 da %75, 2023 de %90 la halkın iktidarı devam edecektir.
yerli tabiii ~ 11 yıl önce
ALTAY TANKI, MİLGEM, GÖKTÜRK UYDULARI....................

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000