05 Mayıs 2008, Pazartesi 08:15:39

Türkiye'nin dev helikopter projesi

TAI ve Aselsan’la 91 askeri helikopter için 1 milyar dolarlık kontrat yaparak Türkiye’de helikopter üretecek olan İtalyan Agusta Westland’ın CEO’su Guiseppe Orsi, Türkiye’nin proje bitiminin ardından helikopter ihracatçısı olabileceğini söyledi.

Orsi, "İleride üretilecek helikopterler diğer ülkelere ihraç edilebilecek. Türkiye’nin yüksek teknoloji ihraç etme potansiyelini artacak" dedi.

İtalyan helikopter firması Agusta Westland’la 91 adet savaş helikopteri üretecek olan TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi(TAI), beş yıl sonra Türkiye’den helikopter de ihraç edebilecek. TAI tarafından T-129 adıyla Türkiye’de üretilecek 1 milyar dolarlık helikopter üretim projesinin yazılım ve diğer sistemleri yerli şirketler tarafından geliştirilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri Taarruz, Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) programında TUSAŞ Ana Yüklenici, Aselsan ve Agusta Westland firmaları ise, alt yüklenici olarak üretim görevini üstlenecek.

İhracatçı olabilirsiniz

ATAK programını daha iyi yönetebilmek için Agusta Westland, Ankara’da 20 kişinin çalışacağı bölge merkezi de açtı. Agusta Westland’ın CEO’su Guiseppe Orsi, proje kapsamında TAI ve Aselsan’a bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştireceklerini belirterek, Türkiye’nin proje bitiminin ardından helikopter ihracatçısı olabileceğini kaydetti. "TAI’nin üreteceği ATAK helikopterler kesinlikle en modern helikopterler arasında olacak" diyen Orsi, ATAK helikopterle daha fazla teknoloji değişimi olacağını kaydetti.

Yüksek teknoloji artırılıyor

Türkiye’de 1960’lardan beri iş yapan Agusta Westland, ilk defa bu boyutta bir teknoloji transferi yapacak. Guiseppe Orsi, 91 uçak için 1 milyar dolarlık kontrat yapıldığını aktararak, "Bu Türkiye’deki helikopter sektörü için önemli bir adım. Bu anlaşmayla ileride üretilecek helikopterler diğer ülkelere ihraç edilebilecek. Türkiye’nin yüksek teknoloji ihraç etme potansiyelini artırıyoruz" dedi.

200 adetlik pazar var

İşbirliği kapsamında ilk etapta Türkiye’de 50 helikopter üretilecek. İkinci ve üçüncü etapta ise diğerleri üretilecek. Dünyada sektörde gelecek on yılda 200 adetlik pazar olacağına dikkat çeken Orsi, Türkiye’nin bu potansiyeli kullanabileceğini belirtti. Guiseppe Orsi, helikopterin geleceğin önemli bir ulaşım aracı olacağının da altını çizerek, "Sağlık, yangınlar gibi bir sürü alanda kullanılabilir. Agusta’nın amacı TAI’nın üretimine destek vermek. Bu hem biz, hem de partnerimiz açısından önemli. Burada üretilen helikopterler için Türkiye çevresinde pazarlama imkanı olabilir. Helikopterde dünyada limitli kapasite var. Bunu artırmak lazım. İyi bir sektörünüz, mühendisleriniz ve havacılık geleneğiniz var. Havacılık çok gelecek vaat ediyor. Sektör büyüyebilir" değerlendirmesini yaptı.

İstenen sistem entegre edilebilir

İtalyan helikopter firması Agusta Westland’ın CEO’su Guiseppe Orsi, kendilerini rakipleri Amerikan Apachi ve Tiger’la da karşılaştırarak, "Bizim helikopterlerimiz Türkiye’den kontrol edilebilir. Aselsan gibi firmalar sistemlerini bunlara koyabilir. İstedikleri sistemi entegre edebilirler. Apachi’deki gibi istedikleri bir parçayı değiştirmek için onay ve izin almak zorunda değiller. Bu işbirliğinde üçüncü partilere bağımlı kalmayacaklar. Bizim helikopterlerimiz aynı zamanda daha az pahalı" diye konuştu.

TAI halka açılırsa biz de ilgileniriz

TAI’yle her türlü işbirliğini ve ortak girişimi düşünebileceklerinin altını çizen Orsi, halka açılması durumunda da TAI’yle ilgilenebileceklerini açıkladı. Guiseppe Orsi, "Her türlü işbirliğine hazırız. Türkiye’de beraber yeni ürün geliştirelim istiyoruz. Buna gerçekten hazırlıklıyız" dedi.

Ticari alanda da potansiyel var

Agusta’nın Türkiye’de ticari alanda faaliyet gösteren 10 helikopteri var. Orsi, ticari helikopter alanında da büyüme potansiyeli bulunduğunu aktararak, "Yangın ve medikal alan yanında iş hayatı için de kullanılabilir. Sivil helikopterlerin fiyatları 3.5-4.5 milyon dolar arasında" dedi.

Türk mühendislere İtalya’da eğitim

Proje kapsamında bazı Türk mühendisler eğitim için Agusta’nın İtalya’daki merkezinde eğitime gönderildi. Orsi, "Bunları İtalya’da yönetim ve mühendislik açısından eğitiyoruz. TAI’yle bu konuda da işbirliği var. Türkiye’de iyi mühendis temeli ve uçak üretim yeteneği bulunuyor" dedi.

Türkiye'nin dev helikopter projesi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000