07 Şubat 2013, Perşembe 12:32:14

TÜRKİYE'DEN YERLİ UÇAK ATAĞI

Başbakan'ın talimatıyla oluşturulan özel ekip, İsveç'te Saab'ın uçak motoru fabrikasında incelemelerde bulundu...
  • başbakanımızın idrak ettikleri şeylere sizin aklınız ve hayalleriniz ermez.O yüzden siz dert etmeyin.Gölge etmeyin başka ihsan istemez.
  • hüpletecek ar-ge yi acaba. Yerli uçak takozu yapabilsek ne âlâ.
  • Uçak üretme fikri bahane, İsveç gezisi şahane. Birde harcırah öderler bunlara artık. Geziye gönderilenlerin havacılıkla ne kadar alakası var onları da bir bilseydik, sarışın isveç hatunlarına dikiz atmaya mı yoksa gerçekten bu işin nasıl yapıldığını görmeye mi gittiklerini anlardık. Bir de niye dünyanın en büyük uçak üreticisi Airbus tesislerine değilde isveçe gidildi, anlayamadık.
  • saab ın uçak motoru üretimi yok
  • yapacak diyene, arkadaşım senin boşbakanın neyi yapar? 2002 de ab ye giriyorduk? yapabildi mi? cari açığı kapatıyordu? kapatabildi mi? terörü bitiriyordu bitti mi? ermenei meselesi kapandımı? natonun ne işi vardı libyada? van munute ne oldu? hani bedelli askerlik olmayacaktı? hani ergenekonun savcısı idi? kürt açılımına ne oldu? yeni anayasa nerede? arkadaşım gerızekalımıyız bız? bı senmısın akıllı. dun ne yedın be yazabılecen mı sen acaba?
  • Benim sektorum devletler ve kurumlar arasinda iletisim kurmaktir. Benim sektorumde bircok insan calismaktadir. Otoyol ihalaleri, yasal silah satisi, sanayi isbirlikler anlasmalari saglamak vs...Ben bunlari sahis olarak degil, kurum calisani olarak yapiyorum.
  • SAAB Hindistan'a da (yanlis hatirlamiyorsam Kore'ye de) beraber savas ucagi gelistirmeyi teklif etti fakat olmadi cunki bu ucaklarin yetenekleri rakiplere gore dusuk. SAAB motor yapmaz ve Araba firmasi tumuyle ayridir. SAAB teknolojilerini paylasmaya hazir, tek avantaji o. Baskalari teknolojilerini paylasmak istemiyor.
  • BİR KERE SAAB UÇAKLARINDA AMERİKAN MOTORLARI KULLANIYOR.GE F404 VE ROLSROYSE ALLISON PROP MOTOR KULLANIYOR.DOLAYISI İLE MOTOR ÜRETİMİ YOK.
  • Bazi gerceklerin aciklama zamani gelmistir. 1 milyar Dolar AR-GE destegi deniliyor. Bu konuda basvuru yapan ciddi kisileri taniyorum, hicbir AR-GE destegi yoktur. Embraer Turkiye ile ortak calisma yamayacaktir. Saab teknolojisi (Saab340 ve 2000) eskimistir, ise yaramaz. Fokker NG ile gorusme yapilmaktadir su aralar, ona da ciddi yaklasan yoktur. Bana yabanci kuruluslar gelip, elimizde 42 koltuklu yolcu ucagi projesi var ve prototipleri 300 saat ucus yapti, bunlari Turkiye'de nasil uretiriz soruyorlar. Bende kisaca, uratemezsiniz diyorum. Peki Turk hukumeti destek verecek okuyoruz diyorlar, sen neden oyle diyorsun soruyorlar. Basvurun, anlarsiniz dedim. Basvurdular ve anladilar, cevap falan yok. Varsa hukumetin ciddi bir niyeti, buradan e-posta adresini versin, ben gerekli gorusmelerin gerceklesmesini gerceklestiririm.
  • Saab özellikle 37 viggen ile ileri düzeyde teknolijik uçak yapmıştı.Eurofighter'ın babası . Önden 2 küçük kanat arka delta. Saab ın propeller larıda oldukça iyi. Saabın alınması bence çok iyi. Altyapı ,tesisler, patanet hakları vede bilgi birikimini almak sıfından başlamaktan çok daha iyi. İsveçin çeliği ve gemi teknolojisi de çok iyi. Hatta Saab komple satınalınmalı. İsveçe gidince sorun volvo mu saab mı diye %90 ı saab çok daha iyi diyecektir. İnşallah uygulanır.Bugün Rusyayı ABD yi ve İngiltereyi uçak sanayisi bakımından ileri götüren kendi çalışmaları değil savaş sonrası elde ettikleri alman sanayi bilgileri ve teknik adamlarıdır. Bugünkü gelişmelerini beğenselerde beğenmeselerde almanlara borçlular. Büyük ABD büyük Rusya hikaye kısaca. Von Braun olmasa ne olurdu acep...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Görüşün, değerlendirin" talimatıyla harekete geçen özel bir teknik ekip, İsveç'e giderek, mali sıkıntıdaki SAAB'ın uçak motoru üreten kısmı için görüşme yaptı.

Dünya gazetesinden Gültekin Kara ve Mehmet Kaya'nın haberine göre, kamu uçak şirketleri TAI ve TEI, Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine, İsveçli otomotiv şirketi SAAB'la, 'uçak motoru' üreten bölümünü "satın alma da dahil", bütün opsiyonları değerlendirmek üzere görüşme başlattı. Başbakan Erdoğan, başkanlık ettiği son Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, Türkiye'yi 2023'e taşıyacak projeler arasında gösterilen "yerli uçak projesi" tekrar günde gelmiş, Başbakan Erdoğan, mali sıkıntılar yaşadığı bilinen SAAB'ın uçak motoru üreten bölümünün satın alınması imkanının değerlendirilmesi talimatı vermişti.


ÖZEL EKİP İSVEÇ'E GİTTİ

Bu talimattan sonra, uçak sanayi şirketlerinden uzman ve bürokratların yer aldığı özel bir ekip oluşturuldu ve bu ekip İsveç'e giderek SAAB yönetimiyle görüştü. Görüşme, geçtiğimiz perşembe günü gerçekleşti. Sonuçları hakkında açıklama yok.


Konu hakkında bilgi veren kaynaklar, görüşmenin satın alma da dahil geniş opsiyonlu bir pazarlık olduğunu belirtti. Görüşmeyi TAI kaynakları da doğruladı. Yetkilileri, "milli uçak projesinin olabilirliği konusunda görüşme yapıldığını" söyleyerek, ayrıntı vermedi.

RUSYA VE BREZİLYA İLE DE GÖRÜŞÜLÜYOR

Türkiye'nin 'uçak motoru' konusunda, SAAB dışında, başka iki ülkeden uçak şirketleriyle de görüşmeler yaptığı belirtildi. Bu ülkelerden biri Rusya. Daha önce, Brezilyalı uçak şirketi Embraer firmasıyla işbirliği geliştirilebileceğine ilişkin, Brezilya tarafının niyet beyanı olmuştu. Son dönemde görüşülen iki ülkenin ismi belli değil. Ancak gerek SAAB görüşmeleri, gerekse başka ülkelerden uçak şirketleriyle görüşüldüğüne ilişkin bilgiler, bu konuda trafiğin hızlandığını gösteriyor.

YERLİ UÇAK, 2023'TE HAVALANACAK

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yerli uçak projesini yakından takip ediyor. Bakan Yıldırım, Kasım 2012'de ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı yapmıştı. Projeye göre ilk yerli uçak 2023'te havalanacak. Bölgesel nitelikte ve küçük gövdeli olarak planlanan yerli uçak konusunda "120 yolcu kapasiteli" olması görüşü var. Yerli oto markasında olduğu gibi devlet, özel sektörün girmemesi halinde kendisi, kamu uçak şirketleri aracılııyla projeyi geliştirecek. Türkiye'nin bu konuda deneyimli kuruluşları var. Yerli savaş uçağının tasarım ve imalatı aşamalarında, Tusaş-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI) ve Tusaş Motor Sanayii A.Ş (TEI) yer alıyor. TEI, 2015'ten itibaren uçak motorları tasarlamayı, üretmeyi hedefliyor. Süreç boyunca TAI ve TEI birlikte çalışacak.


YERLİ UÇAĞA 1 MİLYAR DOLAR AR-GE DESTEĞİ

"Yerli uçak projesi" Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak projeler arasında. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bir süre önce yaptığı açıklamada, uçak üretim projesinin ar - ge'sine 1 milyar dolar harcanabileceğini belirtmişti. Hükümet bu konuda sadece kesenin ağzını açmış değil, projeyi götürecek birimleri de oluşturuyor. Bakanlık bünyesinde konu için özel bir genel müdürlük (Havacılık ve Uzay Daire Başkanlığı) oluşturuldu.

TAI'NİN GÖRÜŞME TRAFİĞİ HIZLANDI

ATAK Helikopteri, HÜRKUŞ eğitim uçağı ve ANKA ile tasarım yeteneğini ispatlayan TAI'nin, halen kavramsal tasarım aşamasında bulunan yerli savaş uçağı ve olası Türkiye bölgesel yolcu uçağı projelerinde öncelikli rol üstleneceğine kesin gözüyle bakılıyor. DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, TAI her iki projeye ilişkin olarak çeşitli şirketlerle görüşmelerini sıklaştırdı.


TAI'nin görüşme trafiğinin hızlanması, Genel Müdür Muharrem Dörtkaşlı'nın özelleştirme gelirlerini şirket satın almada kullanabilecekleri yönündeki açıklamalarını akla getirdi. TAI yetkilileri DÜNYA'nın sorusu üzerine, SAAB ile yapılan görüşmenin "işbirliği çerçevesinde" olduğunu belirttiler. TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, 2012 Kasım ayında DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, halka arz gelirlerinden bir kısmının şirket satınalma için kullanılabileceğini belirterek, bu satın almada da elinde uzun dönemli devam edecek kontratı bulunması ve TAI'nin mevcut sahip olduğu yetenekleri daha üst düzeye çıkarabilecek bilgi-yetenek birikimi olması şartlarını arayacaklarını kaydetmişti.

Türk mühendisler, teknisyenler ve işçiler tarafından TUSAŞ'ta tasarlanan ilk özgün askeri eğitim uçağı Hürkuş'u Başbakan Erdoğan tanıtmış, Hürkuş'la ilgili gelişmelerin, Türkiye'yi milli savaş uçağı üretimine 10 yıl yaklaştırdığı belirtilmişti.

SAAB, OTOMOBİL ŞİRKETİ OLARAK BİLİNİYOR AMA..

İsveçli Saab 1937'de uçak üreticisi olarak kuruldu. Otomobil üretimi de yapan Saab dünyanın en büyük hava savunma şirketlerinden biri. Şirketin üretim yelpazesi, havacılık, savunma sanayi, ürün hava trafik kontrol sistemleri, avcı uçağı, savaş uçağı ve askeri sistemler ve radar yapımını kapsıyor. 2010 yılı itibariyle yıllık geliri 24.4 milyar İsveç Kronu olan şirket, 12 bin 500 kişi istihdam ediyor. SAAB, kendi tasarımı olan Gripen JAS-39 savaş uçağının yeni versiyonu olan Gripen NG (Next Generation) modelinin üretimine başlamıştı. (Ensonhaber)

TÜRKİYE'DEN YERLİ UÇAK ATAĞI

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

arifler ~ 10 yıl önce
başbakanımızın idrak ettikleri şeylere sizin aklınız ve hayalleriniz ermez.O yüzden siz dert etmeyin.Gölge etmeyin başka ihsan istemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kim ~ 11 yıl önce
hüpletecek ar-ge yi acaba. Yerli uçak takozu yapabilsek ne âlâ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bahane ~ 11 yıl önce
Uçak üretme fikri bahane, İsveç gezisi şahane. Birde harcırah öderler bunlara artık. Geziye gönderilenlerin havacılıkla ne kadar alakası var onları da bir bilseydik, sarışın isveç hatunlarına dikiz atmaya mı yoksa gerçekten bu işin nasıl yapıldığını görmeye mi gittiklerini anlardık. Bir de niye dünyanın en büyük uçak üreticisi Airbus tesislerine değilde isveçe gidildi, anlayamadık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
saab ~ 11 yıl önce
saab ın uçak motoru üretimi yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
prometheus ~ 11 yıl önce
yapacak diyene, arkadaşım senin boşbakanın neyi yapar? 2002 de ab ye giriyorduk? yapabildi mi? cari açığı kapatıyordu? kapatabildi mi? terörü bitiriyordu bitti mi? ermenei meselesi kapandımı? natonun ne işi vardı libyada? van munute ne oldu? hani bedelli askerlik olmayacaktı? hani ergenekonun savcısı idi? kürt açılımına ne oldu? yeni anayasa nerede? arkadaşım gerızekalımıyız bız? bı senmısın akıllı. dun ne yedın be yazabılecen mı sen acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 11 yıl önce
Benim sektorum devletler ve kurumlar arasinda iletisim kurmaktir. Benim sektorumde bircok insan calismaktadir. Otoyol ihalaleri, yasal silah satisi, sanayi isbirlikler anlasmalari saglamak vs...Ben bunlari sahis olarak degil, kurum calisani olarak yapiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SAAB ~ 11 yıl önce
SAAB Hindistan'a da (yanlis hatirlamiyorsam Kore'ye de) beraber savas ucagi gelistirmeyi teklif etti fakat olmadi cunki bu ucaklarin yetenekleri rakiplere gore dusuk. SAAB motor yapmaz ve Araba firmasi tumuyle ayridir. SAAB teknolojilerini paylasmaya hazir, tek avantaji o. Baskalari teknolojilerini paylasmak istemiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğrusu bu ~ 11 yıl önce
BİR KERE SAAB UÇAKLARINDA AMERİKAN MOTORLARI KULLANIYOR.GE F404 VE ROLSROYSE ALLISON PROP MOTOR KULLANIYOR.DOLAYISI İLE MOTOR ÜRETİMİ YOK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 11 yıl önce
Bazi gerceklerin aciklama zamani gelmistir. 1 milyar Dolar AR-GE destegi deniliyor. Bu konuda basvuru yapan ciddi kisileri taniyorum, hicbir AR-GE destegi yoktur. Embraer Turkiye ile ortak calisma yamayacaktir. Saab teknolojisi (Saab340 ve 2000) eskimistir, ise yaramaz. Fokker NG ile gorusme yapilmaktadir su aralar, ona da ciddi yaklasan yoktur. Bana yabanci kuruluslar gelip, elimizde 42 koltuklu yolcu ucagi projesi var ve prototipleri 300 saat ucus yapti, bunlari Turkiye'de nasil uretiriz soruyorlar. Bende kisaca, uratemezsiniz diyorum. Peki Turk hukumeti destek verecek okuyoruz diyorlar, sen neden oyle diyorsun soruyorlar. Basvurun, anlarsiniz dedim. Basvurdular ve anladilar, cevap falan yok. Varsa hukumetin ciddi bir niyeti, buradan e-posta adresini versin, ben gerekli gorusmelerin gerceklesmesini gerceklestiririm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir bey ~ 11 yıl önce
Siz herhalde devletler üstü bir kurum olmalısınız. Uçak üreticileri ve devletlere aracılık yapabildiğinize göre... :)))
King of Sky ~ 11 yıl önce
Arkadaşım sen ne kullanıyosun böyle? Kurtlar vadisini fazla kaçırmışsın anlaşılan. Haberturk'te bi tane tip var deuterium nickli aynı senin tarz.
Sözcü ~ 11 yıl önce
Saab özellikle 37 viggen ile ileri düzeyde teknolijik uçak yapmıştı.Eurofighter'ın babası . Önden 2 küçük kanat arka delta. Saab ın propeller larıda oldukça iyi. Saabın alınması bence çok iyi. Altyapı ,tesisler, patanet hakları vede bilgi birikimini almak sıfından başlamaktan çok daha iyi. İsveçin çeliği ve gemi teknolojisi de çok iyi. Hatta Saab komple satınalınmalı. İsveçe gidince sorun volvo mu saab mı diye %90 ı saab çok daha iyi diyecektir. İnşallah uygulanır.Bugün Rusyayı ABD yi ve İngiltereyi uçak sanayisi bakımından ileri götüren kendi çalışmaları değil savaş sonrası elde ettikleri alman sanayi bilgileri ve teknik adamlarıdır. Bugünkü gelişmelerini beğenselerde beğenmeselerde almanlara borçlular. Büyük ABD büyük Rusya hikaye kısaca. Von Braun olmasa ne olurdu acep...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oto ucak ~ 11 yıl önce
Araba ile ucak uretimi ayri firmalar tarafindan yapiliyor. Adi ayni o kadar.
Sözcü ~ 11 yıl önce
Oto / Uçak ve çekici ( Scania ) ile farklıalanlarda çalışıyor. hepsi bir bütün olarak alınmasını tavsiye etmemin nedeni bu 3 kurum arasında bilgi paylaşımı olduğundan bunu devam ettirmek. Oto ayrı uçak ayrı. Bir ara BMW de üretmişti uçak ..
SAAB ~ 11 yıl önce
YAHU SÖZCÜ SAABRI TAŞIRMA ŞİMDİ BİZ YERLİ UÇAK DEDİKLERİNE BAKIYORUZ YİYECEK UÇAĞA DEĞİL.A A A

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000