27 Şubat 2011, Pazar 08:27:46

TEI BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2009" araştırmasında 227'den 59'uncu sıraya yükselen Eskişehir'de kurulu TUSAŞ Motor Sanayii AŞ'de (TEI) son zamanlardaki büyümeye paralel çalışan sayısının 1000'i aştığı bildirildi

TEI Genel Müdürü Akın Duman, ''30 adet F-16 Blok 50 savaş uçağının yedekleriyle birlikte 41 adet motorunun montaj ve testi de 2010 yılında tamamlandı." dedi.
 
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2009" araştırmasının "üretimden satışlar" sıralamasında 227'den 59'uncu sıraya yükselen Eskişehir'de kurulu TUSAŞ Motor Sanayii AŞ'de (TEI) son zamanlardaki büyümeye paralel çalışan sayısının 1000'i aştığı bildirildi.

TEI Genel Müdürü Akın Duman, Eskişehir'de F-16 uçaklarının F-110 motorlarına yönelik faaliyetlerin TEI ve 1'nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı tarafından yürütüldüğünü belirtti.

TEI'nin F-110 motorlarıyla ilgili çalışmaların, "Öncel 1" ve "Öncel 2" projeleri kapsamında Türk Hava Kuvvetleri tarafından tedarik edilen F-16 uçaklarına güç veren F-110-GE-100/129 motorlarının montaj, test ve bazı parçalarının üretimiyle başlandığını ifade eden Duman, şöyle konuştu:

"TEI, mevcut yüksek teknoloji montaj ve test bremzesi, kaliteli ve tecrübeli iş gücüyle, Öncel 1 ve Öncel 2 projeleri kapsamında 271 adet F-110-GE-100/129 motorunun montaj ve test işlemlerini başarıyla gerçekleştirdi. F-110 motorlarına yönelik olarak daha sonraki Servis Ömrü Uzatım Programı (SLEP) ve Motor Yapısal Bütünlük Programı (ENSIP) uygulamalarını da başarıyla yürütüyoruz. Uluslararası F-110 motorlarının onarım ve revizyonuna imkan veren 'Revizyon ve Operasyonel Destek Lisansı' kapsamında, bölge ülkelerine ait F-110 motorlarının ENSIP bakımı ve SLEP uygulamalarını gerçekleştirebilecek konuma geldik. Öncel 4 Projesi kapsamında tedarik edilecek 30 adet F-16 Blok 50 savaş uçağının yedekleriyle birlikte 41 adet motorunun montaj ve testi de 2010 yılında tamamlandı."

"TEI ALTERNATİF KAYNAK KONUMUNDA"
Duman, F-110 motoru dışında, NATO Awacs uçaklarına ait TF33 motoru, CASA uçaklarına ait CT7 motoru, Cougar helikopterlerine ait Makila 1A1 motoru gibi motorların da depo seviyesi bakımı kabiliyetlerini kazanarak Türk Hava Kuvvetlerinin bu yöndeki ihtiyacını karşılamak üzere alternatif kaynak konumunda bulunduklarını da ifade etti.

"TEI, bugün, uçak motorları üretim ve bakımı konusunda bölgesel merkez olmaya odaklandı" diyen Duman, şunları bildirdi:
"Sadece ülkemizde değil bölge ülkelerinin sahip olduğu uçak motorlarının montaj, test, bakım, onarım, tadilat ve modernizasyon projeleri ile teknik destek hizmetleri için potansiyel bir güç durumuna ulaştık."

"KOMPLE MOTOR ÜRETİCİSİ OLMA YOLUNDAYIZ"
Duman, TEI'nin 2010 yılında 275 milyon dolar ciro gerçekleştirdiğini belirterek, "Yaptığı ihracatla Türkiye'nin önemli şirketleri arasında yerini alan kuruluşumuzun 2010 ihracatı 155 milyon dolar olarak gerçekleşti" dedi.

İSO'nun yaptığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2009" araştırmasının "üretimden satışlar" sıralamasında 2008'de 227'inci sırada bulunan TEI'nin 2009 yılında 59'uncu sıraya yükseldiğini bildiren Duman, şunları söyledi:
"Capital Dergisi tarafından her yıl yapılan 'Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi' araştırmasına göre de TEI, 2008 yılında 203'üncü sıradayken 2009 yılında 190'ıncı sıraya yükselmiştir. TEI bugün, parça üretim faaliyetlerini daha da geliştirerek komple bir motor üreticisi olma yolunda yeni teknolojik kabiliyetler kazanmaktadır. Gerek bu yeni kabiliyetlere paralel olarak gerekse artan iş yükünü karşılamak üzere bina, makine ve iş gücü yatırımları hızla sürdürülmektedir. Havacılık sanayinin temel altyapı ihtiyaçları olan, bilgili ve yetenekli personelden oluşan etkili bir iş gücü ve modern tezgah ve teçhizattan oluşan üretim kabiliyetleri yelpazesi oldukça geniş bir makine parkıdır."

"ÇALIŞAN SAYISI 1000'İ AŞTI"
TEI'nin, sürekli, ancak düzenli büyüme stratejileri çerçevesinde bu altyapı ve yelpazeyi genişletmek için de yatırımlarına kararlılıkla devam ettiğini ifade eden Duman, şöyle devam etti:
"Kuruluştan bugüne kadar yapılan toplam yatırım 182 milyon dolar civarındadır. TEI, dünya havacılık pazarından daha fazla iş payı alarak, ülkemizin teknolojik altyapısını güçlendirmek, ülkemizdeki yan sanayi ağını genişletmek ve yeni istihdam için yan sanayi faaliyetlerine son yıllarda ivme kazandırmıştır. Özellikle son zamanlardaki büyümeye paralel olarak 1000 kişiyi aşan çalışan sayısı ile TEI, yan sanayisi de dikkate alındığında Eskişehir ve çevresinde binlerce kişiye istihdam sağlamaktadır." .

(Türkiye)

TEI BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000