24 Kasım 2009, Salı 07:51:35

TAI'ye 16 milyar dolar göründü!

TAI helikopter pazarından 20 yıllık bir sürede 16 milyar dolarlık pay almayı planlıyor...

Türkiye'nin 2 milyar dolarlık genel maksat helikopter ihalesinde İtalyan AgustaWestland ve ABD'li Sikorsky yarışıyor. Toplam 109 helikopterlik projede kararın 6 Ocak'ta alınması bekleniyor. Karara sayılı günler kala Alp Havacılık Tesisleri'ni ABD Büyükelçisi James Jeffrey, ziyaret ederken, TAI helikopter pazarından 20 yıllık bir sürede 16 milyar dolarlık pay almayı planlıyor.

Hürriyet Gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin 2 milyar dolarlık Genel Maksat Helikopter İhalesi'nde rekabet kızıştı. Toplam 109 helikopterlik projede kararın gelecek yıl 6 Ocak'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde alınması bekleniyor.

İmalatı Türkiye'de gerçekleştirilecek helikopter için İtalyan AgustaWestland TUHP-149, Amerikan Sikorksy de T-70 Black Hawk (Kara Şahin) modeliyle çarpışıyor. İki yıl önce açılan ihalede, Kara Kuvvetleri'ne 20, Hava Kuvvetleri'ne 6, Jandarma Genel Komutanlığı'na 30, Çevre ve Orman Bakanlığı'na yangın söndürmede kullanmak için 20, Özel Kuvvetler'e 11, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 20, Genel Kurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı için de 2, toplam 109 helikopter alımı planlanıyor.

İhaledeki en önemli şart, üretimin Türkiye'de yapılacak olması. Ankara'daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tesislerindeki imalatın yanı sıra Türkiye ileride bu helikopterlerin üçüncü ülkelere satışı konusunda da lisans istiyor. Bu konuda tekliflerini hem Savunma Sanayii Müsteşarlığı, hem de TAI ile paylaşan imalatçılar, üretim, lisans ve gelecekte yapılacak satışlara parça katkısı sağlamak üzere garanti verdiler. Türkiye'nin seçimiyle ciddi pazara kavuşacak helikopterle TAI dünya genel maksat helikopter pazarından önümüzdeki 20 yıl içinde imalatçıların teklifine göre en az 8, en fazla da 16 milyar dolarlık pay almayı hedefliyor.

Amerikan ve İtalyan hükümetleri tarafından yakından takip edilen ihalede, ikili görüşmelerde sık sık helikopter projesi de gündeme geliyor. Karara sayılı günler kala projeye destek vermek için Eskişehir'deki Sikorsky'nin ortak olduğu Alp Havacılık Tesisleri'ni ziyaret eden ABD Büyükelçisi James Jeffrey, ''İhaleyi Sikorsky'nin kazanması durumunda Alp Havacılık ABD dışında ilk defa dişli kutusu, rotor başlığı sistemi ve pallerin üretileceği merkez olacak.

Türkiye'ye önemli teknoloji alt yapısı kazanacak'' dedi. Sikorsky'nin önerdiği T-70 helikopterinin çeşitli modellerinin uzun yıllardır Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başarıyla kullanıldığını söyleyen Büyükelçi Jeffrey, ''Ben Irak'tayken Black Hawk helikopteriyle operasyon sırasında yaklaşık 60 savaş uçuşu yaptım. En zor savaş ve hava şartlarında çok güvenilir bir helikopter'' dedi.

Genel Maksat Helikopter İhalesi'nde AgustaWestland'ın Türkiye'ye önerdiği TUHP-149 helikopteri ilk uçuşunu İtalya'nın Vergiate şehrindeki tesislerde yaptı. Toplam 20 dakika süren test uçuşunda helikopterin temel uçuş sistemleri denendi. AgustaWestland'ın CEO'su Giuseppe Orsi, askeri amaçlı geliştirilen helikopterin ilk uçuşunun çok iyi geçtiğini söyleyerek ''Şirketimiz son bir ay içinde iki helikopterin ilk uçuşunu başarıyla yaptı. Bunlardan biri Türkiye'nin seçtiği T129 taarruz, diğeri de yine Türkiye'deki ihaleye katılan TUHP149 helikopteriydi. En yeni teknolojileri uyguladığımız helikopterimiz arama kurtarmadan genel maksata bir çok görevi başarıyla yerine getirebilecek'' dedi.

Hürriyet

TAI'ye 16 milyar dolar göründü!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000