21 Mayıs 2009, Perşembe 08:06:45

TAI için tarihi dönemeç

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’yla Türkiye’ye gelen dünyanın üçüncü büyük uçak üreticisi Brezilyalı Embraer TAI’yle ortak üretim için nabız yoklayacak.

15 yıl önce Türk Uzay ve Havacılık Kurumu’na (TAI) Türkiye’de ortak üretim teklif eden dünyanın dört büyük uçak üreticilerinden Brezilyalı Embraer, 12 yaşındayken iş yaşamına ayakkabı boyacılığı yaparak adım atan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile birlikte yatırım olanaklarını araştırmak üzere tekrar Türkiye’ye geliyor. 10 yıl içinde 201 milyar dolarlık sipariş hedeflediklerini açıklayan Embraer Türkiye’yi Avrupa, Asya ve Arap ülkelerine açılmak için üretim üssü olarak kullanmayı planlıyor. TAI Embraer ile askeri ve sivil havacılık alanlarında işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan niyet mektubunu imzalamıştı. 1969 yılında Brezilya hükümeti tarafından kurulan ve 1994 yılında özelleştirilen Embraer firması, Brezilya’nın yanı sıra ABD, İngiltere, Fransa, Avustralya, Çin ve Singapur’da tesisleri bulunuyor.

1.3 TRİLYON DOLARLIK PAZAR

Havacılık sektörünün önde gelen isimleri Brezilyalı şirketin, 170 ve 190 modellerinin geliştirilmesine ortaklık konusunda Türkiye’ye resmi teklifte bulunduklarına dair duyumlar aldıklarını vurguladılar. Yetkililer ‘Hatta Türkiye’den TAI’nin teknik heyeti Brezilya’da fabrikaları incelemişler’ dedi.

DEİK Türk-Brezilya İş Konseyi Başkanı Aykut Eken de, Türkiye ile Brezilya arasındaki ticaretin ‘önemli oranda’ gelişeceğini söyledi. Eken ‘Birçok Brezilyalı firma özellikle madencilik, otomotiv alanlarında yatırımı düşünüyor. Çünkü, burada yapacakları yatırımla Avrupa, Asya, Hindistan ve Türk cumhuriyetlerine ulaşmayı planlıyorlar. Aynı şekilde Türk şirketleri de 550 milyon nüfusu bulunan yıllık 1.3 trilyon dolarlık ticaret hacmi olan bu bölgeye ulaşmaya çalışıyor’ dedi. Türkiye’nin Latin Amerika’ya yıllık 3.5 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyleyen Eken ‘Bu çok az bir rakam’ dedi.

TAI için tarihi dönemeç

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000