13 Aralık 2009, Pazar 07:47:07

'KELLE KOLTUK'TA UÇMAK...

521 savaş uçağını üretim sonrası test ederek bir rekora imza atan Şener Koltuk'un bu başarısının tescilletileceği öğrenildi.
  • SÜRMELİ AİLESİ OLARAK SENİ HER ZAMAN RAHMETLE ANIYOR,VE HİÇ BİR ZAMAN KALBİMİZDEN SÖKÜP ATAMAYACAĞIMIZI BİLİYORUZ....ŞENER BABAMIZ GERÇEKTEN PARMAKLA GÖZTERİLECEK İNSANLARDAN BİRİYDİ,VE HER ZAMAN HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAİKTİ.... EMİNİM Kİ ZEYNEP TE BABASI GİBİ ÇOK BAŞARILI OLACAK..
  • yorumu ben yazdım olay asker sivil olayı değil..bende katılıyorum size orda demek istediğim asker de olsa bazı kişiler kendini öyle bir anlatyolar ki..sadece biraz olsun aynaya baksınlar..yoksa bende sivil pilotum:)
  • ''farklı kulvarlar'' rumuzuyla yazan hocam çok haklı lütfen yine birtakım kaprisli kişiler asker-sivil saçmalığına başlamasın.Şener hocamızın mekanı cennet olsun inşallah.
  • Rahmetli şener koltuk yurtdısından bir cok teklifler deli paralar önerdilersede hepsini red etmiş ben ne bu ülkenin topragını nede gökyüzünü bırakırım deyip geri cevirmiştir. bu ülke için hayatı göz önüne almış sayısız vatan evlatlarından biridir.huzurla yatsın bu gökyüzünü sayısız senerlere bırakıp gitmiştir...
  • Dünyanın çok adınmdan bahsedilen Cosmonot/Astronotlarından birinin Basit bir Test uçuşunda öldüğünü hatırlayacak olursak,Hocanın sağ salim bukadar uçuşu emniyetle icra edip emekli olması gerçekten "Rekordur"
  • Askeri havacılıkla Sivil havacılık farklı kulvarlar.Birbirleri ile kıyaslamayalım.Her ikisinide emniyetle yapanlar olduğu gibi sadece birinde aynı ciddiyet ve emniyetle görev yapanlarda var.Birbirimizi ne küçümseyelim nede böbürlenelim.Bu vesileyle asker sivil pilot tartışması gibi anlamsız tartışmalara girmeyelim. Rahmetli Koltuk'un da başarılı bir pilot olduğununda hakkını verelim. Herkese emniyetli uçuşlar. Kaptan.
  • Pilotum diyip ortalıkda takılan kişilere güzel bir cevap..Gerçek pilotluk böyle olunuyor.autopilotla uçak kullanmya benzemez.:):)
  • Allah rahmet eylesin

Çoğunluğu F-16 olmak üzere 521 savaş uçağını üretim sonrası test ederek bir rekora imza atan Şener Koltuk’un Guiness Rekorlar Kitabı’na girmesi için çalışma başlatıldı. 12 Haziran 2008 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Şener Koltuk’un oyuncu kızı Zeynep Koltuk, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin de (TAİ) desteğiyle babasının yaptığı test uçuşlarının adedini ve uçuş süresini tescil ettirip, Guiness’e başvuracak.
 
Zeynep Koltuk, önümüzdeki yıllarda ise babasının yaşamını beyaz perdeye aktarılması için gayret göstereceğini ifade etti. Şener Koltuk’un isminin savaş uçaklarıyla en fazla test uçuşu gerçekleştiren pilot olarak 2011 yılının Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alması konusundaki çalışmalara TAİ’de destek veriyor.

20 Ekim 1987 tarihinde TAI’de üretilen ilk Türk F–16 savaş uçağını test eden Şener Koltuk, 276’sı F-16 olmak üzere toplam 521 savaş uçağının test pilotluğunu yaptı. ‘Kelle koltuk’ lakaplı Şener Koltuk, fabrikadan çıkan maksimum risk taşıyan sıfır kilometre uçakları kayıpsız bir şekilde test edip yere indirmeyi başardı.

521 savaş uçağını en alçak ve en yüksek irtifada bütün manevraları, tüm kabiliyetlerini deneyen ve tam bin 42 kez uçuş gerçekleştiren Koltuk, 1970 yılında teğmen rütbesiyle girdiği Hava Kuvvetleri’nden 1987 tarihinde binbaşı rütbesiyle emekli oldu. Hava Kuvvetleri’nde pilot ve pilot öğretmen olarak F–100 ve F–104 uçaklarında uçan Koltuk, emekli olduktan sonra TAI’ de Uçuş İşletme Müdürü olarak F–16 uçaklarının test pilotluğunu yapmaya başladı.

Şener Koltuk’un yaptığı testler sonucu milyonlarca dolar değerindeki uçakların uçuşa elverişliliği onaylanarak, başta Türk Hava Kuvvetleri (THK) olmak üzere birçok ülkeye teslim edildi. 521 uçağı kazasız bir şekilde test etmek de başlı başına bir dünya rekoru. Böylesi bir başarıya ulaşan dünyada başka bir pilot yok. Türkiye’de de savaş uçağı test pilotu olarak Şener Koltuk’un yeri henüz doldurulamadı.

Dünyanın en riskli işi

Test pilotluğu dünyanın en zor ve en riskli işi olarak kabul ediliyor. Test pilotları birikim ve tecrübe açısından uçağı en ince ayrıntısına kadar bütün yönleriyle bilen, mükemmel bir seziye sahip olan en iyi pilotlar arasında seçiliyor. Uçağın bütün limitlerini zorlayan pilotlar, test uçuşu sırasında çok yüksek G kuvvetine maruz kaldığından fiziksel ve ruhsal açıdan da yüksek dayanıklılık aranıyor.

(Habertürk)

'KELLE KOLTUK'TA UÇMAK...

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 14 yıl önce
SÜRMELİ AİLESİ OLARAK SENİ HER ZAMAN RAHMETLE ANIYOR,VE HİÇ BİR ZAMAN KALBİMİZDEN SÖKÜP ATAMAYACAĞIMIZI BİLİYORUZ....ŞENER BABAMIZ GERÇEKTEN PARMAKLA GÖZTERİLECEK İNSANLARDAN BİRİYDİ,VE HER ZAMAN HER ŞEYİN EN İYİSİNE LAİKTİ.... EMİNİM Kİ ZEYNEP TE BABASI GİBİ ÇOK BAŞARILI OLACAK..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yorumu ben yazdım olay asker sivil olayı değil..bende katılıyorum size orda demek istediğim asker de olsa bazı kişiler kendini öyle bir anlatyolar ki..sadece biraz olsun aynaya baksınlar..yoksa bende sivil pilotum:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
''farklı kulvarlar'' rumuzuyla yazan hocam çok haklı lütfen yine birtakım kaprisli kişiler asker-sivil saçmalığına başlamasın.Şener hocamızın mekanı cennet olsun inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Rahmetli şener koltuk yurtdısından bir cok teklifler deli paralar önerdilersede hepsini red etmiş ben ne bu ülkenin topragını nede gökyüzünü bırakırım deyip geri cevirmiştir. bu ülke için hayatı göz önüne almış sayısız vatan evlatlarından biridir.huzurla yatsın bu gökyüzünü sayısız senerlere bırakıp gitmiştir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Dünyanın çok adınmdan bahsedilen Cosmonot/Astronotlarından birinin Basit bir Test uçuşunda öldüğünü hatırlayacak olursak,Hocanın sağ salim bukadar uçuşu emniyetle icra edip emekli olması gerçekten "Rekordur"

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Askeri havacılıkla Sivil havacılık farklı kulvarlar.Birbirleri ile kıyaslamayalım.Her ikisinide emniyetle yapanlar olduğu gibi sadece birinde aynı ciddiyet ve emniyetle görev yapanlarda var.Birbirimizi ne küçümseyelim nede böbürlenelim.Bu vesileyle asker sivil pilot tartışması gibi anlamsız tartışmalara girmeyelim. Rahmetli Koltuk'un da başarılı bir pilot olduğununda hakkını verelim. Herkese emniyetli uçuşlar. Kaptan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Pilotum diyip ortalıkda takılan kişilere güzel bir cevap..Gerçek pilotluk böyle olunuyor.autopilotla uçak kullanmya benzemez.:):)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Allah rahmet eylesin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000