25 Mart 2012, Pazar 16:53:42

"JET MOTORU YAPILACAKSA BUNDA BİZ DE VARIZ"

SDÜ CAD-CAM Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çolak: Türkiye gelecek 15 yılda bir jet motoru yapacaksa bunun içinde biz de varız
  • Sen bu adamı tanıyousun ki... Bu gördüğün adam dünyanın en büyük havacılık merkezlerinde Kanada da, Amerikada , Avrupada .....bir çok yerde bu işin eğitimini aldı. Tübitakta birçok projeye imza attı.. Adam çalışıyo.. Öyle sizin gibi sıkılamıyo.. . Herkes haddini bilecek.....
  • Önce araba motoru yapın ondan sonra jet motoru yaparsınız okadar kolaydı jet motoru yapmak ha birde motor yapmak için doçent olmaya gerek yokki :) amerika floridada benim arkadaş var john evindeki garajda sırt çantası büyüklüğünde jet motoru yaptı ne profesör nede docent olur kendisi ambulans şoförü.abarttıkca abartıyorsunuz
  • ünvanı ne olursa olsun bir hocaya yada tanımadığı birisine ''aslanım''diye hitap eden kişi havacılık sektörü ile ilgili olduğu için utanıyorum
  • araştırmayı ünvan değil kişiler yapar, ne prof. ünvanlılar gördük ülkeye bir gram faydası yok.. ünvanı küçük görülüp türkiyede araştırma yapmasına izin verilmeyen Ali Erdemir i bir araştırın.ABD de ödüller aldı ünvan sonradan geldi.. "ödüllü olarak yine türkiyeye gelsem aynı zihniyet bana yine kariyerini tamamla prof. ol sonra gel der" der diyor.
  • Arastirma ve gelistirme icin surekli parca ve hammadde alip calismalar yapmak lazim. Yurtdisinda satiliyor alip denenebilir birsuru sey. Ama gumrukten birsey gecmiyor ki kardesim. Bir kutu, metal malzeme alsan adama kan kusturuyor gumrukculer. Nasil gelisecegiz? Nasil "bir yerden baslayacagiz" ? Bilen var mi? Bu malzemeler ormandan yada denizden cikmiyor beyler. Biz surekli bindigimiz dali kesiyoruz. Ulke mevzuattan dugum dugum olmus. Hadi git bir model ucak malzemesi al bakalim yurtdisindan. Birsey denede gorelim.
  • neden "hoca" deyince tüylerimiz diken diken oluyor. senin haberin var mı yrd. doç.dr nasıl oluyor?uçarken bir yandan da ylisans yapan arkadaşları görüyoruz..öyle kolay işler değil bunlar..biraz saygı lütfen...
  • sen çok gördün anlaşılan jet motoru kaç tanesinde emeğin var onuda söyle yapılamayacak şeyleri biliyosun senn yaptığın ne var insanların bişeyler yapmaya hevesli olması bu kadarmı zoruna gidiyo gerçi klavyeden ahkam kesmek kolay adam yrd doç olmuş gençlere eğitim veriyo sen ne yapıyosun ülkenin ilerlemesi için?
  • Arkadaş şom ağzını bi kapa be. Adam ortaya bir vizyon koyuyor. Hayaller olmasaydı batı da başaramazdı. Ne uğursuz fesat adamlarsınız be. Bir sus yaw. Çalışın kardeşim. Fail olsa da çalışın. Yapa yapa, boza boza, hatalarla öğrenicez. Böyle fesatları bir kenara bırakın. Önünüz bakın. işinize bakın. İt ürür kervan yürür.
  • Bir yerden başlayalım gerisi parti parti gelir. Yapanlar uzaydan gelmedi. Küçük bölgesel uçakların tamamını yapalım proje büyüyerek ticari yolcu uçaklarına ulaşacaktır. Başarılar hocam.. Ben buna yürekten inanıyorum.
  • Hayatında bir jet motoru gördünmü? Önce bir araba motoru yap görelim sonra Jet e bakarsın aslanım. Yrd Dc dr sin sen kaç defa hayatında bir Jet motorunu izledim bu işin sertifikason aşamasını biliyormusun? Ya açık hava deniz sakin atın bakalım...Bizde yedik:)
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat Uygulamaları (CAD-CAM) Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oğuz Çolak, Türkiye'de süper alaşımların üzerine çalışan iddialı birkaç araştırma merkezinden biri olduklarını belirterek, ''Araştırma merkezimiz, TÜBİTAK'ın yeni oluşturduğu Türkiye Uçak Motorları Komitesi'nde yer alan bir merkez konumuna dönüştü. Türkiye eğer gelecek 15 yıl içinde bir jet motoru yapacaksa bunun içinde biz de varız'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Çolak, yaptığı açıklamada, bilgisayar destekli tasarım ve imalat uygulamalarının, özellikle havacılık sektöründe hayati önem taşıdığını vurguladı.

2002 yılında kurulan merkezde, bu alanda Ar-Ge çalışmaları yapıldığını ve 2008 yılından bu yana yürütülen uluslararası havacılık sektörü projeleri ile dikkatleri üzerlerine çektiklerini anlatan Çolak, ulusal ve uluslararası bir çok projeye önderlik ettiklerini, ayrıca lazer üretim sistemleri ve lazer hızı portotipleme sistemleri üzerine çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Çolak, 2008'den itibaren uluslararası projelere öncelik vermeye başladıklarını, ilk olarak Lubliana Üniversitesi (Slovenya) ile jet motorlarının ve süper alışım üretim süreçleri üzerine bir proje gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Projede iddialı olduklarını ifade eden Çolak, ''Özellikle süper alaşım, inkonel, titanyum ve havacılık sektörünün kullandığı diğer malzemelerin daha ileri teknolojileri yüksek basınç soğutma sistemiyle üretilmesi üzerine ciddi anlamda Ar-Ge projelerimiz ve çalışmalarımız oldu'' dedi.

Araştırma merkezinin, Türkiye'de, süper alaşımlar üzerine çalışan iddialı birkaç araştırma merkezinden olduğuna dikkati çeken Çolak, şunları söyledi:

''Araştırma merkezimiz, TÜBİTAK'ın yeni oluşturduğu Türkiye Uçak Motorları Komitesi'nde yer alan bir merkez konumuna dönüştü. Türkiye eğer gelecek 15 yılda bir jet motoru yapacaksa bunun içinde biz de varız. Türkiye'de bu konuda yetişmiş kısıtlı sayıda insan var. Biz, araştırma merkezimizde yetiştirdiğimiz gençler ile belki ileride bunları kendimiz yapabilecek konuma geleceğiz. Aynı zamanda firmalara verdiğimiz destekle havacılık sektöründe ciddi anlamda Ar-Ge kültürünü yerleştirme ve bu konuda yapılabilecek çalışmalara da akademik destek vermeye devam edeceğiz''

Çolak, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Anonim Şirketi (TUŞAŞ) ile sürdürdükleri proje kapsamında, A 400M model uçağın jet motorunun üretim teknolojisiyle ilgili bir kreyojenik işlem üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Sonraki vizyonlarının, savunma sanayi ve özellikle havacılık sektörüne yönelik üretim teknolojilerini geliştirmek olduğunu belirten Çolak, ''Bizim avantajımız sektörle ortak hareket etmemiz. Bu konuda en iyi firmalarla çalışmalarımız var. Biz süper alışım üzerine belki de tek merkez olabiliriz'' dedi.
"JET MOTORU YAPILACAKSA BUNDA BİZ DE VARIZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Misafir ~ 12 yıl önce
Sen bu adamı tanıyousun ki... Bu gördüğün adam dünyanın en büyük havacılık merkezlerinde Kanada da, Amerikada , Avrupada .....bir çok yerde bu işin eğitimini aldı. Tübitakta birçok projeye imza attı.. Adam çalışıyo.. Öyle sizin gibi sıkılamıyo.. . Herkes haddini bilecek.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Önce araba motoru yapın ondan sonra jet motoru yaparsınız okadar kolaydı jet motoru yapmak ha birde motor yapmak için doçent olmaya gerek yokki :) amerika floridada benim arkadaş var john evindeki garajda sırt çantası büyüklüğünde jet motoru yaptı ne profesör nede docent olur kendisi ambulans şoförü.abarttıkca abartıyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ünvanı ne olursa olsun bir hocaya yada tanımadığı birisine ''aslanım''diye hitap eden kişi havacılık sektörü ile ilgili olduğu için utanıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
araştırmayı ünvan değil kişiler yapar, ne prof. ünvanlılar gördük ülkeye bir gram faydası yok.. ünvanı küçük görülüp türkiyede araştırma yapmasına izin verilmeyen Ali Erdemir i bir araştırın.ABD de ödüller aldı ünvan sonradan geldi.. "ödüllü olarak yine türkiyeye gelsem aynı zihniyet bana yine kariyerini tamamla prof. ol sonra gel der" der diyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arastirma ve gelistirme icin surekli parca ve hammadde alip calismalar yapmak lazim. Yurtdisinda satiliyor alip denenebilir birsuru sey. Ama gumrukten birsey gecmiyor ki kardesim. Bir kutu, metal malzeme alsan adama kan kusturuyor gumrukculer. Nasil gelisecegiz? Nasil "bir yerden baslayacagiz" ? Bilen var mi? Bu malzemeler ormandan yada denizden cikmiyor beyler. Biz surekli bindigimiz dali kesiyoruz. Ulke mevzuattan dugum dugum olmus. Hadi git bir model ucak malzemesi al bakalim yurtdisindan. Birsey denede gorelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
neden "hoca" deyince tüylerimiz diken diken oluyor. senin haberin var mı yrd. doç.dr nasıl oluyor?uçarken bir yandan da ylisans yapan arkadaşları görüyoruz..öyle kolay işler değil bunlar..biraz saygı lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
sen çok gördün anlaşılan jet motoru kaç tanesinde emeğin var onuda söyle yapılamayacak şeyleri biliyosun senn yaptığın ne var insanların bişeyler yapmaya hevesli olması bu kadarmı zoruna gidiyo gerçi klavyeden ahkam kesmek kolay adam yrd doç olmuş gençlere eğitim veriyo sen ne yapıyosun ülkenin ilerlemesi için?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arkadaş şom ağzını bi kapa be. Adam ortaya bir vizyon koyuyor. Hayaller olmasaydı batı da başaramazdı. Ne uğursuz fesat adamlarsınız be. Bir sus yaw. Çalışın kardeşim. Fail olsa da çalışın. Yapa yapa, boza boza, hatalarla öğrenicez. Böyle fesatları bir kenara bırakın. Önünüz bakın. işinize bakın. İt ürür kervan yürür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bir yerden başlayalım gerisi parti parti gelir. Yapanlar uzaydan gelmedi. Küçük bölgesel uçakların tamamını yapalım proje büyüyerek ticari yolcu uçaklarına ulaşacaktır. Başarılar hocam.. Ben buna yürekten inanıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hayatında bir jet motoru gördünmü? Önce bir araba motoru yap görelim sonra Jet e bakarsın aslanım. Yrd Dc dr sin sen kaç defa hayatında bir Jet motorunu izledim bu işin sertifikason aşamasını biliyormusun? Ya açık hava deniz sakin atın bakalım...Bizde yedik:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000