06 Şubat 2009, Cuma 07:27:39

İnsansız uçaklar rötar yaptı

İsrail ile savunma sanayi ilişkileri mercek altına alınırken Türkiye’nin bağımsız hareket etmek için geliştirdiği 65 milyon dolarlık projede gecikme yaşanıyor.

İnsansız Hava Araçlarında (İHA) ABD ve İsrail ürünlerini kullanan Türkiye uzun zaman önce kendi yolunu çizebilmek için özgün İHA projesini başlattı. ABD’den aldığı İHA’lar geçen zaman içinde devreden çıkarken İsrail’e ısmarlanan İHA’ların çoğunda teslim tarihine ve teknik kapasiteye ilişkin sorunlar yaşandı. Bu nedenle yapımını TAİ’nin üstlendiği Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) projesinin önemi daha da artı. Milli imkânlarla 4,5 yılda geliştirilmesi öngörülen TİHA’da ise bir yıllık bir gecikme olacağı öğrenildi. 2004 yılı sonunda başlanan projede TİHA’nın 2009 yılında uçması planlanıyordu. Bu ilk uçuş en iyi ihtimalle bir yıl rötar yapacak.

Projeye 65 milyon dolar

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından Nisan 2005’te yapılan duyuruda TSK için 9 adet İHA alınacağı belirtildi ve "Milli İHA sisteminin geliştirilmesine yönelik olarak TUSAŞ firması ile proje sonunda toplam bedeli 65 Milyon ABD Dolarına ulaşacak olan ve 4,5 yıl içerisinde ilk sistemin teslim edilmesi planlanan geliştirme projesi Aralık 2004 tarihinde Müsteşarlığımızca imzalanmış olup, geliştirme çalışmalarına başlanmıştır" denildi. Bu duyuruya göre test uçuşlarının 2009 yılı Eylül’de başlaması gerekiyor.

Kutu TİHA neler yapacak

Orta irtifada adı verilen MALE sınıfına giren TİHA gece ve gündüz keşif uçuşu yapacak. Üzerindeki kameralar ve SAR adı verilen radar sistemi ile bütün heraketleri kilometrelerce uzaktan kontrol edecek. TİHA, 24 saat havada kalabilecek, 30 bin feet yani yaklaşık 10 kilometre irtifaya çıkacak. TİHA, üzerindeki Lazer Mesafe Bulucu (LRF-Laser Range Finder), Lazer İşaretleyici(LD-Laser Designator) ile hedefleri işaretleyebilecek. TİHA 10 metre uzunluğunda, 17 metre kanat açıklığında olacak. TİHA bin 500 kilogram toplam ağırlık ile havalanacak.

 

İnsansız uçaklar rötar yaptı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000