22 Eylül 2009, Salı 06:58:53

İlk uçuşa sayılı günler kala...

Türk Silahlı Kuvvetlerinin acil ihtiyacını karşılayacak 3 milyar dolarlık taaruz helikopteri T-129, 28 Eylül’de ilk uçuşunu gerçekleştirecek...
  • madem satabilmek için amerikadan onay alacaktık ne diye en dandik tercih olan italyan helikopterini seçtik. göya ortak üretim yapacakmışız. herşeyi biz ürettik ama işin pu..luğu motorlar amerikadan. gene birilerinin cebi dolacak anlaşılan.elin amerikalısına italyanına almanına avuç aça aça ne hale geldik. kim bana ispatlayabilir ki bu helikopter diğer adaylardan daha üstündür. kim bana ispatlayabilir ki hakkari de şırnakta yani yüksek rakımda vatan toprağını koruyabilecek özelliklere sahiptir.italya da deneyeceklermiş. getirsinler en yüksek karakolun üstünde 50 derecede operasyon yapsında görelim bakalım.öyle deniz seviyesinde iki takla atmakla olmaz bu iş. neremle gülsem acaba.
  • Harcayın bakalım paracıklarımızı. Nasıl olsa ne yapıyorsunuz diyen yok. Hem de acil ihtiyaçmış. Kiminle savaşacaksak?
  • hani sikorsky ile agusta yarısacak ve ihale onumuzdeki ayın sonlarında gerceklesecekti??? ne zaman karar verildi?

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (KKK) talebi doğrultusunda T-800 tipi güçlendirilmiş yeni motor ile yapılacak testlerde, helikopterin zorlu şartlara uygunluğu denenecek. Milano’da gerçekleşecek testleri Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar’ın ve KKK’dan üst düzey bazı generallerin de izlemesi planlanıyor.

51 helikopterin yaklaşık 3 milyar dolara mal olması planlanıyor. Helikopterin üretimi sona erdiği zaman Türkiye, T-129 helikopterlerinin tek kaynak üretici ülkesi haline gelecek ve hem İtalyan ordusuna hem diğer talep eden ülkelere üretim Türkiye’den sağlanacak. Daha önce Pakistan, Malezya ve Ürdün’ün de Türkiye’nin üreteceği saldırı helikopterlerinden alacaklarını açıklamıştı. Helikopterin üçüncü ülkelere satışı, motorun sahibi ABD’nin ve lisans sahibi İtalyanların iznine tabi olacak.

TAI - AgustaWestland ve Aselsan üretim sözleşmesine göre Haziran 2013’e kadar sertifikalı ilk prototip gelişecek ve seri üretim başlayacak. KKK talep ederse 41 adet daha üretilecek.

Maksimum milli katkı

TUSAŞ, Aselsan ve Roketsan T-129 projesinde önemli sorumluluklar üstlendi. Aselsan iş payı olarak 700 milyon Dolar, TUSAŞ ise 556 milyon Dolar alacak. Helikopterlere Roketsan imali güdümlü füzeler takılacak. Ar-Ge 2004 projesi kapsamında helikopterin görev bilgisayarı ve yazılımları ise milli olacak.

T-129 daha güçlü ve etkili olacak

A-129’un geliştirilmiş versiyonu olan T-129 helikopterinde eskisinden çok daha güçlü motor kullanılacak. Bu sayede çok daha fazla ağırlığa rağmen helikopter sıcak mevsimlerde yüksek irtifaya çıkacak.

T-129, 12 adet Hellfire adlı havadan karaya anti-tank füzesi taşıyacak, uçaksavar füzesi Stinger atabilecek. Yeni geliştirilen radarı ile hem kara hem deniz hedeflerini en az 30 km mesafeden saptayacak.

Roketsan üretimi Cirit anti-tank füzeleri de helikopterde kullanılacak.

İlk uçuşa sayılı günler kala...

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
madem satabilmek için amerikadan onay alacaktık ne diye en dandik tercih olan italyan helikopterini seçtik. göya ortak üretim yapacakmışız. herşeyi biz ürettik ama işin pu..luğu motorlar amerikadan. gene birilerinin cebi dolacak anlaşılan.elin amerikalısına italyanına almanına avuç aça aça ne hale geldik. kim bana ispatlayabilir ki bu helikopter diğer adaylardan daha üstündür. kim bana ispatlayabilir ki hakkari de şırnakta yani yüksek rakımda vatan toprağını koruyabilecek özelliklere sahiptir.italya da deneyeceklermiş. getirsinler en yüksek karakolun üstünde 50 derecede operasyon yapsında görelim bakalım.öyle deniz seviyesinde iki takla atmakla olmaz bu iş. neremle gülsem acaba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Harcayın bakalım paracıklarımızı. Nasıl olsa ne yapıyorsunuz diyen yok. Hem de acil ihtiyaçmış. Kiminle savaşacaksak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
hani sikorsky ile agusta yarısacak ve ihale onumuzdeki ayın sonlarında gerceklesecekti??? ne zaman karar verildi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000