17 Temmuz 2010, Cumartesi 09:25:23

"Hürkuş Müzesi" destek bekliyor

Türk havacılık tarihinin sessiz kahramanı Vecihi Hürkuş, ölümünün 41'nci yıldönümünde mezarı başında törenle anıldı.
  • bence bu büyük insana olan vefa borcu müzeyle değil yarım kalan projelerini tamamlayarak,kapatılan fabrikasını yeniden açıp genç ve hevesli vecihilere uçak yapma imkanı sağlayarak ödeyebiliriz.

Vecihi Hürkuş'un Cebeci Asri Mezarlığı'nda bulunan kabri başındaki mütevazi anma töreninde TAİ Teknik Öğretmeni İsmail Yavuz, Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer, Emekli Hava Albay Yusuf Özeren, Araştırmacı kolleksiyoner Ali Aydoğan biraraya geldi.

Kabre çiçek bırakılması ve başında dua okunmasının ardından TAİ adına törene katılan Teknik Öğretmen İsmail Yavuz, bir konuşma yaptı.

Yavuz, Vecihi Hürkuş'un, Türk havacılık tarihinde bilinmeyen ve gizli kalan bir icatkar kişi olduğunu söyledi. Türk havacılığında yaptığı icatlarla ve attığı ilk adımlarla büyük bir iz bırakan Hürkuş'un Türkiye'de ilk uçağı yaptığını hatırlattı. Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vecihi Hürkuş, 1924 yılında ilk uçağı yapmış, 28 Ocak 1925 yılında ilk uçağını İzmir'de uçurmuştur. Bunu birçok kişi Türkiye'de bilmez. Vecihi Hürkuş 1930 yılında, Vecihi-14 uçağını yapmıştır. 1932 yılında Vecihi Faham Tayyare İnşaat Fabrikası'nı kurmuştur. Bu Türkiye'de ilk sivil havacılık fabrikasıdır. Sivil havacılık mektebini kurmuştur, bu da Türkiye'de bir ilktir. 107 çeşit uçakta 50 yıl 30 bin saatin üzerinde uçuşu vardır. Dünyanın en sayılı pilotlarından bir tanesidir ve bugün 16 Temmuz 1969 yılında insanoğlunun Aya çıkmak için dünyadan ayrıldığı gün aramızdan ayrılmıştır."

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer'de yaptığı konuşmada,

Hürkuş'un aziz hatırası önünde saygıyla eğildiklerini söyledi. Gürer, Tayyareci Vecihi Hürkuş'un bir uçak makinisti ve bir pilot olduğunu belirterek, "Hem öyle bir pilot ki, hem savaş, hem test, hem de ticari pilot. Hürkuş, bir girişimci, ilkleri ve kurumlar bakımından da ilkleri gerçekleştiren bir girişimci" dedi. Ölümünden bu yana Hürkuş'a hesap vermek mecburiyeti olduğunu belirten Gürer, O'nun eserlerini ileride kuracakları müzede, yeni nesile anlatacaklarını söyledi. Kurulacak müze için Hürkuş'un dostlarının el birliği yapmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

"Hürkuş Müzesi" destek bekliyor

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
bence bu büyük insana olan vefa borcu müzeyle değil yarım kalan projelerini tamamlayarak,kapatılan fabrikasını yeniden açıp genç ve hevesli vecihilere uçak yapma imkanı sağlayarak ödeyebiliriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000