24 Aralık 2008, Çarşamba 07:51:16

"Heronlar kamuyu zarara uğrattı"

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, insansız hava aracı (İHA) olan 10 adet Heron uçağının Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslimine ilişkin projede İsrail firmasının sözleşmeyi ihlal ettiğini belirterek, sözleşmenin ihlaliyle 200 milyon dolarlık kamu zararına yol açıldığını ifade etti.
  • Daha önce de TAI'de insansız hava aracı projesi vardı hatta iş sadece üretime kalmıştı amaaaa "iktisadi değil" denilerek rafa kaldırıldı. Yani pek muhterem yöneticilerimizin "Yav iyi yapmışsınız, hoş yapmışsınız da biz bunu nereye satacağız? Sadece kendi ihtiyacımız için üretmeye kalksak astarı yüzünden pahalıya gelir." vizyonu sayesinde daha biz çook dövünürüz "Millet aya, biz yaya." diye. İktisadi olmadığı için kaldırılan bir başka proje de faal görev süresini doldurmuş deniz karakol uçaklarının modifiye edilerek anfibik yangın söndürme uçağı haline getirilmesi işiydi. Yanlış hatırlamıyorsam 1 ya da 2 adet anca yapıldı geri kalan uçaklar hurdalıkta jilet olmayı bekliyor.
  • F16 gibi mükemmel uçağın bir çok parçasının mühendislik ve üretimini yapabilen Türkiye'nin şu uçağı yapacak gücü yok mudur ? Avrupa birliğinin yeni savunma uçağında bir çok anlaşmaya imza atan türk şirketlerini bir araya getirip şu uçağı ürettirecek bir siyasi irade neden ortaya koyulamıyor??? Türkiye kendi uçağını yapmalı artık. En azından Turboproplarla başlamalı bakınız Embraer, Bombardier ve Atc'lere...Biz neden yapamayalım ?

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü ihaleye göz yumduğunu iddia ederek istifaya çağırdı.

CHP Konya Milletvekili Kart, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türk İnsansız Hava Aracı (TİHA) projesiyle ilgili çeşitli iddialar gündeme getirdi. Proje kapsamında alımı yapılacak 10 uçağın asgari 30 bin fit irtifada ve en az 24 saat görev yapacak nitelikte olmasının kararlaştırıldığını hatırlatan Kart, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2004 yılından bu yana dile getirdiği ihtiyaç çerçevesinde Temmuz-Ağustos 2005'de Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın ana yüklenici olarak belirlediği TUSAŞ'ın İsrail firmasıyla sözleşme imzaladığını belirtti.

Sözleşme kapsamında ilk Heron uçağının Ağustos 2007'de Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilmesinin taahhüt edildiğini belirten Kart, ancak bu tarihe gelindiğinde teslimatın gecikeceğinin ortaya çıktığını anlattı. Gecikmenin gerekçesi olarak Aselsan'ın uçağın kamera sistemini henüz teslim etmemesinin gösterildiğini belirten Kart, sözleşme gereği her türlü akdi sorumluluk İsrail firmasına ait olmasına rağmen Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 8-9 ay boyunca cezai yaptırım sürecini başlatmayarak firmaya sözleşme dışı dolaylık sağladığını savundu. Heronların tesliminin sözleşmeye aykırı biçimde gecikmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı'nın Güneydoğu'daki acil istihbarat ihtiyacını karşılamak üzere yüklenici firmanın iştiraki olan alt firmadan 10 milyon dolar bedelle 1 adet Heron uçağını personeliyle birlikte kiraladığını söyleyen Kart, "Sözleşmeyi ihlal eden İsrail firmasının ceza ödemesi gerekirken bürokratik ve siyasi iradenin yönetim zafiyeti nedeniyle bu firma ek gelir elde etmiştir" diye konuştu.

Kiralanan Heron uçağının görev uçuşu sırasında düştüğüne dikkat çeken Kart, bunun üzerine yine İsrail'de yerleşik 3 firmadan hafif İHA uçağı alındığını ancak 15 milyon dolara malolan bu uçaklardan randıman alınamadığını bildirdi. Olay böylesine kilitlenmişken Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, 2008 Ekim ayında İsrail'e yaptığı ziyaret sırasında yüklenici firma tesislerini gezdiğini ve bu araçların mükemmel araçlar olduğunu söylediğini hatırlatan Kart, Bakan Gönül'ün 2 uçağın Kasım ayında teslim edileceğini açıkladığını belirtti.

Kart, Aralık ayı başında Batman'a getirilen ancak sözleşmede belirtilen şartları yerine getiremeyeceği anlaşılan iki uçağın, sorumluluklarının gereğini yapmayan ve teknik heyete baskı yapan Milli Savunma Bakanı'na rağmen teknik kabulünün yapılmadığını ileri sürdü. Kart şunları söyledi:

"Milli Savunma Bakanlığı'nın öngörüsüz tavırları ve kötü yönetimi sebebiyle terörle mücadelede yeni bir zafiyet unsuru yaratılmıştır. Bürokratik kadroları denetleme mevkiinde olan siyasi otoritenin bu ihlallere göz yumması sebebiyle 200 milyon dolar seviyesinde bir kamu zararına yol açılmıştır."

Kart, 10 uçağın alımıyla ilgili proje bedelinin 183 milyon dolar olduğunu, yan ödemelerle birlikte bunun 200 milyon doları bulduğunu belirtti. Kart, bu konuda Başbakan Erdoğan'a bir soru önergesi verdiğini hatırlatarak, Milli Savunma Bakanı'nın İsrail firması tarafından manüple edildiğini öne sürdü. 183 milyon dolarlık projenin yaklaşık 100 milyon dolarlık bölümünün İsrail firmasına ödendiğine işaret eden Kart, sözleşmenin gerçekleşmesi için üzerine düşen akdi ve siyasi sorumluluğu yerine getirmeyen sorumsuz ve duyarsız bir hükümetle karşı karşıya olduklarını söyledi. Milli Savunma Bakanı'nın böylesine sabit olan başarısızlığına rağmen istifa kavramını aklına getirmediğini belirten Kart, uçakların teslimatının gecikmesinden dolayı Şırnak, Gabar, Dağlıca ve Aktütün saldırılarının siyaseten sorumlusunun da Bakan Gönül olduğunu ileri sürdü. Kart, "Adeta sembolik bir Milli Savunma Bakanı'ndan söz ediyoruz" dedi.

"Heronlar kamuyu zarara uğrattı"

Yorumlar

OpsOcc ~ 15 yıl önce
Daha önce de TAI'de insansız hava aracı projesi vardı hatta iş sadece üretime kalmıştı amaaaa "iktisadi değil" denilerek rafa kaldırıldı. Yani pek muhterem yöneticilerimizin "Yav iyi yapmışsınız, hoş yapmışsınız da biz bunu nereye satacağız? Sadece kendi ihtiyacımız için üretmeye kalksak astarı yüzünden pahalıya gelir." vizyonu sayesinde daha biz çook dövünürüz "Millet aya, biz yaya." diye. İktisadi olmadığı için kaldırılan bir başka proje de faal görev süresini doldurmuş deniz karakol uçaklarının modifiye edilerek anfibik yangın söndürme uçağı haline getirilmesi işiydi. Yanlış hatırlamıyorsam 1 ya da 2 adet anca yapıldı geri kalan uçaklar hurdalıkta jilet olmayı bekliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Death Grind ~ 15 yıl önce
F16 gibi mükemmel uçağın bir çok parçasının mühendislik ve üretimini yapabilen Türkiye'nin şu uçağı yapacak gücü yok mudur ? Avrupa birliğinin yeni savunma uçağında bir çok anlaşmaya imza atan türk şirketlerini bir araya getirip şu uçağı ürettirecek bir siyasi irade neden ortaya koyulamıyor??? Türkiye kendi uçağını yapmalı artık. En azından Turboproplarla başlamalı bakınız Embraer, Bombardier ve Atc'lere...Biz neden yapamayalım ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000