11 Aralık 2008, Perşembe 15:27:00

HAVACILIKTA BÜYÜK GURUR

Türkiye'nin ilk insanlı temel eğitim uçağı üretimi için gün sayıyor...
  • Yorumunuz...Havacıları kutlarım. Günün birinde Türkiye'ye tescilli bir de otomobil; jeep; TIR gibi ulaşım araçları da yapılır....
  • Sayın mühendis, gayet güzel açıklama yapmışsınız. Bahsettiğiniz tasarımı tamamlanan projelerden haberim yoktu. Ama eminimki haberi olması gereken devlet büyüklerinin bile haberi yoktur. Belkide işlerine gelmiyordur. Sizinde söylediğiniz gibi bu gibi projelere devlet desteği şart. Destekten kastımızda ihtiyacını karşılamak için dışarıya vereceği kaynağı kendi toprağına aktarması. İnşallah bizimde birgün aydın ve akılcı devlet politikaları oluşturabilen(isteyen) büyüklerimiz olur.
  • Gerçekten tebrikler, yalnız bence bir eğitim uçağın seyir hızı 270 kts bilgisi doğru değildir. Nedeni de şu: temel eğitimde genelde 90-120 kts olur. Zaten FL100 altı 250 kts sınırlaması var. Bir eğitim uçuşun genelde FL 30 civarı olur. Örneğin dünyada uçuş eğitimi için en çok kullanılan Cwssna 172 maximum hızı 126 kts tır. Neden bir temel eğitim uçağı seyir hızı 270 kts olsun? Teknik olarak mümkün da olsa bu hız bilgisi ya doğru değil ya da gereksiz bir hız kapasitesi temel uçuş eğitimi ile bir araya getirildi. Bu teknik bilgiler kontrol edilmeli ve doğru olarak nedenleri ile birlikte izah edilmeli. Ayrıca servis irtifası sadece 3000 ft midir gerçekten? Bilgiler çelişkili ve tutarsız. Herhalde ilk eğitimlerde Red Bull Air Racing hızlarına erişmeye düşünmüyorlar...
  • Haber güzel. Ne için geç kalındığı ise tamamen devlet politikası ve çantacı denen yabancı firma temsilcilerinin kulis faaliyetleri. Eğer devlet geliştirlecek uçaklara müşteri olursa yapılamayacak hiçbirşey yok. Eğer müşteriniz yoksa uçağı kimin için üreceksiniz, o kadar ar-ge yatırmını yapıp ortada mı bırakacaksınız? Örneğin TAI nin zirai ilaçlama uçağı (ZİU) ve HD-19 (hava dolmuşu) tasarımlarını tamamen bitirdiğini ve bunların müşterisi olamdığı için üretilmediğini biliyor musunuz? Ayrıca insansız hafif havaaraçlarının da tasarım ve prototipinin tamamen bittiğini ve buna rağmen TSK'nın bu ihtiyacını İsrail'den karşıladığını...
  • Bu gibi firmalar için bir uçak tasarlanıp yapılması çok büyük bir sorun değildir sanırım. Aslında merak ettiğim neden bu kadar gecikildiği. Teknik ve bilimsel çalışmalarda dünyada türklerin başarıları dönem dönem basına yansımıştır. Fakat şuan bırak uçağı üretimekte olan tamamen türk arabası bile yok. Sırf birileri ne gerek var üretmenize biz size satarız dedikleri için bizde hemen razı geliyoruz. Türkiyede bu gibi yatırımları yapabilecek TÜRK iş adamları var ama hem mücadele edip kendilerini kanıtlamayı hemde Türkiye için çalşmayı pek sevmiyorlar. Neyse inşallah bu gibi daha nice projeler olur ve başarıyla sonuçlanır. Zira şu sıralar diğer ülkeler uzay turizminde rekabet yapmaya başladılar. Biz şimdi uçak yapıcaz diye hava atıcak değiliz heralde dünyaya. Bu arada uçak yapımının çok zorbirşey olduğunuda düşünmüyorum defter kağıdıyla yaptığın şey bile uçabiliyor.

Türkiye'nin ilk insanlı temel eğitim uçağı üretimi için gün sayıyor. Tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen Tusaş'ın ilk özgün ürünü olan insanlı eğitim uçağının prototip çalışmaları 2009 yılı içinde tamamlanacak.

F-16 Savaş uçakları üretimi ile adını dünya savunma sanayiinin dev şirketleri arasına yazdırmayı başaran TAI-Tusaş Türk Havacılık ve Uzay Sanayiinin, tamamen yerli imkanlarla üretimini gerçekleştireceği ve kısa adı ''Hürkuş'' olan ilk insanlı temel eğitim uçağının hayata geçirilmesine sayılı aylar kaldı.

2006 yılında kavramsal tasarımı onaylanarak TAI tarafından üretim süreci başlatılan ve Türkiye'nin ilk özgün ürünü olarak nitelendirilen Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Geliştirme Programı kapsamında ilk prototip uçağın önümüzdeki yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Eğitim uçakları için, belirlenen takvime göre; ilk prototifin 2009 yılı sonlarında uçması, EASA CS23 uluslararası sivil sertifikasyonunu tamamlanmış ilk uçağın ise 2011 yılı başlarında göklerdeki yerini alması planlanıyor.

Halen devam eden ön tasarım evresinin 7 ay sürmesi öngörülürken, ardından sırasıyla detay tasarım evresi, imalat ve teste hazırlık evresi ve test-sertifikasyon evreleri kademeli olarak gerçekleştirilecek.

A'dan Z'ye yerli üretim

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin olası eğitim uçağı ihtiyacına cevap verecek ve dünya pazarında pay sahibi olabilmek amacı ile başlatılan program kapsamında, Türkiye kendi milli tesisinde dört adet (iki adedi uçar) Türk başlangıç ve eğitim uçağı prototifi TAI-Tusaş Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş tarafından tasarlanıp, geliştirilip üretiminin yapılması yer alıyor.

Bu kapsamda TAI-TUSAŞ tarafından yurtiçi imkanlar kullanılarak tasarımı,geliştirilmesi, prototip üretimi ve uluslararası sertifikasyonunun gerçekleştirilmesi ile bu prototiplere ilişkin teknik veri paketi ve entegre lojistik destek alt yapısının oluşturulması da hedefleniyor.

Üretim öncesi süreç

Türk Başlangıç ve Temel eğitim uçağı projesi ile ilgili ilk adım 15 Mart 2006 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile TAI-TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. arasında imzalanan sözleşme ile atılmıştı.

Adını Türk havacılık tarihinde önemli bir yeri olan Vecihi Hürkuş'tan alan Temel eğitim uçağının tasarımı yaklaşık 90 kişilik bir ekip ile TUSAŞ tesislerinde gerçekleştiriliyor.

Tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp, geliştirilen Hürkuş uçağının Türkiye'nin ilk özgün tasarıma sahip eğitim uçağı olması hedefleniyor. Hürkuş'un tasarımı, Avrupa Havacılık Otoritesi EASA'nın getirdiği sınırlamalar ve kurallar ışığında yapılıyor.

Ortaya çıkacak özgün tasarım, EASA tarafından verilecek sertifika ile belgelenecek ve uluslararası geçerliliği de böylece sağlanmış olacak. Eğitim uçakların Seyir hızı 270 kts ve servis irtifası ise 3000 ft olacak.

 

HAVACILIKTA BÜYÜK GURUR

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Rumuz momurcan ~ 15 yıl önce
Yorumunuz...Havacıları kutlarım. Günün birinde Türkiye'ye tescilli bir de otomobil; jeep; TIR gibi ulaşım araçları da yapılır....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
Sayın mühendis, gayet güzel açıklama yapmışsınız. Bahsettiğiniz tasarımı tamamlanan projelerden haberim yoktu. Ama eminimki haberi olması gereken devlet büyüklerinin bile haberi yoktur. Belkide işlerine gelmiyordur. Sizinde söylediğiniz gibi bu gibi projelere devlet desteği şart. Destekten kastımızda ihtiyacını karşılamak için dışarıya vereceği kaynağı kendi toprağına aktarması. İnşallah bizimde birgün aydın ve akılcı devlet politikaları oluşturabilen(isteyen) büyüklerimiz olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot19 ~ 15 yıl önce
Gerçekten tebrikler, yalnız bence bir eğitim uçağın seyir hızı 270 kts bilgisi doğru değildir. Nedeni de şu: temel eğitimde genelde 90-120 kts olur. Zaten FL100 altı 250 kts sınırlaması var. Bir eğitim uçuşun genelde FL 30 civarı olur. Örneğin dünyada uçuş eğitimi için en çok kullanılan Cwssna 172 maximum hızı 126 kts tır. Neden bir temel eğitim uçağı seyir hızı 270 kts olsun? Teknik olarak mümkün da olsa bu hız bilgisi ya doğru değil ya da gereksiz bir hız kapasitesi temel uçuş eğitimi ile bir araya getirildi. Bu teknik bilgiler kontrol edilmeli ve doğru olarak nedenleri ile birlikte izah edilmeli. Ayrıca servis irtifası sadece 3000 ft midir gerçekten? Bilgiler çelişkili ve tutarsız. Herhalde ilk eğitimlerde Red Bull Air Racing hızlarına erişmeye düşünmüyorlar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mühendis ~ 15 yıl önce
Haber güzel. Ne için geç kalındığı ise tamamen devlet politikası ve çantacı denen yabancı firma temsilcilerinin kulis faaliyetleri. Eğer devlet geliştirlecek uçaklara müşteri olursa yapılamayacak hiçbirşey yok. Eğer müşteriniz yoksa uçağı kimin için üreceksiniz, o kadar ar-ge yatırmını yapıp ortada mı bırakacaksınız? Örneğin TAI nin zirai ilaçlama uçağı (ZİU) ve HD-19 (hava dolmuşu) tasarımlarını tamamen bitirdiğini ve bunların müşterisi olamdığı için üretilmediğini biliyor musunuz? Ayrıca insansız hafif havaaraçlarının da tasarım ve prototipinin tamamen bittiğini ve buna rağmen TSK'nın bu ihtiyacını İsrail'den karşıladığını...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
Bu gibi firmalar için bir uçak tasarlanıp yapılması çok büyük bir sorun değildir sanırım. Aslında merak ettiğim neden bu kadar gecikildiği. Teknik ve bilimsel çalışmalarda dünyada türklerin başarıları dönem dönem basına yansımıştır. Fakat şuan bırak uçağı üretimekte olan tamamen türk arabası bile yok. Sırf birileri ne gerek var üretmenize biz size satarız dedikleri için bizde hemen razı geliyoruz. Türkiyede bu gibi yatırımları yapabilecek TÜRK iş adamları var ama hem mücadele edip kendilerini kanıtlamayı hemde Türkiye için çalşmayı pek sevmiyorlar. Neyse inşallah bu gibi daha nice projeler olur ve başarıyla sonuçlanır. Zira şu sıralar diğer ülkeler uzay turizminde rekabet yapmaya başladılar. Biz şimdi uçak yapıcaz diye hava atıcak değiliz heralde dünyaya. Bu arada uçak yapımının çok zorbirşey olduğunuda düşünmüyorum defter kağıdıyla yaptığın şey bile uçabiliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000