02 Kasım 2012, Cuma 08:20:53

F-35 EN KOLAY SAVAŞ UÇAĞI

Gelecek 30 yıl boyunca “göklerin tek hakimi” olması beklenen F-35 savaş uçağı projesinde geri sayım sürüyor...
  • bu uçak daha uzun süre piyasaya çıkmaz.Aksilikleri bitmiyor.
  • f16 ya da ortaktik, hatta sozde motor haric kendimiz uretiyorduk. N'oldu? Neden hala F16 uretmiyoruz? Her sene 500 tane uretelim. Hic ucaksizliktan iyidir.
  • Hadi anam hadi, o listeki ulkelerle asik atamazsin, pastayi sana yedirmezler. Sen lastik yaparsin, kulluk yaparsin onuda bir suru kagit kurek oyunuyla elinden alirlar damga basip sana geri satarlar.

Yetkililere göre, F-35’i kullanmak savaş pilotları için çok kolay olacak.

Halen kullanımdaki F-16, F-18, F-22 gibi 7 model uçağını geride bırakan F-35, aynı zamanda “Awacs” gibi keşif uçaklarına olan ihtiyacı da önemli oranda ortadan kaldırıyor. Yapımında F-16’larda olduğu gibi alüminyum kullanılmayan F-35, hayalet (Stealth) teknolojisi ile radarlara yakalanmıyor.

Uçağın burnundaki radar sistemi ise hem hava hem de yerdeki tüm unsurları çok erken tespit ederek, pilota bildiriyor. Hürriyet'te yer alan habere göre; çevresine yerleştirilen 6 adet kamera sayesinde 360 dereceyi dokunmatik dev ekranlarda, hatta pilot kaskında görmek mümkün.

F16’ların aksine hedefe, fark ettirmeden yaklaşabiliyor, pilota sadece vuracağı hedefi seçip tetiğe basmak kalıyor.

Yeni nesil uçakta 10 adet 320 kilometre menzilli GPS güdümlü füzeler bulunuyor. F35 uçakları, “yatay iniş kalkış” yapabilen, “kısa kalkış - dikine iniş” yapabilen ve “uçak gemisine inebilen” olmak üzere
üç versiyonda üretiliyor.

Türk füzeleri yerleştirilebilir

ABD, Türkiye İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Kanada, Danimarka ve Norveç’in katıldığı  “F-35 geliştirme Ortaklığı” projesi kapsamında toplam 3100 adet üretim yapılması hedefleniyor. Türk firmalarının 8 milyar dolarlık  bir katkı payı olacak proje kapsamında TAİ, Aselsan, Mikes, ALP Aviation, Kale Aero, Petlas, LISI, TEI, Mege Teknik ve Ayesas F35’in çok önemli parçalarını üretecekler. TAİ, 400 adet  uçakların “orta gövdesi” için üretim anlaşması yaparken, ürettiği çok sayıda diğer parçalar da halen test uçuşları yapılan F-35’lerde başarı ile kullanılıyor. F-35 Program Entegre ve İş Geliştirme Başkanı Stephan O’Bryan; Türkiye’nin projedeki rolünün çok önemli olduğunu %3 koyarak uçağın %100’üne sahip olduğunu, ilerideki aşamalarda F-35’lere Türk malı füzelerde yerleştirmeyi ve bunları diğer ortaklara da sunmayı planladıklarını belirtti.

F-35 EN KOLAY SAVAŞ UÇAĞI

Yorumlar

www ~ 11 yıl önce
bu uçak daha uzun süre piyasaya çıkmaz.Aksilikleri bitmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
f16 ~ 11 yıl önce
f16 ya da ortaktik, hatta sozde motor haric kendimiz uretiyorduk. N'oldu? Neden hala F16 uretmiyoruz? Her sene 500 tane uretelim. Hic ucaksizliktan iyidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ortaklikmis ~ 11 yıl önce
Hadi anam hadi, o listeki ulkelerle asik atamazsin, pastayi sana yedirmezler. Sen lastik yaparsin, kulluk yaparsin onuda bir suru kagit kurek oyunuyla elinden alirlar damga basip sana geri satarlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000