08 Ağustos 2008, Cuma 08:29:45

"Eskişehir havacılık merkezi olacak"

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, havacılık sektöründe dünya merkezi olmayı hedeflediklerini söyledi. Tüm altyapı hizmetlerini sunduklarını belirten Özaydemir, 'yatırımcıya sadece binalaraı yapmak kalıyor' dedi.
  • hemde çok ancak vakit nakittir derler

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, havacılık endüstrisinde dünya merkezi olmak için çalıştıklarını, misyonlarını buna göre belirlediklerini söyledi. Özaydemir havacılıkta katma değerin çok yüksek olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: "Eskişehir'in çok güçlü bir havacılık geçmişi var. Üretim yapılıyor, hizmet veriliyor, eleman yetiştiriliyor. Tusaş, Hava İkmal Merkezi, Anadolu Üniversitesi gibi her biri havacılık konusunda çok tecrübeli kuruluşlarımız var. Bu yatırımlar olmadan bile düşen tarım uçakları sanayide tamir edilir, asfalttan havalandırılıp gönderilirdi. Bu birikimi iyi kullanmamız gerekiyor.

 

"Beyaz eşya merkezi

Eskişehir'in havacılık dışında beyaz eşya, seramikte hem üretim hem de satışta Türkiye'nin merkezi olduğunu belirten Özaydemir "Eskişehir'e beyaz eşya ve seramikte rakipsiz diyebiliriz. Bunun dışında komple yem, un, bisküvi, gıda tesislerimiz var. Bunların yanında kiremit sektöründe de söz sahibiyiz. Bu sektörlerde sadece üretimde değil ar-ge, satış ve pazarlama, ileri teknoloji kullanımında çok ilerdeyiz" diyor.

Eskişehir'de üniversite, sanayi ve ticaret alanlarının daha çok birlikte çalışmaları halinde şehrin müthiş bir atılım yapacağını söylüyor. Özaydemir şöyle konuşuyor: "Üniversite, sanayi ve ticaret eskiden el ele çalışırdı. Her hafta birlikte toplantılar yapar, projeler üretirdik. Bu üç sektör zamanla kendi sahalarında başarılı olmak için kendi aralarında yarışmaya girdi. Üniversite sanayi ile belediye ticaretle yarışır hale geldi. Tabi ortaya çok başarılı işler çıktı ve çıkmaya devam ediyor. Ama benim karşı olduğum konu birbirleriyle sembolik temaslar kurmaya başladılar. Eğer bunu aşabilirsek Eskişehir'in adını dünyaya duyururuz"

 

Yatırımcı sadece bina yapıyor

Savaş Özaydemir aynı zamanda Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı. Türkiye'nin en modern organize sanayi bölgelerinden biri olan EOSB'nun toplam büyüklüğü tam 32 milyon metrekare. Her yıl 1 milyon metrekare büyütülen ve şu anda 17 milyon metrekaresi kullanılan bölgede yer sorunu yok. Bu nedenle arsa alıp yatırım yapmadan pahalıya satmak gibi bir durum EOSB'de mümkün değil. Yani bölge sadece tesis kurup üretim yapacaklar için avantajlı konumda. HOSB'nin en önemli özelliklerinden biri de kobilere özel bir alan ayırması.

ESO Başkanı Svaş Özaydemir, KOBİ-OSB'nin hikâyesini şöyle anltıyor: "2004 yılında organize sanayi bölgesinde bir miktar yavaşlama olduğunu gördük. Burada yatırımcıya en küçük 7 bin metrekare veriyorduk. 'Bu arazi bize çok, yarısı yeter' diyenler oldu. O zaman OSB'nin karşısında bir yerimiz vardı orayı KOBİ'ler için düzenlemeye karar verdik" diye konuştu.

Milliyet

"Eskişehir havacılık merkezi olacak"

Yorumlar

Rumuzrumuz ~ 16 yıl önce
hemde çok ancak vakit nakittir derler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000