20 Kasım 2009, Cuma 07:36:10

Eclipse'e ortak oldu

Türk yatırımcı Ekim Alptekin, krizde iflas eden ABD’li özel uçak üreticisi Eclipse’e ortak oldu...
  • Sayın Alptekin'e tebrikler cesareti ve girişimciliği için. Bir Türk olarak kendisiyle gurur duydum. Eclipse için küçük bir önerim olacak. Uçağa bir tuvalet koymaları çok iyi olur. Yoksa yolcu ve mürettebat için "ördek" bulundurmaları gerekecek.
  • Şükürler olsunki nihayet bir işadamımız çıkıp havacılık yatırımı yapıyor. Uçaklara civata, kanadın ucundaki aluminyum parçası vs tırı vırı parça üretip, Türkiye'ye havacılık teknolojisi getirdiğini söyleyen ve bununla gurur duyanların kulakları çınlasın. İnşallah bu projeye bizim fazla geniş vizyon sahibi bürokratlarımız takoz koymazlar. --Volvo--
  • Gönülden ve yürekten tebrik ediyorum. Ama büyük ama küçük Türk işadamlarının bu girişimleri harika inşaallah üretim hattının bir tanesi ülkemize getirilir ve havacılık imalatındaki ölü toprağın bir nebze daha atılması sağlanır. TEBRİKLER..

Türk yatırımcı Ekim Alptekin, krizde iflas eden ABD’li özel uçak üreticisi Eclipse’e ortak oldu. ‘Mikro jet’ adı verilen 2 bin kilometre menzilli uçakların, 2011’den itibaren Türkiye’de üretilmesi hedefleniyor

Dünyanın en küçük özel jet uçaklarından ‘Eclipse 500’ (Tutulma), 2011 yılından itibaren Türkiye’de üretilmeye başlanacak. Türk yatırımcı Ekim Alptekin, dünya havacılığında büyük ses getirecek bir yatırıma imza attı.

2008’de iflas eden ABD’li özel uçak üreticisi Eclipse’i bir grup ABD’li yatırımcıyla birlikte satın alan Alptekin, Eclipse’in iki üretim bandından birini Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyor.
2 bin kilometre menzilli, 4 - 5 yolcu taşıyan ve özellikle işadamlarına hitap eden mikro jetlere geleceğin ulaşım aracı gözüyle bakılıyor.

Fiyatı 1.5 milyon dolar

Eclipse 500, 1.5 milyon dolar civarındaki fiyatıyla da en ucuz uçaklar arasında. Eclipse jetlerinin üreticisi ABD’li ‘Eclipse Aviation’ firması, küresel krizle birlikte iflasa sürüklenmiş ve ‘varlık satışı’ şeklinde gerçekleşen ihalesini 1.4 milyar dolarlık servetiyle ABD’nin en zengin 277’nci işadamı olan Alfred Mann’in önderliğindeki ‘Eclipse Aerospace’ yatırımcı grubu kazanmıştı.

Grubun şirkete 20 milyon doları nakit, 40 milyon dolar ödediği konuşulmuştu.

Eclipse’i alan yatırımcı gruba, en büyük ortaklardan biri olarak Türk yatırımcı Ekim Alptekin de dahil oldu. Alptekin, “Yeni şirketin başkan yardımcısı oldum. Eclipse’in iflas nedeni uçağın Ar - Ge maliyeti. Sıfırdan üretmek için 1.5 milyar dolar harcandı. Siparişlere rağmen borcun altından kalkamadılar. Bizim için büyük fırsat oldu. Hayal edemeyeceğimiz bir değere ortak olduk” dedi.

ABD’nin New Mexico eyaletindeki Eclipse fabrikasının hissedarı haline geldiğini belirten Alptekin şunları söyledi:

“Dünyada Arnavutluk’tan Kazakistan’a kadar bölgenin haklarını da aldım. Şirketimizin ABD dışındaki ikinci merkezi de İstanbul’da olacak. Ben en büyük ortaklardanım. Diğer büyük yatırımcılar ABD’li Alfred Mann ve Mason Holland. Yani sözümüz bayağı geçiyor.”

Fabrikaya Türk bayrağı
Fabrikada çalışan sayısını 15’ten 100’e çıkardıklarını belirten Alptekin, New Mexico’daki fabrikada yılda en fazla 100 uçak üreteceklerini söyledi. ABD’de iki üretim hatları bulunduğunu anlatan Alptekin şöyle devam etti:

“İkinci üretim hattını ise Türkiye’ye getireceğiz. New Mexico’daki fabrikaya şimdiden bir Türk bayrağı astım. Türkiye’deki üretim en erken 2011’de başlar. Hattın monte edilmesi, izinler ve ekip için 14 aylık bir süreç gerekli. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TAİ) önemli bir altyapısı var. TAİ ile bir işbirliği bizim için çok önemli olur.”

2 bin kilometre uçuyor, 4 - 5 yolcu taşıyor
Eclipse 500, dünyanın en hafif jetlerinden biri olarak gösteriliyor. ‘Mikro jet’ olarak adlandırılan bu uçaklar, bir ya da iki pilotla birlikte 4 ya da 5 yolcu taşıyor. Bin metrelik kısa pistlere inip kalkabilen uçakların 2 bin kilometre menzili var. Uçağın imalatçısı Eclipse Aviation, 1998’de Microsoft’un eski yöneticilerinden Vern Raburn tarafından kuruldu.

Cihan Kamer’le başladı, tek başına bitirdi
Ekim Alptekin’in Eclipse uçaklarına ilgisi geçmişe dayanıyor. Alptekin, 2007’de Eclipse 500’lerden oluşan bir hava taksi filosu kurmak için işadamı Cihan Kamer’le birlikte My Jet adlı bir şirket kurmuştu. Alptekin, “Cihan Bey’le ilk uçağı teslim aldıktan sonra fabrika battı. Cihan Bey de bu işi erteledi. Başta müşteri olarak ilgilendiğim uçağa, yatırımcı olarak girdim” dedi. Alptekin, yatırım için önceleri işadamı Alphan Manas’la teması olduğunu ancak Manas’ın bu yatırıma katılmadığını da anlattı.

260 tane üretildi
Eclipse Aviation iflas edene kadar 260 adet üretilen Eclipse 500 modeli, ABD ve Avrupa Birliği sivil havacılık otoritelerine bağlı coğrafyalarda uçuş izinlerini almıştı. Askeri eğitim uçağı olabilecek niteliğe sahip Eclipse 400 prototipi de uçuş testlerine başlamıştı.

Milliyet

Eclipse'e ortak oldu

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın Alptekin'e tebrikler cesareti ve girişimciliği için. Bir Türk olarak kendisiyle gurur duydum. Eclipse için küçük bir önerim olacak. Uçağa bir tuvalet koymaları çok iyi olur. Yoksa yolcu ve mürettebat için "ördek" bulundurmaları gerekecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şükürler olsunki nihayet bir işadamımız çıkıp havacılık yatırımı yapıyor. Uçaklara civata, kanadın ucundaki aluminyum parçası vs tırı vırı parça üretip, Türkiye'ye havacılık teknolojisi getirdiğini söyleyen ve bununla gurur duyanların kulakları çınlasın. İnşallah bu projeye bizim fazla geniş vizyon sahibi bürokratlarımız takoz koymazlar. --Volvo--

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gönülden ve yürekten tebrik ediyorum. Ama büyük ama küçük Türk işadamlarının bu girişimleri harika inşaallah üretim hattının bir tanesi ülkemize getirilir ve havacılık imalatındaki ölü toprağın bir nebze daha atılması sağlanır. TEBRİKLER..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000