01 Nisan 2009, Çarşamba 08:06:27

Dünyanın en iyilerinden olmak istiyorlar

Türk savunma sanayinin öncü kuruluşu TAI’nin sponsorluğundaki "3. Aviyonik Sistemleri Seminerleri" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde düzenleniyor.
  • Bir zamanlar mokapları bile hazırlanmış olan bir HD-19 projesi vardı. Duyunca amma sevinmiştim. Maalesef o da yalan oldu. TAI bir şeyler yapmak istiyorsa evvela HD-19'a takoz koyan zihniyetle başa çıkmak zorunda. Gerisi de kendiliğinden gelir zaten. --Volvo--

Seminerin açılışında konuşan Savunma Sanayi Müsteşarlığı Hava Araçları Daire Başkanı Sedat Güldoğan, savunma sanayi konusunda devlet birimlerinde vizyon - strateji ve yönetim sürekliliği olması gerektiğini söyledi.

Türkiye savunma sanayinin proje zenginliği konusunda istenilen seviyede olmadığını anlatan Güldoğan, "artan ülke potansiyelini değerlendirerek yurt içi kullanma oranımızı yüzde 50’ler seviyesine getirmek ve ihracatımızı arttırmak istiyoruz" dedi.

Türkiye’de savunma alanında yapılan yatırımların 2 milyar dolar dolaylarında olduğunu anlatan Güldoğan, söz konusu oranın gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren orta ölçekli bir firma seviyesinde olduğunu ifade etti.

Güldoğan, "günümüzde sistemlerin temelinde yazılım var. Dünyanın en büyük 10 sanayisi içinde olmak istiyoruz. TUSAŞ, ASELSAN ve TAİ’de çalışan mühendisler teorik bilgilerini pratiğe taşıyarak, insansız hava araçları(İHA) ve Atak Helikopteri gibi önemli projelere imza attılar. Artık dış pazarlara ve ortak üretim işlerine girdiğimiz zaman biz bu işi yaparız rahatlıkla diyebiliyoruz" dedi.

TAİ Entegre Uçak Sistemleri Grup Başkanı Özcan Ertem ise dünyada 1970 yıllardan itibaren sistem yeteneklerini geliştirmek amacıyla aviyonik sistemlere geçildiğini anlattı.

Ertem, aviyonik sistemle harp uçağı ve helikopter gibi aero dinamik yapısı itibariyle zor uçan araçların uçabilir ve kontrol edilebilir duruma geldiğini belirtti.

Ertem, "1990’lı yıllarda Türkiye asla bilgisayar yapamaz denirdi. Oysa bugün devletin güveniyle çok önemli aviyonik sistemlerin milli olarak entegre edildiği bir dönemdeyiz" dedi. Seminere Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri ve sektör temsilcileri ile bazı askeri yetkililer katıldı. 

Dünyanın en iyilerinden olmak istiyorlar

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Bir zamanlar mokapları bile hazırlanmış olan bir HD-19 projesi vardı. Duyunca amma sevinmiştim. Maalesef o da yalan oldu. TAI bir şeyler yapmak istiyorsa evvela HD-19'a takoz koyan zihniyetle başa çıkmak zorunda. Gerisi de kendiliğinden gelir zaten. --Volvo--

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000