13 Kasım 2008, Perşembe 07:33:43

Arap havacılara, Türk eğitimi...

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TAI-TUSAŞ)'ta görevli Hava Kuvvetlerinden emekli üç Astsubay, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri teknisyenleri için hazırlanan eğitim kursu görevlerini tamamlayarak Türkiye'ye döndü.
  • Arap değiller mi? Dilleri arapça. Oturdukları ülke Arab Yarımadası'nda değil mi?
  • Başlık cok kötü olmuş.ne demek arap havacılar.o zaman kızılderili,sarısın,cekık gözlü falan diye tabir edin.yakışmıyor.başlık ''suudi pilotlara eğitim türkiye de veriliyor'' olabilir di.yada benzeri.gelişme yolundayız diyorsunuz ama sunumlarda dikkatli değilsiniz.ben arap değilim ama arap olsaydım cok kızardım.

Suudili askerlere eğitim veren Türkler, başkent Riyad'da Cihan'a çalışmaları hakkında bilgi vererek 14 aylık eğitim sürecini değerlendirdi.

Dört EADS-CASA hafif nakliye uçağı için Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri ile İspanya EADS-CASA arasında bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmada Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan dört uçağın değişik branşlarda Suudili askerlere eğitim verilmesi maddesi de yer alıyordu. EADS-CASA Ankara bölge ofisi de TAI ile bağlantıya geçerek bu firmada görevli üç Emekli Astsubayı eğitim vermeleri için Suudi Arabistan'a gönderilmesini sağladı. Emekli Astsubaylar on dört ay önce Suudi Arabistan'a gelerek EADS-CASA'nın bu ülkede ki Teknik Temsilcisi Ergün Kalbak yönetimi altında göreve başladı.

EADS-CASA Suudi Arabistan Teknik Temsilcisi Ergün Kalbak, "Türkiye'den gelen üç Emekli Astsubay arkadaşımızla birlikte Suudi Hava Kuvvetleri CASA uçakları bakımından sorumlu personele eğitim verdik. Eğitim; motor, uçak elektrik-elektronik, mekanik sistemleri üzerine teorik ve pratik konuları içerdi. Bu eğitimde belirtilen branşlarda üç ayrı gruptan oluşan 32 Suudili uçak teknisyeni yer aldı." dedi.

Eğitimleri sadece belirtilen teknik konularla sınırlandırmadık diyen Kalbak, "Mesai mefhumunu gözetmeksizin mümkün olabilecek en üst düzeyde bilgi birikimi ve tecrübelerimizi aktarmaya çalıştık. On dört ayın sonunda Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri Teknisyenlerine hem teknik hem havacılık bakımından katkıda bulunduğumuzdan dolayı mutluluk duyuyoruz." diye konuştu.

İLK TÜRKLER

Türkiye'den uçak Elektrik-Elektronik konusunda kurs vermeye gelen Emekli Astsubay Sami Türköz, "Bu teklif bize getirildiğinde çok heyecanlandım. Suudi Arabistan'ı sadece Mekke-Medine ile tanıyor ve biliyorduk. Bu ülkeye eğitim vermek maksadıyla ve ilk kez geliyor olmak bizim heyecanımızı daha da arttırdı." dedi. Türköz, "Ben bu programda Suudi 18 uçak teknisyenine, 23 yıl boyunca görev yaptığım Türk Hava Kuvvetleri'ndeki edindiğim bilgi ve tecrübelerimi aktarmaya çalıştım." ifadelerini kullandı.

Biz işimizle ilgili konuların yanı sıra Türkiye'nin bir nevi fahri elçiliğini yapmanın sorumluluğunu da hissettik diyen Türköz, "Beraber çalıştığımız Suudili meslektaşlarımıza Türkiye'yi anlatarak tatillerini ülkemizde geçirmelerini sağlamaya çalıştık." diye kaydetti. Türköz sözlerine şöyle devam etti: "Buradaki üst düzey yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, ülkemizin savunma sanayinde üst düzey seviyeyi anlattık. Kendilerinden TSK ve Türk Savunma Sanayisi ile işbirliği olanaklarını geliştirmeleri konusunda tavsiyelerde bulunduk."Suudi Arabistan'da kaldıkları 14 ay boyunca çok güzel dostluklar kurduklarını söyleyen Türköz, buradan ayrılmanın burukluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Uçak Motor Eğitmeni Emekli Astsubay Âdem Demirel ise düşüncelerini "Bu görev teklif edildiğinde çok büyük mutluluk duydum. Göreve başladıktan sonra Suudili teknisyenlerle eğitim ve bakım disiplini haricinde bireysel ilişkilerimizde geliştirmeye gayret ettik." diye aktardı. Son günlerde iki ülke arasında gelişen ilişkilere dikkat çeken Demirel, "Bu gelişen ilişkilere katkıda bulunmaktan onur duyuyorum." diye konuştu.

"Milli Takımın başarısı ve Arap ülkelerinde büyük bir beğeniyle izlenen dizilerimiz sayesinde bize karşı sempatilerin arttığını gözlemledik." diyen Demirel, buna Türkiye'ye giden Arap turistlerin sayısındaki artışı ve beraber maç izledikleri Suudililerin Milli Takımımızı desteklemesini örnek gösterdi. Demirel son olarak, burada kaldıkları süre içerisinde zaman zaman Suudili öğrencilerinin evlerine gittiklerini böylelikle Suudi Kültürünü yakından tanıma fırsatı bulduklarını söyledi.

Arap havacılara, Türk eğitimi...

Yorumlar

Rumuz ~ 15 yıl önce
Arap değiller mi? Dilleri arapça. Oturdukları ülke Arab Yarımadası'nda değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hv.ord.prof.doc.dr ~ 15 yıl önce
Başlık cok kötü olmuş.ne demek arap havacılar.o zaman kızılderili,sarısın,cekık gözlü falan diye tabir edin.yakışmıyor.başlık ''suudi pilotlara eğitim türkiye de veriliyor'' olabilir di.yada benzeri.gelişme yolundayız diyorsunuz ama sunumlarda dikkatli değilsiniz.ben arap değilim ama arap olsaydım cok kızardım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000