29 Haziran 2012, Cuma 10:02:38

ADI VCH-15

Türkiye'nin ilk modern eğitim uçağı "Hürkuş"un hangardan çıkmasının ardından, Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği de Vecihi Hürkuş'un 1933'te imal ettiği "Vecihi 15"in kopyasını yaptırdı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ.'de (TAİ) görev yapan Türk mühendisler, Türkiye'nin ilk eğitim uçağı "Hürkuş"u hazırlarken, İstanbul'da Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği de Vecihi Hürkuş'un 1933'te imal ettiği "Vecihi 15" uçağının bire bir modelini yaptı.

Uçak, yaklaşık 2 ay süren çalışmanın ardından 1933'teki plan ve fotoğraflarına sadık kalınarak yeniden düzenlendi.

Türkiye'nin modern eğitim uçağı "Hürkuş" hangardan çıkarken, dedesi "Vecihi 15"in modeli sahnede yerini aldı. Dernek Başkanı Bahadır Gürer, amaçlarının Vecihi Hürkuş adına bir müze kurmak olduğunu belirterek "Vecihi Hürkuş'un yaptığı tüm uçakları yeniden üretip müzede sergilemek istiyoruz. Bu uçağı da orada sergileyebiliriz" dedi.

TEKERLEKLERİ 2 SANTİM KÜÇÜK
Gürer, Türkiye'nin ilk eğitim uçağı Hürkuş'un yapım aşamasında TAİ'ye bir öneri getirdiklerini belirterek "Bu uçağın bir dedesi var. O da 1933'te Vecihi Bey'in antrenman uçağı 'Vecihi 15' uçağı... İki uçağın birlikte hayata geçirilmesini önerdik. TAİ de bunu olumlu karşıladı. Biz uçağı yapabileceğimizi söyleyince İstanbul'da çalışmaya başladık" diye konuştu.

Vecihi Bey'in 1933'teki plan ve fotoğraflarından yararlandıklarını belirten Gürer, "Mimari tasarımlar yapan Ferdi ve Mustafa Ekrem kardeşlerin ekibi bu uçağın bire bir modelini 50 günde yaptı. Vecihi Bey, 'Vecihi 15' uçağını Kalamış'taki Tayyare Mektebi hangarında yapmıştı. Biz de Bayrampaşa'da bir atölyede modelini yaptık. Uçağın imalat masrafı TAİ tarafından karşılandı. Vecihi Bey'in planlarına sadık kalmaya çalıştık. Vecihi Bey, bu uçakta 70 santim çapında tekerlek kullanmış. İstanbul'u allak bullak ettik ancak 68 santim tekerlek bulabildik. Pervanenin yapımında o dönemde kullanılan ceviz ve ıhlamur ağaçlarını kullandık" diye konuştu.

MÜZEDE SERGİLENECEK
Derneğin amacının Vecihi Hürkuş'un adını taşıyan bir müze kurmak olduğunu belirten Gürer, "Bu uzun ve zor bir süreç. Bu müzede Vecihi Bey'in yaptığı tüm uçakları sergilemek istiyoruz. İnsanların kolayca ulaşabildiği bir yerde olmasını istiyoruz. Belki 'Vecihi 15' uçağını TAİ ilerde müzemize bağışlar" diye konuştu.

Sabah

ADI VCH-15

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000