02 Kasım 2013, Cumartesi 08:21:21

ABD'DEN TÜRKİYE'YE F-35 ULTİMATOMU

ABD, İsveç'le birlikte milli savaş uçağı projesi üzerinde çalışan Türkiye'ye NATO kanalıyla baskı uygulayarak 'Çin'den füze alırsan F-35 projesi de zora girer' mesajı iletti.
  • Ulu önder atamız istikbal göklerdedir demişti ve Osmanlı göklerde uçak yokken denizlere hakimdi yani gökler gibi şimdi anladık artık göklere hakim olan ülkesine hakim olur üretmekle olur kendi uçağımızı yaparsak olur Türk gençliği buna hazır atamız yıllar önce bunu gördü tek çare bu gökler demek sadece uçmak demek değil teknoloji iş demek kalkınma demek .
  • Bu dünyada sadece üretenler Ayakta kalır
  • E biz ucak uretirsek kime saticak bu totoslar ucaklari dimi
  • Türkiye'nin şu aşamada uçak üretmesi bence zor.eski Başbakan başkanı RTE biliyorki herhangi bir savaş halinde Irak hibeni uçak bile kaldıramayacak Türkiye.Bunu bugüne kadar gelen tüm yetkililer ,üst düzey komutanlar ve tüm herkez bilir.İran ne yapıyor ,kendi uçağınıza üretiyor ,helikopterinide üretiyor. F35 projesi tamamen tırıvırı , Alıcı ayarlama taktiği. Herhangi bir savaş halinde Irak'ta olduğu gibi Türkiye'den ne uçak kalkar,ne helikopter nede füze ,Türkiye 4 tarafı düşmanlar ile dolu. Bunu tüm yetkililer bilir.Ama halen bağzıları bunu bile bile Amerika'dan veya İsrail'den uçak alıyor,Türkiye savunma sanayii teknolojisi olarak az birşey yapsın , amerika hemen rest çekiyor.Bu nereye kadar gidecek böyle..
  • Arkadaşlar.buneya olmaz başaçıkamaz gerek yok.sızler savaşmadan yenılgiyi kabüllendiniz korkaksınız siz savaştan kaçan korkan kisilerin torunusunuz sanırım.
  • Mehmet cok konustun kardes sen bizim basimiza gecte yap istediklerini boyle havacilardan baska bakanin olmadigi sitelerde harcatma kendini anladin sen onu ;)(birde sahsim adina diyorsun sen kimsin acikla kimliginide saygi/sevgi gosterelim mehmetmis Lehhhhh)
  • Onlar önce ülkeleri dinlemeyi. biraksin tüm dümya onlara ultimatum verecek haberleri yok :-D
  • kimse etrafında ki ülkelerin güçlenmesini istemez. Bunlarla ancak teknoloji ve bilimle baş edilebilir, ama bizim martavallar hala 90 yıllık cumhuriyetimizde başörtüsünü tartışıyorlar. Komedi gibi...
  • Türkiye atak kabiliyetli drone üretmeye çalışmalı tüm gücüyle. Savaş uçağı üretimi beyhude bir çaba olur.
  • Menderes neden asıldı biliyormusunuz, ülke içerisinde belirli yatırımları ki bunların bir kısmı savunma sanayiini de etkileyen yarıtımlar. Bu gibi yatırımları Ruslarla yapma kararı aldı, Ayrıca, bağdat ile yakınlaştı, bunun bedelini ırak c. başkanı ve başbakanı hemen öldürülerek ödedi, menderesin uçağı düştü ama ölmedi.. Sonra menderes yine durmadı, rusyaya gidecekti. Gidemeden darbe oldu ve asıldı.. Bundan siyasiler çok korkuyorlar artık Türkiyede, bakalım bundan korkmayan bir başbakan varsa çinden hem füze alır, hemde kendi uzun menzilli kara - kara füzesinide üretir.. Bakalım, rabbim hayırlsını versin..

Yüksek irtifa hava savunma sistemi için Çin'le ortak füze üretimi planlayan Türkiye'ye ABD ve NATO tarafından bir süredir sürdürülen baskı yeni bir boyuta geçti. Savunma Sanayi Müsteşarlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre Türk tarafının, 'Çin'den alınmasına karşı iseniz o halde yeni teklif verin' önerisine karşı ABD, yeni bir bahane üreterek F-35 kartını devreye soktu.Türkiye'nin Çin'den füze sistemiyle birlikte alacağı radarların Türkiye'ye entegre NATO radar sistemlerine 'virüs' bulaştıracağı iddiasında bulunan ABD tarafı, İsveç firması Saab ile bir süredir yürütülen 'milli savaş uçağı' projesine karşı da olumsuz tavır almaya başladı. ABD, Türkiye'nin kendi savaş uçağını üretme hedefinin, içinde F-35'in de bulunduğu JSF projesine aykırı olduğunu iddia etti.

53 NATO RADARINA VİRÜS!

ABD'nin, Türkiye'ye yerleştirilecek FD-2000 model Çin füze sistemine 'Füzeler 52 adet NATO radarına bağlanacak. Çin füzelerinden casus yazılımlar sızabilir' diyerek karşı çıktığı öğrenildi. Çin'le üretilmesi planlanan füzelere karşı bir süredir kampanya yürüten ABD, yeni bir hamle yaparak 'İsveç'le birlikte savaş uçağı üretmeniz F-35 projesini riske sokar' mesajını Türkiye'ye iletti.

'UYGUN DÜŞMEZ' TEHDİDİ

Tüm zamanların en büyük savunma sistemleri tedarik projesi olarak nitelendirilen ve oluşturulan konsorsiyumun içinde Türkiye'nin de yeraldığı 'JSF' projesini ABD, şantaj unsuru olarak kullanıyor. Türkiye'nin Çin füzelerinde ısrar etmesi halinde, 'insanlı son uçak' olarak nitelenen F-35'lerin riske girebileceği mesajı ileten ABD, konsorsiyumda bulunan ülkelerin 'milli savaş uçağı' projeleri üzerinde çalışamayacağını iddia etti.

Bu konuda bir süredir diplomatik girişimde bulunduğu öğrenilen ABD ve NATO yetkililerinin, Türkiye'ye, 'JSF her türlü ihtiyacınızı karşılayabilir. Bunun üzerine yerli savaş uçağı üretmeye çalışmanız uygun düşmez' mesajını ilettiği kaydedildi.

Yerli uçaktan rahatsızlar

Yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin üretimi JSF projesi kapsamında gerçekleşecek. Ortak bir konsorsiyumun yürüttüğü projede, ABD ve Türkiye'nin yanısıra İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Norveç ve Danimarka bulunuyor. Sözkonusu projenin tamamlanması durumunda Türkiye 100 savaş uçağı almayı planlıyor. Bunun dışında, milli savaş uçağını üretmeyi planlayan Türkiye, geçtiğimiz mart ayında İsveçli Saab firmasından bazı kritik yazılımlar satın almış ve TAİ mühendisleri de uçak prototipleri tasarlamıştı.

Milli savaş uçağı için büyük bir aşama kaydeden Türkiye'ye, Çin'le birlikte füze üretmeyi tasarlamasından ötürü ABD tepkisi geldi. ABD, NATO kanalıyla ilettiği mesajda, 'yerli savaş uçağı ısrarının gereksiz olduğunu, F-35'lerin de tüm ihtiyacı karşılayabileceği iddiasında bulundu.

2'si 4 yıl sonra

ABD'nin Texas eyaletinde 2005 yılından beri yapımı devam eden çok amaçlı yeni nesil savaş uçağı F35 Lightning II'nin A, B, C serilerinin yeni kabiliyetleri New York'ta basına tanıtıldı. ABD, İngiltere ve Hollanda'nın envanterinde halihazırda bulunan F35 uçaklarının kabiliyetleri konusunda henüz son çalışmalar tamamlanmamışken, güdümlü bomba gönderme özelliği eklenen uçağın üreticisi Lockheed Martin Firması Başkan Yardımcısı Steve O'Bryan, toplam 100 adet F35 uçağı temin edecek Türkiye'nin ilk iki F35 siparişini 2017 yılında teslim almasını beklediklerini söyledi.

TÜRKİYE ÜRETİME ORTAK

Türkiye başından beri bu programın ortakları arasında olduğunu belirten Bryan, 'Türkiye ile 250 milyon doların üzerinde bir yatırım kontratımız var. Türkiye F35'in çok kaydadeğer bir bölümünü üretiyor. Bu parçalar sadece Türk uçakları için değil, aynı zamanda bütün müttefiklerimizin alacağı 3 bin 100 uçak için üretiliyor. Ve bu endüstri yıllar boyu havacılık alanında üretime devam edeceği için ekonomik getirisi yüksek olacak' ifadelerini kullandı.

Bryan, 'Şu ana kadar 100 uçak fabrika dışına çıktı. 85 uçağımız ABD'nin 6 farklı havaalanından uçuş gerçekleştiriyor. Şu an uçaklarımız sadece ABD, İngiltere ve Hollanda'nın envanterinde bulunuyor. Kontrat altında ise 8 ülke bulunuyor. Avustralya, İtalya, Norveç, İsrail ve Japonya yakın zamanda F35 uçaklarına sahip olacaklar' diye konuştu.

Yeni teklifleri bekliyoruz

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 'Çin'le füze anlaşması' ile ilgili, 'Taraflar son tekliflerini hâlâ göndermekte serbesttir' dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, 'Bizim tercihimizdeki bir, iki ve üçü belirlerdik. Süreç henüz başladı.
Bu durumda iki ve üçüncüler yeni tekliflerini bize gönderirlerse en azından mevcutla olan sözleşmemizdeki görüşme aşamalarında bize faydalı olur. Dolayısıyla herkes son teklifini göndermekte serbesttir' diye konuştu. 'Sözleşme görüşmelerinin nasıl ilerlediği'ne yönelik soruyu da Yılmaz, 'Görüşmelerde hiçbir sıkıntı yok. Gelişmeler kamuoyuna duyurulacaktır' şeklinde yanıtladı.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE F-35 ULTİMATOMU

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

Orhan güler ~ 7 yıl önce
Ulu önder atamız istikbal göklerdedir demişti ve Osmanlı göklerde uçak yokken denizlere hakimdi yani gökler gibi şimdi anladık artık göklere hakim olan ülkesine hakim olur üretmekle olur kendi uçağımızı yaparsak olur Türk gençliği buna hazır atamız yıllar önce bunu gördü tek çare bu gökler demek sadece uçmak demek değil teknoloji iş demek kalkınma demek .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaşıbeyaz ~ 9 yıl önce
Bu dünyada sadece üretenler Ayakta kalır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
akinci ~ 9 yıl önce
E biz ucak uretirsek kime saticak bu totoslar ucaklari dimi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Altay ~ 8 yıl önce
Sana satarlar. Ama seni maden ocaklarında su ve ekmek vererek ve günde 16 saat çalıştırarak. Aynı sscb olduğu gibi. İhtiyacın var senin.
Ahmetankara06 ~ 9 yıl önce
Türkiye'nin şu aşamada uçak üretmesi bence zor.eski Başbakan başkanı RTE biliyorki herhangi bir savaş halinde Irak hibeni uçak bile kaldıramayacak Türkiye.Bunu bugüne kadar gelen tüm yetkililer ,üst düzey komutanlar ve tüm herkez bilir.İran ne yapıyor ,kendi uçağınıza üretiyor ,helikopterinide üretiyor. F35 projesi tamamen tırıvırı , Alıcı ayarlama taktiği. Herhangi bir savaş halinde Irak'ta olduğu gibi Türkiye'den ne uçak kalkar,ne helikopter nede füze ,Türkiye 4 tarafı düşmanlar ile dolu. Bunu tüm yetkililer bilir.Ama halen bağzıları bunu bile bile Amerika'dan veya İsrail'den uçak alıyor,Türkiye savunma sanayii teknolojisi olarak az birşey yapsın , amerika hemen rest çekiyor.Bu nereye kadar gidecek böyle..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nusret ~ 10 yıl önce
Arkadaşlar.buneya olmaz başaçıkamaz gerek yok.sızler savaşmadan yenılgiyi kabüllendiniz korkaksınız siz savaştan kaçan korkan kisilerin torunusunuz sanırım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Altay ~ 8 yıl önce
Onlar istemezük tayfası. İmanı zayıf olanın vatan sevgiside zayıf olur. Bunlardan çok var maalesef. Ama sorun değil bir savaşa bakar. Savaş ta bunları öne koyacan geri geleni tarayacan. Sscb de yaptı aynısını bunların sevdiği sscb.
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Mehmet cok konustun kardes sen bizim basimiza gecte yap istediklerini boyle havacilardan baska bakanin olmadigi sitelerde harcatma kendini anladin sen onu ;)(birde sahsim adina diyorsun sen kimsin acikla kimliginide saygi/sevgi gosterelim mehmetmis Lehhhhh)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mehmet ~ 10 yıl önce
Zorunuza giden birseymi dedim? Benim hur dusuncem, demokrasi var herkes dusundugunu soyleyebilir, isinize gelmiyorsa memleketinize irlandaya donebilirsiniz.
Merkel ~ 10 yıl önce
Onlar önce ülkeleri dinlemeyi. biraksin tüm dümya onlara ultimatum verecek haberleri yok :-D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GÜÇ ~ 10 yıl önce
kimse etrafında ki ülkelerin güçlenmesini istemez. Bunlarla ancak teknoloji ve bilimle baş edilebilir, ama bizim martavallar hala 90 yıllık cumhuriyetimizde başörtüsünü tartışıyorlar. Komedi gibi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Türkiye atak kabiliyetli drone üretmeye çalışmalı tüm gücüyle. Savaş uçağı üretimi beyhude bir çaba olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Menderes ~ 10 yıl önce
Menderes neden asıldı biliyormusunuz, ülke içerisinde belirli yatırımları ki bunların bir kısmı savunma sanayiini de etkileyen yarıtımlar. Bu gibi yatırımları Ruslarla yapma kararı aldı, Ayrıca, bağdat ile yakınlaştı, bunun bedelini ırak c. başkanı ve başbakanı hemen öldürülerek ödedi, menderesin uçağı düştü ama ölmedi.. Sonra menderes yine durmadı, rusyaya gidecekti. Gidemeden darbe oldu ve asıldı.. Bundan siyasiler çok korkuyorlar artık Türkiyede, bakalım bundan korkmayan bir başbakan varsa çinden hem füze alır, hemde kendi uzun menzilli kara - kara füzesinide üretir.. Bakalım, rabbim hayırlsını versin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
düzeltme ~ 10 yıl önce
Darbe derken, akla asker geliyor ancak ben onu kastetmedim. Darbe dediğim; parti içinden bir çatlak ses, yahut menderesin uçağının düşürülmesi gibi şaibeli kazalar vs..
uçuyosun ~ 10 yıl önce
Yahu arkadaş sen nereden biliyorsun bunları? Saçma sapan konuşma.Ruslarla ittifak kuramazsın bu saatten sonra. Ayrıca Asya'da ki Rus müstemlekesi devletlerin hallerini görmüyorsun galiba.
Mehmet ~ 10 yıl önce
Doğu Türkistan'daki TÜRK'lere zulüm yapan bir çin'den füze alınmasına şahsım olarak karşıyım.
mehmet'e ~ 10 yıl önce
Zulm yapmayan tek bir süper güç gösterebilirmisin? sSnki Abd iyilik meleği.. Süleyman olup mührü sen vurana dek,ayıya dayı demek zorundasın maalesef..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000