17 Ekim 2013, Perşembe 08:35:41

ABD ATAK İÇİN ONAY VERECEK Mİ?

Pakistan’ın helikopter filosunun yenilenmesi için Türkiye ile ABD teklif yarışına girdi. Milli helikopter Atak’ın ihracının ABD’nin onayına bağlı olduğu ortaya çıktı. ABD, Atak helikopterlerin motorunun Pakistan’a ihracına taş koyabilir.
  • onemli olan biyerden baslamak motorunu yapmadiysak koportasini yaptik en azindan biyerden basladik buda buyuk bir basaridir yarin o motorunu yapicamiza yurekten inaniyprum
  • PARA YOK PARA HEPSİ YAPILIR AMA MALİYET GEREKTİRİYOR.TEKNİK ALT YAPI YETERLİ.TAKILAN YERDE DIŞARIDAN DESTEK ALMAYA KALKTIĞIN ZAMAN,BÜTÜN FİRMALAR BİRBİRLERİYLE AĞ GİBİ BAĞLILAR.MESELA SRABS SEKTÖRÜ DÜNYADAKİ BÜTÜN ARABA MARKALARI. GM. MOTORA GÖBEK BAĞIYLA BAĞLI
  • ADB nin motoru ile ADB pazarına gireceksin? zuahahahahahahahahahahhahahahaha. buna anca kıllar inanır :) akp nin tek başarı bulduğu kremdir. hani malum organda ki kılları döküp seçmen yapan krem.
  • Boeing tamamen Amerikan malıdır. Bazı parçalarını yabancı ülkelere ürettirebilir. Örneğin 2008 den sonra 737 lerin kapılarını Çin'e ürettirmeye başladı. Kendisi üretemediği için mi? Sadece ucuz olduğu için. Motorlarını tabii ki Boeing üretmez ama bir başka Amerikan üreticisinden satın alır. Yani tamamen milli imkanlarla uçak yapabilecek kabiliyetteler. Bizimkinin dizaynı agusta westland yani italyan ve ingiliz, motoru amerikan... Adı yıllardır A129, bize satmışlar T129 olmuş. Milli yani ulusal dediğin malın civatasına kadar üretimi milli kabiliyetlerle olmalı. (Ekonomik kaygılarla bazı parçalarını Çin'e ürettirebilirsin.) Yoksa o ülkelerden birisi ambargo koyarsa helikopterin yerde kalır. Tamamen herli yapamıyorsan, adına da Milli demeyeceksin. Ayrıca Milliciliğin yani Ulusalcılığın ne kadar iyi ve önemli olduğunu bu olay gözler önüne seriyor. Ders almak kazım.
  • 100 yuzde yerli olmaz. Uretim kaportacilik degildir. Motor, hidrolik ,pnömatik ,elektrik sistemleri uretilmeden hic bir hava taşiti uretilmez
  • Ahh turk halki seviyorum sizi, dunyada % 100 kendi uretimi ucak yapan bir ulke varmi? Nedir bu millette %100 takintisi anlayamadim. Bakin bakayim Boeing'e ucaklarinin butun parcalari Amerikan malimi? Bakin bakayim Bombardier C serilerine % 100 Kanada uretimimi parcalari?. Airbus' un kanatlari nerden geliyor birde ona bakin. Burda tas devri zihniyetiyle dirdir etmeyin. Buda iyi bir gelismedir Turkiye icin ilerde gun gelir motorunuda yapariz once bir helikopteri yapalimda!
  • var ya her yapıp yerli olarak tanıttığınız askeri araçlarda mutlaka bi sorun çıkıyor.hani yerliydi ?
  • Coni permi verecek bizde satıcaz çooook zor adamların durumu ortada zaten
  • Hala inanıyormusunuz bunlara, 80lerde Rahmetli Özal da F16 fakbrikasi acmisti güya. Parçalar dışaridan geldi burada birlestirildi. Sonradan anladik anlasma sadece 160 ucak icinmis, disariya da satilamazmiş. Koca TAI ve TUSAS yıllardır öyle duruyor. Aynı yalanlar ayni taşeron üretici zihniyeti. Zaten Bakan bey de geçenlerde Biz ara üretici olmaliyiz gibi bir laf etti, Dervişin fikri neyse zikri de odur
  • Ya, zaten helikopterin %100 oldugunu ve disa bagimliligimizi azaltacagini iddia eden ben degilim. Bunu soyleyen palavracilarin kim oldugunu herkes biliyor (oku: RTE). Hem kimse Turk havaciliginin gelismedigini de soylemiyor, ama bahsedilen gelisme gercek gelisimle uyusmuyor. Ya palavralarla sisirilmis gelisme. Vatandasa abartilarak soyleniliyor, itirazim ona.

Türkiye’nin İtalyan Augusto ile ortak ürettiği ilk milli helikopter Atak T-129, son test aşamasını da başarıyla geçti ve teslimata hazır hale geldi. Önümüzdeki haftalarda Türk Hava Kuvvetleri’ne ilk Atak Saldırı Helikopteri’nin tesliminin yapılması, yıl sonuna kadar da bu sayının 9’a ulaşması bekleniyor.

Üretimi üstün başarıyla gerçekleştirilen milli helikopteri ihraç etmek isteyen Ankara, AH-1F Cobra helikopter filosunu yenilemek isteyen Pakistan’la dirsek temasına geçti. Pakistan lideri Navaz Şerif’in 16-18 Eylül tarihleri arasında Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında bu konu gündeme geldi ve Şerif’e Atak’ın yetenekleri konusunda detaylı bir sunum yapıldı.

İki ülke arasında helikopter ihracı için görüşmelerde belirli bir noktaya gelindiği de açıklandı. Türk yetkililer, sadece finansal getirisi için değil Atak’ın tanıtımı için de Pakistan’la yapılacak olan anlaşmanın çok önemli olduğunu belirtti.

ABD’den onay şart

Ancak Defense News adlı saygın savunma haber sitesine göre bu durum Pakistan’a Amerikan malı helikopterler satmak isteyen Washington’da rahatsızlık yarattı. Ankara’daki bir Amerikalı savunma endüstrisi yetkilisi siteye yaptığı açıklamada Atak helikopterinin motorunun Amerikan üretimi olduğunu hatırlatarak, ‘Bu motorun ihraç edilmesi için Washington yönetiminin ihracat lisansı vermesi gerekiyor. Bu konuda Washington’da hem siyasi hem endüstriyel parametreler göz önünde bulundurularak karmaşık tartışmalar yapılacağını sanıyorum’ dedi.

Atak T-129’un motoru İngiliz Rolls Royce ve Amerikan Honeywell şirketlerinin ortak şirketi olan LHTEC adlı Indianapolis merkezli bir Amerikan firması tarafından üretiliyor. Helikopterin bu motorla Pakistan’a ihraç edilebilmesi için ABD yönetiminin onay vermesi gerekiyor.

3 saat havada kalabiliyor

Maksimum seyir hızı: 269 km/s

Azami servis irtifası: 6,096 m

Görev yüklü irtifa: 3,048 m

Maksimum havada kalma süresi: 3 saat

Maksimum menzil: 561 km

Uzunluk: 12.50 m

Yükseklik: 3.40 m

Boş Ağırlık: 2,900 kg

Mürettebat: 2

Azami kalkış ağırlığı: 5,000 kg

Azami silah yükü: 1,200 kg


Tanıtımını Bakan yapmıştı

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Türkiye ziyareti sırasında TAI-Aselsan ortaklığında geliştirilen T-129 ATAK helikopteri hakkında bilgi almış ve yerinde incelemelerde bulunmuştu. Şerif’e Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı ve üst düzey bürokratlar eşlik etti. Türkiye ile havacılıkta işbirliği yapmak isteyen Pakistan, AgustaWestland tasarımı T-129 helikopterden 30-50 adet satın almak istiyor. Pakistan’ın yanı sıra geçtiğimiz aylarda Ürdün ile Mısır T-129’la yakından ilgilenmişti. (Gazetevatan)

ABD ATAK İÇİN ONAY VERECEK Mİ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

otomotivci ~ 10 yıl önce
onemli olan biyerden baslamak motorunu yapmadiysak koportasini yaptik en azindan biyerden basladik buda buyuk bir basaridir yarin o motorunu yapicamiza yurekten inaniyprum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ayhan ~ 10 yıl önce
PARA YOK PARA HEPSİ YAPILIR AMA MALİYET GEREKTİRİYOR.TEKNİK ALT YAPI YETERLİ.TAKILAN YERDE DIŞARIDAN DESTEK ALMAYA KALKTIĞIN ZAMAN,BÜTÜN FİRMALAR BİRBİRLERİYLE AĞ GİBİ BAĞLILAR.MESELA SRABS SEKTÖRÜ DÜNYADAKİ BÜTÜN ARABA MARKALARI. GM. MOTORA GÖBEK BAĞIYLA BAĞLI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TYLER ~ 11 yıl önce
ADB nin motoru ile ADB pazarına gireceksin? zuahahahahahahahahahahhahahahaha. buna anca kıllar inanır :) akp nin tek başarı bulduğu kremdir. hani malum organda ki kılları döküp seçmen yapan krem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Boeing tamamen Amerikan malıdır. Bazı parçalarını yabancı ülkelere ürettirebilir. Örneğin 2008 den sonra 737 lerin kapılarını Çin'e ürettirmeye başladı. Kendisi üretemediği için mi? Sadece ucuz olduğu için. Motorlarını tabii ki Boeing üretmez ama bir başka Amerikan üreticisinden satın alır. Yani tamamen milli imkanlarla uçak yapabilecek kabiliyetteler. Bizimkinin dizaynı agusta westland yani italyan ve ingiliz, motoru amerikan... Adı yıllardır A129, bize satmışlar T129 olmuş. Milli yani ulusal dediğin malın civatasına kadar üretimi milli kabiliyetlerle olmalı. (Ekonomik kaygılarla bazı parçalarını Çin'e ürettirebilirsin.) Yoksa o ülkelerden birisi ambargo koyarsa helikopterin yerde kalır. Tamamen herli yapamıyorsan, adına da Milli demeyeceksin. Ayrıca Milliciliğin yani Ulusalcılığın ne kadar iyi ve önemli olduğunu bu olay gözler önüne seriyor. Ders almak kazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 11 yıl önce
100 yuzde yerli olmaz. Uretim kaportacilik degildir. Motor, hidrolik ,pnömatik ,elektrik sistemleri uretilmeden hic bir hava taşiti uretilmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Erkan kanada ~ 11 yıl önce
Ahh turk halki seviyorum sizi, dunyada % 100 kendi uretimi ucak yapan bir ulke varmi? Nedir bu millette %100 takintisi anlayamadim. Bakin bakayim Boeing'e ucaklarinin butun parcalari Amerikan malimi? Bakin bakayim Bombardier C serilerine % 100 Kanada uretimimi parcalari?. Airbus' un kanatlari nerden geliyor birde ona bakin. Burda tas devri zihniyetiyle dirdir etmeyin. Buda iyi bir gelismedir Turkiye icin ilerde gun gelir motorunuda yapariz once bir helikopteri yapalimda!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hamburg/tolga ~ 11 yıl önce
var ya her yapıp yerli olarak tanıttığınız askeri araçlarda mutlaka bi sorun çıkıyor.hani yerliydi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
* ~ 11 yıl önce
Coni permi verecek bizde satıcaz çooook zor adamların durumu ortada zaten

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 11 yıl önce
Hala inanıyormusunuz bunlara, 80lerde Rahmetli Özal da F16 fakbrikasi acmisti güya. Parçalar dışaridan geldi burada birlestirildi. Sonradan anladik anlasma sadece 160 ucak icinmis, disariya da satilamazmiş. Koca TAI ve TUSAS yıllardır öyle duruyor. Aynı yalanlar ayni taşeron üretici zihniyeti. Zaten Bakan bey de geçenlerde Biz ara üretici olmaliyiz gibi bir laf etti, Dervişin fikri neyse zikri de odur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abuzittin ~ 11 yıl önce
Ya, zaten helikopterin %100 oldugunu ve disa bagimliligimizi azaltacagini iddia eden ben degilim. Bunu soyleyen palavracilarin kim oldugunu herkes biliyor (oku: RTE). Hem kimse Turk havaciliginin gelismedigini de soylemiyor, ama bahsedilen gelisme gercek gelisimle uyusmuyor. Ya palavralarla sisirilmis gelisme. Vatandasa abartilarak soyleniliyor, itirazim ona.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000