29 Kasım 2010, Pazartesi 08:16:38

A400M gösteri için gelecek

İstanbul’da, 10-13 Mayıs 2011’de düzenlenecek Uluslararası Savunma Fuarı’nda (IDEF) A400M nakliye uçağının gösteri uçuşu yapması planlanıyor.
  • adamlar ammada sövüşlediler bizi yaaa...önce kompozit casaları çaktılar şimdie bunu gazlayacaklar...eee bende bulsam böyle saf bi ülke yapıştır gitsin...alan rantçılara yazıklar olsun...ülkeyi rantladılar
  • bu proje Türkiye adına saçmalıktan başka birşey değil.neyi nere nakliye ediyoruz.2 jsf fazladan alınsa askeri havacılığımıza çok daha yararı olurdu.
  • Gösteriyi falan bırakın ne zaman teslim edilecek yahu bitmedi hala.. Ne uğraşıyorsunuz a400 ile. C-5 galaxy, ve de C17 yakışır daha da mükemmel olur. Bütün dünya bu nakliye uçaklarını kullanıyor. Ama şu an döküntü Casa uçaklarımız var başımızın belası kim veya kimler buna izin verdiysen yanaklarından öperim onların yüzlerce askerimiz şehit oldu malatya da hatırlatın casa uçağının içinde. Bekleyin daha 10 sene daha A 400 m için sonunda maketini hediye ederler sizlerde masaınıza koyarsınız..
  • galaxy c5 yada c17 daha iyi olurdu
  • genelde ankarada olmuyormuydu
  • Atrkadaşım, o menzilller uçak boş iken geçerli. Deniz aşırı savaşa girip boş uçak mı göndereceksin? Uçağın kabiliyetini ifade etmek için örnek vermişler.
  • İyi de bu menzillerden bize ne? Denizaşırı savaşa mı gireceğiz?

Deneme uçuşunu ilk yaptığı 2009 yılından bu yana yalnız üç havacılık fuarına katılan A400M uçağının IDEF’de boy göstermesi bekleniyor. Türk Hava Kuvvetleri’nin kuruluşunun 100. yılı nedeniyle havacılık alanında bu yıl daha çok organizasyon planlanıyor. Bunlar arasında da Türkiye’nin üretiminde pay sahibi olduğu A400M nakliye uçakları önemli yer tutuyor. Bu uçakların 2016 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor.

Etki alanı genişleyecek

TSK’nın en çok kullandığı C-130 nakliye uçaklarının yaklaşık iki katı yük taşıma kapasitesi ve uçuş menziline sahip A400M’lerin ordunun hareket yeteneklerini büyük ölçüde arttırması bekleniyor. TSK’nın acil durumlarda dünyanın dört bir yanına yakıt ikmali yapmadan uçma yeteneği bugün sadece süper güçlerde bulunuyor.

Eli taşın altında

Dünyanın büyük dikkatini çeken uçakların üretimi için Avrupa’nın savunma devi firmalar bir araya geldi. Başlangıcında 20 Milyar Euro maliyet planlanan projenin bütçeyi yaklaşık 5 milyar Euro aşması uzun süre sorun yarattı. Türkiye’yi projede temsil eden TAİ, uçağın tasarımında yer alırken offset anlaşmaları ile hem gövdenin üretimine katıldı hem de pek çok KOBİ’ye istihdam ve tecrübe aktardı. TAI’nin kardeş kuruluşu Türk Motor Sanayi (TEI) de uçağın motor çalışmaları için oluşturulan konsorsiyumda ortak olarak yer aldı. Türkiye, sipariş verdiği 10 uçak karşılığı parça imalatına da katkıda bulunuyor.

A400M için Almanya`nın 53, Fransa`nın 50, İspanya`nın 27, İngiltere`nin 22, Türkiye`nin 10, Belçika`nın 7 ve Lüksemburg`un 1 siparişi bulunurken, projeye dışarıdan dahil olan Güney Afrika Cumhuriyet 8, Malezya ise 4 uçak siparişi verdi. Uçak, her biri 5.30 metre uzunluğunda tam 8 pal ile saatte 795 kilometre hıza çıkabiliyor. Motorun bazı parçaları da Eskişehir’deki TEI tesislerinde imal edildi. Jetlere göre yüzde 20 daha az yakıt harcayan turboprop motorları var.

37 ton kargo taşıyor

127 ton ağırlıktaki A400M 37 ton yük taşıyabiliyor. Uçak 20 ton yükü 6 bin 382 kilometre menzile götürebiliyor. Yani Pakistan’da bir doğa afeti olsa Türkiye yakıt ikmali yapmadan yardım götürebilecek. Uçak yük taşımazken 9 bin 300 kilometre yol gidebiliyor Bu İstanbul’dan New York’a doğrudan uçuş anlamına geliyor. (Hürriyet)

A400M gösteri için gelecek

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Misafir ~ 13 yıl önce
adamlar ammada sövüşlediler bizi yaaa...önce kompozit casaları çaktılar şimdie bunu gazlayacaklar...eee bende bulsam böyle saf bi ülke yapıştır gitsin...alan rantçılara yazıklar olsun...ülkeyi rantladılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu proje Türkiye adına saçmalıktan başka birşey değil.neyi nere nakliye ediyoruz.2 jsf fazladan alınsa askeri havacılığımıza çok daha yararı olurdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Gösteriyi falan bırakın ne zaman teslim edilecek yahu bitmedi hala.. Ne uğraşıyorsunuz a400 ile. C-5 galaxy, ve de C17 yakışır daha da mükemmel olur. Bütün dünya bu nakliye uçaklarını kullanıyor. Ama şu an döküntü Casa uçaklarımız var başımızın belası kim veya kimler buna izin verdiysen yanaklarından öperim onların yüzlerce askerimiz şehit oldu malatya da hatırlatın casa uçağının içinde. Bekleyin daha 10 sene daha A 400 m için sonunda maketini hediye ederler sizlerde masaınıza koyarsınız..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
galaxy c5 yada c17 daha iyi olurdu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
genelde ankarada olmuyormuydu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Atrkadaşım, o menzilller uçak boş iken geçerli. Deniz aşırı savaşa girip boş uçak mı göndereceksin? Uçağın kabiliyetini ifade etmek için örnek vermişler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İyi de bu menzillerden bize ne? Denizaşırı savaşa mı gireceğiz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000