27 Ocak 2009, Salı 09:57:58

TALPA'DAN KINAMA

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği(TALPA) Antalya'da Sunexpress Havayolları pilotu Gökhan Dinçer'e yapılan çirkin saldırıyla ilgili olarak bir kınama mesajı yayınladı.
  • Uçağın herkesin erişebileceği bir ulaşım aracı olması sıradan olması anlamına gelmiyor. Pilotun da uçuşun ve yolcuların emniyeti için aldığı karar aşağıdaki yorumda söylendiği gibi birilerini hor görmesi anlamına gelmiyor. Bu kompleksleri atmak için de cehaleti kabul edip eğitilmeye açık olması gerekli insanların. Ben birşeye binebiliyorsam bu minibüs ayarındadır kompleksi nereden geliyor? Bu insanların acil eğitime ihtiyacı var.
  • bu olay olalı 4 (dört) gün oldu.amıcalar daha yeni uyanıyorlar.beyler/bayanlar siz herhangi bir konuda dürtülmeden iş yapamazmısınız? yazık bir de utanmadan biz türkiyedeki havayollarında çalışan pilotların derneği olduğunuzu iddia ediyorsunuz.ayıptır ayıp.kaptan hastanelik edildi ancak dört gün sonra uyanabildiler.kaptan arızalı uçakla göreve zorlandı.sonuçta bir kaza oldu,bunu bile çıkıp adam gibi açıklamadınız.çalışanların baskı ve tehdit altıda bu göreve yollandığını söyleyemediniz.zihniyete bak"aman bir tatsızlık çıkmasın"yaklaşımı ile üyesi olan pilotların hakkını savunduklarını iddia ederler.öte yanda işsiz türk vatandaşı pilotlar dururken THYnin gavur pilot çağrı ilanlarına sessiz kalırlar.size ne söylenebilir ki,
  • Pilotun ifadelerine göre pilt haklı görünüyor.Ancak unutulmamalıdır ki orada yaşananları gözümüzle görmüş değiliz.Uçakla çok sık seyehat eden birisi olarak bazen gerçekten sinir bozucu durumlar meydana geliyor.Ancak karşılıklı hoşgörü içerisinde yürütülmesi gereken bazı olaylar nedense taraflardan birinin anlamsız sert çıkışlarıyla olaya dönüşüyor.Malum pilotun çıkıpta dayak yedim demesi bunu ekranlar önünde söylemesinin amacı neydi?Ben dayak yesem açıkçası hakkımı mahkemelerde arardım.Kameralar karşısında değil.Bu tür olaylar yaşanacaktır.Çünkü artık uçak sıradan bir ulaşım aracı haline geldi.Minibüs gibi..bundan memnunuz...Bu ülke ne çekiyorsa kendisini elit kesim diye adlandıran diğer insanları hor görenlerden çekiyor...
  • gokhan hocamıza yapılan bu saldırı yapan zorbanın yanına kesınlıkle kar kalmamalı.Bizim bu tur yolculara kı yolcu demeye agzım varmıyor ıhtıyacımız yok.'garıp yolcu' rumuzlu arkadas boyle davranırlarsa ucaklar bos kalırmıs dıyor.ucmalarmıs...ayy lutfetmısler ucmazsanız ucmayın kardesım ıste otogar otobusler orda.bu sekılde davranan yolcular fayda degıl zarar getırır.hem sırketlerın ıtıbarına hem de guvenlıgıne.Sunexpressı tanıyorsam ve yanılmıyorsam kesınlıkle o adam bı daha bu sırkette ucamaz.talpanın da havayolu sırketlerıne bu yolcuyu ucurmamaları baskısını yapmalarını dılerim.o zaman o kuyumcu arkadası gorurum otobusle almanyaya nasıl gıdılırmıs...
  • Umarim Talpa bu konuda takipci olur ve bu Zorbaya Bilet satilmamasi konusnda hava yollarina baski kurar.
  • Havayollarının, dolayısıyla çalışanlarının bu tür yolculara ihtiyacı yok. Bakkal bile kendisine hakaret eden müşterisine bir daha bir şey satmaz. 3 kuruşa bilet alan uçağı, ekibi satın aldığını zannediyor. Herkes haddini bilecek. İsteyen uçar, istemeyen otobüse biner yoluna gider.
  • Yav ne olursa olsun diyelim ki kabin amiri hatalı bunu yasal yolları ve şikayet prosedürleri vardır, hiç bir kimse o uçakta görevli birinin yüzüne herhangi birşey fırlatamaz ben sanmıyorum ki o kabin amiri o kendiniz bilmez magandaya küfretsin ana avrat düz gitsin ama karşısındaki maganda ve onun gibi 3 kuruş verdik uçağı satın aldık tavrında olanlar prd efendim diyen bir görevliye bile saldırırlar Gökhan kaptanıma büyük geçmiş olsun kendisi hem sivil havacılık kurallarını harfiyen uygulamış hemde bir uçuştaki en önemli şeylerden biri olan ekip birliğini sağlamıştır
  • vay be yolcu....bu söylediklerinde samimiysen sen garip değil gariban kalmışsın
  • Basıt bır koltuğa yolcuyu yerleştirememe yüzunden kabin görevlisinin büyütüğü bu olay ayyuka çıkarmıştır.yolcunuza bu kadar az değer veriyorsanız artık uçmayacagız kampanyası başlatacagız.LÜTFEN HALKINIZI KÜÇÜMSEMEYİN.HATANIN BAŞLANGICINI BİR DÜŞÜNÜN.ZATEN KRİZDE BİR SEBEP.HAVA ALIR YARISI BOŞ UÇAKLARLA UÇMAYA BAŞLARSINIZ.
  • BENDE SALDIRGANLARI KINIYORUM VE KAPTANIMIZ CANIMDAN ÇOK SEVDİĞİM GÖKHAN ABİME GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ İLETİYORUM.TELEFONLADA ARADIM GÖKHAN KARDEŞİMİ GEÇMİŞ OLSUN DİYE AMA ULAŞAMADIM...

                                                              İşte TALPA'nın o mesajı...

pilot25 Ocak 2009 günlü gazetelerde de haber olarak duyurulduğu üzere meslektaşlarımızdan Kaptan Pilot Gökhan Dinçer Antalya’da görev dönüşü evine girmek üzereyken, uçakta huzur bozucu ve hakaretamiz davranışları nedeniyle havacılık kuralları uyarınca uçaktan indirdiği bir yolcunun yakınları olduğu sanılan dört saldırganın saldırısına maruz kalmış ve darp edilmiştir.

Meslektaşımız kaptan pilot, gerek Türk Sivil Havacılık Kanununun gerekse ülkemizin taraf olduğu Tokyo, Montreal ve Lahey Konvansiyonları gibi uluslararası anlaşmaların hükümlerinin gereğini yerine getirmiş, uçaktaki yolcuların ve mürettebatın huzurunu bozan, uçuş emniyetini tehlikeye düşüren uluslar arası mevzuatta “unruly passenger” olarak tanımlanan huzur bozucu yolcuyu uçaktan indirmiştir.

Bilindiği üzere Türk Sivil Havacılık Kanununun 101/1. maddesinde “Sorumlu kaptan pilot, hava aracında emniyet ve düzenin sağlanması için önlem almaya ve bu amaçla, yolculara, personele ve hava aracında bulunan diğer kişilere emir ve talimat vermeye ve gerektiğinde bunları hava aracından çıkarmaya yetkilidir” denilmektedir. Ayrıca 1966 Tarihli Tokyo Konvansiyonunda da aynı düzenlemeye yer verilmiş bulunmaktadır.

Yer sorunu nedeniyle kabin amiri ile uçakta tartışan ve elinde buruşturduğu uçuş kartlarını kabin amirine fırlatan ve hakaret eden yolcu H.Ö. duruma müdahale eden Kaptan Pilot Gökhan Dinçer, yolcunun bu davranışını ve eylemini hava aracında emniyet ve düzeni bozucu olarak değerlendirmiş ve havaalanı polisini çağırarak yolcuyu uçaktan indirtmiştir. Uçaktan inen yolcu giderken “Size bunun hesabını soracağım. Geri döneceksiniz, o zaman görüşürüz” şeklinde tehditte bulunmuş ve aynı gece Antalya’ya dönen kaptan pilotumuza karşı bu melun saldırı yapılmıştır.

Türk Sivil Havacılık Kanununun 104.maddesinde de “Yolcular, Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası anlaşmalar ile bu Kanun hükümlerine; meydan otoritesi ve taşıyanın talimatına uymak zorunda olup, can ve mal güvenliğini ve yolculuğun disiplin ve intizamını bozacak her türlü eylem ve davranıştan kaçınmakla yükümlüdür” şeklinde yer alan hükümle yolcuların yükümlülüğü düzenlenmiş ve yolculuğun disiplin ve intizamını bozacak her türlü eylem ve davranıştan kaçınmaları emredilmiştir.

İngiltere ve A.B.D. gibi ülkelerde de huzur ve disiplin bozucu, uçuş emniyetini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunan yolcular hakkında; yolcunun uçaktan indirilmesi veya uçakta eylemleri sürerken kısıtlama tedbirleri uygulanması ve göz altına alınması gibi tedbirlerden başka, eylemlerinin yasada düzenlenen suçu oluşturması nedeniyle cezai kovuşturma uygulanmaktadır. Bu kovuşturmalar sonrasında eylemin işleniş şekli ve sonuçlarına göre hapis cezasından para cezasına, başka uçuşlara kabul edilmeme hatta hava alanlarına dahi girememe cezalarına mahkûm edilmektedirler. A.B.D.’de sivil hava aracında disiplin ve huzuru bozucu davranışlarda bulunan yolcuların bu eylemleri Patriot Act’e göre terör hareketi olarak kabul edilmekte ve ağır cezalara çarptırılmaktadır. 20 Ocak 2009 tarihli Los Angeles Times gazetesinde yer alan haberin başlığında ”En az 200 yolcu uçakta konuşurken seslerini yükselttikleri ve saygısızlıkta bulunacak davranışta bulundukları için Patriot Act (Vatansever Kanunu)’na göre ağır cezalara mahkûm edildiler” denilmekte ve dava konusu olan yolcuların ilginç huzur bozucu davranışları anlatılmakta ve yolculara verilmiş olan değişik cezalar anlatılmaktadır.

ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü), ICAO Anlaşmasına taraf olan ve anlaşmayı onaylayan üye devletlere, sivil hava araçlarında işlenen bu tür eylemlerin suç olarak kabul edilmelerine ilişkin ulusal kanunların yapılmasını tavsiye etmekte ve 34/1 sayılı Kararla kabul edilen Model Kanunu da önermektedir.

Huzur bozan, disiplinsiz, etrafa rahatsızlık veren yolcuların bu davranışlarının uçuş emniyetini, yolcu ve personel güvenliğini tehlikeye düşürdüğü açıktır. Emniyetli ve güvenli bir uçuş için, disiplinli ve huzurlu bir kabin şarttır. Bu güveni, huzuru sağlamak ve benzer olayları önlemek için ülkemizde de acilen gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve mevcut cezaların artırılması gereklidir. Yetkilileri bir an önce bu konuda harekete geçmeye davet ediyoruz.

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Yönetim Kurulu olarak, hukuka intikal ettirilmiş olan bu olayda, dava süreci yakından takip edilecek, meslektaşımıza yapılan saldırının sorumlularına en ağır cezanın verilmesi için her türlü gayret sarf edilecektir. Meslektaşımıza yapılan bu saldırının, tüm havacılık camiasına yapılmış bir saldırı olduğunu bildiriyor, saldırıyı ve saldırganları şiddetle kınıyoruz.


TÜRKİYE HAVAYOLU PİLOTLARI DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU
      

TALPA'DAN KINAMA

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

yolcu ~ 15 yıl önce
Uçağın herkesin erişebileceği bir ulaşım aracı olması sıradan olması anlamına gelmiyor. Pilotun da uçuşun ve yolcuların emniyeti için aldığı karar aşağıdaki yorumda söylendiği gibi birilerini hor görmesi anlamına gelmiyor. Bu kompleksleri atmak için de cehaleti kabul edip eğitilmeye açık olması gerekli insanların. Ben birşeye binebiliyorsam bu minibüs ayarındadır kompleksi nereden geliyor? Bu insanların acil eğitime ihtiyacı var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 15 yıl önce
bu olay olalı 4 (dört) gün oldu.amıcalar daha yeni uyanıyorlar.beyler/bayanlar siz herhangi bir konuda dürtülmeden iş yapamazmısınız? yazık bir de utanmadan biz türkiyedeki havayollarında çalışan pilotların derneği olduğunuzu iddia ediyorsunuz.ayıptır ayıp.kaptan hastanelik edildi ancak dört gün sonra uyanabildiler.kaptan arızalı uçakla göreve zorlandı.sonuçta bir kaza oldu,bunu bile çıkıp adam gibi açıklamadınız.çalışanların baskı ve tehdit altıda bu göreve yollandığını söyleyemediniz.zihniyete bak"aman bir tatsızlık çıkmasın"yaklaşımı ile üyesi olan pilotların hakkını savunduklarını iddia ederler.öte yanda işsiz türk vatandaşı pilotlar dururken THYnin gavur pilot çağrı ilanlarına sessiz kalırlar.size ne söylenebilir ki,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fly ~ 15 yıl önce
Pilotun ifadelerine göre pilt haklı görünüyor.Ancak unutulmamalıdır ki orada yaşananları gözümüzle görmüş değiliz.Uçakla çok sık seyehat eden birisi olarak bazen gerçekten sinir bozucu durumlar meydana geliyor.Ancak karşılıklı hoşgörü içerisinde yürütülmesi gereken bazı olaylar nedense taraflardan birinin anlamsız sert çıkışlarıyla olaya dönüşüyor.Malum pilotun çıkıpta dayak yedim demesi bunu ekranlar önünde söylemesinin amacı neydi?Ben dayak yesem açıkçası hakkımı mahkemelerde arardım.Kameralar karşısında değil.Bu tür olaylar yaşanacaktır.Çünkü artık uçak sıradan bir ulaşım aracı haline geldi.Minibüs gibi..bundan memnunuz...Bu ülke ne çekiyorsa kendisini elit kesim diye adlandıran diğer insanları hor görenlerden çekiyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FO ~ 15 yıl önce
gokhan hocamıza yapılan bu saldırı yapan zorbanın yanına kesınlıkle kar kalmamalı.Bizim bu tur yolculara kı yolcu demeye agzım varmıyor ıhtıyacımız yok.'garıp yolcu' rumuzlu arkadas boyle davranırlarsa ucaklar bos kalırmıs dıyor.ucmalarmıs...ayy lutfetmısler ucmazsanız ucmayın kardesım ıste otogar otobusler orda.bu sekılde davranan yolcular fayda degıl zarar getırır.hem sırketlerın ıtıbarına hem de guvenlıgıne.Sunexpressı tanıyorsam ve yanılmıyorsam kesınlıkle o adam bı daha bu sırkette ucamaz.talpanın da havayolu sırketlerıne bu yolcuyu ucurmamaları baskısını yapmalarını dılerim.o zaman o kuyumcu arkadası gorurum otobusle almanyaya nasıl gıdılırmıs...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Remzi ~ 15 yıl önce
Umarim Talpa bu konuda takipci olur ve bu Zorbaya Bilet satilmamasi konusnda hava yollarina baski kurar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan ~ 15 yıl önce
Havayollarının, dolayısıyla çalışanlarının bu tür yolculara ihtiyacı yok. Bakkal bile kendisine hakaret eden müşterisine bir daha bir şey satmaz. 3 kuruşa bilet alan uçağı, ekibi satın aldığını zannediyor. Herkes haddini bilecek. İsteyen uçar, istemeyen otobüse biner yoluna gider.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
airman69 ~ 15 yıl önce
Yav ne olursa olsun diyelim ki kabin amiri hatalı bunu yasal yolları ve şikayet prosedürleri vardır, hiç bir kimse o uçakta görevli birinin yüzüne herhangi birşey fırlatamaz ben sanmıyorum ki o kabin amiri o kendiniz bilmez magandaya küfretsin ana avrat düz gitsin ama karşısındaki maganda ve onun gibi 3 kuruş verdik uçağı satın aldık tavrında olanlar prd efendim diyen bir görevliye bile saldırırlar Gökhan kaptanıma büyük geçmiş olsun kendisi hem sivil havacılık kurallarını harfiyen uygulamış hemde bir uçuştaki en önemli şeylerden biri olan ekip birliğini sağlamıştır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rumuz ~ 15 yıl önce
vay be yolcu....bu söylediklerinde samimiysen sen garip değil gariban kalmışsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
garip bir yolcunuz. ~ 15 yıl önce
Basıt bır koltuğa yolcuyu yerleştirememe yüzunden kabin görevlisinin büyütüğü bu olay ayyuka çıkarmıştır.yolcunuza bu kadar az değer veriyorsanız artık uçmayacagız kampanyası başlatacagız.LÜTFEN HALKINIZI KÜÇÜMSEMEYİN.HATANIN BAŞLANGICINI BİR DÜŞÜNÜN.ZATEN KRİZDE BİR SEBEP.HAVA ALIR YARISI BOŞ UÇAKLARLA UÇMAYA BAŞLARSINIZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BOB MARLEY ~ 15 yıl önce
BENDE SALDIRGANLARI KINIYORUM VE KAPTANIMIZ CANIMDAN ÇOK SEVDİĞİM GÖKHAN ABİME GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ İLETİYORUM.TELEFONLADA ARADIM GÖKHAN KARDEŞİMİ GEÇMİŞ OLSUN DİYE AMA ULAŞAMADIM...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000