01 Şubat 2010, Pazartesi 07:33:02

Son 10 yılda 50 milyar dolar zarar!

2001'de ABD'deki ikiz kulelere gerçekleştirilen saldırılarda ilk darbeyi alan, ardından küresel krizle "nakavt" olan küresel havacılık sektörünün iyileşmesinin en az 3 yılı alacağı ileri sürüldü...

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) CEO'su Giovanni Bisignani tarafından yapılan açıklamaya göre son 60 yılın en kötü ekonomik resesyonu ile karşı karşıya kalan sektör son 10 yıl içinde kaybettiklerini ancak 3 yıl içinde toparlayabilecek. Küresel havacılık sektörü 10 yılda 50 milyar dolar kaybetti. Küresel krizin reel sektörlere yansımaya başladığı 2009 yılındaki kayıp ise 11 milyar doları buldu.

Dünya çapındaki havayollarının gelirlerindeki kayıp ise geçen yıl 80 milyar dolar oldu. "Bu rakamlar şok edici, korkunç bir 10 yıl geçirdik" diyen Bisignani'ye göre ekonomik düşüş ve kredi krizi havayollarının yolcu seyahati faaliyetlerindeki büyümede 2 buçuk yıl geriye, kargo faaliyetlerinde ise 3 buçuk yıl geriye gitmelerine neden oldu. IATA'nın verilerine göre dünya çapında havayolları geçen yıl yolcu sayılarında İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yanaki en sert düşüşü yaşadı. Krizle beraber seyahatler de azalınca Singapore Airlines ve British Airlines gibi dev havayolları büyük zararlar açıklamaya başladı. Hatta geçen hafta Japonya'nın en büyük havayolu şirketi Japan Airlines iflas koruma başvurusunda bulunmak zorunda kaldı. Avrupa'nın en büyük üçüncü havayolu şirketi olan British Airways 31 Mart tarihinde sona erecek 12 aylık dönemde "çok büyük kayıp" beklediğini açıkladı. Dünyanın en büyük ikinci havayolu şirketi Singapore Airlines ise önümüzdeki günlerde ilk yıllık zararını açıklayabilir.

Referans

Son 10 yılda 50 milyar dolar zarar!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000