16 Ekim 2009, Cuma 07:47:14

Yolculara ciddi uyarı!

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, hastalık riski yüksek ülkelere seyahat edecekleri, hazırladığı broşürlerle uyarıyor. Dünya üzerinde bugüne kadar belirlenmiş 66 çeşit bulaşıcı hastalık bulunuyor...

Türkiye'deki havalimanlarından yurt dışına gidip-gelen yolcular, başta domuz gribi olmak üzere; Hepatit A-B, Kolera, Tifo, Sıtma, Sarıhumma, yolcu ishali, Lejyoner hastalığı, Japon ensefaliti, Meningokuk menenjiti, Poliomyelit gibi bulaşıcı hastalıklara ilişkin bilgiler içeren broşürleri pasaport giriş noktalarında temin ediyor. Bu arada, hastalık riskli ülkelere seyahat edenlerin yaklaşık yüzde 80'inin mikroplu yemek, içecek ve su yüzünden 'yolcu ishali'ne yakalandığı vurgulandı.

Broşürlerde, hastalık uyarıları yanında seyahatin sağlıklı geçmesi için de bazı tavsiyeler yer alıyor. Yolcuların, gittikleri ülkelerde enfeksiyon kapmamak için dikkat etmesi gerekenler ise; ''İçmek için güvenli olmayan suların mutlaka kaynatılması, hangi suyla yapıldığı belli olmayan içecekler yerine ağzı kapalı özellikle pastörize edilmiş meşrubatların tercih edilmesi, taze olmayan ve iyi pişirilmemiş gıdalarla sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin alınmaması, böcekler ve özellikle sivrisineklere karşı sprey ve yatarken cibinlik kullanılması, yüzmek için tuzlu suyun tatlı sudan daima daha güvenli olduğu.'' şeklinde sıralanıyor.

Riskli ülkelere giden yolculara, seyahate çıkmadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri ikazı yapan Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü yetkilileri, havalimanlarındaki sağlık denetleme merkezlerinden her türlü yardımın alınabileceğine işaret etti. Söz konusu merkezler, yolculara, gidilen ülkelerde hangi tehlikeli hastalıkların görüldüğü, bu hastalıklardan nasıl korunacakları, seyahat etmekte sakınca olup olmadığı, hangi ülkelere giderken sıtma ve sarıhumma aşılarının yaptırılması gerektiği gibi bilgiler veriliyor.

UÇAKLAR DA İLAÇLANIYOR

Yurt dışına çıkan yolculara hastalık uyarıları yapılmasının yanı sıra, riskli ülkelere sefer yapan uçaklar da belli periyotlarda çeşitli kimyasallarla ilaçlanıyor. Türkiye'deki havayolu şirketlerine ait 200 kadar yolcu uçağı; Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) hastalık uyarısı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün talimatları ve Sağlık Bakanlığı'nın ilgili biriminin denetiminde risk derecesine göre ilaçlanıyor. Etki süreleri uzun olan alkol bazlı bu ürünler, yolcular ile kokpit ve kabin ekibinin bulaşıcı hastalığa maruz kalmasını ve ülkeye taşınmasını önleyip, temas halinde bakteri, virüs ve haşerelerin ölmesini sağlıyor.

Bu kapsamda bütün uçaklar her 28 günde hastalık taşıyıcı sinek, hamamböceği gibi haşerelere ile farelerle bulaşan 'veba'ya karşı ilaçlanırken bulaşıcı hastalık riski yüksek Afrika ve Irak uçakları için ise her gidiş-dönüş seferinde özel önlemler alınıyor.

HACI ADAYLARINA SAĞLIK UYARISI

Genel Müdürlük, hacca gidecek vatandaşlara da bazı hatırlatmalarda bulundu. Kişisel temizliğe her zamankinden daha fazla özen gösterilmesini istenirken, ikamet edilecek yerlerin temizliği, vantilatör ve klima kullanımı ile yiyecek içecek temizliğinin muhtemel bulaşıcı hastalıklardan korunmada önemi vurgulandı. Kutsal topraklarda yakalanma riski yüksel menenjit hastalığına karşı zorunlu aşıyı mutlaka yaptırmaları isteniyor. Hacı adaylarına, barsak ve solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamak için hijyene, güneş çarpmalarına karşı da şemsiye ve yeterli sıvı almaları ikazları yapılıyor.

 

Yolculara ciddi uyarı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000