28 Kasım 2011, Pazartesi 08:44:28

YASAK TAMAMEN KALKTI

Türk petrol şirketlerinin Irak'ın kamu malları üzerine koydurduğu haciz kararını kaldırması üzerine Irak Havayolları da, 3 yıl aradan sonra ilk defa kendi uçağıyla İstanbul'a sefer düzenledi.
Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi'nin (SOMO), 4 Türk petrol şirketine olan 23 milyon dolar borcunu ödememesi üzerine Irak'ın kamu mallarına yönelik alınan haciz kararı, geçen pazar günü iki ülke arasında gerçekleşen uçuşların durdurulmasına sebep olmuştu. Sorunun çözülmesi amacıyla iki ülke arasındaki diplomasi trafiği de sonuç vermeyince Irak Yönetimi, Türk şirketlerinin aldırdığı haciz kararının kaldırılması amacıyla Türkiye'ye 1 hafta süre tanımış, uçuşlara geçici izin vermişti.

Ticaret Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) girişimleri üzerine Irak uçuşlarındaki kriz çözüldü.

Irak'ın kamu mallarına haciz koyduran 2 Türk şirketi ile görüşen bakanlık yetkilileri, borçların tahsili konusunda Irak Maliye ve Petrol Bakanlıkları ile de temas kurarak ikna yoluna gitti. Yürütülen yoğun görüşmelerin sonuç vermesi üzerine Türk petrol şirketleri, mahkeme kararıyla koydurdukları haciz kararını kaldırdı. Bu girişim üzerine Irak yönetimi de, uçuşlar konusunda 1 hafta süre tanıdığı Türkiye'ye yasağın tamamen kaldırıldığını bildirdi. Uçaklarına el konulacağı korkusuyla yaklaşık 3 yıldır kiralık uçaklarla Türkiye'ye sefer düzenleyen Irak Havayolları da, anlaşma üzerine kendi uçağıyla İstanbul Atatürk Havalimanı'na sefer düzenledi.

Bakanlık yetkilileri, Türk petrol şirketlerinin Irak'ın kamu malları üzerine koydurduğu haczi kaldırdığını, ancak sorunun tamamen çözüme kavuşturulamadığını söyledi.

Türk şirketler ile Irak Maliye ve Petrol bakanlıkları yetkililerinin geçen perşembe ve cuma toplantı düzenlediğini ifade eden yetkililer, "Borçların en kısa sürede ödenmesi konusunda her iki taraf durum değerlendirmesi yapıyor. 4 Türk şirketinin yaklaşık 23 milyon dolarlık alacağı kesin takvime bağlanması ile kriz tamamen çözüme kavuşacak." dedi. Irak'tan parasını alamayan 4 petrol şirketinden ikisi, alacakları için mahkemeden haciz kararı çıkarmıştı. Irak milli havayolu şirketi Irak Havayolları da, uçaklarına el konulmaması amacıyla Türkiye'ye kiralık uçaklarla sefer düzenlemeye başlamıştı.


YASAK TAMAMEN KALKTI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000