04 Mart 2008, Salı 08:24:01

Yabancı pilotlar gözden düştü

Sivil havacılık sektöründeki hızlı büyümeyle ortaya çıkan ihtiyacın karşılanması amacıyla Türkiye'de çalışmaya başlayan yabancı pilotlar, yerli pilot sayısının artmasıyla gözden düştü.

Sivil havacılık sektöründeki hızlı büyümeyle ortaya çıkan ihtiyacın karşılanması amacıyla Türkiye'de çalışmaya başlayan yabancı pilotlar, yerli pilot sayısının artmasıyla gözden düştü. Bir dönem iç hatlarda uçan ve 220'yi bulan yabancı uyruklu pilot sayısı 93'e indi. 
 
Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, sivil havacılık sektöründe yabancı pilotlara olan talep azaldı. Özel havayollarını devreye girmesiyle şirketlerin pilot ihtiyacı hızla artmıştı. Şirketler de ihtiyaçlarını karşılamak için yurtdışından pilot getirmişti. Yerli havayolu işletmelerinde çalışan yabancı uyruklu pilotların sayısı, Türk sivil havacılığının yolcu sayısında rekor kırdığı 2005'de 220'ye ulaştı. Ulaştırma Bakanlığı'nın, pilotluk için eğitim veren uçuş okullarına yönelik teşvikleriyle yerli pilot adaylarında da artış sağlandı. Buna paralel olarak Türkiye'de çalışan yabancı pilotl sayısı geriledi. Yerli havayolu işletmelerinde çalışan yabancı pilotların sayısı 2006'da 155'e, geçen yıl sonu itibarıyla 93'e düştü. Bu düşüşte, havayolu şirketlerinin yerli pilotları tercih etmesinin yanı sıra son yıllarda uçuş eğitimi veren okullara sağlanan teşvikler, eğitim organizasyonlarının kalitesinin artırılması, eğitim standardının yükseltilmesi etkili oldu.

Türkiye'de bugün itibarıyla 2 bin 414 pilot, havacılık sektöründe aktif olarak görev yapıyor. Geçtiğimiz yıl uçuş okullarında gerekli eğitimleri aldıktan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün açtığı pilotluk sınavlarında başarı sağlayan 430 kişi, lisans almaya hak kazandı. İç hat tarifeli seferlerinin ve uçuş noktalarının artmasıyla ortaya çıkan pilot ihtiyacı nedeniyle uçuş okullarına olan ilgi de arttı. 2002-2005 yıllarında uçuş eğitim organizasyonlarında 580 öğrenci pilotluk eğitimi alırken, 2006-2007 döneminde sayı 619'a yükseldi. Türkiye'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce yetkilendirilen toplam 15 uçuş okulu bulunuyor. Pilot olmak isteyenler, gerekli eğitimi aldıktan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün açtığı sınavlara katılmak zorunda.
 
 

Yabancı pilotlar gözden düştü

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000