20 Nisan 2008, Pazar 09:18:58

VFR Uçuşları Durduruldu

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yazıyla İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, Antalya, İzmir Adnan Menderes ve Dalaman Havalimanları’ndan yapılan ve VFR olarak adlandırılan görerek uçuşlar 12 Mayıs’a kadar durduruldu.

Önceden haber verilmeden yasağın başladığı 14 Nisan günü tüm uçuş okulları, genel havacılık ve hava taksi işletmelerine SHGM tarafından gönderilen yazıda yasağın gerekçesi Türk hava trafik sisteminin ara modernizasyonu olarak gösterildi. Geçiş döneminde ağırlıklı pervaneli uçak ve helikopterler tarafından yapılan VFR uçuşlar, havalimanları ve etrafındaki sahalarda kontrolün sağlanamayacağından durduruldu.

12 Mayıs’a kadar hava trafiğinin aksamaması için alınan bu karar özellikle uçuş okullarını etkiledi. Marmara Bölgesi’ndeki Çorlu ve Bursa Yenişehir Havalimanları’nın eğitim uçuşlarına kapalı. Edremit’te de pist uzatılma çalışmaları nedeniyle uçuş yapılamıyor. Bursa içindeki eski havaalanı ise kullanılmıyor. Eğitim için sadece hafta içi belirli saatlerde açık tutulan Çanakkale Meydanı’nın kalması, sektörün ciddi ihtiyacı olan pilotları yetiştiren okulların faaliyetlerini azaltmasına neden oldu. Ayrıca havadan fotoğraf-film çekimi, döviz atımı, pano çekim uçuşları da yasaklandı. Bu kararın tarihleri İstanbul semalarında en yoğun helikopter trafiğinin yaşandığı Formula 1 tarihlerini de (9-11 Mayıs) içeriyor. Yazıda yasağın "zaruri haller" dışında uygulandığı belirtildi. Ancak "zaruri haller" konusunda hiçbir açıklama yapılmaması uygulamada hava trafik kontrolörleri ile VFR uçuş yapan pilotlarla şirketleri karşı karşıya getiriyor.

VFR Uçuşları Durduruldu

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000