28 Şubat 2013, Perşembe 15:21:19

VALİ SAVAŞ BALON UÇUŞLARI HAKKINDA KONUŞTU

Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, sıcak hava balonlarının kontrol ve denetimini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile birlikte titizlikle yürüttüklerini ve bugüne kadar ciddi bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi.
  • Bu aciklama yureklere su serpti. Ben balon pilotu olmak istiyorum. Turkiye'de nerede PPL Balon lisansi icin egitim yapabilirim? SHGM sana soruyorum. THK sana soruyorum. Bu yaz kurs var mi?
  • ÇOK MU ABARTIYORUZ BU SAYILARI. 2,5 MİLYON TURİSTİN 400 BİN'İ BALONA BİNMİŞ. TOPLAM 160 BALON VARMIŞ. BİR YILDA 3650 GÜN VAR GALİBA. 25-30 BİN YERLİ VE YABANCI TURİST BİNMİŞ İSE DOĞRUDUR. YILDA UÇUŞ YAPILABİLEN GÜN SAYISI KAÇ ACABA? BU İŞ İSTANBUL DA 10 MİLYON SİVASLI, 5 MİLYON KASTAMONULU, 7 MİLYON DOĞU KARADENİZLİ,5 MİLYON GÜNEYDOĞULU, 5 MİLYON SAMSUN-SİNOPLU, 5 MİLYON AMASYA-TOKAT-ÇORUMLU, 3 MİLYON ERZURUMLU, 2 MİLYON YOZGATLI, 5 MİLYON KARS-IĞDIR-ARDAHANLI V.B. VAR DEMEK GİBİ OLMUŞ. OYSA İSTANBUL'UN NÜFUSU 15-16 MİLYON.
  • Her sabah meteoroloji sounding yapip (iki bin metre yukseklige kadar tirmanacak) ruzgar profili cikartilip ucuslar ona gore duzenlenmeli. En fazla on bin dolar yatirim ve gunde bir kac yuz dolar harcama cok kucuk birsey kazandiklari para icin. Ruzgar ya da turbulance belli bir seviyeye gelirse o gunku ucuslar iptal olmali. Ruzgar siddetlenirse alevlerin balonun ceperine degme ihtimali var, bu da balonun yanmasina sebep verir, Misir orneginde oldugu gibi.
  • geçen hafya pazartesi saat 06.30 civarlarında bir balon zelve tarafında düştü 1 ingiliz turist hayatını kaybetti bunu söylememişler dile getirselerdi keşke ama o kazada ani bir hava değişikliği yüzünden olduğu kanaatindeyin...

Mısır'ın güneyindeki Luksor kentinde meydana gelen balon faciasında 18'i turist, biri Mısırlı 19 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından gözler dünyada sıcak hava balon turlarının yapıldığı en önemli merkezlerin başında gelen Kapadokya'ya çevrildi. Bölgede işletme sayısı bugün 20, balon sayısı ise 160 civarında bulunuyor. Geçen yıl Kapadokya'ya gelen 2,5 milyonu aşkın turistin yaklaşık 400 bini balon turlarına katıldı. Turizm sezonlarında günlük bin kişiyi aşan genel yolcu kapasitesiyle Kapadokya balon sektöründe çok önemli bir yere sahip.

Mısır'da 19 kişinin ölümüyle sonuçlanan balon kazasının kendilerini de oldukça üzdüğünü ifade eden Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, "Sıcak hava balonculuğu ve bunun turizme yönelik bir faaliyet olarak yürütüldüğü en önemli yer Kapadokya bölgesi. Ülkemizde sıcak hava balonculuğu dahil balonculukla ilgili faaliyetler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yürütülüyor. Ruhsat, denetim, uçuştan sorumlu olan pilotların eğitim ve sertifikasyonu Genel Müdürlük tarafından yürütülüyor. Valilik olarak da Genel Müdürlükle birlikte geçen yıldan bu yana çok sayıda toplantılar yaparak, uçuş güvenliğinin azami ölçüde nasıl sağlanacağına ilişkin çalışmalar yürütüldü ve rutin biçimde yapılmaya devam ediliyor." dedi.

Kazaların önlenmesi açısından önceden alınacak önlemlerin çok önemli olduğunu ifade eden Vali Savaş, uçuş ekibinin eğitimleri ve belli aralıklarla kontrollerinin yapılması, balonların teknik olarak takibi ve denetimini SHGM ile birlikte titizlikle yürüttüklerini söyledi. Savaş, balon firmalarının da ayrıca aralarında bir komisyon oluşturarak, Kapadokya Meslek Yüksekokulu'nun teknik desteği ile gerekli şartları sağlama yönünde çaba sarf ettiklerini belirtti.

Yaptıkları çalışmalar sonunda uçuş alanlarındaki riskleri bir harita üzerinde belirlediklerini ve bunu bütün firmalara ilettiklerini kaydeden Vali Savaş, şunları ifade etti: "Hangi alanlarda uçuş yapılmaması, hangi alanlarda hangi irtifada uçulması gerektiğiyle ilgili esas noktaları belirtmek suretiyle belirledik. Arkadaşlarımız bugüne kadar balonların teknik şartları ve pilotaj yönleriyle tespit ettiği bir sorun olmadı. Sadece ani değişen hava şartları nedeniyle hassas iniş yapmayı gerektiren durumlar oldu. Bundan sonra da alınması gereken tüm tedbirleri Valilik ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile birlikte titizlikle almaya devam edeceğiz. Mısır'daki kaza, bize daha hassas olmamız noktasında uyarıcı ve yol gösterici bir olay oldu. Şu an için Kapadokya bölgesindeki sıcak hava balonculuğu itibariyle herhangi bir risk olduğu kanaatinde değiliz. Çalışmalarımızı daha titizlikle yürütmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Göreme Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı turizmci Mustafa Durmaz ise Mısır'da yaşanan olayın bir kaza olduğunu, kazanın ise kara, hava, deniz her yerde olabileceğini belirtti. Balonların bölgede sıkı kontroller edildiği bir sistemle uçtuğunu ifade eden Durmaz, "Bölgemiz, sıcak hava balonculuğu uçuşlarının güvenli bir biçimde yapılabilmesi için dünyanın ender şartlarının olduğu bir yer. Kapadokya'da 20 yıldan beri yapılan uçuşlarda önemli denecek bir kaza olmadı. 20'den fazla balon şirketi bulunuyor. Sezonda günlük 100 balondan fazla uçuş yapılıyor. Bölgemiz, hava şartları ve iniş- kalkış alanları itibariyle son derece uygun bir ortam sunuyor. Balon uçuşları için bir sıkıntımız yok. Mısır'daki olayda teknik bir hata olabilir veya bir hata olabilir. Kapadokya'da bulunan balon firmaları uzman insanlarla çalıştığı için güvenli uçuşlar sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Kapadokya bölgesi için hayati önem taşıyan balonculuk sektörünün en önemli firmalarından olan ve Anatolian Ballons'un Genel Müdürü Mahmut Uluer, Mısır'da yaşanan olay sonrasında balonla uçuşlarda bir sıkıntı olmadığını, uçuş güvenliğinin layıkıyla yapıldığını ifade etti.

VALİ SAVAŞ BALON UÇUŞLARI HAKKINDA KONUŞTU

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Su serpti ~ 11 yıl önce
Bu aciklama yureklere su serpti. Ben balon pilotu olmak istiyorum. Turkiye'de nerede PPL Balon lisansi icin egitim yapabilirim? SHGM sana soruyorum. THK sana soruyorum. Bu yaz kurs var mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A-BARIIIIIII!!!!! ~ 11 yıl önce
ÇOK MU ABARTIYORUZ BU SAYILARI. 2,5 MİLYON TURİSTİN 400 BİN'İ BALONA BİNMİŞ. TOPLAM 160 BALON VARMIŞ. BİR YILDA 3650 GÜN VAR GALİBA. 25-30 BİN YERLİ VE YABANCI TURİST BİNMİŞ İSE DOĞRUDUR. YILDA UÇUŞ YAPILABİLEN GÜN SAYISI KAÇ ACABA? BU İŞ İSTANBUL DA 10 MİLYON SİVASLI, 5 MİLYON KASTAMONULU, 7 MİLYON DOĞU KARADENİZLİ,5 MİLYON GÜNEYDOĞULU, 5 MİLYON SAMSUN-SİNOPLU, 5 MİLYON AMASYA-TOKAT-ÇORUMLU, 3 MİLYON ERZURUMLU, 2 MİLYON YOZGATLI, 5 MİLYON KARS-IĞDIR-ARDAHANLI V.B. VAR DEMEK GİBİ OLMUŞ. OYSA İSTANBUL'UN NÜFUSU 15-16 MİLYON.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
carsidan dondu ~ 11 yıl önce
bu balonlar 20 kisi kaldiriyor. Gunde 80 balon ucsa 1600 kisi eder bu 250 gun tekrarlanirsa 400000 kisi eder. Iyi hesaplar...
Doğru Hesapçı ~ 11 yıl önce
Günde kaç balon uçtuğunu günlük takip ediyorum. Bu rakamlar gerçekten de çok yüksek. Nevşehir'e turist zaten hiç gelmiyor desek doğru olur. Yıllık gelen turist sayısı 1 milyonu geçmez. Bunların yaklaşık 250-300 bini yabancı turist. Gelenlerde Ürgüp,Göreme,Uçhisar,Ortahisar ve biraz da Avanos'a geliyorlar. Şunu da hatırlatmakta yarar var. Yerli turisti o fiyatlara balona bindiremezsiniz.
Ruzgar ~ 11 yıl önce
Her sabah meteoroloji sounding yapip (iki bin metre yukseklige kadar tirmanacak) ruzgar profili cikartilip ucuslar ona gore duzenlenmeli. En fazla on bin dolar yatirim ve gunde bir kac yuz dolar harcama cok kucuk birsey kazandiklari para icin. Ruzgar ya da turbulance belli bir seviyeye gelirse o gunku ucuslar iptal olmali. Ruzgar siddetlenirse alevlerin balonun ceperine degme ihtimali var, bu da balonun yanmasina sebep verir, Misir orneginde oldugu gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kapadokya ~ 11 yıl önce
geçen hafya pazartesi saat 06.30 civarlarında bir balon zelve tarafında düştü 1 ingiliz turist hayatını kaybetti bunu söylememişler dile getirselerdi keşke ama o kazada ani bir hava değişikliği yüzünden olduğu kanaatindeyin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000