31 Ekim 2008, Cuma 08:03:58

Uçakta olay çıkaran bir daha uçamayacak

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuş güvenliğini artırmak için caydırıcı tedbirler almaya hazırlanıyor.
  • Aslında olması gerekenler budur, sivil havacılık ciddiye alınmalı; bu sayede ülkelerin kulturlerinde ciddi bir yer edinmelidir.
  • birinin gelip ucakta ben gorev basindayken bana tokat atmasi biraz sikar.isterse feristahi olsun bu hak kimsede olmadigina göre yaptigi hareketin karsiligini aynen daha misli bir sekilde alir ,bunu herkes bilsin...
  • Neden olmasin?Insanlarin hayatini saka ilede olsa riske sokacak hareketlerin cezalandirilmasi lazimdir.Milletvekilide olsa,uygulama aynen herkes icin gecerli olmalidir.
  • dokunulmazlıgı olmayanlara gecerli işte,milletvekillerinide biz düzeltcez
  • nasıl yani? hostese tokat atan milletvekili bundan sonra uçağa alınmayacak mı! inandınız mı?
  • uygulama keske bizim ulkemizde uygulanabilse demek isterim ama uygulanamayacagi ele yuze bulastiralacagi simdiden belli kolay gelsin
  • cenap şahane özetlemişsin durumu.. tabiki sade vatandaş için geçerli. türkiye gibi bir 3.dünya ülkesinde seninde belirttiğin husular olmaya devam edecektir.
  • Kimler için geçerli bu uygulama..? Yani, kaprisi yüzünden dolu uçağı bekleten devlet adamları, sanatçılar dahil mi? Hayatında 3 kez uçak görüp burnu kalkan köşeyazarları dahil mi? Uçak içinde şov yapan milletvekili dahil mi..? Yoksa yine sadece sade vatandaşa mı yönelik..?

Havayolu şirketleriyle görüşüldükten sonra hayata geçirilecek düzenleme, uçakta olay çıkaranlara yasak getiriyor. Buna göre, hava korsanlarının yanında, uçuş emniyetini tehlikeye düşüren 'sabıkalı' yolcular, asılsız bomba ihbarı yapanlar ile şaka amaçlı 'üzerimde bomba var' diyenler de artık uçaklara alınmayacak.Uçakta olay çıkaran yolcular ile hava korsanlarına uçuş yasağı geliyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçuş emniyetini tehlikeye düşüren 'sabıkalı' yolcuların uçağa alınmaması için çalışma başlattı. Yasak, hava korsanlarının dışında, uçakta sorun çıkaran yolcular, asılsız bomba ihbarı yapanlar ile şaka amaçlı 'Üzerimde bomba var' diyenleri de kapsayacak. SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru, havayolu şirketleriyle görüştükten sonra 'uçaktaki davranışları sebebiyle haklarında yasal işlem yapılan' yolcuların uçaklara binmesini engellemeyi planladıklarını ifade etti. Uçuş emniyetini tehlikeye düşüren yolcular konusunda uluslararası sivil havacılık kurallarının uygulandığını belirten Arıduru, müeyyidelerin daha caydırıcı olması için çalıştıklarını söyledi. Arıduru, "Olaylar yüzünden, uluslararası arenada kötü bir izlenim bırakıyoruz. ABD'de, sorunlu yolcular kara listeye alınarak uçağa bindirilmiyor. Böyle bir uygulamaya giderek, hazırlanan listeyi tüm dünyaya ilan edebiliriz. Böylece, bu yolculara karşı tedbir alınmış olur." dedi.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri Musa Alioğlu da uçuş emniyetini ihlal eden yolcularla ilgili çok ciddi sorun yaşadıklarını kaydetti. "Uçak kaçırmaya teşebbüs eden, ancak bu amacını gerçekleştiremeyen yolcuların her zaman potansiyel tehlike olduğu bir gerçek." diyen Alioğlu, fazla alkol alarak taşkınlık yapan yolcuların 'merkezî kayıt altına alınmasının' yerinde bir karar olacağını bildirdi. Alioğlu, şöyle konuştu: "Uçak yolculuğu hiçbir risk kabul etmez. Bu sebeple 'sabıkalı' kişilerin şirketlerine bildirerek, bunların uçaklarda seyahat etmesini önleyebilir. Bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ile yapılacak işbirliği sağlıklı bir sonuç verir." Yolcuların can güvenliğini tehlikeye atanlara karşı müsamaha gösterilmemesi gerektiğine de dikkat çekerek, özel sektör olarak böyle bir uygulamadan yana olduklarını ve konunun SHGM ve EGM ile tartışılarak ayrıntıların belirlenmesi için görüşmeye hazır olduklarına işaret etti.

Havayolu şirketleri, sahte bomba ihbarları ve sarhoş yolcular sebebiyle büyük sıkıntı yaşıyor. Sahte bomba ihbarı yapan pek çok yolcu, emniyet tarafından kısa sürede tespit ediliyor. Ancak serbest bırakıldıktan sonra uçağa binerek seyahat edebiliyor. Aynı şekilde uçakta kavga çıkaran sarhoş yolcular da seyahat sonrasında polis tarafından gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılıyor. Bu kişilerin daha sonra uçağa binmeleri konusunda herhangi bir engellemede bulunulmuyor.

Mustafa Gün / Zaman

Uçakta olay çıkaran bir daha uçamayacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

airman ~ 15 yıl önce
Aslında olması gerekenler budur, sivil havacılık ciddiye alınmalı; bu sayede ülkelerin kulturlerinde ciddi bir yer edinmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
´hadi be ~ 15 yıl önce
birinin gelip ucakta ben gorev basindayken bana tokat atmasi biraz sikar.isterse feristahi olsun bu hak kimsede olmadigina göre yaptigi hareketin karsiligini aynen daha misli bir sekilde alir ,bunu herkes bilsin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neredeyiz ~ 15 yıl önce
Neden olmasin?Insanlarin hayatini saka ilede olsa riske sokacak hareketlerin cezalandirilmasi lazimdir.Milletvekilide olsa,uygulama aynen herkes icin gecerli olmalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.purser ~ 15 yıl önce
dokunulmazlıgı olmayanlara gecerli işte,milletvekillerinide biz düzeltcez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
nasıl yani? hostese tokat atan milletvekili bundan sonra uçağa alınmayacak mı! inandınız mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flyingbird ~ 15 yıl önce
uygulama keske bizim ulkemizde uygulanabilse demek isterim ama uygulanamayacagi ele yuze bulastiralacagi simdiden belli kolay gelsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
selam ~ 15 yıl önce
cenap şahane özetlemişsin durumu.. tabiki sade vatandaş için geçerli. türkiye gibi bir 3.dünya ülkesinde seninde belirttiğin husular olmaya devam edecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cenap ~ 15 yıl önce
Kimler için geçerli bu uygulama..? Yani, kaprisi yüzünden dolu uçağı bekleten devlet adamları, sanatçılar dahil mi? Hayatında 3 kez uçak görüp burnu kalkan köşeyazarları dahil mi? Uçak içinde şov yapan milletvekili dahil mi..? Yoksa yine sadece sade vatandaşa mı yönelik..?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000