20 Mayıs 2009, Çarşamba 14:38:26

Türkiye pilotluğun cazibe merkezi oldu

11 Eylül saldırılarının ardından, ABD ve Avrupa, yabancılara vize zorluğu çıkardı. Bu, Türkiye’yi pilot eğitiminde öne çıkardı. SHGM, 41 ülke ile eğitim anlaşması imzaladı...
  • Yine de kırıcı olmaktansa yapıcı olmak daha iyi. Aklın yolu bir sonuçta. Yabancılar gelsin eğitim alıp para bıraksın ama sonra ülkelerine geri dönsün.
  • Kim ne derse desin bu isin yeri Amerika. Egitim kalitesi , ucuslarin sikligi, bulunabilecek meydan sayisi,ucus planlarindaki kolaylik, daha sayayim mi? Amerika'da ne yok? 3 kisi cikarip 3 kisiye tek ucusta ucus yazmak yok. Turkiye'de tek motorla gece ucabiliyor musunuz? Tek motorla cross country geceleri nasil yapiliyor? Ya da ucus icin kac gun saat bekliyorsunuz? Turkiye'de aktif , guvenli kac tane cift motorlu ucak var? SHGM ile ugrastiniz mi hic? Bilinmeyen seyler olsa sorun degil, ama esegi boyasaniz da esek yine isektir... Sayin Bayindir kizmasin ama Turkiye'nin potansiyeli var, onunde de devlet engeli var.
  • Vaayy,bizim SHGM,EASA member olmuşta haberimiz yok, çok uzak kaldık demekki sektörden.Akreditasyon falan gibi laflar çok fiyakalı ama Kapıkule'den ileriye geçince görürüm ben sizin memberliğinizi,kim tanıyor sizin SHGM logolu lisansınızı bakalım.Havalı şeyler sizi gidi.... Woowoozange.
  • Ne cazibesi ne egitimi.Bizim havayolu şirketler resmen eğitim ticareti yapıyor.Kendi ülkesinde type-rate yapamayanlar gelip parayla buradan alıyorlar.Cazibe bu.Bu vatanın evlatları ne oluyor ? Gel sanada parayla verelim hemde seni bir güzelde kullanalım diyorlar.Avrupada nerede var acaba böyle bir uygulama.Anlayamadım !!!!
  • THY, yetiştirilen yabancı pilotları kendi bünyesinde First Officer olarak kullanacakmış. Türkiyedeki pilotlarımızın neslinin tükenmekte olduğu ve yeni Türk pilotları sayısı arttırılana kadar, yabancı pilot alınıp uçurulacağı söyleniyor. Ne diyeyim, yuh sana THY kocca bir YUH, aldığınız yabancı KAPTAN pilotlar için sizi KINIYORUM. Ülkemde pilot mu kalmadı????
  • bunlarla uğraşacaklarına, Türkiye de ki uçuş okullarına baksınlar, hangi okul ne kadar sürede kaç kişi mezun edebiliyor diye..
  • Yabancılara pilotluk öğretecez diye sıraya giriyorlar işe bak,ondan sonra kendi öz be öz türk çocukları dururken sn havayolu firmaları bunları çalıştırıyor.Sonra da efendim piyasada işsiz türk pilotlar cirit atsın onların sesini duyan kim!! Biraz milliyetçi atatürkçü olun
  • bu ülkede pilotaj eğitimini veren iki devlet kurumu var gerisi hikaye.. özel okulların hiçbirinde eğitim verilmiyo.. ticari pilot sınavlarını geçen adamların da ne bilerek geçtikleri ortada.. o bakımdan ne shgm ne de özel okullar bu işin ehli degiller..o yurtdışından gelen adamlarda burda sınavları kolay kolay geçebildikleri için geliyolar.. ezber.. pilot değil imam hatip yetiştiriyoz..
  • geçmişinizde sıkıntı yoksa vize almak o kadar problem değil. eğitim çok iyi. acaba uçak bulabilecekmiyim diye değil, hangi uçakla uçayım diye düşünüyorsunuz. sorunlu uçak hemen hangara çekilip bakımı yapılıyor. isterse yapmasın FAA tepelerinde. fiyatlar Türkiyeden çok daha ucuz. Ama tabii ülkemizin bu sektörde yabancılardan para kazanması iyi birşey. Şartların biraz daha iyileştirilmesi çok daha iyi neticeler getirecektir.
  • Ülkemizin en azından havacılıgın eğitimi konusunda öne çıkması sevindirici.Türkiye havacılıgın ne üretimi ne bakımı ne teknolojisi konularında malesef yok.Tabii Avrupalısı Amerikalısı buna ne zamana kadar müsade edeçek o da ayrı

Önce bütün dünyayı sarsan dehşet verici olayı hatırlayalım: 11 Eylül 2001 sabahı Amerika semalarında 4 uçak dolaşmaya başladı. Uçakların hedefine kilitlenmiş güdümlü bir füze gibi kullanılacağını kimse tahmin edemezdi. İkisi küresel sermayenin kalbi sayılan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’ne, biri ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a intihar dalışı yaptı. Sonuncusu ise yolcular ve korsanlar arasındaki mücadeleden sonra 150 mil uzakta, Pensilvanya kırsalında düştü veya düşürüldü… Olaylarda 19’u hava korsanı, yerde bulunlarla 2.974 kişi hayatını kaybetti. Kayıp 24 kişinin de öldüğü varsayılıyor. Hava korsanlarının Üsame Bin Ladin liderliğindeki El-Kaide militanı olduğu açıklanınca dünya medyası olayı ‘medeniyetler çatışması’ olarak yorumladı. Saldırı bahane edilerek önce Afganistan, ardından Irak işgal edildi. Müslümanlar töhmet altında bırakıldı. Başta ABD, batılı devletlerde Müslümanlar’a karşı işlenen nefret suçlarında artış görüldü. Müslüman topluluklara karşı önyargılı tutumlar sergilendi.

Aradan 8 yıl geçmesine rağmen önyargılar kırılmış değil. Özellikle havacılık sektöründe dengeler daha hassas. ABD’nin başını çektiği pek çok batılı ülke Ortadoğu’dan ve Müslüman ülkelerden pilotluk eğitimi almak isteyenlere ya vize vermiyor ya da zorluk çıkarıyor. Ayrıca bu ülkelerin kendi ülkelerinde verdikleri pilotluk lisansı da kabul edilmiyor. Hal böyle olunca Türkiye bu alanda yeni bir cazibe merkezi oldu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA-European Aviation Safety Agency) üyesi olduğu için Türkiye’deki pilotaj eğitimi tüm Avrupa ülkelerinde geçerli. Verilen diploma ve sertifikalar ise akredite ediliyor.

2002’ye kadar Türkiye’de iç hat uçuşları özel havayolu şirketlerine kapalıydı. Dolayısıyla sivil havacılıkta pilot eğitimine fazla ihtiyaç duyulmuyordu. Mevcut pilotlar Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yetiştiriliyordu. Ancak son yıllarda havacılık sektöründe büyük gelişmeler oldu. Sektörde çalışan sayısı iki kat artarak 100 binlere çıktı. Bu arada SHGM’nin denetiminde açılan uçuş okullarının sayısı 16’ya ulaştı. Artık TSK ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi bünyesindeki Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu dışında da pilotaj eğitimi verilliyor. 2 yıl süren kurs sonunda bütün dünyanın tanıdığı pilot lisansıyla uçuşa başlanıyor. Bu yıl ilk kez yabancı ülkelerden de pilotaj eğitimi için Türkiye’ye öğrenci gelmeye başladı. Gelecek 10 yıl içinde Türkiye’nin en az 3 bin pilota ihtiyacı olduğu düşünüldüğünde uçuş okullarına ilginin artacağı öngörülüyor.

Uçuş Okulları Derneği Başkanı ve Tarkim Uçuş Akademisi’nin sahibi Faruk Bayındır Dışişleri Bakanlığı’nın bütün konsolosluklara yazı gönderdiğini ve Türkiye’deki pilotaj eğitiminin dünyaya duyurulduğunu söylüyor. 11 Eylül’den sonra batılı ülkelerde Müslüman ülkelere karşı önyargı oluştuğuna dikkat çeken Faruk Bayındır, şu bilgileri veriyor: “Tercihlerini yurt dışından yana kullanan adaylar için Türkiye cazip bir ülke olarak öne çıkmaktadır. Çünkü Türkiye’deki pilotaj eğitimi Avrupa’daki diğer uçuş okullarından ucuz. Gerek kültürel, gerek tarihi ortaklık sebepleriyle Ortadoğu’daki öğrenciler Türkiye’yi kendilerine daha yakın buluyor. Ülkemizde dört mevsimin yaşanıyor olması, her türlü hava şartında uçuş eğitimi verilebilmesi açısından önemli. Öte yandan, 11 Eylül sonrasında Müslüman öğrencilerin ABD ve İngiltere’de pilotaj eğitimi alması zorlaştırılmış, vizelerde zorluklar çıkarılmaya başlanmıştır. Bu açıdan Türkiye’nin avantajı daha da ön plana çıkmaktadır.”

Türkkuşu Uçuş Okulu Genel Müdürü  emekli Tuğgeneral Necdet Şendil, bazı Ortadoğu ülkelerinden öğrenci getirmek için Türk Hava Kurumu’nun da girişimlerde bulunduğunu belirtiyor. Türkiye’nin gerek coğrafi konumu ve hava şartları gerekse hava trafiğinin yoğunluğunun pilot eğitimi için çok uygun olduğuna dikkat çeken Şendil, “Fiyat konusunda da Türkiye uygun. Bu açılardan potansiyelimiz yüksek.” diyor. Uçuş okulu işinin yeni bir süreç olduğunu vurgulayan Şendil, SHGM ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın bazı bürokratik engellemeleri kaldırması durumunda sektörün hızla gelişeceğini kaydediyor.

Türkiye’ye pilotaj eğitimi için bu yıl gelenlerden biri Hindistanlı Saurabh Avekar. Ülkesinde Boeing 737 tipi bir uçakta yardımcı pilot olarak görev yapan Avekar, “Lisansımı iyi bir uçuş okulu bularak Avrupa’da onaylı hale dönüştürmeyi düşündüğüm için Türkiye’yi tercih ettim.” diyor. Tarkim Uçuş Akademisi’nde eğitim gören Ummanlı Faras Al-Zadjali, Avrupa ve Avustralya’da çok sayıda uçuş okulu ile görüştüklerini; ancak kendisine yardımcı olunmadığını ifade ediyor. Al-Zadjali, “Tarkim’i arayana dek kimse bizimle ilgilenmemişti. Türkiye’den, hemen bize bilgi verildi, her safhada destek aldık. Vizeler, oturma izinleri... Aklınıza ne gelirse. Hemen Türkiye’ye geldik. Türkiye’de insanlar bize hep sıcak.” diye konuşuyor. Tarkim’in sahibi Faruk Bayındır yabancı öğrencilerin Türkiye’ye döviz getirdiğini de hatırlatıyor. İlk yıl olmasına rağmen 10 yabancı öğrencinin Türkiye’ye geldiğini anlatan Bayındır, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Hedefimiz yılda 100 yabancı öğrencidir. Sadece eğitim getirisinin 60 bin dolar  olduğu düşünülürse ülkeye kazandırılan döviz 6 milyon dolar olacaktır. Bu insanların Türkiye’de bulundukları süre içerisinde barınma, yeme, içme ve diğer harcamaları düşünüldüğünde bu rakam 7 milyon dolara ulaşacaktır.”

PİLOT OLMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

18 yaşını doldurmuş olmak, en az lise ve dengi okuldan mezun olmak ve ileri derecede İngilizce bilmek ve havacılıkla ilgili anlaşmalı hastanelerden alınacak sağlık raporu, pilot olmak isteyen adaylar için asgari şart. Türkiye’de pilotluk eğitimini TSK dışında Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Özel Uçuş okulları veriyor. Anadolu Üniversitesi’nde 1 yılı hazırlık olmak üzere 5 yılda verilen üstelik Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile giriş yapılabilen pilotaj eğitimini Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel uçuş okulları 12 ila 18 aylık süreç içinde verebiliyor. Türkiye’de pilotluk için bir kişinin 50 ila 65 bin doları gözden çıkarması gerekiyor. Bu yüzden pilotluk ‘zengin mesleği’ diye de isimlendiriliyor. Pilotluğun kendi içinde aynen sürücü belgelerindeki sınıflandırmalar gibi farklı lisansları var. Bunlar şöyle:

ATPL (Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı/Airline Transport Pilot Licence): Havayolu Nakliye Pilotu olmak için alınması gereken lisans programı. Sertifika programı dâhilinde 650 saat yer dersi ve 200 uçuş saatini doldurup Frozen ATPL sahibi olabilirsiniz. Bundan sonra herhangi bir uçağın tip eğitimini alıp herhangi bir havayolunda uçmaya başlayabilirsiniz.

PPL (Hususi Pilot Lisansı/Private Pilot Licence): Amatör olarak tek motorlu uçaklarda uçuş yapmak isteyenler için uygulanan bir program. Havayolu nakliye pilotu olma yolunda da atılması gereken ilk adım. Lisans, 120 saat yer dersi ve 45 saat uçuş eğitimini içeriyor. Yapılacak sınav ve uçuş kontrolü sonucunda PPL(A) lisansı alan pilotlar, lisans numaralarıyla havacılık dünyasına giriş yapmış oluyor. Bu lisansa sahip olan pilotlar ticari uçuş yapamıyor, yolcu taşıyamıyor; ancak kendi uçaklarını kullanabiliyor.

CPL (Ticari pilot lisansı/Commercial pilot licence): Yolcu taşıma, turistik ya da başka özel amaçlarla ticari gelir sağlayan uçuşları gerçekleştirmek için alınması gereken lisans.

Aksiyon

Türkiye pilotluğun cazibe merkezi oldu

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 15 yıl önce
Yine de kırıcı olmaktansa yapıcı olmak daha iyi. Aklın yolu bir sonuçta. Yabancılar gelsin eğitim alıp para bıraksın ama sonra ülkelerine geri dönsün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kim ne derse desin bu isin yeri Amerika. Egitim kalitesi , ucuslarin sikligi, bulunabilecek meydan sayisi,ucus planlarindaki kolaylik, daha sayayim mi? Amerika'da ne yok? 3 kisi cikarip 3 kisiye tek ucusta ucus yazmak yok. Turkiye'de tek motorla gece ucabiliyor musunuz? Tek motorla cross country geceleri nasil yapiliyor? Ya da ucus icin kac gun saat bekliyorsunuz? Turkiye'de aktif , guvenli kac tane cift motorlu ucak var? SHGM ile ugrastiniz mi hic? Bilinmeyen seyler olsa sorun degil, ama esegi boyasaniz da esek yine isektir... Sayin Bayindir kizmasin ama Turkiye'nin potansiyeli var, onunde de devlet engeli var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Vaayy,bizim SHGM,EASA member olmuşta haberimiz yok, çok uzak kaldık demekki sektörden.Akreditasyon falan gibi laflar çok fiyakalı ama Kapıkule'den ileriye geçince görürüm ben sizin memberliğinizi,kim tanıyor sizin SHGM logolu lisansınızı bakalım.Havalı şeyler sizi gidi.... Woowoozange.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ne cazibesi ne egitimi.Bizim havayolu şirketler resmen eğitim ticareti yapıyor.Kendi ülkesinde type-rate yapamayanlar gelip parayla buradan alıyorlar.Cazibe bu.Bu vatanın evlatları ne oluyor ? Gel sanada parayla verelim hemde seni bir güzelde kullanalım diyorlar.Avrupada nerede var acaba böyle bir uygulama.Anlayamadım !!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY, yetiştirilen yabancı pilotları kendi bünyesinde First Officer olarak kullanacakmış. Türkiyedeki pilotlarımızın neslinin tükenmekte olduğu ve yeni Türk pilotları sayısı arttırılana kadar, yabancı pilot alınıp uçurulacağı söyleniyor. Ne diyeyim, yuh sana THY kocca bir YUH, aldığınız yabancı KAPTAN pilotlar için sizi KINIYORUM. Ülkemde pilot mu kalmadı????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bunlarla uğraşacaklarına, Türkiye de ki uçuş okullarına baksınlar, hangi okul ne kadar sürede kaç kişi mezun edebiliyor diye..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yabancılara pilotluk öğretecez diye sıraya giriyorlar işe bak,ondan sonra kendi öz be öz türk çocukları dururken sn havayolu firmaları bunları çalıştırıyor.Sonra da efendim piyasada işsiz türk pilotlar cirit atsın onların sesini duyan kim!! Biraz milliyetçi atatürkçü olun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu ülkede pilotaj eğitimini veren iki devlet kurumu var gerisi hikaye.. özel okulların hiçbirinde eğitim verilmiyo.. ticari pilot sınavlarını geçen adamların da ne bilerek geçtikleri ortada.. o bakımdan ne shgm ne de özel okullar bu işin ehli degiller..o yurtdışından gelen adamlarda burda sınavları kolay kolay geçebildikleri için geliyolar.. ezber.. pilot değil imam hatip yetiştiriyoz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
geçmişinizde sıkıntı yoksa vize almak o kadar problem değil. eğitim çok iyi. acaba uçak bulabilecekmiyim diye değil, hangi uçakla uçayım diye düşünüyorsunuz. sorunlu uçak hemen hangara çekilip bakımı yapılıyor. isterse yapmasın FAA tepelerinde. fiyatlar Türkiyeden çok daha ucuz. Ama tabii ülkemizin bu sektörde yabancılardan para kazanması iyi birşey. Şartların biraz daha iyileştirilmesi çok daha iyi neticeler getirecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ülkemizin en azından havacılıgın eğitimi konusunda öne çıkması sevindirici.Türkiye havacılıgın ne üretimi ne bakımı ne teknolojisi konularında malesef yok.Tabii Avrupalısı Amerikalısı buna ne zamana kadar müsade edeçek o da ayrı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000