24 Temmuz 2013, Çarşamba 11:06:52

TÜRK SİVİL HAVACILIĞININ EKONOMİK DARBECİLERİ!

SGK, geçmiş döneme ait sigorta prim borcu olan şirketlerin listesini açıkladı. Listede havacılık sektöründen çok sayıda şirket yer alırken bu şirketlerin ödenmeyen sigorta primlerinin toplamı 30 milyon (eski paraya göre trilyon) TL’yi buldu.
  • Ne güzel bir ülke ama patronlar için. Sen bunu Almanya'da Amerika'da yapabilir misin? Devleti dolandırabilir misin? Dolandırsan kalabilir misin? Kaçsan da o devlet seni bulmaz mı? Bu kadar para devlet kasasından uçmuş gitmiş ama bir açıklama yok. Bu mu demokrasi! Hadi bunlar oldu bitti. Yahu bir Havacılık kanunu yok bu ülkede. Bırakında bir ders alınsın. Kur yarın bir şirket, bas paraları, devletten para kopar ve kaç. Hep aynı masalı dinleyip duralım.
  • Araştırılması gereken bir konu; SKY ın sahipleri daha önce Fly ve Air Anadoluda da ortak değil miydi? Ve hepsi borç takıp kayboldular piyasadan.
  • bikere sky bu listede başı çekiyor.dikkatli okumanızı tavsiye ederim.ikincisi,havacılığın disiplinini bilmeden bu sektörde heyecan arayanların da payı büyük tabi bu borçlarda.
  • shgm,araştırmadan şirket kurmak isteyenlerin varlıklarını durumunu kontrol etmeden onay verirse olacağı budur.bu durumdan hem devlet hem de en fazla zara görmekte alacağını hiçbir zaman alamamaktadır,mahkeme mahkeme gezmektedir.sektörün zaten kanayan bir yarası bu durum. özellikle çalışanlar binbir umutla girdikleri şirketlerde maalesef bir müddet sonra maaşını alamıyor,geçim zorluğuna düşüyor çaresizce yaşamını sürdürmeye çalışıyor.shgm nin bu benzeri durumlara bir çözüm üretmesi,mağdur olan personeli bir şekilde bu durmlara düşmesini önleyici tedbirler alması gerekmektedir.ama maalesef yaşanan örnekler hala biz çözüm olmadığını göstermekte,en son sky olayında bile...............................
  • bu listede sky hava yollarının olmaması ilginç
  • Kardeşim SHGM vergi dairesi mi? Hava Yolu İşletmelerinin vergi borcunu tahsil etmek SHGM'nin görevi değil ki. Bilmediğiniz şey tüm hava yolu işletmelerinin Türk Ticaret Kanunu kapsamında kurulduğu ve İcra İflas Kanuna tabi olduğudur. SGK alacağını tahsil edememişe SHGM ne yapacaktı. Mahalledeki bakkalın veya ekmek bayiinin SGK borcu olduğu gün SGK devletin tüm gücünü bunların üzerine salmayı biliyor da sıra hava yollarına geldiğinde mi eli kolu bağlanıyor. SKY'ın bu kadar borcu birikirken Antalya'da ki SGK yetkilileri ne yapıyordu? SKY'ın otellerinde tatil mi yapıyorlardı?
  • SHGM bu düzenlemeler ve bu kafayla daha cook prim borcu yer. SKY'ın durumu 2 senedir belliydi.Zira diğer hava yollarının da.Ama ne bir hareket, ne bir düzenleme..Oh olsun.Devletin malı deniz, yemeyen keriz misali.İyi olmuş...
  • arkadas bir ay odemez, iki ay odemez gider yakasina yapisirsin. adamlar senelik hesap takmislar. yillar sonra ortaya cikip yandim allah cekiyorsun. bu zamana dek borc katlanmadan evvel aklin neredeydi? bu vakitten sonra hangisinden bes kurus alacaksin? ustelik hepsi tikir tikir baska islerin basinda.
  • Bu kisiler Hotel sahibi baska sirketler ortagi nasil Devlet tahsil edemiyor, bu hava yollari kurmak icin devlete verilen yüklü teminatlar nerede? türkiye de isini bilen böyle garibanin hakkini yiyor.
  • Bence tek bir uçak ve en yeni şirket olmasına rağmen bu kadar borç takabilme kabiliyetinden dolayı Seabird liste başı olarak değerlendirilmeli. Her konuda olduğu gibi borç konusunda da az zamanda çok iş becermiş!!

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK, sigorta prim borcu olan şirketlerin 2013 yılına ait güncel listesini yayınladı. 150 bin TL ve üzerinde sigorta prim borcu olan şirketlerin bulunduğu liste 9 bin 895 şirket yer aldı. AirportHaber, milyonlarca TL’lik prim borcu bulunan şirketler arasından havacılık sektöründe faaliyet gösterenleri ve borç miktarlarını belirledi. Yakın geçmişte uçuşlarını durduran SKY Havayolları’nın en çok sigorta prim borcu bulunduğu havacılık şirketleri arasında Fly, Best, Turkuaz ve Saga gibi havayolu şirketleri de bulunuyor.

Milyonlarca TL’lik sigorta borcunu devletin sırtına yükleyen şirketlerden SKY Havayolları, 9 milyon 946 bin TL’lik borç ile listenin zirvesinde yer aldı. 2007 yılında işletme ruhsatı iptal edilerek kapanan işadamı Mehmet Hasançebi’ye ait Fly Havayolları ise 6 milyon 840 bin TL’lik sigorta prim borcu ile havacılık sektöründe en çok borcu bulunan şirketler sırasının ikinci sırasına yerleşti.

ABD’de yaşayan işkadını Bahtışen Tunca’nın 2005 yılında kurduğu ve 2010 yılında kapanan Best Havayolları’nın sigorta prim borcu 4 milyon 195 bin TL iken halen sıkıntılı günler geçiren ve SHGM tarafından işletme ruhsatı askıya alınan Saga Havayolları’nın borcu 2 milyon 776 bin TL olarak gerçekleşti.

Hidayet Aydoğan’a ait 2008-2010 tarihleri arasında faaliyet gösteren Turkuaz Havayolları’nın borcu 1 milyon 626 bin, FLY Havayolları’nın sahibi Mehmet Hasançebi’nin eski şirketi Air Anatolia’nın borcu 1 milyon 537 bin, işadamı Yavuz Çizmeci’nin sahibi olduğu 2007’deki Isparta kazası sonrası kapanan Worldfocus’un borcu ise 1 milyon 80 bin olarak tespit edildi.

Türkiye’nin tek denizden denize hava ulaşımını sağlayan Kürşad Arusan’a ait Sea Bird Airlines ise 518 bin TL’lik sigorta prim borcuyla dikkat çekti.

Halen haciz kararı bulunan uçakları Atatürk Havalimanı’nda bulunan işadamı İlhami Özbay’a ait Bosphorus’un 515 bin, işadamı Mahmut Serter’e ait Sertur’un 374 bin, Alpi Havacılık’ın 329 bin, Nurullah Bilgen’e ait Golden Air’in 222 bin ve Mac Star Airlines’in 151 bin TL’lik borçları bulunduğu açıklandı.

Rakamlar alt alta toplandığında havacılık sektörünün devlete sigorta prim borç maliyeti 30 milyon TL’yi buldu.

©AirportHaber.com ÖZEL

TÜRK SİVİL HAVACILIĞININ EKONOMİK DARBECİLERİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Ne güzel bir ülke ama patronlar için. Sen bunu Almanya'da Amerika'da yapabilir misin? Devleti dolandırabilir misin? Dolandırsan kalabilir misin? Kaçsan da o devlet seni bulmaz mı? Bu kadar para devlet kasasından uçmuş gitmiş ama bir açıklama yok. Bu mu demokrasi! Hadi bunlar oldu bitti. Yahu bir Havacılık kanunu yok bu ülkede. Bırakında bir ders alınsın. Kur yarın bir şirket, bas paraları, devletten para kopar ve kaç. Hep aynı masalı dinleyip duralım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
jabbar ~ 11 yıl önce
aynen hocam, katılıyorum size.
araştırılsın ~ 11 yıl önce
Araştırılması gereken bir konu; SKY ın sahipleri daha önce Fly ve Air Anadoluda da ortak değil miydi? Ve hepsi borç takıp kayboldular piyasadan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tknsyn ~ 11 yıl önce
bikere sky bu listede başı çekiyor.dikkatli okumanızı tavsiye ederim.ikincisi,havacılığın disiplinini bilmeden bu sektörde heyecan arayanların da payı büyük tabi bu borçlarda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAVACI ~ 11 yıl önce
shgm,araştırmadan şirket kurmak isteyenlerin varlıklarını durumunu kontrol etmeden onay verirse olacağı budur.bu durumdan hem devlet hem de en fazla zara görmekte alacağını hiçbir zaman alamamaktadır,mahkeme mahkeme gezmektedir.sektörün zaten kanayan bir yarası bu durum. özellikle çalışanlar binbir umutla girdikleri şirketlerde maalesef bir müddet sonra maaşını alamıyor,geçim zorluğuna düşüyor çaresizce yaşamını sürdürmeye çalışıyor.shgm nin bu benzeri durumlara bir çözüm üretmesi,mağdur olan personeli bir şekilde bu durmlara düşmesini önleyici tedbirler alması gerekmektedir.ama maalesef yaşanan örnekler hala biz çözüm olmadığını göstermekte,en son sky olayında bile...............................

Yanıtla

Kalan karakter 1000
antalya ~ 11 yıl önce
bu listede sky hava yollarının olmaması ilginç

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilmeden atma ~ 11 yıl önce
Kardeşim SHGM vergi dairesi mi? Hava Yolu İşletmelerinin vergi borcunu tahsil etmek SHGM'nin görevi değil ki. Bilmediğiniz şey tüm hava yolu işletmelerinin Türk Ticaret Kanunu kapsamında kurulduğu ve İcra İflas Kanuna tabi olduğudur. SGK alacağını tahsil edememişe SHGM ne yapacaktı. Mahalledeki bakkalın veya ekmek bayiinin SGK borcu olduğu gün SGK devletin tüm gücünü bunların üzerine salmayı biliyor da sıra hava yollarına geldiğinde mi eli kolu bağlanıyor. SKY'ın bu kadar borcu birikirken Antalya'da ki SGK yetkilileri ne yapıyordu? SKY'ın otellerinde tatil mi yapıyorlardı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilen ~ 11 yıl önce
SHGM Kasım ayında sirketin mali tablolarını incelediğinde bu borcları gormedi mi ?
SHGM - KAFA ~ 11 yıl önce
SHGM bu düzenlemeler ve bu kafayla daha cook prim borcu yer. SKY'ın durumu 2 senedir belliydi.Zira diğer hava yollarının da.Ama ne bir hareket, ne bir düzenleme..Oh olsun.Devletin malı deniz, yemeyen keriz misali.İyi olmuş...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
suc sgk da ~ 11 yıl önce
arkadas bir ay odemez, iki ay odemez gider yakasina yapisirsin. adamlar senelik hesap takmislar. yillar sonra ortaya cikip yandim allah cekiyorsun. bu zamana dek borc katlanmadan evvel aklin neredeydi? bu vakitten sonra hangisinden bes kurus alacaksin? ustelik hepsi tikir tikir baska islerin basinda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türkiye ~ 11 yıl önce
Bu kisiler Hotel sahibi baska sirketler ortagi nasil Devlet tahsil edemiyor, bu hava yollari kurmak icin devlete verilen yüklü teminatlar nerede? türkiye de isini bilen böyle garibanin hakkini yiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Seabıııt ~ 11 yıl önce
Bence tek bir uçak ve en yeni şirket olmasına rağmen bu kadar borç takabilme kabiliyetinden dolayı Seabird liste başı olarak değerlendirilmeli. Her konuda olduğu gibi borç konusunda da az zamanda çok iş becermiş!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000