24 Aralık 2014, Çarşamba 12:20:04

TÜRK SİVİL HAVACILIĞINA DARBE PLANI...

Türk Sivil Havacılığı'na, Avrupa Birliği'nin sinsi planını açıklıyoruz. Çok gizli yazışmalar, Airporthaber'e ulaştı. Plana göre Avrupa Birliği, Horizontal Agreement (Yatay Anlaşma) başlığı altında bir anlaşmayı Ulaştırma Bakanlığı'na imzaya zorluyor. Bu anlaşma havacılığımızın bitişi demek. İşte detaylar...
  • Haberinize hiç yorum yapmadan yine başka bir haberinizin linkini vereceğim, gerçekten haberciyseniz cesaretiniz varsa bu yorumu ve linki yayınlarsınız... http://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/turk-havaciligi-icin-tarihi-anlasma-22355h.html
  • Haberde eksik değerlendirme olduğunu düşünüyorum. Mütekabiliyet ilkesi gereğince anlaşmanın detaylarında aynı imtiyazlara türk hava işletmecileri de sahip olacaksa bu bir darbe değil piyasanın genişlemesi anlamına gelir. Türk hava taşıyıcıları avrupa birliği pazarında rekabet edemez / eder konusu başka bir konu. Ama kesinlikle tek taraflı olmayacak ise bu bir "darbe" değil, pazarın genişletilmesidir. Aynı şekilde türk hava taşıyıcıları da avrupa pazarı içinde operasyon yapabilecekse neden çekiniyoruz? Rekabet edebilecek kapasitede / güçte havayolu şirketlerimiz yok diyebilirsiniz, bu konuya hak verebilirim. Ama bunun türk sivil havacılığına darbe diye sunulması sansasyonel başlıktan öte bir şey değil.
  • Konuyu cok çetrefilleştirmemek gerekiyor... EASA imiş İngilizce bilmem ne... konu tamamen TİCARİ konudur... Turk Sivil havacılığı da OpenSKY anlaşmasını istemiyor çünkü tüm dünyaya "Türkiye'de isteyen istediği yere uçabilir" diyorlar... oysa ki permi ile slot ile öncelikle Özel Türk Şirketlerinin akabinde yabancı şirketlerin önünü kesiyorlar... OPENSKY yada başka bir uygulama ile SHGM elindeki PERMİ sopasını kaybedecek... bundan da en cok THY etkilenecek... böyle bir uygulama öncelikle SHGM nin uçuş izini uygulamasını ortadan kaldıracağı için öncelikle özel Türk şirketlerinin önünü açacaktır... Türk Şirketlerinin önündeki en büyük engel SHGM dir...
  • Eu baglantilar kesilsin cunu batan bir gemi tamir edilmez
  • Bizi de EASA'ta tam üye yaparlarsa olabilir. Tabii biz de Avrupa'da her yerden "iç hat" ve dış hat uçabileceksek. THY'yi bilmem ama Corendon, Sun Ex ve Pegasus'a büyük fayda sağlar.
  • Türk Havacılığını peşkeş çekmekten başka birşey değildir bu antlaşma, madem bu kadar çok istiyorsun yap üye sonra buyur paylaşalım. Üye olmak için yeterli değilsin biz senle tüm ekenomik değerlerini bize yedirmelisin diyorlar.
  • AB'ye tam üyelik olmadan kabül edilmemesi gerek bir konudur. Bu kadar basit değil bu iş.
  • Emin ol, senin gibiler odukca, bizim baska dusmana ihtiyacimiz yoktur, THY easa ve EU ya ragmen buyumusdur, degil esit rekabet tam tersine, Member state sirketler, azcik ac oku EASA kurallari ile nasil korundugunu, senin de non member state yapipilip hangi haklari elinden aldigini, yapilan SAFA denetlemeleri ile, seni hangi durumda koseye sIkIstIrdIgIni, okumus olsa idi, eminim boyle konusmazdin, madem biz EU ya uye olmayacak isek, niye onlarin koydugu kurala okey diyelim, bana sadece hangi ikili andlasma ile korundugumuzu soylersen cok sevinecegim, ingilizce konusuna gelince, bulgaristan, estonya, polonya.... millet ana dilli gibi ingilizce konusuyor, dil yeterligi konusunda da EASA da tek metin vardir,' able to understand documant and make record' , bunu member state icin uygular, sana gelince ilave kanun yazar, galiba senin ingilizcen pek iyi, miami de bazi dokumanlar neden ispanyolcaya cevrildigini anlamani, cin de ingilizce kimse bilmedigi halde airbus un orda niye 320 uretiyor?
  • Bu andlasmayi imzalar isen, SAFA ve EASA denetlemeleri ile, non member state part 145 oldugumuz icin, istedigi zaman belindeki silahi cikarip kafamiza dayayacak, SAFA ile seni kara listeye alacak (bu is cok kolay, yeterki art niyetli denetleme yapin, direk kara liste ye alirsiniz), zaten EASA yaptigi denetlemeler ile (acik ajanlik faaliyetidir) Turkiye deki sirketlerin analizini, kabiliyetini, direncini elinde tutmaktadir, nasilki bir gunde ICAO lisansinin gecerliligini EASA lisansi ile kaybettik, bu sinsi plan karsinda, alternatif birliklerin (SANGAY isbirligi altinda kurulacak havacilik birligi) hazirligi yapilmalidir, EASA direk lufthansa gudumunde planlar yapmaktadir, 3. havalimani, THY' nin basarisini EU ulkerinin alkislayacagini beklemek, Lozan da ingilizce bilmeden toplantiya katilmak gibidir, Madem EU' ya uye degil isek, asla imzalanmamalidir.
  • selam.kesinlikle türkiye thy bu tongaya düşmemeli .yorum da yer aldığı gibi bu sadece alman şirketleri mali kirizden kurtarmak için yapılmıştır 30 sene almanyada yaşadım almanya hiç bir işe çıkarı olmadana adım atmaz.yani hata yapılmaz umarım. Türkiyenin tam üye olduğunda avrupa birliğine düşünüle bilir.saygılarımla.

Türk Sivil Havacılığı'nın gelişmesi Avrupa Birliği'ni iyi çileden çıkardı. Avrupa Birliği ülkesi olmamamıza rağmen, birlik üyesiymişiz gibi Horizontal Agreement (Yatay Anlaşma) adı altında bir anlaşmaya zorlanıyoruz. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek, Avrupa Birliği'nin dikte etmeye çalıştığı Yatay Anlaşma için sektörden görüş sormasını talep etti.

Bu talep doğrultusunda Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği'ne (TÖSHİD) bir yazı gönderildi. Yazıda; Avrupa Birliği'nin imzalanmasını istediği Yatay Anlaşma ile ilgili sektörün bakış açısı soruldu. TÖSHİD, bu anlaşmayı imzalamanın sektör açısından yıkım olacağını, bunun yerine Open Aviation Area anlaşmasının(açık hava sahası) daha uygun olacağını savunuldu.

Avrupa Birliği'nin, Türkiye'nin imzalamasını ısrarla istediği anlaşmanın içeriği ise havacılık sektörünün bitişine giden yolu açacak.

Anlaşmanın içeriği şöyle;

Avrupa Birliği, Yatay Anlaşma’nın imzalanması halinde, Avrupa Birliği ülkelerini tek ülke, hava sahasını da tek hava sahası olarak görüyor. Bu anlaşmanın en can alıcı noktası Avrupa Birliği'ndeki ülkelerde AOC (Havayolu Operasyon Belgesi)’si bulunan havayolları herhangi bir ülkeden Türkiye’ye sefer düzenleyebilecek olması. Şu anda her AB ülkesinin Türkiye ile ayrı ayrı anlaşması bulunduğundan havayolları sadece kayıtlı oldukları ülkelerden sefer düzenlemekte. Bu anlaşma imzalanırsa Almanya’da kayıtlı olan bir havayolu Fransa'dan Türkiye’ye sefer düzenleyebilecek. Anlaşmanın tüm kurgusu bu hakkın temin edilmesi üzerine kurulu.

Bu tür bir imtiyaz, AB’ye tam üye ülkler için geçerli. Türkiye’nin üye olmadan bu imtiyazı vermesi AB’nin krizde olan havayollarının kurtuluş planı olarak görülüyor. Türkiye’nin bu oyuna gelmeyeceğini ve tam üyelik haklarını almadan elindeki bu ekonomik gücü verip-vermeyeceği ise tüm sektör tarafından endişeli ve meraklı bir şekilde bekleniyor.



   ©AirportHaber ÖZEL   

TÜRK SİVİL HAVACILIĞINA DARBE PLANI...

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Haberci ~ 9 yıl önce
Haberinize hiç yorum yapmadan yine başka bir haberinizin linkini vereceğim, gerçekten haberciyseniz cesaretiniz varsa bu yorumu ve linki yayınlarsınız... http://www.airporthaber.com/havacilik-haberleri/turk-havaciligi-icin-tarihi-anlasma-22355h.html

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eksik Değerlendirme ~ 9 yıl önce
Haberde eksik değerlendirme olduğunu düşünüyorum. Mütekabiliyet ilkesi gereğince anlaşmanın detaylarında aynı imtiyazlara türk hava işletmecileri de sahip olacaksa bu bir darbe değil piyasanın genişlemesi anlamına gelir. Türk hava taşıyıcıları avrupa birliği pazarında rekabet edemez / eder konusu başka bir konu. Ama kesinlikle tek taraflı olmayacak ise bu bir "darbe" değil, pazarın genişletilmesidir. Aynı şekilde türk hava taşıyıcıları da avrupa pazarı içinde operasyon yapabilecekse neden çekiniyoruz? Rekabet edebilecek kapasitede / güçte havayolu şirketlerimiz yok diyebilirsiniz, bu konuya hak verebilirim. Ama bunun türk sivil havacılığına darbe diye sunulması sansasyonel başlıktan öte bir şey değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bydogru ~ 9 yıl önce
Konuyu cok çetrefilleştirmemek gerekiyor... EASA imiş İngilizce bilmem ne... konu tamamen TİCARİ konudur... Turk Sivil havacılığı da OpenSKY anlaşmasını istemiyor çünkü tüm dünyaya "Türkiye'de isteyen istediği yere uçabilir" diyorlar... oysa ki permi ile slot ile öncelikle Özel Türk Şirketlerinin akabinde yabancı şirketlerin önünü kesiyorlar... OPENSKY yada başka bir uygulama ile SHGM elindeki PERMİ sopasını kaybedecek... bundan da en cok THY etkilenecek... böyle bir uygulama öncelikle SHGM nin uçuş izini uygulamasını ortadan kaldıracağı için öncelikle özel Türk şirketlerinin önünü açacaktır... Türk Şirketlerinin önündeki en büyük engel SHGM dir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anti eu ~ 9 yıl önce
Eu baglantilar kesilsin cunu batan bir gemi tamir edilmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bizi de EASA'ta tam üye yaparlarsa olabilir. Tabii biz de Avrupa'da her yerden "iç hat" ve dış hat uçabileceksek. THY'yi bilmem ama Corendon, Sun Ex ve Pegasus'a büyük fayda sağlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Avrupa Birliği ~ 9 yıl önce
Türk Havacılığını peşkeş çekmekten başka birşey değildir bu antlaşma, madem bu kadar çok istiyorsun yap üye sonra buyur paylaşalım. Üye olmak için yeterli değilsin biz senle tüm ekenomik değerlerini bize yedirmelisin diyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tam üyelik ~ 9 yıl önce
AB'ye tam üyelik olmadan kabül edilmemesi gerek bir konudur. Bu kadar basit değil bu iş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
darbe diyen arkadas ~ 9 yıl önce
Emin ol, senin gibiler odukca, bizim baska dusmana ihtiyacimiz yoktur, THY easa ve EU ya ragmen buyumusdur, degil esit rekabet tam tersine, Member state sirketler, azcik ac oku EASA kurallari ile nasil korundugunu, senin de non member state yapipilip hangi haklari elinden aldigini, yapilan SAFA denetlemeleri ile, seni hangi durumda koseye sIkIstIrdIgIni, okumus olsa idi, eminim boyle konusmazdin, madem biz EU ya uye olmayacak isek, niye onlarin koydugu kurala okey diyelim, bana sadece hangi ikili andlasma ile korundugumuzu soylersen cok sevinecegim, ingilizce konusuna gelince, bulgaristan, estonya, polonya.... millet ana dilli gibi ingilizce konusuyor, dil yeterligi konusunda da EASA da tek metin vardir,' able to understand documant and make record' , bunu member state icin uygular, sana gelince ilave kanun yazar, galiba senin ingilizcen pek iyi, miami de bazi dokumanlar neden ispanyolcaya cevrildigini anlamani, cin de ingilizce kimse bilmedigi halde airbus un orda niye 320 uretiyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 9 yıl önce
Peki :) Kısaca özetleyeyim o zaman. 1. SAFA ile seni bugün de kara listeye alabilir, hatta daha kolay yapar bunu. Yatay anlaşmaya gerek yok. 2. Benim İngilizce ile anlatmaya çalıştığım şu; LH elindeki İngilizce bilen adamla TR'de operasyon yapabilecekken TK ise DE'de böyle bi operasyonu yapacak elemanı nerden bulacak onu söyler misin güzel kardeşim? 3. Çin'de Airbus fabrikası ne alaka? Lacoste üreten Türk fabrikasında işçiler Fransızca mı biliyor? Demek istediğin o ülkenin dilini bilmekse bunu kimse yapamayacağı için herkes Ingilizce'de buluşuyor AB'de. Cross-country operasyon yapacaklar tabi.
alaka ~ 9 yıl önce
part 21, part 145 kurulusu beraber ucak uretir, ikisininde easa regulasyonlarina uyma zorunlulugu vardir, tabi sen ucak uretme ile lacos firmasini ayni kosullarda degerlendiryor isen, zaten benim sen ile konusacak fazla sozum olmaz, lakin bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi imis gibi bu kamu ortaminda yapmis oldugun aciklamaya istinaden bu aciklamayi yapmak zorunda kaldim, bir diger husus THY nin hangi ikili antlasma ile korundugu konusundaki sentezinin referansini hala bekliyorum, yoksa yine salladik mi?THY yede yeteri sayida ingilizce bilen adam vardir, ama emin ol LH de yeteri kadar yoktur, SAFA konusunu da anlamadigin ortada, sen TR den EU ucus yaparken SACA ve MRO nun yaptigi corrective action ile SAFA bulgusu olabilecekleri izole edersin, ama sen italy den almanya ya ucarsan, orda yapilan maintenance nin nasil oldugunu bilmeden yaptigin yorum, safa konusundaki endiseleri anlamani engeller. bugun bu halin ile nasil SAFA denetlemelerine maruz kaliyorsun sen dusenebil?
lozan ~ 9 yıl önce
Bu andlasmayi imzalar isen, SAFA ve EASA denetlemeleri ile, non member state part 145 oldugumuz icin, istedigi zaman belindeki silahi cikarip kafamiza dayayacak, SAFA ile seni kara listeye alacak (bu is cok kolay, yeterki art niyetli denetleme yapin, direk kara liste ye alirsiniz), zaten EASA yaptigi denetlemeler ile (acik ajanlik faaliyetidir) Turkiye deki sirketlerin analizini, kabiliyetini, direncini elinde tutmaktadir, nasilki bir gunde ICAO lisansinin gecerliligini EASA lisansi ile kaybettik, bu sinsi plan karsinda, alternatif birliklerin (SANGAY isbirligi altinda kurulacak havacilik birligi) hazirligi yapilmalidir, EASA direk lufthansa gudumunde planlar yapmaktadir, 3. havalimani, THY' nin basarisini EU ulkerinin alkislayacagini beklemek, Lozan da ingilizce bilmeden toplantiya katilmak gibidir, Madem EU' ya uye degil isek, asla imzalanmamalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HİPPİ ~ 9 yıl önce
selam.kesinlikle türkiye thy bu tongaya düşmemeli .yorum da yer aldığı gibi bu sadece alman şirketleri mali kirizden kurtarmak için yapılmıştır 30 sene almanyada yaşadım almanya hiç bir işe çıkarı olmadana adım atmaz.yani hata yapılmaz umarım. Türkiyenin tam üye olduğunda avrupa birliğine düşünüle bilir.saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000