28 Nisan 2014, Pazartesi 11:00:07

TÜRK HAVA KURUMU’NUN BOŞLUĞUNU ORASI DOLDURACAK

Ünlü akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk ile birlikte 38 gönüllü havacı Sivrihisar’da Türkiye’nin ilk hava parkını kurdu. Hava parkında hangi etkinlikler düzenlenecek, hangi nostaljik uçağın replikası yapılacak? İşte Ali İsmet Öztürk’ün son projesinin ayrıntıları...
  • Sayın Ali İsmet By Dün eşimle birlikte; alın terlernizle çölde oluşturduğunuz vahayı gördük,gururlandık işte bu dediğimiz olayda' İSTİKBAL GÖKLERDEDİR'cümlesini kurdurdunuz.Tek örnek çok büyük örnek olduğunu bilerek size bu yolda sonsuz başarılar diliyor,ayrıca kızınızında havacılık konusunda yetiştirmeniz bizim için ,vatan için büyük ve örnek bir değerdir.Sizi sivil havacılık yolunda attığınız adımların ,ATATÜRK tarafından atılan adımların devamı olup,kız çocukları açısından çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.Neden derseniz MÖ Sivrihar tarihine bir bakın Kadınlara verilen önemde KBELEYİ göreceksiniz,kadınların üretkenliğini göreceksiniz.Sivrihar tarihinde Avrupaya herzaman örnek olmuştur;şöyleki bildiğim kadarıyla biraz önce bahsettiğim Sivrihar'da bulunan kutsal kbele heykelciği buradan Romaya götürülerek dini ayinlerin sembölü olmuştur.Üstad şunu vurgulamak istiyorum Sivrihisar tarihi çok derin ve geniş bunu bilirsek GALATLILARI da,Rusya nın Askeri taktiğini burda verdiniğide.
  • Allah yar ve yardimciniz olsun tekerinize taş değmesin.
  • SAYIN İSMET ÖZTÜRK VE TÜM EMEGİ GEÇENLERE ENDERİN SAYGI VE SEVGİLERİMLE...SON YILLARDA THK UNDA YAŞANANLARA ÜZÜLEREK ŞAHID OLAN ESKİ BİR PARAŞÜTCÜYÜM...MALESESF ULU ÖNDERİMİZİN EMANETİ VASIFSIZ VE KENDİNİ BİLMEZ ATATÜRK DÜŞMANLARININ ELİNDE ATIL HALE GELDİ,SEVENLERİ DE KÜSTÜRÜLDÜ...BAŞKANIN AGZINDAN..YAŞLI İHTİYARLAR GELİP ATLAYIP ZIPLIYOLAR..BU DA KURUMA NE KAZANDIRIR DEDİGİNİ KENDİ KULAGIMLA DUYDUM...SONUÇ..PARAŞÜTCÜLER GÜNÜ DİYE BİR ŞEY KALMADI..NE YAZIK...
  • iyiki varsınız Sn Hocam,
  • Sayın Ali İsmet Öztürk bir ara Spitfire veya P-51 Mustang alıp, bunları Türk Hava Kuvvetleri'nin kullandığı şekilde boyamalarını yapıp uçurmayı düşünüyordu. WW2 uçaklarının hastası olarak o projeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
  • Havacılık faaliyetleri gerçekleştirmek için kullanılan alanlar zaten yerleşim yerlerinin dışında oluşturulmak üzere planlanmıştır bugüne kadar, zira bugün bu alanların çevresinde yerleşim yerleri görüyor olmamız bu alanların yerleşim yerleri içine kurulduğunu göstermez yerleşim yerleri sonradan gelişir bu alanlar çevresinde. Örneğin Atatürk Havalimanı ilk planlaması şehir dışına yapılmıştır ancak Zamanla onun etrafı da bir yerleşim yerine dönmüştür. Hiç şüphem yok Ali İsmet Hocam o bölgeyi de canlandıracaktır. Hayat belirtisi için takipte kalın. Saygılar.
  • Çok güzel ve insanı heyecanlandıran bir proje. Çocukların uçakların ve uçmanın uzak bir olgu olmadığını kavrayabilmesi açısından ümit verici bir başarı. Çocuklarımızın ufkunu genişletmesi adına Sayın Öztürk'ü ve ekibini tebrik ederiz. Saygılar
  • "Babalık" hocam ellerine yüreğine sağlık emeklerin boşa gitmez umarım, iyi ki varsın herşey gönlünce olsun kazasız belasız uçuşlar dilerim.
  • Eskişehir'e Ankara'ya mesafesini anladık ta en yakın yerleşim yerine kasabaya uzaklığı kaç km? İç Anadolu bozkırlarının ortası gibi, etrafta hayat belirtisi görülmüyor da!!! Yine de tebrikler..
  • 1996'da ne heveslerle Samsun-Engiz pistini, hangarları yapmış, havacılık festivalleri düzenlemiş, binlerce kişi ağırlamış, hava oyunlarına talip olmuş, okul kurmuş, şu anda havayollarında kaptan da olan onlarca pilot yetiştirmiş, kısacası mükemmel işler yapmıştık. Cezasız kalmadı tabi hiç bir iyi şey gibi. Belediye ile 49 yıllığına yaptığımız kontrata rağmen, maliye belediye için "Sülün Osman onlar" diyerek 700 milyar ecrimisil (geçmişe dönük kira) çıkarmış, tam 12 yıl mahkemelerde sürünmüş idik. Her şeyimize haciz geldi. Vergi affından yararlanıp 200 bin lira ile kapatana kadar ne çektik. Daha birçok işkenceler nedeniyle havacılıktan topluca istifa etmek zorunda bırakıldık. Ali İsmet Öztürk Bey ve ekibi muhteşem işler yapıyorlar, tebrik ediyoruz tüm Samsun olarak. Ama onlar bunları yaşamasın istiyoruz.

İstanbul Hezarfen Havaalanı’ndan sürpriz bir kararla ayrılan ünlü akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, bugünlerde Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde hava parkı kurmak için kolları sıvadı. 5’i pilot 38 havacılık aşığı ile birlikte yola koyulan Öztürk, uzun bürokratik süreçlerden sonra Sivrihisar’da hava parkı kurmak için izinleri alarak bir süre önce hangarları ve pisti inşa etmeye başladı.

İki hangar inşaatı ile birlikte bir de pisti bulunan Türkiye’nin ilk hava parkına  geçtiğimiz hafta ilk pilotlar iniş yaparak sertifika almaya hak kazandı. Ali İsmet Öztürk’ün hedefinde Sivrihisar’ı uluslararası bir havacılık merkezine dönüştürmek var. Bunun içinde adeta gece gündüz Sivrihisar’daki bu hava parkında yaşıyor. Biz de Öztürk’ü, son gözbebeği hava parkında ziyaret ettik ve projenin ayrıntılarını konuştuk.

Neden hava parkı için İstanbul ya da deniz kıyısında popüler bir yer tercih edilmedi? Neden Sivrihisar?

Sivrihisar projesi aslında eskiden beri vardı ama gerçekleştirilmek için zamanını bekliyormuş. Bir müddet Antalya’da bulunduk biz. O bir sene içerisinde de buralarda sürekli araştırmalar yapıldı. Ben buna öncülük ettim diye beni eleştirenler oldu ‘Niye deniz kıyısında bir yerde yapmadın da Anadolu’da yaptın vs. diye. Onun şöyle bir cevabı var; deniz kıyısı olan bölgelere yetişmek rakamsal olarak mümkün değil. Oradaki fiyatlar almış başını gitmiş. Dolayısıyla burada, tabiri caizse rant bölgelerinin dışında böyle yerlerde bu gibi işleri ayarlamak lazım. Sivrihisar da bu iş için çok uygundu.

Sivrihisar aynı zamanda haritaya bakarsanız neredeyse Türkiye’nin ortası gibi. İstanbul’dan feribotla 2 saat, Ankara’ya 1 saat, Eskişehir’e 1 saat, Antalya’ya arabayla 4 saat mesafede olan bir yer. Dolayısıyla burası bu iş için çok uygun.



Sivrihisar’ın avantajları neler?

Biz istedik ki, burada sportif havacılık yapılacaksa, rahat yapılsın. Baktık gökyüzüne, baktık notamlara en uygun yer burası çıktı. Şu an burası notamsız, hava sahası rahat bir bölge. Dolayısıyla sportif havacılığın rahat yapılacağı bir yer. Paraşütçüler için, planörcüler için çok güzel bir yer. Türkiye’de planörcülük neredeyse hiç yok. Paraşütçüler derseniz, atlayacak yer bulamıyorlar. Ayrıca nasıl yat turizmi varsa, buna benzer turizm çeşitleri varsa havacılık turizmi diye bir olay var. Ancak Türkiye bundan hiç istifade edememiş. Bunun burada olması mümkün. Bu tesis bütün bunları düşünerek yapıldı.

Projenin bir sahibi var mı?

Proje sahibi Sivrihisar Sportif Havacılık Kulübü. Kulüp buranın sahibi. Şahıs falan değil. Bu kulüpte şuan 38 kişiyiz bu işi yapmaya çalışan ve imece usulü oluyor burası. Bir kişi parayı koyuyor, diğerleri ona göre davranıyor değil. Finansımız imece usulüyle sağlanıyor. Hiçbir devlet desteği söz konusu değil. Şu ana kadar bu şekilde devam ettirdik.

Hava parkı tam anlamıyla ne zaman hizmete girmiş olacak?

Bence buranın tam teşekküllü olarak bitmesi 4 sene sürer. Onun yanında kısım kısım biten yerler faal olacak. Buradaki uçaklar uçarak geldi. Toprak pistimiz bir ay öncesine kadar faaldi. Uçuşlar başladı. Hatta ilk inen pilotlarımıza sertifikalar verdik. Paraşüt atlayışları yapıldı burada. Köylülerimizi uçurduk. Daha sonra pistimizi asfalt çalışması için kapatmak zorunda kaldık. Asfalt çalışmasının son bölümünde denk geldiniz. 3-4 gün içerisinde bitecek. Ondan sonra çizgi çalışmaları başlayacak.  Şu anda burası SHGM tarafından tescil edilmiş bir hava parkı. Türkiye’nin ilk hava parkı burası. Burası bir havaalanı değil. Hava parkının nasıl olacağı SHGM’nin ilgili talimatlarında belirtilmiş. Ancak daha önce kimse böyle bir hava parkı için müracaat etmemiş. Biz ilk başvurduğumuzda oradaki arkadaşlarda şaşırdı. Bir 4 aylık süreç yaşadık ve çok yardımcı oldular SHGM’den başta müdür bey olmak üzere.

Bürokratik süreç sizi zorladı mı?

Böyle bir tesis yapmak için 14 ayrı yerden belge alman gerekiyor. Bunların içerisinde Devlet Demiryolları var, Botaş var, DHMİ, SHGM var, Orman Genel Müdürlüğü var, Çevre Bakanlığı var, Müzeler var. Bunların cevaplarının gelmesi 6-7 ay sürüyor. Böyle bir projenin böyle de bir bürokratik tarafı var. Ben bürokrasi tarafına karşı değilim sorulsun tabii ki ancak internet ortamında bunun cevabı da bir haftada gelsin. Yok, gelmiyor aylarca bekliyorsun. Yani kısacası şu görüntüye gelene kadar çok uzun bürokratik bir süreç yaşandı. Gönül isterdi ki bunlar daha kısa sürelerde olabilsin ve devletimizin ilgili kademeleri bu gibi şeylere daha alışkın olsun.

Sivrihisar hava parkı ilerde uçuş okuluna dönüştürülebilir mi?

“25 YILLIK METEOROLOJİSİNİ ALDIK”

Uçuş okulu için, projenin b kısmında tamamen uçuş okullarına ayırdığımız bir yer var. Ama  Sportif Havacılık Kulübü bunun kararını alır. Ben yönetim kurulunda ya da başkan falan değilim. Ama Kulüp burada bir uçuş okulu faaliyetini yapmaya karar verirse tahminimce o okul Türkiye’de bir numara olur. Neden? Çünkü kendine ait bir pisti olan uçuş okulu yok. Fiyat olarak da çok makul fiyatlar verir. Çünkü kendi tesislerinden istifade eden bir kulüp olur. Uçuş okulu olarak burasının önü çok açık.
İklim olarak Ankara iklimidir. Ankara’da hava nasılsa burada da öyledir. Ankara’da havacılık nasıl yapılıyorsa burada da öyle yapılır. Buranın 25 yıllık meteorolojisini aldık. Bu arada arazi tapulu malımız.

“SİVRİHİSARLIYIM”

Sivrihisar göç vermiş topraklarımız. Benim ata topraklarım bu arada. Sivrihisarlı değilim ama 200-300 yıl öncesine kadar atalarım buralarda yaşamışlar. Kafkas’lardan buraya gelmişler. Babam Sivrihisar’daki bir evde doğmuş. Dolayısıyla bende Sivrihisarlı sayılırım.

Hava parkında hangi etkinlikleri göreceğiz?

Burası çok para kazanılacak bir yer değil açıkçası. 50-100 yıl sonrasını bilemeyiz. Neticede burada ilk başta mümkün olduğu kadar az kişi istihdam edilir ekonomik açıdan. Ancak Allah kısmet ederse, uluslar arası projeler getirme noktasına getirirsek başka. Katma değer olarak söyleyeyim; şimdi bizim Sivrihisar’da üç tane otelimiz var. Bunlardan 1-2 tanesi kalınabilir durumda. Ama hemen yanımızdaki köyde gayet güzel butik oteller olabilir. Atçılık sporuyla ilgili bazı çalışmalarımız var. Onunla ilgili köy hemen sahip çıkıyor. Esnafımız hemen kendini buraya adapte etmeye başladı.

Hava parkını kimler nasıl kullanacak?

Burada bizim tekil hangarlarımızın yanında 8 tane hangar home’umuz var. Üst kat ev, alt kat hangar. Şimdi eğer bunu istiyorsa bunun fiyatı belli. O pahalı derse tekil hangar var. O da pahalı derse çoğul hangar var. O da pahalı derse ki bunlar pahalı da değil, apronda park eder. Apron da bana pahalı derse, apron dışında çayırda bedava. Kazığı çak bağla. Yani yelpaze geniş. Pistimize iniş kalkış bedava. İndi-kalktı parası yok. Gel otur çayımızı iç git. Teknik bir hizmet bir şey alırsın o başka.

“20 EYLÜL’DE KURULUŞA ÖZEL PROGRAM”

Burada her ay istisnasız bir etkinlik düşünüyoruz. Kışları indoor, bahar ve yaz aylarında sürekli bir etkinlik düşünüyoruz. Air show, uçurtma şenliği, model uçak festivali vs. gibi şeyler düşünüyoruz.

Şu aşamada imkanlarımız dahilinde bizim air show tarihlerimizde bellidir. 20 Eylül’dür. 20 Eylül aynı zamanda Sivrihisar’ın kuruluş yıldönümü. Kısmet olursa bu sene 20 Eylül’de miletlerarası bir air show yapacağız. Bunun planlamasına başladık, şu an yapıyoruz.



Sivrihisar Hava Parkı’nda çok özel bir proje daha hayata geçirilecek. Nedir o projenin ayrıntıları?

“FRANSIZ YAPIMI O UÇAĞIN REPLİKASI YAPILACAK”


1920-21 senesinde Sivrihisar halkı kendi arasında o zamanın parasıyla 4 bin lira biriktirip, Atatürk’e gönderiyor ve kurtuluş harbimizin ilk harp tayyaresi alınıyor bu parayla. Bu uçak Fransız Breguet markası uçak. Paranın toplanmasında ailem çok önderlik etmiş. Ve uçak Kurtuluş Savaşı’nda düşmana karşı savaşmıştır.

Breguet uçağı bugün Sivrihisar’ın Ankara tarafına girişinde soldadır. Maketi vardır. Sivrihisar halkı böyle bir halk. O günleri de unutmamışlar. Neticede buradaki halkın havacılıkla ilgili 100 yıllık bir bağı var.

Bu projeyi Allah nasip ederse bu yaz,  yan taraftaki hangar bizim bir ar-ge hangarı. Breguet firmasıyla temas kurduk. Şu anda dünyada uçabilen iki tane Breguet uçağı var. Birisi Amerika’da, diğeri Fransa’da. Onları yapacağız. Yandaki hargarda bir Breguet uçağını sıfırdan yapacağız ve bunu Sivrihisarlı gençler yapacaklar. Tabiki biz başlarında olacağız. Ve bu uçağı 20 Eylül 2015 yılında replika olarak burada uçuracağız.

Fabrikayla temas kurduk, 1910 yılında yapılan projelerini gönderdi. Orijinal prjenin birer kopyası var şu an elimizde. Motoru bulamıyoruz. Orijinal Breguet motoru 12 silindir Renault motoru ve sıra silindir. O motoru bulma şansımız yok. Ama tabi çok daha emniyetli bir motor takılacak. İnşallah 20 Eylül 2015’deki air showda bunu uçuracağız. Bir sene sürecek. Çok basit bir tayyare Breguet. Mor Menekşe’den daha basit.















©Airporthaber.com / ÖZEL

TÜRK HAVA KURUMU’NUN BOŞLUĞUNU ORASI DOLDURACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Kalaycıoğlu ~ 7 yıl önce
Sayın Ali İsmet By Dün eşimle birlikte; alın terlernizle çölde oluşturduğunuz vahayı gördük,gururlandık işte bu dediğimiz olayda' İSTİKBAL GÖKLERDEDİR'cümlesini kurdurdunuz.Tek örnek çok büyük örnek olduğunu bilerek size bu yolda sonsuz başarılar diliyor,ayrıca kızınızında havacılık konusunda yetiştirmeniz bizim için ,vatan için büyük ve örnek bir değerdir.Sizi sivil havacılık yolunda attığınız adımların ,ATATÜRK tarafından atılan adımların devamı olup,kız çocukları açısından çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.Neden derseniz MÖ Sivrihar tarihine bir bakın Kadınlara verilen önemde KBELEYİ göreceksiniz,kadınların üretkenliğini göreceksiniz.Sivrihar tarihinde Avrupaya herzaman örnek olmuştur;şöyleki bildiğim kadarıyla biraz önce bahsettiğim Sivrihar'da bulunan kutsal kbele heykelciği buradan Romaya götürülerek dini ayinlerin sembölü olmuştur.Üstad şunu vurgulamak istiyorum Sivrihisar tarihi çok derin ve geniş bunu bilirsek GALATLILARI da,Rusya nın Askeri taktiğini burda verdiniğide.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
karaçaylı ~ 9 yıl önce
Allah yar ve yardimciniz olsun tekerinize taş değmesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ferhat nur. knot ~ 10 yıl önce
SAYIN İSMET ÖZTÜRK VE TÜM EMEGİ GEÇENLERE ENDERİN SAYGI VE SEVGİLERİMLE...SON YILLARDA THK UNDA YAŞANANLARA ÜZÜLEREK ŞAHID OLAN ESKİ BİR PARAŞÜTCÜYÜM...MALESESF ULU ÖNDERİMİZİN EMANETİ VASIFSIZ VE KENDİNİ BİLMEZ ATATÜRK DÜŞMANLARININ ELİNDE ATIL HALE GELDİ,SEVENLERİ DE KÜSTÜRÜLDÜ...BAŞKANIN AGZINDAN..YAŞLI İHTİYARLAR GELİP ATLAYIP ZIPLIYOLAR..BU DA KURUMA NE KAZANDIRIR DEDİGİNİ KENDİ KULAGIMLA DUYDUM...SONUÇ..PARAŞÜTCÜLER GÜNÜ DİYE BİR ŞEY KALMADI..NE YAZIK...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali İsmet Hocama, ~ 10 yıl önce
iyiki varsınız Sn Hocam,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 10 yıl önce
Sayın Ali İsmet Öztürk bir ara Spitfire veya P-51 Mustang alıp, bunları Türk Hava Kuvvetleri'nin kullandığı şekilde boyamalarını yapıp uçurmayı düşünüyordu. WW2 uçaklarının hastası olarak o projeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayın Konum ~ 10 yıl önce
Havacılık faaliyetleri gerçekleştirmek için kullanılan alanlar zaten yerleşim yerlerinin dışında oluşturulmak üzere planlanmıştır bugüne kadar, zira bugün bu alanların çevresinde yerleşim yerleri görüyor olmamız bu alanların yerleşim yerleri içine kurulduğunu göstermez yerleşim yerleri sonradan gelişir bu alanlar çevresinde. Örneğin Atatürk Havalimanı ilk planlaması şehir dışına yapılmıştır ancak Zamanla onun etrafı da bir yerleşim yerine dönmüştür. Hiç şüphem yok Ali İsmet Hocam o bölgeyi de canlandıracaktır. Hayat belirtisi için takipte kalın. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Austria ~ 10 yıl önce
Çok güzel ve insanı heyecanlandıran bir proje. Çocukların uçakların ve uçmanın uzak bir olgu olmadığını kavrayabilmesi açısından ümit verici bir başarı. Çocuklarımızın ufkunu genişletmesi adına Sayın Öztürk'ü ve ekibini tebrik ederiz. Saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gizem ~ 10 yıl önce
"Babalık" hocam ellerine yüreğine sağlık emeklerin boşa gitmez umarım, iyi ki varsın herşey gönlünce olsun kazasız belasız uçuşlar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
konum ~ 10 yıl önce
Eskişehir'e Ankara'ya mesafesini anladık ta en yakın yerleşim yerine kasabaya uzaklığı kaç km? İç Anadolu bozkırlarının ortası gibi, etrafta hayat belirtisi görülmüyor da!!! Yine de tebrikler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
konum dıyene ~ 10 yıl önce
yahu kardesım neyın konumundan bahsedıyorsun? turk sıvıl havacılıgına katıkıda bulunmak agaclık bır alanların olmasıyla mı ortaya cıkıyor emegı gecenlere ne kadr tesekkur edılse azdır.keske paramız olsa da bızde katıkıda bulunsak
cevap ~ 10 yıl önce
Yeşilköy' e 1 km, Sivrihisar'a 20 km mesafede
yusuf kahvecioğlu ~ 10 yıl önce
1996'da ne heveslerle Samsun-Engiz pistini, hangarları yapmış, havacılık festivalleri düzenlemiş, binlerce kişi ağırlamış, hava oyunlarına talip olmuş, okul kurmuş, şu anda havayollarında kaptan da olan onlarca pilot yetiştirmiş, kısacası mükemmel işler yapmıştık. Cezasız kalmadı tabi hiç bir iyi şey gibi. Belediye ile 49 yıllığına yaptığımız kontrata rağmen, maliye belediye için "Sülün Osman onlar" diyerek 700 milyar ecrimisil (geçmişe dönük kira) çıkarmış, tam 12 yıl mahkemelerde sürünmüş idik. Her şeyimize haciz geldi. Vergi affından yararlanıp 200 bin lira ile kapatana kadar ne çektik. Daha birçok işkenceler nedeniyle havacılıktan topluca istifa etmek zorunda bırakıldık. Ali İsmet Öztürk Bey ve ekibi muhteşem işler yapıyorlar, tebrik ediyoruz tüm Samsun olarak. Ama onlar bunları yaşamasın istiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000