27 Aralık 2012, Perşembe 10:42:18

TSK KÖKENLİ PİLOTLARA AYRICALIK KALDIRILIYOR!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Uçucu Personelinin Kredilendirilmesi Talimatı’nda revizyon yaptı. Silah Sistem Operatörleri ve Seyrüsefer Subayları’nın sivil uçaklarda uçması zorlaştırılıyor.
  • Yorumları bazen gülerek bazen de kızarak okudum. Bu işin SS'i flan yok. En başta sivil kaynaklı arkadaşlar askerle yürümez flan yazmışlar, yüksekten bakıyorlarmış flan. Yaw uçuş okuluna geldiğinizde suya agu diyorsunuz, havacılığın içinde yoğrulmuş adamla sidik yarıştırıyorsunuz. Keşke Hava Kuvvetleri simülasyonu olsa da 1yıl baksanız bi neler olmuş, o insanlar o noktaya nasıl gelmiş. Çiğli'de daha ilk uçakta elenecek tipleri hatta harp okulunun kapısından giremeyecek tipleri para ödedi diye pilot yapıyoruz, siz neyin kafasındasınız?
  • freebird de neler oluyor bilen varmı?
  • 2-3 ayda gönderir. Nasıl mı? Sen devlet değil misin? Elinde portföyünde ne kadar lisasnsı olan pilot var THY olarak biliyor msusun ? Biliyorsun? hemen hemen boşta herkesin başvurusu yok mu sen de ? -Var . O halde kimin ne eksiği var tespit edersin. Senin yabancı dilin yok mu? Dersin ki sen, sen sen diyelim 100 kişi size alın 10 tane abd hoca geçin şuraya, size 6 ay su yok. 6 ayda bitirin bu işi alın koltuk burada. Senin ne eksiğin var. lisansının süresi geçmiş . kaç kişi. 50 kişi gidin kardeşim tamamlayaın gelin koltuk burada. Senin ne eksiğin var. Psikopatım. Kaç kişi. 60 kişi mesela. hadi kardeşim bi daha buralara gelmeyin dersin. hepsini de maksimum 6 ayda başlatırsın. O zaman dersin ki 200 kişi açık kaldı . O zaman o yabancılarla devam ederim.Hatta çok iyileri örnek olunabilecekleri varsa onları 20-30 neyse muhakkak tutarım. Onlar da kendilerini belli etmişlerdir zaten. Hepinize barış dolu, sakin günler dilerim. Benim hayalim bu. Hayalimi yazdım. yetkilis olsam yarın uygulardım.
  • Arkadaşlar birbimizi yemeyelim lütfen. Bu asker-sivil muhabbeti ne zaman çıksa hakikaten üzülüyorum. Ortada bir durum var demek bu konu temcit pilavı gibi önümüze çıkıyor. BUnu uzatmanın anlamı yok. Şu an 700 tane yabancı bizim uçaklarımızda uçuyor. Bakın 700 diyorum korkunç bir rakam bu. Her ne kadar birbirimizi yırtsakta bu 700 yabancıyı buradan atarsak Airline'da uçma yaşı olan 21-65 arası kimse işssiz kalmaz. BU gelen yabancı 700 pilotun tahminen 600 tanesi sivil kökenlidir. Belki de tamamı. Elin gavuru gelmiş burada cayır cayır uçuyor. Şimdi biz ne yapabilirz? Onu beraber kafa kafaya verererk düşünelim. Çünkü bu sektörde gemisini kurtaran kaptan arkasına bile bakmaz. O sebeple havayoluna girmiş kimselerden bu konuda kimse destek beklemesin. Onlar şu an banka hesaplarını doldurmakla meşguller. Nerde ne yemek yesek, akşam nereye gitsek hesabını yapıyorlar. Ya da ev,okul vs taksit hesabı yapıyordur. Aile dertleriyle uğraşıyordur vs. Şimdi devlet , ya da THY istese bunları 2-3 ayda..
  • arkadaşlar türkün türkten başka dostu yoktur deriz,sivil asker ayrımını bırakında türk yabancı ayrımını gözden geçirin,bır dunya türk pilot işsiz yapmayın
  • 40 yaşındayım , ben de line'dan ayrılıp f16 pilotu olmak istiyorum. Hadi şimdi burdan yakın :)
  • Sivil arkadaşlar soruyorum sizlere kaçınız uçuş okulunda zayıf aldı? Kaç kişi pilotajdan elendi? Uçuş okulundaki hocalardan duyuyoruz hikayelerinizi. Hepiniz bu kadar mı yeteneklisiniz? Parayla alınan lisansları hepimiz biliyoruz. Sırf sayıları fazla diye elenen bir sürü pilot adayı biliyorum(200 saatin üzerinde) Hava Kuvvetlerinde. Ayrıca Silah sistem subayının hangi uçakta uçtuğunu bile bilmeyen, ne iş yaptığından haberi bile olmayan, cahil cahil yorum yapan arkadaşları kınıyorum. Kimsenin ekmeğiyle oynayamazsınız. Hakeden herkes bu işi yapabilir. Neyi paylaşamıyorsunuz. Bahsettiğiniz SS grubu toplasan 20 kişi. Siz gidin yabancılarla uğraşın.
  • Şurada yazılanları okudukça 'Türkün Türk'ten başka dostu yoktur'. Sözünün Nekada yanlış olduğunu bir kere daha anladım. Meğer Türk'ün türkden başka düşmana ihtiyacı yokmuş. Nasıl bir millet olmuşuz Asker sivile., sivil askere, asker askere, , sivil sivile. Sevgi yumağı olmuşuz.
  • Hava kuvvetlerinde silah sistem subayı olarak gorev yapmaktayım. F4 ucaklarında arka kokpit ucucusu olarak görev yapar silah sistem subayları ve pilotların aldığı teorik eğitimle aynı eğitimi alırlar ayrıca arka kokpitten iniş gibi pilotların ancak öğretmen olduktan sonra aldıkları eğitimi daha yeni başladığında alır ve gerekli durumlarda kumandayı alma yetkisi vardır. Silah sistem subayının ne iş yaptığını f16 pilotları bile bilmez ve şu an aktif görevde olanlar en fazla on kisidir. Hal böyleyken asıl haksızlık aynı şartlarda arka kokpitte uçan pilotların uçuşları sayılırken bizim ucuslarımızın sayılmamasıdır. Biz işimizden gayet memnunuz fakat uçaklarımızın eskimesi nedeniyle envanterden çıkacak ve mecburen sivil havacılığa geçiş yapacağız. Bilip bilmeden atıp tutan arkadaşların bunları değerlendirip yorum yapmaları daha uygun olur.
  • Sivil kökenliyim, en sevdiğim ve muhabbetimin olduğu kaptan asker kökenli, en sevmediğim ise sivil kökenli. Yani kökene değil, insanlığa bakmak lazım. Bu arada sivilin psikopatı en kötü askerden daha kötü oluyor (7 senelik line tecrübesi)

Türk sivil havacılığının pilot ihtiyacının önemli bir bölümü Türk silahlı kuvvetlerinden sağlanıyor. Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli olan askerler, kısa eğitim sonrasında sivil uçaklarda görev yapabiliyor. Bunların yanı sıra orduda pilotluk yapmasalar da uçuş tecrübeleri olan Silah Sistem Operatörleri ve Seyrüsefer Subayları, Devlet Uçucu Personelinin Kredilendirilmesi Talimatı’nda belirtilen eğitim koşullarını yerine getirdiğinde sivil uçaklarda pilot olarak görev yapabiliyor. Halen birçok seyrüsefer subayı ve silah sistem operatörü, sivil yolcu uçaklarında ve diğer sivil havacılık şirketlerinde pilot olarak görev yapıyor.

Ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, söz konusu meslek grubundakilerin pilot olmasını zorlaştıracak uygulamayı yürürlüğe koymaya hazırlanıyor.

Devlet Uçucu Personelinin Kredilendirilmesi Talimatı’nın yürürlükteki esasına göre, askeri uçuş okullarından en az 50 saat uçuş eğitimi almış ve devlet hava  araçlarında silah sistem operatörü veya seyrüsefer subayı olarak görev yapmış olanlar, PPL için 15 saat tazeleme uçuşu, 5 saat gece yetkisi, 20 saat PIC (Yalnız uçuş), 50 saat IR ve 15 saat CPL eğitimi olmak üzere 105 saat uçuş eğitimi aldıktan sonra sivil uçaklarda görev yapabiliyordu. Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki uçuş okullarında yapılan 50 saatin üzerindeki uçuşların yüzde 50’si PIC uçuşu olarak kredilendiriliyor, ancak bu sürenin 100 saati geçmemesi gerekiyordu.

Çok pilotlu devlet hava araçlarında en az 300 saat uçuş görevi yapmış ve MCC (Multi Crew Coordination) eğitimi aldığını belgeleyen pilotlardan, çok  pilotlu uçaklar için tip eğitimi öncesinde yeniden MCC eğitimi almaları istenmiyordu. 

SHGM’nin son rötuşlarını yaptığı revizyon 4 talimatına göre, Silah Sistem Operatörleri ve Seyrüsefer subaylarının bir önceki düzenlemede kazandıkları haklar geri alınacak. Böylelikle sözkonusu meslek kökenli TSK personelinin sivil uçaklarda görev yapabilmeleri zorlaştırılmış olacak.

Bu durumun sivil pilotların önünü açacağı dolayısıyla sivil pilot yetiştiren eğitim merkezlerinin avantajına bir durum ortaya çıkacağı kaydedildi.

NE İŞ YAPIYORLAR?

Silah sistem subayı (SSS), askeri uçaklarda silah sistemlerinden sorumlu subaydır. Geçmişte kullanılan silah sistem operatörü (SSO) tabirinin resmî kullanımı zamanla terkedilmiş ancak gayriresmi olarak halen kullanılmaktadır.
Türk Hava Kuvvetleri bünyesindeki çift kişilik F-4 ve F-16 savaş uçaklarında SSS'ler görev yaparlar. Görevin nevine bağlı olarak SSS'in görevi ikinci bir pilot tarafından yerine getirilebilir. Çift kişilik savaş uçaklarında SSS ihtiyacı olmayan uçuşlar bir veya iki pilot tarafından, eğitim uçuşları öğretmen pilot ve öğrenci pilot tarafından gerçekleştirilir.

Seyrüsefer subayı ise, nakliye uçakları ve gemilerde görev yapan navigasyondan sorumlu personeldir. Askeri uçak ve gemilerde görev yapan personel subay sınıfından seçilir ve seyrüsefer subayı (SS) olarak adlandırılır.

Seyrüsefer subayı, meteorolojik durumum değerlendirilmesi, rota tayini, yolculuk planlarının hazırlanması, havadan personel, malzeme ve bomba atımı, alçak seyrüsefer, yıldızlarla seyrüsefer, radarlı yaklaşma gibi görevlerin icra edilmesinde kaptanlara yardımcı olur.

Türk Hava Kuvvetleri bünyesindeki C-130, C-160 nakliye uçakları ile KC-135 yakıt tankeri uçaklarında SS'ler görev yapar.

©AirportHaber Özel

TSK KÖKENLİ PİLOTLARA AYRICALIK KALDIRILIYOR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (160)

Son Pilot Bülücü ~ 9 yıl önce
Yorumları bazen gülerek bazen de kızarak okudum. Bu işin SS'i flan yok. En başta sivil kaynaklı arkadaşlar askerle yürümez flan yazmışlar, yüksekten bakıyorlarmış flan. Yaw uçuş okuluna geldiğinizde suya agu diyorsunuz, havacılığın içinde yoğrulmuş adamla sidik yarıştırıyorsunuz. Keşke Hava Kuvvetleri simülasyonu olsa da 1yıl baksanız bi neler olmuş, o insanlar o noktaya nasıl gelmiş. Çiğli'de daha ilk uçakta elenecek tipleri hatta harp okulunun kapısından giremeyecek tipleri para ödedi diye pilot yapıyoruz, siz neyin kafasındasınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
freebird gündemde ~ 11 yıl önce
freebird de neler oluyor bilen varmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
birlik2 ~ 11 yıl önce
2-3 ayda gönderir. Nasıl mı? Sen devlet değil misin? Elinde portföyünde ne kadar lisasnsı olan pilot var THY olarak biliyor msusun ? Biliyorsun? hemen hemen boşta herkesin başvurusu yok mu sen de ? -Var . O halde kimin ne eksiği var tespit edersin. Senin yabancı dilin yok mu? Dersin ki sen, sen sen diyelim 100 kişi size alın 10 tane abd hoca geçin şuraya, size 6 ay su yok. 6 ayda bitirin bu işi alın koltuk burada. Senin ne eksiğin var. lisansının süresi geçmiş . kaç kişi. 50 kişi gidin kardeşim tamamlayaın gelin koltuk burada. Senin ne eksiğin var. Psikopatım. Kaç kişi. 60 kişi mesela. hadi kardeşim bi daha buralara gelmeyin dersin. hepsini de maksimum 6 ayda başlatırsın. O zaman dersin ki 200 kişi açık kaldı . O zaman o yabancılarla devam ederim.Hatta çok iyileri örnek olunabilecekleri varsa onları 20-30 neyse muhakkak tutarım. Onlar da kendilerini belli etmişlerdir zaten. Hepinize barış dolu, sakin günler dilerim. Benim hayalim bu. Hayalimi yazdım. yetkilis olsam yarın uygulardım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
birlik 1 ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar birbimizi yemeyelim lütfen. Bu asker-sivil muhabbeti ne zaman çıksa hakikaten üzülüyorum. Ortada bir durum var demek bu konu temcit pilavı gibi önümüze çıkıyor. BUnu uzatmanın anlamı yok. Şu an 700 tane yabancı bizim uçaklarımızda uçuyor. Bakın 700 diyorum korkunç bir rakam bu. Her ne kadar birbirimizi yırtsakta bu 700 yabancıyı buradan atarsak Airline'da uçma yaşı olan 21-65 arası kimse işssiz kalmaz. BU gelen yabancı 700 pilotun tahminen 600 tanesi sivil kökenlidir. Belki de tamamı. Elin gavuru gelmiş burada cayır cayır uçuyor. Şimdi biz ne yapabilirz? Onu beraber kafa kafaya verererk düşünelim. Çünkü bu sektörde gemisini kurtaran kaptan arkasına bile bakmaz. O sebeple havayoluna girmiş kimselerden bu konuda kimse destek beklemesin. Onlar şu an banka hesaplarını doldurmakla meşguller. Nerde ne yemek yesek, akşam nereye gitsek hesabını yapıyorlar. Ya da ev,okul vs taksit hesabı yapıyordur. Aile dertleriyle uğraşıyordur vs. Şimdi devlet , ya da THY istese bunları 2-3 ayda..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
türküz biz türk ~ 11 yıl önce
arkadaşlar türkün türkten başka dostu yoktur deriz,sivil asker ayrımını bırakında türk yabancı ayrımını gözden geçirin,bır dunya türk pilot işsiz yapmayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
anlayana ~ 11 yıl önce
40 yaşındayım , ben de line'dan ayrılıp f16 pilotu olmak istiyorum. Hadi şimdi burdan yakın :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
benim ~ 11 yıl önce
Şakaydı ciddiye almayın:) Demek istediğim burada herşeyi ciddiye almayın. Ütopik düşünceler almış başına gitmiş. Kanadı olan herkese saygılar.
pilotcuk... ~ 11 yıl önce
sen anca model f16 uçurursun... cehaletiniz diz boyu... 30 yaşından sonra fiziksel aktiviteler(savaş pilotluğu için)50%'ye indiği bilimsel olarak ortada iken sen 40'ın da anca hayal kurarsın... yetmez kin kusarsın! şimdi yaptığın gibi...
Aynalı ~ 11 yıl önce
Arkadaş sen bunu kin olarak algılıyorsan, sana geçmiş olsun. Kayıpsın. Aynalı sazan gibi atlamışssın. Biz bilmiyor muyuz fiziksel koşulları.
Eski ~ 11 yıl önce
Sivil arkadaşlar soruyorum sizlere kaçınız uçuş okulunda zayıf aldı? Kaç kişi pilotajdan elendi? Uçuş okulundaki hocalardan duyuyoruz hikayelerinizi. Hepiniz bu kadar mı yeteneklisiniz? Parayla alınan lisansları hepimiz biliyoruz. Sırf sayıları fazla diye elenen bir sürü pilot adayı biliyorum(200 saatin üzerinde) Hava Kuvvetlerinde. Ayrıca Silah sistem subayının hangi uçakta uçtuğunu bile bilmeyen, ne iş yaptığından haberi bile olmayan, cahil cahil yorum yapan arkadaşları kınıyorum. Kimsenin ekmeğiyle oynayamazsınız. Hakeden herkes bu işi yapabilir. Neyi paylaşamıyorsunuz. Bahsettiğiniz SS grubu toplasan 20 kişi. Siz gidin yabancılarla uğraşın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Düşman aramayalım ~ 11 yıl önce
Şurada yazılanları okudukça 'Türkün Türk'ten başka dostu yoktur'. Sözünün Nekada yanlış olduğunu bir kere daha anladım. Meğer Türk'ün türkden başka düşmana ihtiyacı yokmuş. Nasıl bir millet olmuşuz Asker sivile., sivil askere, asker askere, , sivil sivile. Sevgi yumağı olmuşuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ss subayı ~ 11 yıl önce
Hava kuvvetlerinde silah sistem subayı olarak gorev yapmaktayım. F4 ucaklarında arka kokpit ucucusu olarak görev yapar silah sistem subayları ve pilotların aldığı teorik eğitimle aynı eğitimi alırlar ayrıca arka kokpitten iniş gibi pilotların ancak öğretmen olduktan sonra aldıkları eğitimi daha yeni başladığında alır ve gerekli durumlarda kumandayı alma yetkisi vardır. Silah sistem subayının ne iş yaptığını f16 pilotları bile bilmez ve şu an aktif görevde olanlar en fazla on kisidir. Hal böyleyken asıl haksızlık aynı şartlarda arka kokpitte uçan pilotların uçuşları sayılırken bizim ucuslarımızın sayılmamasıdır. Biz işimizden gayet memnunuz fakat uçaklarımızın eskimesi nedeniyle envanterden çıkacak ve mecburen sivil havacılığa geçiş yapacağız. Bilip bilmeden atıp tutan arkadaşların bunları değerlendirip yorum yapmaları daha uygun olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ss baba ~ 11 yıl önce
doğru söze nedenir.
ss ~ 11 yıl önce
valla benim 2 ucus hocam oldu ikiside ss subayıydı ama cok bilekli cok bilgili hocalardı egolarından arınmıs bişeyler ogretmek için cırpınan insanlardı. hakkım onlara ve kendilerini sivile adapte edip uniformalarını kışlada bırakan hocalarım başımızın tacıdır hakkım varsa sonuna kadar helaldır.
helal olsun. ~ 11 yıl önce
insan olabilen gokyuzune asık herkesin hakkıdır goklerde olmak insallah olursunuz. egolarından iclerindeki kinden arınmıs butun sivil asker gokyuzu asıkları hak ettikleri yeri alırlar insallah...
Köken ~ 11 yıl önce
Sivil kökenliyim, en sevdiğim ve muhabbetimin olduğu kaptan asker kökenli, en sevmediğim ise sivil kökenli. Yani kökene değil, insanlığa bakmak lazım. Bu arada sivilin psikopatı en kötü askerden daha kötü oluyor (7 senelik line tecrübesi)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000