31 Mart 2008, Pazartesi 09:49:30

Teknisyen adaylarının çığlığı

Hayalleri uçak bakım teknisyeni olmaktı. Bunun için gereken eğitimi de aldılar. Ancak yıllardır teknisyen olmak için okuyanların hayalleri kâbusa döndü. Nasıl mı? İşte AirportHaber’e gelen mektup. Yorumsuz yayınlıyoruz.
  • Umarım biz yüksekokul mezunlarına yapılan bu haksızlık ve yanlış uygulama yetkili kişiler tarafından düzenlenir. Akjsi taktirde butun okulları kapatsınlarki en azından bizden sonraki gelenler gereksiz yere 5 yıllık bir kayba uğramasınlar.

Öncelikle lisanslandırma sorununa parmak bastığınızdan dolayı teşekkürler. Bizler Sivil Havacılık okullarından yeni mezun ya da mezun olacak öğrencilerin sorunları daha büyüktür. Bu konuya da eğilmenizi rica eder ve aramızda mail yoluyla dolaşan benim yazdığım şu yazıyı okuyup gerekli yerlere iletmenizi rica ederiz. İlgilerinize teşekkürler.
Türkiye’de uçak bakım Teknisyeni olmak…

Sivil Havacılık Yüksekokulları Uçak Bakım bölümleri, lisans düzeyinde eğitim veren ve ülkemizde sivil havacılık alanındaki vasıflı ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuş olan okullardır. Bugüne kadar havacılıkta kendi branşında söz sahibi olan birçok Uçak Bakım Teknisyeni, Uçak Bakım Müdürü bu bölümlerden mezun olmuştur.

Sivil Havacılık Yüksekokulları lisans düzeyinde 5 yıl (4+1 yıl İngilizce hazırlık) eğitim vermektedir. Eğitim süresi boyunca öğrenciler belirli periyotlarla yaz dönemlerinde havacılık firmalarının teknik departmanlarında staj görmektedir.

Buraya kadar yazdıklarımı okuyan herkimse bu okullarda öğrenim görmek, çocuğunun veya yakınının bu okullarda öğrenim görmesini sağlamak isteyecektir. Peki, gerçekte de böylemidir?

Bundan kısa bir süre öncesine kadar -evet böyle idi. Mezun olan öğrenciler birçok firmada rahatlıkla iş bulabiliyordu. Çünkü mezun olan öğrencilerin almış olduğu eğitim, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yeterli görülerek kendilerine Uçak Bakım Teknisyeni lisansı veriliyordu. Bu kişiler uçak üzerinde belirli bir süre çalışıp tecrübe kazanarak ve gerekli uçak tip eğitimlerini alarak sektörde yetkili personel olarak görevlendiriliyordu.

Gelelim bugüne; Sivil Havacılık Yüksekokulu mezunlarının almış olduğu 4+1 yıl eğitim ve yapmış olduğu stajlar Uçak Bakım Teknisyeni olmak için yeterli görülmemektedir. Yanlış duymadınız üniversite mezunu bir kişi teknisyen sıfatına bile layık görülmemektedir. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Uçak Bakım Teknisyeni lisansı için bu kişilerden 3 yıl uçak üzerinde iş tecrübesi istemektedir. Bu süre normal bir lise mezunu için ne kadardır? Diye sorarsanız, cevabı:5 yıl. Lise mezunu ile üniversite mezunu arasında ki fark 2 yıl. Elbette eğitim ve bilgi düzeyi arasında bir fark vardır. Ama bir işveren olarak hangisini tercih ederdiniz?

Üniversite mezunu 5 yıl çeşitli şehirlerde ailesinden uzakta eğitim ve staj görmüş ortalama 25 yaşında. Bu öğrenimi görmek için kendisinin ve ailesinin harcadığı zamanın yanı sıra yaptığı maddi masraflar ve hayattan beklentilerini düşünelim. Bu beklentiler doğrultusunda almak istediği ücret elbette yüksek olacaktır. Fakat işveren çıkarları bu beklentileri karşılamaya yetmemektedir. Çünkü lisansı olmayan teknisyenin şirkete getirisi çok düşük kalmaktadır. Kısacası şirketler 3 yıl bu kişileri idare etmek mecburiyetine düşmüşlerdir. Bazı şirketler ise 3 yıl üniversite mezununa yüksek ücretlerle tahammül edeceğime lise mezununa 5 yıl düşük ücretle tahammül ederim düşüncesine göre hareket etmektedir.

Peki, sorun sadece 3-5 yıl olayı mı? Derseniz. Hayır bitmedi. Bu kişiler 3 yıl iş tecrübesinden sonra görmüş olduğu derslerin konularını da içeren bir dizi sınavdan geçmek zorundalar. Sınav sürecini de hesaba kattığımız takdirde bu kişiler 27-30 yaş arasında Uçak Bakım Teknisyeni lisansı almaya hak kazanacaklardır.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Avrupa havacılık kurallarını yorumlayıp ülkemizdeki duruma uyarlamadan aynen kabul etme gafletine düşmüştür. Birçok genç mezun ve aileleri mağdur durumdadır. İş bulmakta zorluk çekmektedirler. Şirketler zor durumdadır onaylayıcı personel bulma sıkıntısı çekmektedir. Sistem teknisyen üretememe durumuna düşmüş düşürülmüştür.

Peki, çare nedir derseniz? En kolayı bu okulları kapatmaktır. Zor ve makul olan yol ise okulların, şirketlerin ve havacılığa yıllarını vermiş değerli büyüklerimizin görüşlerine başvurulup yeni düzenlemeye gidilmesidir. Aksi takdirde bu okullarımızı ve belirli bir olgunluğa ulaşmış havacılık sektörümüzün uçak bakım alanını zor günler beklemektedir.

Teknisyen adaylarının çığlığı

Yorumlar

yassayan ~ 16 yıl önce
Umarım biz yüksekokul mezunlarına yapılan bu haksızlık ve yanlış uygulama yetkili kişiler tarafından düzenlenir. Akjsi taktirde butun okulları kapatsınlarki en azından bizden sonraki gelenler gereksiz yere 5 yıllık bir kayba uğramasınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000