09 Haziran 2015, Salı 17:05:41

TCI SHGM'den sertifikasını aldı

Türkiye’nin Havacılık ve Uzay Sanayiine yönelik ürünlerin tasarım ve üretimine başlayan ilk Türk firması olan TCI (Turkish Cabin Interior), sertifikasyon süreçlerini tamamlayarak SHGM’den (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) Üretim Organizasyon Onay Sertifikasını (Production Organization Approval) aldı.
  • bu GM hala ordamı 8 haziranda paketlediler zannettikte:)bye byeee
  • THY nin Boeing 737 ve Airbus A330 uçakları ile SunExpress in Boeing 737 uçakları TCI galleyi ile geliyor artık, sanırım kastedilen sonraki ürünler, trolley, container vs.
  • Sırada yerli uçak lastiği üretimi var. Çok önemli bir gider ve zamanı coktan geldi.
  • Eee THY'nin yeni uçaklarındaki galleyi kim yaptı peki

Türkiye’nin Havacılık ve Uzay Sanayiine yönelik ürünlerin tasarım ve üretimine başlayan ilk Türk firması olan TCI (Turkish Cabin Interior), sertifikasyon süreçlerini tamamlayarak SHGM’den (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü) Üretim Organizasyon Onay Sertifikasını (Production Organization Approval) aldı.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı HABOM tesisleri içerisinde faaliyetlerini yürüten TCI,  üretim organizasyonu olarak Türkiye’de yetkilendirilen ikinci firma oldu. Bu sertifika ile, Türkiye ve anlaşmalı ülkelerin Sivil Havacılıklarına kayıtlı uçaklara bağımsız olarak kendi kalite sistemi altında Form 1 yayınlayarak ürün verebilme kabiliyeti elde edildi.

8 Haziran 2015 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi ve TCI Genel Müdürü İrfan Demir’in katılımlarıyla düzenlenen törende, Demir yoğun bir çalışmanın ve emeğin neticesi olarak alınan bu sertifikadan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu aşamayı ilk basamak olarak algıladıklarını ve aynı zamanda Avrupa ülkelerine kayıtlı hava taşıtlarına da hizmet verebilmek adına Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi (EASA)’ne de başvurularının ön kontrolden geçerek teknik değerlendirme aşamasına gelindiğini belirtti. 

Ayrıca bu yetkinin yanında onaylı tasarım kuruluşu olarak yetkilendirilmelerinin de hedefleri arasında yer aldığını belirterek, alınması gereken çok yol olduğunu fakat süreçleri hızlı yürüterek Türk Sivil Havacılığı’nın dışa bağımlılığının azaltılması amacıyla Galley (mutfak), stowage (dolap) gibi ürünlerin yanında konteynır, trolley gibi ürünlerin de sertifikasyon süreçlerini tamamlayarak 2015 yıl sonundan önce ilk ürünlerin piyasaya sunulacağını ifade etti.

Ürettiği ürünlere özel tüm test ve gereksinimleri karşılarken özgün tasarım ve üretim metodolojisi ile rakiplerine oranla %15 daha hafif ürün üretebilen TCI, 2014 sonu itibarıyla Boeing firmasının Orta Asya ve Orta Doğu bölgesinde onaylı tedarikçisi olarak yetkilendirilmiş ve farklı firmalara teklif vermeye başladı. 2015 yılı sonundan önce Airbus’ın da onaylı tedarikçisi olmayı hedefleyen TCI, kabin içi ve bağlı sanayi üretiminde başrol üstlenilmesi ile birlikte yerli tedarikçinin geliştirilmesi ve sivil havacılık için kapasite ve kalitenin artırılması amacıyla bir çok faaliyet gerçekleştirmiş, sektöre yeni aktörlerin dahil olması sağladı.  Bununla birlikte, milli uçak projesi kapsamında kabin içi sistemlerinin tasarım ve üretimini yapma görevini üstlenerek bu projenin de önemli paydaşlarından biri olmayı hedefliyor.

TCI, 2011 yılında THY, THY Teknik ve TAI ortak iştirakiyle milli yolcu uçağı üretme vizyonunun bir parçası olarak uçak kabin içi ekipmanlarını yerli olarak üretmek amacıyla kuruldu. Türkiye’nin sivil havacılık alanında ilk OEM şirketi olan TCI, şu an tek koridorlu Boeing 737 uçaklarına ve çift koridorlu Airbus 330 uçaklarına yönelik kabin içi galley (mutfak) dizayn, üretim ve geliştirme çalışmaları yapıyor. TCI uzun vadede bu alanda dünya pazarının %30'unu elinde bulundurmayı hedefliyor. Orta vadede diğer uçak modellerine ait Galley programlarının ve Galleyin yanı sıra diğer kabin içi ekipmanların da yerli olarak geliştirilmesini amaçlıyor. Mürettebat dinlenme odası, lavatory, acil durum ekipmanları için dolaplar, kabin içi servis arabaları ve bölücü sistemler de yerli olarak üretilecek.



TCI SHGM'den sertifikasını aldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

ne diyonn ~ 9 yıl önce
bu GM hala ordamı 8 haziranda paketlediler zannettikte:)bye byeee

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kına ~ 9 yıl önce
Güzel bir anekdot; "Borsa değer kaybetti, Dolar uçtu, Faiz yükseldi, Rahat olun kına fiyatlarında olumsuzluk yok". Kına lazım mı :)
galley ~ 9 yıl önce
THY nin Boeing 737 ve Airbus A330 uçakları ile SunExpress in Boeing 737 uçakları TCI galleyi ile geliyor artık, sanırım kastedilen sonraki ürünler, trolley, container vs.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wheel shop ~ 9 yıl önce
Sırada yerli uçak lastiği üretimi var. Çok önemli bir gider ve zamanı coktan geldi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gyro ~ 9 yıl önce
Zamanında petlas başarılı kimyagerleri toplayıp, malzeme formülasyonunu yapıp f-16 dahil savaş uçağı lastiği üretimine başladı. Ama yolcu uçağı lastiğine kaplama yapma yetkisi bile verilmiyor kimseye. O pastayı yedirmezler kimseye.
petlas ~ 9 yıl önce
Boeing'e sertifikasyon icin basvurmus ama surec icin 5 sene vermisler diye biliyorum. ne olursa olsun bence denenmeli.
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Eee THY'nin yeni uçaklarındaki galleyi kim yaptı peki

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000