03 Şubat 2014, Pazartesi 15:54:52

TALPA'NIN GİRİŞİMLERİ SONUÇ VERDİ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayınlanan SHT-6A 50 Revizyon 6’da günlük iniş sayısının 5’den 6’ya çıkarılmasını öngören değişiklikle ilgili TALPA’nın girişimleri sonuç verdi.
  • SHGM görevlilerinin dikkatine: Yazdığınız SHT 6A'nın bütün revizyonları bilimsel temelli olmayıp biraz yurt dışından alıntı biraz da şirketlerin isteği olduğu için buna göre yapılan planlamalar uçuş ekipleri üzerinde gereksiz yorgunluk yaratıyor bu da uçuş emniyetini azaltıyor. Neden gereksiz, çünkü insan fizyolojisini düşünen bir talimat ve planlama ile daha çok iş yapıp daha çok dinlenmek mümkün olabilirdi de ondan. Yeni revizyon yayınlamadan önce patronlar yerine lütfen bu işi bizzat yapanların görüşlerini de alın ve dünyadaki gelişmeleri takip edin. Bu talimatınız ile sabah çok erken uçuşa giden biri akşam tekrar gece uçuşuna gidebiliyor, minimum rest time tutsun yeter. 2 gün böyle bir uçuşa yolcu olarak katılsanız ne demek istediğimi anlarsınız, ama iki gün üst üste birbiri ile uyumlu saatlerde uçulsa belki daha çok uçulup daha az yorulacaktık. Şirketler akıllı planlama yapmak yerine talimatınızın açıklarına göre plan üretip kolay yoldan günü kurtardıklarını sanıyorl
  • Tesekkurler TALPA ya
  • begenin begenmeyin... Yüce Allah'ım pilotlardaki bu birliği ve dirliği biz teknisyenlere nasip et et yarabbi?
  • Sendika yönetimi yeni talimat ile ilgili hala tek satır açıklama yapmadı. Oldu olacak destekliyoruz felan deyin de anlayalım. 305 için 2 imza eksikti tamamlayamadınız mı? Atilay'dan hesap sormak için ne eksik onu da bi açıklasanız !!!
  • Bolgesel havayolu sirketleriyle digerleri arasinda ne fark var da bu kural sadece onlar icin gecerli olacak anlamadim. Orada ucanlar insan degil mi demek oluyor? Zira insan ustu bi enerji ve psikoloji lazim... yazik... ayrica bunu kokpit -kabin seklinde ayirmak da cok ayip bence. Kaptanlar icin ne kadar zor ve ucus emniyetine aykiriysa kabin icinde ayni sartlar gecerlidir. Yakinda ucus bitince havaalaninda uyuyun 3-5 saat sonra yine ucusa diyecekler. Iyice insanliktan cikildi...
  • Geçen gün 6 bacak vermeye çalıştı bizim şirket (pgs) ve uçmadık. 6 bacagı protesto ediyoruz
  • Değerli meslektaşlar, sorun küçük veya büyük.Önemli olan meslek örgütünün iyiniyetle birşeyler yapmaya çalışması.Bu küçük adımlarında onları takdir edip yüreklendireceğimize kıyasıya eleştiriyoruz.tabii ki, eksikler var, düzeltilecek konular var ama en azından tebrik edelim ve yapılması gerekenler konusunda da onlara destek olalım.Biz geçmişte SHGM ve THY'ye kafa tutup baskıyı görünce hazırladıkları bildiriyi geri çeken TALPA yönetimlerini de gördük.Gidelim Talpa'ya anlatalım derdimizi, yap(a)mazlarsa o zaman hep beraber eleştirelim.
  • Kesinlikle bu çok küçük sorun.Asıl sorun çalışanını hiç düşünmeyen iş verenler.OTEL VE EV NÖBETLERİ BUNUN en büyük kanıtı.sÖZÜN BİTTİĞİ YER OTEL VE EV NÖBETLERİ VE PERDE OLAYI...
  • bizim bütün derdimiz 6 bacak mı ? 14 saat mesailer. zorla alınan spk lar ne olacak ? aylık 110 saat uçuş insani midir ? peki yasal olarak görev süresinin uçuştan bir saat oncesi başlması ama aslında ekiplerin görevden en az 2 sat once evden çıkması ve uçak kapı çatıktan sonra en erken 1 saat içerisinde eve varması neden yönergelerde yer almıyor ? Görev sonrası yarım saatte görev bitimi var. yarım saatte deboarding vs uçaktan ancak çıkıyorsunuz ama shgm sanki eve varmış ayaklarımızı uzatmışız gibi dinlenme süresini başlatıyor inişten 30 dakika sonra. halbuki hele birde istanbul gibi bir yerde iseniz daha eve varmanıza iyi olasılıkla 1 saat vardır. 6 bacak benim kabulum. sonucta easa da da var 6 bacak . ama görev süreleri insanlık dışı değil. sabah saat 5 ten gece saat 11 'e kadar kimseye mesai yaptırmıyorlar orada. talpa bunlarla uğraşsın. yönergede bölgesel havacılıkla ilgili hiçbir şey yok. istedikleri zaman uçururlar talpa olarak sizde her zaman yaptıgınız gibi sadece izlersiniz
  • Ne demek sadece bölgesel havacılık yapan şirketler için geçerli . Orada uçanların uçuşları fason uçuşlarmı. En az diğer hava yolları kadar uçuş yapıyor ve dinlenmeye fırsat bulsmıyorlar. Araştırın ve bakın bakalım uçuş saatlerine....

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan SHT-6A 50 Revizyon 6’da günlük iniş sayısının 5’den 6’ya çıkarılmasını öngören değişiklikle ilgili TALPA’nın girişimleri sonuç verdi. Konu ile ilgili SHGM yetkileri ile görüşmelerini sürdüren TALPA yönetimi son olarak SHGM’ye düzenlemenin gözden geçirilmesi için  resmi başvuruda bulunda. 

Başvuruyu değerlendiren SHGM yetkilieri ise, TALPA Başkanı Gürcan Mantı’yı arayarak “uygulamanın sadece bölgesel havayolu taşımacılığı yapan kuruluşlar için geçerli olduğunu, talimat ile ilgili olarak tüm işletmelerin uyarıldığını, uyarıya rağmen 6 iniş kuralını uygulayan işletmelere işlem yapılacağını” bildirerek konunun TALPA tarafından da  takip edilmesini  ve işbirliğinde bulunulmasını istedi. TALPA da, bir mesaj göndererek gelışmeyi üyelerine duyurdu.

Konu ile ilgili bilgi veren TALPA Başkanı Gürcan Mantı “Her zaman ve her platformda  ifade ettiğimiz gibi kırmızı çizgimiz, uçuş  emniyetidir. Tüm meslektaşlarımızı haklarına sahip çıkmaya, 6 iniş kuralını uygulamaya koyan şirketler konusunda  ivedilikle TALPA’yı bilgilendirmeye çağırıyorum” diye konuştu.

İŞTE TALPA’NIN SHGM’YE YAPTIĞI BAŞVURUNUN TAM METNİ

"Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne,

01 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan SHT 6A-50 Revizyon 6’daki 2 numaralı tabloda, günlük iniş sayısının 5 adetten 6 adede çıkarıldığı görülmüştür.Halihazırda aşırı yorgunluğa sebep olan ve iyileştirilmesi beklenen uçuş görev sürelerinde yapılan sözkonusu değişiklikle ortaya çıkacak ilave iniş uygulamasının kokpit ekiplerini ciddi biçimde zorlayacağı, yorgunluğu artıracağı, bu itibarla uçuş emniyeti için de tehdit ve tehlike oluşturacağı hususları değerlendirilmiştir.

Yılda 1000 saat uçarak 1800 saat uçuş görev süresine yaklaşan Türk Sivil Havacılığında görevli pilotlara, ilave bir iniş mükellefiyeti daha getirilmesinin yanısıra bu durumun EASA uçuş görev süresi  limitlerinin üzerinde olması hususu dikkate alındığında uygulamanın SHGM’yi EASA  nezdinde zor durumda bırakmasından da endişe edilmektedir.

Bu çerçevede; yazımız ekinde yer alan EASA Maximum Daily FDP’deki limitler gözönünde bulundurularak uçuş görev sürelerinin revize edilmesi veya altıncı inişin iptal edilmesi veya sözkonusu Talimata bir dipnot eklenerek yapılan uygulama değişikliğinin sadece bölgesel havayolu taşımacılığına münhasır olduğunun belirtilmesinde fayda mütalaa edilmektedir. Uygulamanın sarahate kavuşturulamaması halinde, tarifeli havayolu işletmelerinin de bahsekonu değişiklikten istifade etme gayreti içine girebilecekleri, bu durumun da kümülatif  yorgunluğu artıracağı gibi bir süre sonra sıradanlaşarak müktesep bir hak gibi telakki edileceği,  mevcut uygulamaya  geri dönüşün güçleşeceği öngörüldüğünden konunun tekraren ve ivedilikle değerlendirilmesi hususunu makamlarının tensiplerine arz ederiz.

Saygılarımızla,

TALPA Yönetim Kurulu adına
Başkan Kpt. Plt. Gürcan MANTI"

TALPA'NIN GİRİŞİMLERİ SONUÇ VERDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

talimat ~ 10 yıl önce
SHGM görevlilerinin dikkatine: Yazdığınız SHT 6A'nın bütün revizyonları bilimsel temelli olmayıp biraz yurt dışından alıntı biraz da şirketlerin isteği olduğu için buna göre yapılan planlamalar uçuş ekipleri üzerinde gereksiz yorgunluk yaratıyor bu da uçuş emniyetini azaltıyor. Neden gereksiz, çünkü insan fizyolojisini düşünen bir talimat ve planlama ile daha çok iş yapıp daha çok dinlenmek mümkün olabilirdi de ondan. Yeni revizyon yayınlamadan önce patronlar yerine lütfen bu işi bizzat yapanların görüşlerini de alın ve dünyadaki gelişmeleri takip edin. Bu talimatınız ile sabah çok erken uçuşa giden biri akşam tekrar gece uçuşuna gidebiliyor, minimum rest time tutsun yeter. 2 gün böyle bir uçuşa yolcu olarak katılsanız ne demek istediğimi anlarsınız, ama iki gün üst üste birbiri ile uyumlu saatlerde uçulsa belki daha çok uçulup daha az yorulacaktık. Şirketler akıllı planlama yapmak yerine talimatınızın açıklarına göre plan üretip kolay yoldan günü kurtardıklarını sanıyorl

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bravo ~ 10 yıl önce
Yorumunuza sonuna kadar katılıyorum. SHT-6A yayınlanmadan önce TALPA-TASSA, Üniversitelerden konuyla ilgili öğretim görevlileri, sektör ve SHGM temsilcileri bir araya gelmeli. Bu konuda yayınlanmış bilimsel makaleler ve açıklamalar incelenmeli. Polysomnographic recording in flight veya fatigue risk management gibi çalışmalar dikkate alınmalı. Yoksa 2 kişi bir araya gelerek talimat yazarsa ortaya böyle bir şey çıkar.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Tesekkurler TALPA ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
valla ~ 10 yıl önce
begenin begenmeyin... Yüce Allah'ım pilotlardaki bu birliği ve dirliği biz teknisyenlere nasip et et yarabbi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İŞÇİ ÖNDERLERİ ~ 10 yıl önce
Sendika yönetimi yeni talimat ile ilgili hala tek satır açıklama yapmadı. Oldu olacak destekliyoruz felan deyin de anlayalım. 305 için 2 imza eksikti tamamlayamadınız mı? Atilay'dan hesap sormak için ne eksik onu da bi açıklasanız !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bolgesel havayolu sirketleriyle digerleri arasinda ne fark var da bu kural sadece onlar icin gecerli olacak anlamadim. Orada ucanlar insan degil mi demek oluyor? Zira insan ustu bi enerji ve psikoloji lazim... yazik... ayrica bunu kokpit -kabin seklinde ayirmak da cok ayip bence. Kaptanlar icin ne kadar zor ve ucus emniyetine aykiriysa kabin icinde ayni sartlar gecerlidir. Yakinda ucus bitince havaalaninda uyuyun 3-5 saat sonra yine ucusa diyecekler. Iyice insanliktan cikildi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Geçen gün 6 bacak vermeye çalıştı bizim şirket (pgs) ve uçmadık. 6 bacagı protesto ediyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Biraz insaf ~ 10 yıl önce
Değerli meslektaşlar, sorun küçük veya büyük.Önemli olan meslek örgütünün iyiniyetle birşeyler yapmaya çalışması.Bu küçük adımlarında onları takdir edip yüreklendireceğimize kıyasıya eleştiriyoruz.tabii ki, eksikler var, düzeltilecek konular var ama en azından tebrik edelim ve yapılması gerekenler konusunda da onlara destek olalım.Biz geçmişte SHGM ve THY'ye kafa tutup baskıyı görünce hazırladıkları bildiriyi geri çeken TALPA yönetimlerini de gördük.Gidelim Talpa'ya anlatalım derdimizi, yap(a)mazlarsa o zaman hep beraber eleştirelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yazık ~ 10 yıl önce
Kesinlikle bu çok küçük sorun.Asıl sorun çalışanını hiç düşünmeyen iş verenler.OTEL VE EV NÖBETLERİ BUNUN en büyük kanıtı.sÖZÜN BİTTİĞİ YER OTEL VE EV NÖBETLERİ VE PERDE OLAYI...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GÖLGE ETME İHSAN ~ 10 yıl önce
İyi güzel de, bu uygulamalara karşı işverenine ses çıkarabiliyor musun, itiraz edebiliyor musun? Senin yerine konuşacak, hakkını savunacak tek örgütün olan TALPA'yı eleştirirken bunları bir düşün derim.Yönetimdeki insanlar THY ve diğer havayolu patronlarını karşılarına almak pahasına bir girişimde bulunmuşlar, takdir ve teşekkür etmesen de bari adamların şevkini kırma !
Perde? ~ 10 yıl önce
Otel nöbeti çok fena ya bu perde olayı nedir ben bilmiyorum?
perdeci ~ 10 yıl önce
perde olayı deyince bir odanın perdelerle bölünüp bir otel odasında birden çok kişi dinlenerek nöbet tutuyor u mu anlamalıyız?
derdimiz 6 bacak mi? ~ 10 yıl önce
bizim bütün derdimiz 6 bacak mı ? 14 saat mesailer. zorla alınan spk lar ne olacak ? aylık 110 saat uçuş insani midir ? peki yasal olarak görev süresinin uçuştan bir saat oncesi başlması ama aslında ekiplerin görevden en az 2 sat once evden çıkması ve uçak kapı çatıktan sonra en erken 1 saat içerisinde eve varması neden yönergelerde yer almıyor ? Görev sonrası yarım saatte görev bitimi var. yarım saatte deboarding vs uçaktan ancak çıkıyorsunuz ama shgm sanki eve varmış ayaklarımızı uzatmışız gibi dinlenme süresini başlatıyor inişten 30 dakika sonra. halbuki hele birde istanbul gibi bir yerde iseniz daha eve varmanıza iyi olasılıkla 1 saat vardır. 6 bacak benim kabulum. sonucta easa da da var 6 bacak . ama görev süreleri insanlık dışı değil. sabah saat 5 ten gece saat 11 'e kadar kimseye mesai yaptırmıyorlar orada. talpa bunlarla uğraşsın. yönergede bölgesel havacılıkla ilgili hiçbir şey yok. istedikleri zaman uçururlar talpa olarak sizde her zaman yaptıgınız gibi sadece izlersiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Böllgesel ~ 10 yıl önce
Ne demek sadece bölgesel havacılık yapan şirketler için geçerli . Orada uçanların uçuşları fason uçuşlarmı. En az diğer hava yolları kadar uçuş yapıyor ve dinlenmeye fırsat bulsmıyorlar. Araştırın ve bakın bakalım uçuş saatlerine....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000