07 Mayıs 2014, Çarşamba 16:13:41

SHGM'DEN YURTDIŞI OPERASYONLARINA ÖZEL GENELGE

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuş okullarının Türk Hava Sahası dışındaki operasyonlarıyla ilgili bir genelge yayımladı.
  • Beyler. Biraz dikkat biraz sakinlik. LUTFEN HABERI IYI OKUYUNUZ. sadece EGITIM AMACLI yurtdisina cikacak ve SADECE EGITIM AMACLI TESCIL EDILMIŞ UÇAKLAR ve Yine SADECE FTO lar için gecerli olan bir yonetmelik. Bence yurtdisina VFR ilk defa cikacak tum pilotlar ve işletmeler içinde gecerli olmali. Tum ulkelerde bu vardir. Bir pilot 200 saat ucusu ile yaninda y.disi ucmus bir egitimci olmadan y.disina cikmamali. Cok mantikli bunda kisitlama nerede ? Havacilikta motosiklete biner gibi ozgurluk sadece ABD de var ve ancak bizde ve bize yakin ulkelerde bu kadar ozgurluj OLMAMALI.
  • Eleştirdiğin yorumcu çok doğru yazmış. Tam isabet söylemiş gerçekten, airline'a geçene kadar bu ülkede kaç tane öğrenci pilot ya da asker pilot VFR yurtdışına uçmuş ? Kaldı ki airline pilotları airline'da geçtikten sonra hayatında hiç VFR uçmuş mu ? Kesinlikle doğru bir tespit. Sen belli ki idolü airline pilotları olan abisi babası amcası pilot olup sektörü içinden bilmeyen gençlerdensin. Gerçekleri görmek lazım ona görede tedbir almak lazım. Kendi kendinizi kandırmayın ne kaptanlar pilotlar görüyoruz camiada pilotluğuna lafımız yok ama pek çok teorik bilgi ve beceriyi kaybetmiş. Ayrıca hakaret yok küçümseme yok eleştiride ve airline pilotları her bir şeyide bilecek diye bir kural beklenti talimatta yok. Geçekte baktığın zaman bilmiyorlar.... bunun ayıp ya da eksik olan bir tarafı yok. Biraz DUR de egolarına mantıklı düşün.
  • Airlline pilotlarına çamur atacak kadar ne biliyorsun ukala sen kimsin ki
  • Değerli havacı arkadaşlar, Gerçekten çok üzücü bir karar almışlar. Otorite acizliğinden başka bir şey değil. Türkiye'de verilen Temel uçuş eğitimi eğer istenilen seviyede değil ise, bunun sorumlusu kimdir? OTORITE. Bu işe gönül veren pilot adayı kardeşlerimiz kendilerine düşen sorumluluğu yerine getiriyorlar. Peki o zaman neden sistem onlara yasak getiriyor? Kendi denetiminde ki okulların eğitim seviyesini kontrol altında tutamayan aciz bir otorite mi var? Benim baktığım yerden bu yazı öyle gözüküyor. Türkiyede IFR ve VFR uçuş standartları her hangi bir ülkenin altında mıdır? Mesela Irak, İran, Suriye, Bulgaristan, Yunanistan... Dünsenize Irak'ta 10 saat IFR yada VFR uçuş yapınca tahditiniz kalkıyor. SHGM pilot adaylarını ve pilotları kendi sisteminde yabancı dil sınavına tabi tutuyor ve pilotaj eğitim sınavlarını İngilizce olarak kendisi yapıyor. Acaba kendi sitemlerine mi güvenmiyorlar? Bu şartlarda Kıbrıs'a gidemezler, yurt dışına uçak götürmezler veya getiremezler.... Yine tüm medeni dünya havacılığında olmayan küçüklük kompleksi ve kısıtlamalar... Bunu kendimize neden yapıyoruz? Neden yabancıların karşısında kendi çocuklarımızı kısıtlayıp, küçümsüyoruz? Eğitim sisteminde hata varsa düzeltmek sizin elinizde değil mi? Tabi Tarkim gibi şirketlerin her uçak için çift log tutması, kayıtlarında tespit ettiğiniz usulsüzlükleri uçak sahipleri yüzünden yutmak zorunda kalmanız... Tabi siz de haklısınız. Gücünüzün yettiği yerlere vuracaksınız. (Belgeleri mevcut) Allah havacılığa gönül verenlerin yardımcısı olsun.
  • Bence genelde dogru bir duzenleme olmus. Yurtdisinda operasyon yapacak kisinin yurt disi ucus kurallarini, uygulamalarini biliyor olmasi gerektigine inaniyorum. Yurt disinda VFR. IFR ucus tecrubesi olmasi kotu bir sey degil. Kaldi ki kendisi ogretmen pilotluga adamis birisinin 20 saat yurt disi ucusu olma gereksinimi hic de fazla olmadigini dusunuyorum. Bu konuda ciddi olan okullarda gondersinler hocalarini gerektigi takdirde yurt disina. Cita daha yukseltilmis, evet, ama bunun kotu birsey olmadigi kesin.
  • Olumsuz elestiren, gereksiz goren arkadaslar anlasilan hayatinda hic Avrupa VFR haritası gormemis. Acin bir bakin karis karis her yer hava sahasidir bunlarin ne oldugunu bilen kac tane pilot var TR de? Bu hava sahalarini bilmeden usulleri daha once yaşamadan buralarda ucmak idari ve itibar acisindan bence tehlikeli. SHGM bu konudaki aciklari gormus. Cok kullanilmasa da gercekten iyi arastirip bir acigi kapatmislar. Okyanus gecisleri col gecisleri hepsi ozel ucuslardir oyle havayolu gibi bastim 35000 den gittim degildir. Ozellikle okullar yurtdisi ucacaksa ya hocalarini yetistirecekler ya da bu konuda tecrübeli hocalardan destek alacaklar. Hocalar once VFR yurtdisi ucmus bir başka hoca ile ucsun brifing alsin ne var bunda ?
  • Kesinlikle 10 numara bir genelge olmuş. Bu genelgeyi hazırlayana da çıkartana da helal olsun. Biraz dürterek biraz metazorik ama uçuş okulları hocalarının kalitesini arttırsın yatırım yapsın sistem gelişsin. Hocalığı meslek olarak görenlerde kendisine biraz yatırım yapsın. VFR yurtdışı uçuşlar IFR gibi değildir tüm haberleşmesi farklı herşeysi farklı adam size '' WHAT KIND OF RADAR SERVICE DO YOU PREFER TODAY ??? '' dediğinde ne cevap verileceğini bilen kaç tane hoca ya da airline kaptanı var ???? Kökeni yabancı olan yada dışarıda uçmuş olanlar hariç kaç tane airline pilotu FLIGHT PLAN'da Dingi nedir, polar nedir, desert nedir biliyor ???? Ya da giderken ATC '' CLEAR FOR CLASS-G REPORT 5NM BEFORE CLASS-B '' dese yanındakine mi bakacaksın BU NE LAA ? diye ? Hatta eksik bile olmuş bence EU ya uçacak pilotlardan en az bir tane EASA ülkesi bir tane de eski doğu bloku ülkesine uçma zorunluluğu olmalıydı. Açın bir Av İkisi de çook farklı sistemler ve uygulamalar.
  • Çok şey istenmiyor hepside yerinde ve makul istek gibi görünüyor. level 4 zaten olmaması abes. Yurtdışına çıkacak pilotta elzem bir durum level 4. Diğer uçuşlarda 10 saatlik tecrübe demiş... 62 kuzey zaten çok az pilotu ilgilendirir uçuş okullarında
  • Bu iş çok saçma olmuş. Vizyonu geniş uçuş Okulu'ndan daha iyi eğitimler alması için uğraşlar verilirken , yurtdışına uçulamasın gibi bi genelge olmuş. Bir insan uçuş öğretmenliğini meslek olarak yapamayacakmı bu ülkede. Bu şartları sağlamak için line a girmek lazım. Yada cebinden parayla gidip yurtdışında 20 saat uçuş yapmak lazım . 10 saatide ıfr. Oldu gidip gelelim hemen. Bu paraları hiçbir şirket öğretmeni için zaten karşılamaz. Bi çok uçuş okulu gibi Hezarfen Tekirdağ seyrüseferi ile 100 saat pic i doldursun çocuklar.
  • Olmaz demenin bir başka yolu sunulmuş:) O özelliklerde hangi uçuş okulunda pilot bulabilirsiniz?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçuş okullarını yakından ilgilendiren bir genelge yayımladı.

SHGM, uçuş okullarının yurtdışında operasyon yapabilmelerine ilişkin genelgeyle alakalı şu açıklamayı yaptı:

"Hava Taksi ve Genel Havacılık işletmelerinden Uçuş Eğitim Organizasyonu olarak yetkilendirilmiş olanların filolarındaki Uçuş Eğitim Faaliyetleri (FTO) kapsamında kullanılan hava araçları ile Türk Hava Sahası dışında operasyon yapabilmelerine ilişkin gereklilikler düzenlenmiştir. Bu kapsamda söz konusu hava araçları ile Türk Hava Sahası dışında operasyon gerçekleştirilebilmesi için, Genelge'de sıralanan gerekliliklerin sağlandığına ilişkin bilgi ve belgelerin Genel Müdürlüğümüze sunularak her bir uçuş için yazılı izin alınması gerekmektedir" denildi.

İŞTE O GENELGE

SHGM'DEN YURTDIŞI OPERASYONLARINA ÖZEL GENELGE

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Beyler. Biraz dikkat biraz sakinlik. LUTFEN HABERI IYI OKUYUNUZ. sadece EGITIM AMACLI yurtdisina cikacak ve SADECE EGITIM AMACLI TESCIL EDILMIŞ UÇAKLAR ve Yine SADECE FTO lar için gecerli olan bir yonetmelik. Bence yurtdisina VFR ilk defa cikacak tum pilotlar ve işletmeler içinde gecerli olmali. Tum ulkelerde bu vardir. Bir pilot 200 saat ucusu ile yaninda y.disi ucmus bir egitimci olmadan y.disina cikmamali. Cok mantikli bunda kisitlama nerede ? Havacilikta motosiklete biner gibi ozgurluk sadece ABD de var ve ancak bizde ve bize yakin ulkelerde bu kadar ozgurluj OLMAMALI.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
07:12:55 yorumcusuna ~ 10 yıl önce
Eleştirdiğin yorumcu çok doğru yazmış. Tam isabet söylemiş gerçekten, airline'a geçene kadar bu ülkede kaç tane öğrenci pilot ya da asker pilot VFR yurtdışına uçmuş ? Kaldı ki airline pilotları airline'da geçtikten sonra hayatında hiç VFR uçmuş mu ? Kesinlikle doğru bir tespit. Sen belli ki idolü airline pilotları olan abisi babası amcası pilot olup sektörü içinden bilmeyen gençlerdensin. Gerçekleri görmek lazım ona görede tedbir almak lazım. Kendi kendinizi kandırmayın ne kaptanlar pilotlar görüyoruz camiada pilotluğuna lafımız yok ama pek çok teorik bilgi ve beceriyi kaybetmiş. Ayrıca hakaret yok küçümseme yok eleştiride ve airline pilotları her bir şeyide bilecek diye bir kural beklenti talimatta yok. Geçekte baktığın zaman bilmiyorlar.... bunun ayıp ya da eksik olan bir tarafı yok. Biraz DUR de egolarına mantıklı düşün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
10numara olmuşa ~ 10 yıl önce
Airlline pilotlarına çamur atacak kadar ne biliyorsun ukala sen kimsin ki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Değerli havacı arkadaşlar, Gerçekten çok üzücü bir karar almışlar. Otorite acizliğinden başka bir şey değil. Türkiye'de verilen Temel uçuş eğitimi eğer istenilen seviyede değil ise, bunun sorumlusu kimdir? OTORITE. Bu işe gönül veren pilot adayı kardeşlerimiz kendilerine düşen sorumluluğu yerine getiriyorlar. Peki o zaman neden sistem onlara yasak getiriyor? Kendi denetiminde ki okulların eğitim seviyesini kontrol altında tutamayan aciz bir otorite mi var? Benim baktığım yerden bu yazı öyle gözüküyor. Türkiyede IFR ve VFR uçuş standartları her hangi bir ülkenin altında mıdır? Mesela Irak, İran, Suriye, Bulgaristan, Yunanistan... Dünsenize Irak'ta 10 saat IFR yada VFR uçuş yapınca tahditiniz kalkıyor. SHGM pilot adaylarını ve pilotları kendi sisteminde yabancı dil sınavına tabi tutuyor ve pilotaj eğitim sınavlarını İngilizce olarak kendisi yapıyor. Acaba kendi sitemlerine mi güvenmiyorlar? Bu şartlarda Kıbrıs'a gidemezler, yurt dışına uçak götürmezler veya getiremezler.... Yine tüm medeni dünya havacılığında olmayan küçüklük kompleksi ve kısıtlamalar... Bunu kendimize neden yapıyoruz? Neden yabancıların karşısında kendi çocuklarımızı kısıtlayıp, küçümsüyoruz? Eğitim sisteminde hata varsa düzeltmek sizin elinizde değil mi? Tabi Tarkim gibi şirketlerin her uçak için çift log tutması, kayıtlarında tespit ettiğiniz usulsüzlükleri uçak sahipleri yüzünden yutmak zorunda kalmanız... Tabi siz de haklısınız. Gücünüzün yettiği yerlere vuracaksınız. (Belgeleri mevcut) Allah havacılığa gönül verenlerin yardımcısı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CO ~ 10 yıl önce
Bence genelde dogru bir duzenleme olmus. Yurtdisinda operasyon yapacak kisinin yurt disi ucus kurallarini, uygulamalarini biliyor olmasi gerektigine inaniyorum. Yurt disinda VFR. IFR ucus tecrubesi olmasi kotu bir sey degil. Kaldi ki kendisi ogretmen pilotluga adamis birisinin 20 saat yurt disi ucusu olma gereksinimi hic de fazla olmadigini dusunuyorum. Bu konuda ciddi olan okullarda gondersinler hocalarini gerektigi takdirde yurt disina. Cita daha yukseltilmis, evet, ama bunun kotu birsey olmadigi kesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Basarili ~ 10 yıl önce
Olumsuz elestiren, gereksiz goren arkadaslar anlasilan hayatinda hic Avrupa VFR haritası gormemis. Acin bir bakin karis karis her yer hava sahasidir bunlarin ne oldugunu bilen kac tane pilot var TR de? Bu hava sahalarini bilmeden usulleri daha once yaşamadan buralarda ucmak idari ve itibar acisindan bence tehlikeli. SHGM bu konudaki aciklari gormus. Cok kullanilmasa da gercekten iyi arastirip bir acigi kapatmislar. Okyanus gecisleri col gecisleri hepsi ozel ucuslardir oyle havayolu gibi bastim 35000 den gittim degildir. Ozellikle okullar yurtdisi ucacaksa ya hocalarini yetistirecekler ya da bu konuda tecrübeli hocalardan destek alacaklar. Hocalar once VFR yurtdisi ucmus bir başka hoca ile ucsun brifing alsin ne var bunda ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
10 numara olmuş ~ 10 yıl önce
Kesinlikle 10 numara bir genelge olmuş. Bu genelgeyi hazırlayana da çıkartana da helal olsun. Biraz dürterek biraz metazorik ama uçuş okulları hocalarının kalitesini arttırsın yatırım yapsın sistem gelişsin. Hocalığı meslek olarak görenlerde kendisine biraz yatırım yapsın. VFR yurtdışı uçuşlar IFR gibi değildir tüm haberleşmesi farklı herşeysi farklı adam size '' WHAT KIND OF RADAR SERVICE DO YOU PREFER TODAY ??? '' dediğinde ne cevap verileceğini bilen kaç tane hoca ya da airline kaptanı var ???? Kökeni yabancı olan yada dışarıda uçmuş olanlar hariç kaç tane airline pilotu FLIGHT PLAN'da Dingi nedir, polar nedir, desert nedir biliyor ???? Ya da giderken ATC '' CLEAR FOR CLASS-G REPORT 5NM BEFORE CLASS-B '' dese yanındakine mi bakacaksın BU NE LAA ? diye ? Hatta eksik bile olmuş bence EU ya uçacak pilotlardan en az bir tane EASA ülkesi bir tane de eski doğu bloku ülkesine uçma zorunluluğu olmalıydı. Açın bir Av İkisi de çook farklı sistemler ve uygulamalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ok ~ 10 yıl önce
Çok şey istenmiyor hepside yerinde ve makul istek gibi görünüyor. level 4 zaten olmaması abes. Yurtdışına çıkacak pilotta elzem bir durum level 4. Diğer uçuşlarda 10 saatlik tecrübe demiş... 62 kuzey zaten çok az pilotu ilgilendirir uçuş okullarında

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bu iş çok saçma olmuş. Vizyonu geniş uçuş Okulu'ndan daha iyi eğitimler alması için uğraşlar verilirken , yurtdışına uçulamasın gibi bi genelge olmuş. Bir insan uçuş öğretmenliğini meslek olarak yapamayacakmı bu ülkede. Bu şartları sağlamak için line a girmek lazım. Yada cebinden parayla gidip yurtdışında 20 saat uçuş yapmak lazım . 10 saatide ıfr. Oldu gidip gelelim hemen. Bu paraları hiçbir şirket öğretmeni için zaten karşılamaz. Bi çok uçuş okulu gibi Hezarfen Tekirdağ seyrüseferi ile 100 saat pic i doldursun çocuklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kısaca ~ 10 yıl önce
Olmaz demenin bir başka yolu sunulmuş:) O özelliklerde hangi uçuş okulunda pilot bulabilirsiniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 10 yıl önce
Haklısınız... :)

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000