17 Haziran 2009, Çarşamba 14:07:05

SHGM'den toplu anlaşma

AFCAC (Afrika Ülkeleri Sivil Havacılık Örgütü)’ne üye ülkeler, 15-17 Haziran 2009 tarihleri arasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde İstanbul’da bir araya gelerek Türkiye ile sivil havacılıkta işbirliği anlaşması imzaladı.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Afrika zirvesinde, hava ulaşım alt yapı projelerinin hayata geçirilmesi konusunda imzalanan ortaklık ve işbirliği deklarasyonu çerçevesinde düzenlenen konferans 14 Afrika ülkesinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ve AFCAC Başkan Vekili Abonouan–Jean Kouassi başkanlığında gerçekleştirilen konferansta, Türk sivil havacılığındaki gelişmeler ve AFCAC ülkelerinin durumu ele alınarak işbirliği imkanları masaya yatırıldı.

Konferansta, SHGM tarafından ülkemizdeki sivil havacılık sektörünün potansiyeli, havaalanları, YİD Modeli, uçuş operasyon, bakım, tescil, uluslararası örgütlere üyelik, mevzuat çalışmaları ve SHGM'nin hukuki yapılanmasını içeren geniş kapsamlı bir sunum gerçekleştirildi.
 
Sivil havacılık sistemlerinin ve hava trafik altyapılarının güçlendirilmesi amacıyla Türkiye’yi model ülke olarak seçen AFCAC ülkeleri ile konferans sonunda işbirliği anlaşması imzalandı. Türkiye ile AFCAC ülkeleri anlaşma kapsamında; Seyrüsefer hizmetleri ve ATM konuları, Emniyet, Güvenlik, Uzmanların değişimi ve mevzuat düzenleme, Eğitim faaliyetleri, Bakım onarım ile ilgili hizmetler, Havaalanı altyapıları, terminal ve yer hizmetleri konuları, Uluslararası arenada işbirliği içerisinde hareket etme, ICAO’ da işbirliği yapılması, Arama kurtarma faaliyetleri, Kaza inceleme, SAFA’yı da içeren Güvenlik Bilgisi paylaşımı ve sivil havacılık ile ilgili diğer alanlarda işbirliği yapılması hususunda mutabakat sağladı.

Anlaşma 48 Afrika ülkesinde uygulanacak…

Avrupa’daki ECAC örgütünün Afrika’daki karşılığı olan AFCAC ile imzalanan bu anlaşma, örgüte üye 48 ülkede geçerli olması ve sivil havacılık alanında çok önemli pazar fırsatlarını içinde barındırması bakımından büyük önem taşıyor.

Türkiye’nin üzerinde bulunduğu coğrafyadaki ülkelerle bölgesel işbirliği yapılması amacıyla 2007 yılında başlattığı ve bugüne kadar KEİ, D-8, TRACECA, AKDENİZ ülkeleri ile düzenlenen sivil havacılık toplantılarının ardından AFCAC ülkeleri ile imzalanan bu anlaşmanın, Türkiye’nin Bakım ve Eğitim Merkezi olma projesine önemli katkılar sağlayacağı düşünülüyor.

Afrika ülkeleriyle ikili hava ulaştırma anlaşmaları da imzalanacak…

Afrika Açılım Programı çerçevesinde daha önce Cezayir, Etiyopya, Fas, Libya, Nijerya, Sudan, Güney Afrika, Kamerun, Mısır, Senegal, Tunus ve Kenya olmak üzere 12 Afrika ülkesi ile ikili hava ulaştırma anlaşması imzalayan SHGM, diğer yandan konferansa katılan ülkelerle ikili havacılık müzakerelerini sürdürüyor. Somali, Mali, Gambiya, Komor Birliği başta olmak üzere Togo, Fildişi Sahilleri, Çad, Uganda ve Zambia olmak üzere bu toplam 9 ülke ile İkili Hava Ulaştırma Anlaşması imzalanması planlanıyor.

Afrika ülkeleriyle mevcut ikili hava ulaştırma anlaşmaları çerçevesinde haftalık 90 frekansın üzerinde gerçekleştirilen uçuşların yapılacak yeni anlaşmalarla artması ve Afrika’da yeni uçuş noktalarının belirlenmesi hedefleniyor. Bu anlaşmaların doğrudan seferler ile işadamlarımıza ve ekonomiye sağlayacağı katkının yanı sıra bakım ve eğitim alanında işbirliği için çok önemli fırsatlar sunması planlanıyor.

SHGM'den toplu anlaşma

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000