25 Mayıs 2011, Çarşamba 15:16:29

SHGM'DEN KÜL BULUTU AÇIKLAMASI

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Grimsvötn yanardağının patlaması sonucunda oluşan volkanik kül bulutları ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.
  • cok guzel takip etmişler aferin onlara
Bilindiği üzere 15 Nisan 2010 tarihinde İzlanda'da meydana gelen yanardağ patlaması sonucunda oluşan volkanik kül bulutlarının Avrupa hava ulaşımına önemli olan etkileri olmuş, birçok sefer bu nedenle iptal edilmiş ve Avrupa Hava Trafiğinde önemli bir kriz yaşanmıştır.

Eyjafjallajokull Volkanındaki patlama küresel çapta hava ulaşımını ciddi oranda sekteye uğratmış, on milyon yolcu mağdur olmuş ve kriz, 2 milyar dolarlık bir kayba neden olmuştur.

Yine benzer şekilde 21 Mayıs 2011 tarihinde Grimsvötn volkanında meydana gelen patlamalar sonucunda oluşan kül bulutları nedeniyle, yaklaşık 500 uçuş iptal edilmiş ve Avrupa bölgesinde yer alan bazı Hava Sahalarında çeşitli tedbirler alınması ihtiyacı doğmuştur.

EUROCONTROL ile koordineli olarak yapılan çalışmalar sonucunda Avrupa’nın özellikle batı kısmında yer alan bazı bölgelerde volkanik küllerin bulunduğu ve tehlike yaratma riski sebebiyle belirlenen az da olsa yasaklı bazı bölgelerde (sektörlerde) uçuş yasağı halen devam etmektedir.

Avrupa genelinde volkanik küller nedeniyle uçuş emniyetinin riske edilmemesi maksadıyla söz konusu bölgelere ilişkin güncel durum Genel Müdürlüğümüz tarafından da yakinen takip edilmekte olup, edinilen son bilgilere göre; Avrupa hava sahasının hemen hemen tamamında FL200 (20.000 ft) üzerindeki bölgede henüz herhangi bir kısıtlama görülmemektedir.

Bununla birlikte Avrupa hava sahasında FL200 (20.000 ft) altında kalan bölgede ise İzlanda, Birleşik Krallık, Danimarka, Norveç, İsveç, Almanya, Hollanda, Fransa ve Rusya tarafından çeşitli bilgilendirmeler yapılmıştır.

Eurocontrol tarafından yayınlanan bilgilendirme raporu ve Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi tarafından yayınlanan kül yoğunluğu haritası ilgili linkler vasıtasıyla takip edilmektedir. https://www.public.cfmu.eurocontrol.int/PUBPORTAL/gateway/spec/PORTAL.15.1.0.1.100/_res/Volcash.pdf
http://www.metoffice.gov.uk/volcano/public/natlantic.html#D1


Yanardağ küllerinin başta motorlar olmak üzere uçağın çeşitli parçalarına olan etkileri bilinmekle birlikte, bu etkinin seviyesi hakkında henüz net bir analiz ortaya konulamamıştır. Bu nedenle, olası istenmeyen olayların önüne geçilebilmesi ve uçuş emniyeti adına risk teşkil edilmemesi amacıyla ülkeler tarafından çeşitli tedbirler alınarak hava yolu işletmeleri bilgilendirilmektedir.

Bu bilgiler ışığında; hava olaylarında yaşanabilecek değişiklikler de dikkate alınarak, gerçekleştirilecek olan uçuşlarda tüm işletmelerimizin ülkeler tarafından yayımlanan NOTAM ve SIGMET'ler de dâhil olmak üzere konuyla ilgili gelişmeleri yakından takip etmeleri uçuşları ile ilgili yapacakları planlamaların yanı sıra uçuş emniyetinin sağlanması ve yolcu mağduriyetlerinin önlenmesi bakımlarından da önem arz etmektedir.

Bugün itibariyle Eurocontrol verileri dikkate alınarak yapılan değerlendirmede, bahse konu volkanik kül bulutunun Türkiye hava sahasına herhangi bir etkisi bulunmadığı değerlendirilmiştir. Bununla birlikte gelişmeler tarafımızdan DHMİ Genel Müdürlüğü, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ve Eurocontrol Teşkilatı ile koordineli olarak takip edilmekte olup, [email protected] adresi ve 2036017no’lu telefon konuya ilişkin irtibat maksadıyla tahsis edilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
SHGM'DEN KÜL BULUTU AÇIKLAMASI

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
cok guzel takip etmişler aferin onlara

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000