22 Şubat 2013, Cuma 16:48:26

SHGM'DEN İLK ADIM... UÇUŞ ROTALARI KISALIYOR

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçuş rotalarını kısaltmak için ilk adımı attı.
  • Önce şu malum şahsiyetin adasının üzerini uçuşa açsınlar. Onun yüzünden her İzmir uçuşunda 50 kg ekstra yakıt harcıyoruz. Bu herif hayatının hiçbir evresinde bu kadar değerli olmadı.
  • turkiyenin en yoğun uçuş hattı olan siirt-van arasında bu yeniliği yapmaları çok iyi olmuş. günde yüzlerce uçak inen bu meydan (siirt) artık daha ulaşılabilir olacak demek. 101-102 uçak inebilmesine engel kalmadı...
  • shgm urfa gap havalanına ınıs rotasınıda gozden gecırsın ucak 2 defa pıstın etrafında tur attıktan sonra ınıyor alcalmaya basladıgında pıste ınebılecek bır rotayla yaklassa en az 10 dakıkalık havada kalma suresıde kısalır avantajlarını hesaplamaya gerek varmı acaba.yada soyle sorayım ıstanbul urfa ucuslarında yaklasık malatya uzerınde ınısebaslayan ucaklar pıstın etrafında neden tur atarakınıyorlar?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün Türk hava sahasının etkin kullanılması amacıyla yürüttüğü hava koridorlarının kısaltılması çalışmaları kapsamında, ilk olarak Siirt ve Van arasında yeni bir hava koridoru tesis edilerek kısaltılması sağlandı.

Özellikle kış döneminde olumsuz hava şartları nedeniyle Siirt Havaalanı'na iniş yapamayan uçakların Van Ferit Melen Havaalanı'na inmek durumunda kalması nedeniyle yaşanan zaman ve yakıt kabının önüne geçilmesi amacıyla, her iki havaalanı arasındaki uçuş koridoru ortalama 137 kilometre azalacak şekilde ilave bir hava koridoru tesis edildi.

Havayolu işletmelerinden gelen talepleri değerlendiren SHGM'nin ilgili sivil ve askeri kurumlarla yaptığı koordinasyon ve bu kurumların olumlu katkıları neticesinde yapılan yeni düzenlemeye göre; birbirlerinin yedek meydanı olarak kullanılan ve 240 kilometre olan Siirt ve Van Havaalanları arasında mevcut olan hava koridoruna ilaveten yeni direkt bir hava koridoru tesis edilerek 103 kilometreye düşürüldü.

(Yeni düzenlemeye göre; SRT VOR ile VG81 hava koridoru üzerinde bulunan BEYAZ noktası arasında minimum yol irtifası FL 150 olacak şekilde yeni bir hava koridorunun ihdas edilmesi uygun bulunmuş olup, SİİRT meydanından divert eden bir hava aracı 130 NM yerine yaklaşık 56 NM süren bir uçuş sonrasında VAN meydanına intikal edebilecek.)

Uçuş rotalarının kısaltılması daha az yakıt tüketimi, zaman ve maliyet tasarrufu sağlamasının yanı sıra karbondioksit gazı salınımının azaltılması bakımından da büyük önem taşıyor.

Bu yöndeki çalışmaların SHGM'nin koordinesinde sivil asker ilgili kuruluşların ortak çalışması ile diğer rotalarda da kısa zamanda sonuçlanabileceği beklenmektedir.

SHGM'DEN İLK ADIM... UÇUŞ ROTALARI KISALIYOR

Yorumlar

.., ~ 11 yıl önce
Önce şu malum şahsiyetin adasının üzerini uçuşa açsınlar. Onun yüzünden her İzmir uçuşunda 50 kg ekstra yakıt harcıyoruz. Bu herif hayatının hiçbir evresinde bu kadar değerli olmadı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
en yoğun ~ 11 yıl önce
turkiyenin en yoğun uçuş hattı olan siirt-van arasında bu yeniliği yapmaları çok iyi olmuş. günde yüzlerce uçak inen bu meydan (siirt) artık daha ulaşılabilir olacak demek. 101-102 uçak inebilmesine engel kalmadı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ali guzel ~ 11 yıl önce
shgm urfa gap havalanına ınıs rotasınıda gozden gecırsın ucak 2 defa pıstın etrafında tur attıktan sonra ınıyor alcalmaya basladıgında pıste ınebılecek bır rotayla yaklassa en az 10 dakıkalık havada kalma suresıde kısalır avantajlarını hesaplamaya gerek varmı acaba.yada soyle sorayım ıstanbul urfa ucuslarında yaklasık malatya uzerınde ınısebaslayan ucaklar pıstın etrafında neden tur atarakınıyorlar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000