04 Nisan 2012, Çarşamba 09:12:20

SHGM'DEN GAZİPAŞA AÇIKLAMASI...

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Gazipaşa Havalimanı'na verilen 737-800'lerin inişi konusundaki izni ile ilgili bir açıklama yayınladı...
  • yukarıdaki yorumların hepsi boş. Antalya airportun pastasını yedirmek istemiyorlar.
  • Gerek B-737/700 gerekse B-737/800 tam yolcu ve tam kargo kapasitesiylemi iniş kalkış yapacaklar yoksa herhangi bir kısıtlama olacakmı? Hangi sıcaklıkta veya hangi hava koşullarında yolcu ve kargo kısıtlaması yapılacak? bu uçuşlar kaptan pilotun sorumluluğunda mı yapılacak yoksa şu andan itibaren tüm sorumluluk SHGM'demi? bu ve buna benzer herşeyin kamuoyu tarafından yakinen bilinmesi gerekir ki yarın yok sen demiştin yok ben demiştim vb sorunlar çıkmasın en önemlisi de bu uçuş izninde SHGM'den kim veya kimlerin imzası var? asıl bunların açıklanması gerekir yapılan bu açıklama faso fiso..
  • Darısı VAN GPS yaklaşmasının başına, DHMİ, SHGM tüm devlet yetkililerine sesleniyorum: Bir an önce şu VAN GPS yaklaşmasını bitirip yayınlayın da görüşün 5000m nin altında olduğu günlerde de oraya güvenle inme şansımız olsun.
  • 2000m çokmu a380 ist ye zor indi orayı geliştirmek yerina bunun amacı ne ya ?
  • İlk uçuş birkaç dakika önce Corendon hava yolları tarafından gerçekleşti...
  • bir de tabii ki AYT yönetimi ve Binali Bey izin verilmesi konusunda tensip buyurmuşlardır. yoksa 1000 sene sürünürdü gazipaşa havalimanı.
  • tokat için benzer birçalışma yapılamaz mı. amuda mı kalkmamız gerekiyor....
  • Peki 737 değilde 320-321 operasyonları olabilecekmi yoksa sadece 319 mu?
Gazipaşa Havaalanına B737-700 'den sonra B737-800 tipi uçaklara da izin verildi...

Bilindiği üzere   Genel Müdürlüğümüz tarafından Gazipaşa Havaalanına işletme ruhsatı verilmiş ve  dar gövdeli uçakların  inişine uygun olacak şekilde izinlendirme yapılmıştır.

Bu izinlendirmeyi müteakip Boeing 737-700 tipi  uçaklar tarafından uçuşlar gerçekleştirilmiştir.

Bölgenin turizm potansiyeli nedeni ile, Gazipaşa havaalanı işletmecisi tarafından havaalanında genişletme çalışmaları yapılmıştır. Bu kapsamda mevcut pistin uzunluğu 1825 metreden 2000 metreye, genişliği ise 30 metreden 45 metreye çıkarılmıştır.

Altyapıdaki bu iyileşmelerin üzerine Gazipaşa havaalanına yerli ve yabancı hava taşıyıcıları tarafından yolcu kapasitesi daha fazla dar gövdeli  uçaklar ile  uçuş talepleri  Genel Müdürlüğümüze iletilmeye başlamıştır.

Bu sebeple diğer dar gövde tipindeki uçaklarının seferlerine yönelik talepler için  Gazipaşa havaalanı mania durumunu dikkate  alan özel prosedürler geliştirilmesi için çalışmalar yapılmıştır.

Bu işlem yapılırken dünyadaki diğer benzer meydanlardaki  (Avusturya'daki İnsburk, Salzburk, vb.) uygulamalar da dikkate alınarak konu üzerinde  hassasiyetle durulmuş ve buraya uçuş yapacak işletmelerden öncelikle  minimumların altında pas geçmeye yönelik performans kriterlerinin belirlenmesi ve buna yönelik  prosedürlerin  (motor arızası, maksimum iniş ağırlığı, normal (all engine) pas geçiş usulleri, tek motor kaybı pas geçiş usulleri, maksimum kuyruk rüzgarı, teknik kısıtlamalar vb.) geliştirilmesi istenmiştir.

Hazırlanacak bu  prosedürlerin  incelenerek değerlendirilmesi ve kurumumuza görüş vermesi için; Kaptan pilot, öğretim üyesi, performans mühendisi, hava trafik kontrolöründen oluşan bağımsız bir  Gazipaşa Performans İnceleme ve Danışma Komisyonu (GPİDK) kurulmuştur. Bu komisyon tarafından; Gazipaşa havaalanına uçuş gerçekleştirecek havayolu taşıyıcılarının Genel Müdürlüğümüze yapacakları uçuş izni müracaatlarında kullanılacak formların oluşturulması, müracaat kriterlerinin oluşturulması, uygulama esaslarının belirlenmesi, müracaatların uygulanabilirlik değerlendirilmesi istenmiştir.

Gazipaşa havaalanına örnek teşkil edebilecek havaalanlarında çalışma yapmış olan Austrocontrol kuruluşundan yetkililerle birlikte komisyon üyeleri 23 Ocak 2012 tarihinde yerinde incelemelerde bulunmuş, sonrasında 6-7 Mart 2012 tarihlerinde Atatürk Havaalanında, Austrocontrol kuruluşundan yetkililerle birlikte bir çalıştay düzenlenmiş olup, GPİDK tarafından yapılan çalışmalar ile Austrocontrol kuruluşunun görüş ve önerilerinin paralellik arz ettiği gözlenmiştir.

Ayrıca; uluslar arası deneyime sahip DFS firmasından da GPİDK tarafından hazırlanan yöntemin ve raporun yeterliliği teyit edilmiş ve bazı tavsiyeleri alınmıştır.

Buna ilaveten, SHGM kaptan pilot personelinden oluşan bir "Gazipaşa Simülatör Performans Uygulama Ekibi" (GSPUE) teşkil edilerek, havaalanının şartları ve yaşanabilecek tüm şartlar dikkate alınarak  ilgili operatörden simülatör uygulaması yapması istenmiş ve simülatör uygulaması görevli kontrol pilotları nezaretinde başarı ile sonuçlanmıştır. İşletme el kitabı 'da ilgili mevzuat kapsamında incelenerek onaylanmıştır. Yapılan simülatör  testlerinde başvuru yapan firmanın Boeing 737-800 uçağı ile Gazipaşa havaalanına yapacağı seferlerde izleyeceği tüm usuller test edilmiş, uçuş emniyeti açısından bu simülatör testleri tam başarı ile neticelenmiştir.

Yapılan bu çalışmalar neticesinde dar gövde kategorisinde olan   B737-800 tipi hava aracı ile Gazipaşa Havaalanına talepte bulunan firmaya uçuş  izin verilmiştir.

Uçuş, can ve mal güvenliğini ön planda tutan Genel Müdürlüğümüz  bu tip taleplere gerekli tüm analiz, inceleme ve testlerin sonunda, uluslararası kurallar çerçevesinde izin vermektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
SHGM'DEN GAZİPAŞA AÇIKLAMASI...

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

misafir ~ 12 yıl önce
yukarıdaki yorumların hepsi boş. Antalya airportun pastasını yedirmek istemiyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Gerek B-737/700 gerekse B-737/800 tam yolcu ve tam kargo kapasitesiylemi iniş kalkış yapacaklar yoksa herhangi bir kısıtlama olacakmı? Hangi sıcaklıkta veya hangi hava koşullarında yolcu ve kargo kısıtlaması yapılacak? bu uçuşlar kaptan pilotun sorumluluğunda mı yapılacak yoksa şu andan itibaren tüm sorumluluk SHGM'demi? bu ve buna benzer herşeyin kamuoyu tarafından yakinen bilinmesi gerekir ki yarın yok sen demiştin yok ben demiştim vb sorunlar çıkmasın en önemlisi de bu uçuş izninde SHGM'den kim veya kimlerin imzası var? asıl bunların açıklanması gerekir yapılan bu açıklama faso fiso..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Darısı VAN GPS yaklaşmasının başına, DHMİ, SHGM tüm devlet yetkililerine sesleniyorum: Bir an önce şu VAN GPS yaklaşmasını bitirip yayınlayın da görüşün 5000m nin altında olduğu günlerde de oraya güvenle inme şansımız olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
2000m çokmu a380 ist ye zor indi orayı geliştirmek yerina bunun amacı ne ya ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İlk uçuş birkaç dakika önce Corendon hava yolları tarafından gerçekleşti...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
bir de tabii ki AYT yönetimi ve Binali Bey izin verilmesi konusunda tensip buyurmuşlardır. yoksa 1000 sene sürünürdü gazipaşa havalimanı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
tokat için benzer birçalışma yapılamaz mı. amuda mı kalkmamız gerekiyor....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Peki 737 değilde 320-321 operasyonları olabilecekmi yoksa sadece 319 mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000