06 Ağustos 2016, Cumartesi 09:34:35

SHGM'den 'acil çıkış' açıklaması

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) acil çıkış koltuklarıyla ilgili dün genelge yayımladı. Artık parasınız verseniz de acil çıkış koltuklarında oturamayabilirsiniz... İşte detaylar...
  • Slide yada kaydırak isme takılmayalım ama orada açılması için manuel kol var ise yanlışlıkla havada o kola temas edince yada kasıtlı uygulama olursa neticeyi düşünmek istemiyoruz ama umarız ki kapı açılmadan kaydırak devreye girmiyordur. Bu bilgilerde ekli olsa anlatılanlara ..
  • THY de oralara zaten oturamazsın. Yerler blokelei olduğu için Kontuardakiler de eşe dosta veriyor.
  • "Eski köye yeni adet" diye bir laf vardır ama, bu "yeni köye eski adet" olmuş. Bu usul her zaman vardı, yazılıydı, uygulanıyordu. SHGM'nin yeni haberi oldu herhalde, ya da bu işlere bakan şubeye yeni biri atandı ve bu camiaya yabancı.
  • Herkesin gözünden kaçan bir nokta var, yolcu profiline takılmışsınız, esas önemli olan ilk maddede söylenmiş: 1. Acil çıkış koltukların, uçuşun kritik safhalarında boş bırakılmamasına yönelik gerekli tedbirleri almak ve uygulamak zorundadır. (örneğin pas ekip ya da işletme personelinin bu koltuklarda oturtulması).... Yani SHGM diyor ki, ey pegasus,atlas,onur,thy; acil çıkış koltuklarına insanımızın konforuna düşkün diye, koltuk mesafe aralığı fazla diye nasıl olsa bu koltukları tercih eder, o halde koltuklar için ekstra para isteyelim. Ancakkkkk, istedin de vermediler, nolacak? Acil çıkış koltukları boş kalacak. O halde sen parayla satamazsan boş uçurma! Uçuş emniyeti ve yolcu tahliyesi için uçuşun kritik safhalarında koltukları millete satamadım diye boş bırakmazlık etme! Kapişşşşş????
  • SHGM'nin akli yenimi basina geldi acaba? Memleketten havacilik manzaralari. Zaten copy paste her sey tek yapmamiz gereken dogru kopyalamak.
  • Sevgili SHGM, bu uygulama zaten yıllardır kabinde yapılıyor. Haberiniz var mı bilmiyorum ama parasını veripte benim şahsen acil çıkıştan kaldırdığım çok yolcu var. Şirketle bu yüzden çok raporlaştık. CCM'lerde yıllardır yazan kuralların sanki yeni imiş gibi tekrar piyasaya çıkartılması sizin birşeyleri tekrar revize etmiş olmanız anlamına gelmiyor. Ya sizin CCM'lerde yazanlardan haberiniz yok yada kabin'den sorumlu çalışanlarınızın canı sıkılıyor.
  • Peki diyelim bir fetö cü oturdu o koltuğa. Ne yapabilir. Yada saç sakal bir işid çi. Kim kaldıracak o adamı yerinden
  • Zaten hergun uygulanan biseydi shgm nin kafasi sonradan geliyor bizim kitaplarda yillardir mevcut egitinlerde yolculari rencide etmeden nasil kaldirabilecegmz isleniyor yeni biseymis gibi sunmussunuz ama...
  • proje patladı desene :))
  • Paralel yaklaşma cayiz mi

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) "Acil Çıkış Koltuklarına Yolcu Yerleşimi" isimli genelgeyi dün yayımladı.

Yayımlanan bu genelge ile acil çıkış koltuklarını ekstra ücret karşılığında alan yolcular, kabin ekibinin inisiyatifiyle bu koltuklardan kaldırılabilecek.

Acil çıkış kapısındaki koltuklarda oturan yolculara, kabin ekibi tarafından olası acil durumlara karşı brifing verilecek. Kabin görevlisi eğer yolcunun 10 maddelik brifingi yerine getirebileceğine ikna olmazsa, yolcuyu başka bir koltuğa yerleştirecek.

SHGM'nin bu genelgesi ile birlikte, acil çıkış koltuklarına yer seçimi yapan yolcular, kabin ekibinin verdiği brifingdeki maddeleri uygulayabileceğini kabul etse dahi, yine genelgede belirtilen 9 maddelik şarta haiz değilse, koltuğu değiştirilecek. 

Ücreti karşılığında alınan 'acil çıkış' koltuklarından, aşağıdaki kriterlere uyan yolcular başka koltuklara oturtulacak;

a) Hızlı hareket etmeleri istendiğinde bunu yerine getiremeyecek durumdaki hareket kısıtlaması olanlar,
b) Zihinsel veya fiziksel engelliler,
c) Verilecek yazılı ya da sözlü talimatları algılayamayacak şekilde görme veya duyma engelli olanlar,
ç) Yaşlılık veya hastalık gibi nedenlerle hızlı hareket etmede güçlük çekenler,
d) Hızlı hareket etmede ya da acil çıkışa ulaşmada veya acil çıkıştan geçişte zorluk çekecek aşırı kilolu olanlar,
e) Bir yetişkin tarafından refakat edilsin veya edilmesin bebekler ve çocuklar
f) Sınırdışı edilmiş, kabul edilemez ve tutuklu yolcular,
g) Rehber köpeği veya evcil hayvan eşliğinde seyahat edenler,
ğ) Çıkışın açılmasını engelleyecek biçimde bir başka kimseden sorumlu olanlar,
h) 2 nci maddede yer alan görev ve sorumlulukları yerine getireceğini kabul etmeyen/etmeyecek yolcular.


SHGM, bu maddeler içerisinde olan yolcuların acil çıkış kapısında oturmasına "hiçbir şekilde müsaade edilmemesini" belirtti. 

Kabin ekibi tarafından bu koltuklarda oturan yolculara aşağıdaki maddeler anlatılacak;

a) Acil çıkış yerinin bilinmesi,
b) Acil çıkışın kullanımı için talimatların anlaşılması,
c) Acil çıkışın kullanımı,
ç) Tehlike için dış şartların değerlendirilmesi,
d) Ekip üyesince verilen tüm yönlendirmelerin takibi,
e) Acil çıkış kapılarının/pencerelerinin kullanımını engellemeyecek biçimde yerleştirilmesi ya da emniyete alınması,
f) Uygulanabilir durumlarda tahliye kaydırağının durumunun değerlendirilmesi, gerektiğinde kaydırağın şişirilmesi (manuel şişirme kolunun kullanımı vb.),
g) Süratle acil çıkışlara geçilmesi,
ğ) Uygulanabilir durumlarda kaydıraktan inen kimselere yardım etmek için kaydırağın açılmasından sonra dengede tutulması,
h) Tahliye sonrası yolcular için emniyetli bir yolun seçilmesi ve izlenmesi.


SHGM'NİN ACİL ÇIKIŞ KOLTUKLARINA YOLCU YERLEŞİMİ GENELGESİ

SHGM'den 'acil çıkış' açıklaması

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

kaydırak ? ~ 8 yıl önce
Slide yada kaydırak isme takılmayalım ama orada açılması için manuel kol var ise yanlışlıkla havada o kola temas edince yada kasıtlı uygulama olursa neticeyi düşünmek istemiyoruz ama umarız ki kapı açılmadan kaydırak devreye girmiyordur. Bu bilgilerde ekli olsa anlatılanlara ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emergency ~ 8 yıl önce
THY de oralara zaten oturamazsın. Yerler blokelei olduğu için Kontuardakiler de eşe dosta veriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçek ~ 8 yıl önce
"Eski köye yeni adet" diye bir laf vardır ama, bu "yeni köye eski adet" olmuş. Bu usul her zaman vardı, yazılıydı, uygulanıyordu. SHGM'nin yeni haberi oldu herhalde, ya da bu işlere bakan şubeye yeni biri atandı ve bu camiaya yabancı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabincilere gelsin ~ 8 yıl önce
Herkesin gözünden kaçan bir nokta var, yolcu profiline takılmışsınız, esas önemli olan ilk maddede söylenmiş: 1. Acil çıkış koltukların, uçuşun kritik safhalarında boş bırakılmamasına yönelik gerekli tedbirleri almak ve uygulamak zorundadır. (örneğin pas ekip ya da işletme personelinin bu koltuklarda oturtulması).... Yani SHGM diyor ki, ey pegasus,atlas,onur,thy; acil çıkış koltuklarına insanımızın konforuna düşkün diye, koltuk mesafe aralığı fazla diye nasıl olsa bu koltukları tercih eder, o halde koltuklar için ekstra para isteyelim. Ancakkkkk, istedin de vermediler, nolacak? Acil çıkış koltukları boş kalacak. O halde sen parayla satamazsan boş uçurma! Uçuş emniyeti ve yolcu tahliyesi için uçuşun kritik safhalarında koltukları millete satamadım diye boş bırakmazlık etme! Kapişşşşş????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
memur ~ 8 yıl önce
zorunluluk diil bilginize
XCC ~ 8 yıl önce
SHGM'nin akli yenimi basina geldi acaba? Memleketten havacilik manzaralari. Zaten copy paste her sey tek yapmamiz gereken dogru kopyalamak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K/A ~ 8 yıl önce
Sevgili SHGM, bu uygulama zaten yıllardır kabinde yapılıyor. Haberiniz var mı bilmiyorum ama parasını veripte benim şahsen acil çıkıştan kaldırdığım çok yolcu var. Şirketle bu yüzden çok raporlaştık. CCM'lerde yıllardır yazan kuralların sanki yeni imiş gibi tekrar piyasaya çıkartılması sizin birşeyleri tekrar revize etmiş olmanız anlamına gelmiyor. Ya sizin CCM'lerde yazanlardan haberiniz yok yada kabin'den sorumlu çalışanlarınızın canı sıkılıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fetö ~ 8 yıl önce
Peki diyelim bir fetö cü oturdu o koltuğa. Ne yapabilir. Yada saç sakal bir işid çi. Kim kaldıracak o adamı yerinden

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 8 yıl önce
Fetö cu biri ne yapacak acil çıkış kapısını açmayacak mı sanki? Laf olsun torba dolsun mantığıyla yorum yapmayın artık. Yapıcı ve bilgilendirici yorumlar yapın.
yhm boarding ~ 8 yıl önce
ben kaldırırım sıkıntı etme
Km ~ 8 yıl önce
Havadayken açılamaz zaten o kapılar rahat olun siz
Ccm ~ 8 yıl önce
Zaten hergun uygulanan biseydi shgm nin kafasi sonradan geliyor bizim kitaplarda yillardir mevcut egitinlerde yolculari rencide etmeden nasil kaldirabilecegmz isleniyor yeni biseymis gibi sunmussunuz ama...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
proje ~ 8 yıl önce
proje patladı desene :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 8 yıl önce
Bunlar halihazırda da olan kurallar zaten, neden patlasın? Satın alma işlemi sırasında uyarı penceresi çıkar ve SHGM'nin talep ettiği şartlar bildirilir (Virgin America vb. Ancillary satış yapan havayollarının uygulaması bu şekilde), yolcunun okuyup/anladığına dair onay alınır, sonra satılır. Kurallara uymuyorsa ve satın alım işlemi yapmış ise, zaten iddia edecek bir şeyi kalmamış olur. Ki güncel uygulama da böyle bir şey olacaktır eminim ki. Hemen patlatma isteğiniz gayet basit bir biçimde çözülebiliyor gördüğümüz gibi.
Hocam ~ 8 yıl önce
Paralel yaklaşma cayiz mi

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000