21 Ekim 2010, Perşembe 15:01:57

SHGM YARIN NE YAPACAK?

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru Wow Otel’de bu sabah düzenlediği basın toplantısında sivil havacılığın nereden nerelere geldiğini anlattı.
  • daha önce aldığımız sht-35 ler şimdi jar-66 ya döndü fakat bir şirkette çalışmayanların ellerinde kaldı .Bugün bir değişiklik yapında sht-35 leri tek sınavla jar -66 çevirin.Bizde yarın sizlere dua edelim.
  • eskiden lisansı olan pilotların tip eğitimini firmalar yapıyorlardı.şimdi 25 bin avrodan başlayan fiyatlarla firmalar işi ticarete döktü.sayın ali arıduru buna ancak siz dur diyebilirsiniz.talpa yetkilileride lütfen konuya sıcak baksınlar.lisansı olan fakat tip parası olmayanlar ne yapsın.paralı tip yasaklansın. türk cocukları boşta kalmasın.5 yıllık anlaşmayla pilotlara tip ucarak bedava verilsin.
  • Gelelim Türkiyedeki şirketlerin Type verme yetkilerine, bir iki tanesi hariç hepsinin TRTO yetkisi var. ve Bu yetki bu şirketlere öncelikle kendi pilotlarına yetiştirsin diye verilmiş. Aslında bu TRTO yetkisini düzgün kullanmayıp suistimal eden şirketlerden bunu geri alması gerekiyor SHGM nin. Çalıştıracağı pilotun üzerine TYPE parası yıktıktan sonra bu firmalara bu yetki fuzuli, parayla yurd dışından kendi namınıza gider eğitim alırsınız. Bir başaka konuda ihtiyaç fazlası yabancıya şunun için karşıyım , hem sivil havacılığınız büyüyor hemde Kaptan değilde büyük oranda 2. yabancı pilot istihdam ediyorsunuz , bugün yerli FO yerine yanacı FO uçurursanız Yarın kim kaptan olacak yabancı gidince ozaman bu açık nasıl kapatılacak.
  • Neden gereğinden fazlasına karşıyım, çünkü yabancı hazır adam geldikçe , bizim yenilerimizin önü kapanmakta, eski köye yeni adet geldi yerli pilotları yolunacak tavuk görmeye başladılar , 2 yıl evveline kadar tip parası diye birşey yoktu bu ülkede, pilot çalışacağı uçağın eğitim bedelini neden kendisi ödeyecekmiş ailesinimi gezdirecek boeing'le ayrıca ICAO annex 6 ya görede Type eğitimi şirketlerin yükümlülüğünde, pilot zaten pilot, eğitim görmüş pilot olmuş bu uçağa ilişkin eğitim. Ozaman açalım sınırları yabancı lowcost firmalara kapıları , hem istihdam sağlasınlar hemde daha ucuza yolcu taşısınlar bizim yerli şirketlerimizde rekabet etsin bu şirketlele, işverenler buna neder sevinirlermi onların hakkını yabancıya verirsen, aynışey
  • Şuan Type lı pilotlarımızın çoğu çalışıyor fakat type lı olup işe giremeyende var işini kaybedende bu sayı günden güne de artmaktadır. Bütün dünyada pilot Type eğitim bedelini kendisi karşılıyor demişsiniz, Hayır öyle değil , siz bence başka dünyayı anlatıyorsunuz işinize gelen dünyayı. dünyadaki şirketler kendi çalıştıracağı pilotların tip eğitimini kendileri vermektedir, ancak pilot kendi namına tip almak istiyorsa onlar kendi masrafını karşılamaktadır. Neye dayanarak yabancı yakarşı çıkıyorsunuz demişsiniz. Hayır tamamen karşı değilim ihtiyaç kadarına, fakat yerli işsizler varken şirketleri yabancı ile doldurmak abes, Ozaman açalım piyasayı yabancı şirketlere Easy jet gibi lowcost firmalar gelsin istanbul erzurum seferini yapsın .
  • pilot var acaba .Yani burada latife olsun diye söylemiyorum gercekten cok merak ettigim icin soruyorum.Türk pilot arkadaslar neye dayanarak sürekli yabanci pilot larin türkiyede ucmasina karsi cikiyorlar
  • Suanda dünyadaki sirketlerin neredeyse tamami tip egitimi ile ilgili masraflari pilotlardan tahsil ediyor.Üstelik buna ragmen is sözlesmelerine özel bir madde konularak enazindan belli bir süre belirleniyor ve bu süreye uyulmadigi taktirde (yani sirketten ayrilip baska bir yere gitmek istedigi taktirde )ciddi oranlarda ceza ödeniyor. Bilindigi gibi havacilikla ilgili egitim maliyetleri dünyada oldugu gibi bizdede cok yüksektir.Ayrica bircok sirkette tip egitim yetkisi bulunmamaktadir.Bundan daha dogal birsey olamaz zira sirketler tabiki öncelikle yetismis elemanlari alacaktir. Ancak malesef sorumun yanitini alamadim "istatistiksel anlamda tip egitimi almis ve is bulamayan nekadar pilot var acaba "zira belrttiginiz gibi gercekten okadar
  • Ali Arıduru genelmüdür olana kadar şirketler kendi pilotlarını yetiştiriyordu yabancı pilot yerli kafii gelmez ise getiriliyordu,Genelmüdür olduktan sonra ise benim gözlemim şirket patronları bir şekilde ikna ettiler Ali beyi, hazır yabancı pilot getirerek type eğitimi parasını işe alacağı Türk pilota yüklediler, nerdeyse uçağıda sen al diyecekler bizim pilotlara, sonra THY ye geçmek isteyen pilotlarıda engellediler ,pilotun sözleşmesi bitmiş memnun değil THY ye geçmek istiyor bundan doğal bişey olamaz , Ali Bey'i ikna ederek engel oldular. Bu Ali Bey'i neden sadece patronlar ikna edebiliyorda sektörde çalışanlar edemiyor. şirkette 200 pilot var 110 u yabancı pilot bumudur globallik , bunun adı başka bişey memlekete kendine kötülükt
  • Malesef anlayamadigim bir konu var.Türkiye acaba ihtiyactan daha fazla pilot yetistiriyorda bizmi bilmiyoruz.Sivil havacilik artik dünyada degismis artak kurallar benimsenmis hersey globallesmis nedir bu yabanci düsmanligi anlayamiyorum. Bizler yillarca avrupada yabanci düsmanligina karsi ugrasirken malesef kendi ülkemizde bukadar yabanci düsmani olan insanlari görmek malesef beni ve benim gibi bircok insani utandiriyor. Ayrica yorum yapan arkadas acaba bizi burada bilgilendirebilirmi ,yetismis tip egitimi almis nekadar türk kaptan ve fo var issiz olan.Acaba bununla ilgili bir istatistik mevcutmu. Saniyorum hicbir havayolu isletmesi okadar hevesli degil yabanci pilot calistirmaya
  • Bu gün ne yaptıysa yarında onu yapacak.Yani kocaman bir hiiiiiiiç.
Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru "Türk Sivil Havacılığı’nda Dün, Bugün ve Yarın" adlı sunumda SHGM’nin bugüne kadar yaptığı denetimlerden, uluslararası başarılara, yolcu ve uçak sayısının ne denli hızla yükseldiğine kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu.

Arıduru sözlerine şöyle başladı; “Bugün uluslararası Sivil Havacılık Genel Müdürlüklerin yayınladığı verilerdeki gerilemenin aksine Türk Sivil Havacılığının ne kadar ilerlediğini görüyoruz. Az sonra bu verileri sizlere aktaracağım. 2009 verilerine baktığımız zaman büyüme oranı en yüksek ülke sıralamasında 2. sıradayız. Birinci sırada Brezilya yer alıyor. Bugüne kadarki gelişmelere baktığımızda %22 oranındaki gelişme 2010 yılı sonlarında 1. sıraya çıkma ihtimalimiz çok yüksek. Krizler sektörümüz ve otoritemiz tarafından çok iyi yönetilince havacılık sektöründe büyük sıçrama oldu” diye konuştu.

“Yapacağımız çok şey var” diyerek sözlerine devam eden SHGM Dr. Ali Arıduru havacılık sektörünün istihdam açısından da çok önemli “cansuyu” olduğunu da sözlerine ekledi.

Yap işlet devret modeli’nin artık Türk Modeli olarak anıldığını ifade eden Arıduru, hizmet sektörünün kamudan çıkartılarak özel sektörün yönetilmesine büyük destek verdiklerini ifade etti

Zamanında ECAC’a 42. üye ve söz sahibi olmazken, şu anda önemli bir noktada olduğumuzu söyleyen Arıduru, geçtiğimiz sene yerde yaptıkları denetimlerde 869 yerli, 1140 yabancı uçağın denetlenmesini yaptıklarını ve bu denetimlerde eksikliklerin uluslararası arenada paylaştıklarını ifade etti. ECAC üyesi 44 ülke içerisinde denetim noktasında ilk sırayı Fransa, ikinci sırayı Almanya ve üçüncü sırayı Türkiye’nin elde bulundurduğunu belirten Arıduru, bu sıralamanın bozulmaması amacıyla denetimlere devam ettiklerini 2010 yılı sonunda denetimde 2500 uçağa ulaşacaklarını kaydetti.

68 ülkede 130 şehre uçuş yapan Türkiye’nin 43 ülkeyle daha görüşüldüğünü ve çok yakın zaman içerisinde bu ülkelere de uçacaklarını da belirten Arıduru “Uçulmayan hiç bir noktanın kalmaması amacıyla gökyüzünde köprü kurduk, havadaki köprülerin değerlerinin yerde kurulan köprülerden çok daha önemlidir” diye konuştu.

2008 Ocak ayına kadar Türkiye’nin kendi bakım merkezlerinde bakım için yabancı şirketlere yabancı inspectorler alarak 500.000 milyon dolar zarar yaşadıklarını belirten Arıduru, “EASA’dan PAT-145 belgemiz yok diye bu parayı dışardan gelen insanlara veriyorduk. 2008 Ocak ayında çabalarımız sonuç verdi ve Türkiye EASA’dan akredite oldu. EASA sadece AB ülkelerini üye olarak almaktadır ve 27 üye ülkeden de 13 ülke bu PAT-145 belgesine sahiptir. EASA AB’ye üye olmadan bizi bu gruba aldı. Ayrıca PAT-145 belgesinide bize verdi. Bu çok önemli birşeydir” dedi. Eurocontrol’de 1987’den beri üye olmamıza rağmen hiç bir yönetim mekanizmasında yerimiz olmamasına rağmen 2008'den sonra çok önemli mevkilere geldiklerinide aktardı.

ICAO yönetim mekanizmasına katılarak 2013 yılında Dünya Havacılığını yönetecek bir ülke olacağımızı söyleyen Arıduru bu nasıl olacak? sorusuna da “ 2016 Bölgesel İşbirliği Anlaşması” çalışması başlattıklarını, Fas’tan Bulgaristan’a kadar bir çok ülkeyi bir yere toplayarak gruplar oluşturduk. Bu gruplar bizde olan onlarda olmayan onlarda olan bizde olmayan şeylerin paylaşılması üzerine çeşitli anlaşmalar sonucu meydana geldiğini ifade etti.

Arıduru’nun sunumunu tam metnini ve SHGM'nin gelişim görsellerini incelemek için TIKLAYINIZ!









©AirportHaber
SHGM YARIN NE YAPACAK?

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 14 yıl önce
daha önce aldığımız sht-35 ler şimdi jar-66 ya döndü fakat bir şirkette çalışmayanların ellerinde kaldı .Bugün bir değişiklik yapında sht-35 leri tek sınavla jar -66 çevirin.Bizde yarın sizlere dua edelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
eskiden lisansı olan pilotların tip eğitimini firmalar yapıyorlardı.şimdi 25 bin avrodan başlayan fiyatlarla firmalar işi ticarete döktü.sayın ali arıduru buna ancak siz dur diyebilirsiniz.talpa yetkilileride lütfen konuya sıcak baksınlar.lisansı olan fakat tip parası olmayanlar ne yapsın.paralı tip yasaklansın. türk cocukları boşta kalmasın.5 yıllık anlaşmayla pilotlara tip ucarak bedava verilsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Gelelim Türkiyedeki şirketlerin Type verme yetkilerine, bir iki tanesi hariç hepsinin TRTO yetkisi var. ve Bu yetki bu şirketlere öncelikle kendi pilotlarına yetiştirsin diye verilmiş. Aslında bu TRTO yetkisini düzgün kullanmayıp suistimal eden şirketlerden bunu geri alması gerekiyor SHGM nin. Çalıştıracağı pilotun üzerine TYPE parası yıktıktan sonra bu firmalara bu yetki fuzuli, parayla yurd dışından kendi namınıza gider eğitim alırsınız. Bir başaka konuda ihtiyaç fazlası yabancıya şunun için karşıyım , hem sivil havacılığınız büyüyor hemde Kaptan değilde büyük oranda 2. yabancı pilot istihdam ediyorsunuz , bugün yerli FO yerine yanacı FO uçurursanız Yarın kim kaptan olacak yabancı gidince ozaman bu açık nasıl kapatılacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Neden gereğinden fazlasına karşıyım, çünkü yabancı hazır adam geldikçe , bizim yenilerimizin önü kapanmakta, eski köye yeni adet geldi yerli pilotları yolunacak tavuk görmeye başladılar , 2 yıl evveline kadar tip parası diye birşey yoktu bu ülkede, pilot çalışacağı uçağın eğitim bedelini neden kendisi ödeyecekmiş ailesinimi gezdirecek boeing'le ayrıca ICAO annex 6 ya görede Type eğitimi şirketlerin yükümlülüğünde, pilot zaten pilot, eğitim görmüş pilot olmuş bu uçağa ilişkin eğitim. Ozaman açalım sınırları yabancı lowcost firmalara kapıları , hem istihdam sağlasınlar hemde daha ucuza yolcu taşısınlar bizim yerli şirketlerimizde rekabet etsin bu şirketlele, işverenler buna neder sevinirlermi onların hakkını yabancıya verirsen, aynışey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şuan Type lı pilotlarımızın çoğu çalışıyor fakat type lı olup işe giremeyende var işini kaybedende bu sayı günden güne de artmaktadır. Bütün dünyada pilot Type eğitim bedelini kendisi karşılıyor demişsiniz, Hayır öyle değil , siz bence başka dünyayı anlatıyorsunuz işinize gelen dünyayı. dünyadaki şirketler kendi çalıştıracağı pilotların tip eğitimini kendileri vermektedir, ancak pilot kendi namına tip almak istiyorsa onlar kendi masrafını karşılamaktadır. Neye dayanarak yabancı yakarşı çıkıyorsunuz demişsiniz. Hayır tamamen karşı değilim ihtiyaç kadarına, fakat yerli işsizler varken şirketleri yabancı ile doldurmak abes, Ozaman açalım piyasayı yabancı şirketlere Easy jet gibi lowcost firmalar gelsin istanbul erzurum seferini yapsın .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pilot var acaba .Yani burada latife olsun diye söylemiyorum gercekten cok merak ettigim icin soruyorum.Türk pilot arkadaslar neye dayanarak sürekli yabanci pilot larin türkiyede ucmasina karsi cikiyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Suanda dünyadaki sirketlerin neredeyse tamami tip egitimi ile ilgili masraflari pilotlardan tahsil ediyor.Üstelik buna ragmen is sözlesmelerine özel bir madde konularak enazindan belli bir süre belirleniyor ve bu süreye uyulmadigi taktirde (yani sirketten ayrilip baska bir yere gitmek istedigi taktirde )ciddi oranlarda ceza ödeniyor. Bilindigi gibi havacilikla ilgili egitim maliyetleri dünyada oldugu gibi bizdede cok yüksektir.Ayrica bircok sirkette tip egitim yetkisi bulunmamaktadir.Bundan daha dogal birsey olamaz zira sirketler tabiki öncelikle yetismis elemanlari alacaktir. Ancak malesef sorumun yanitini alamadim "istatistiksel anlamda tip egitimi almis ve is bulamayan nekadar pilot var acaba "zira belrttiginiz gibi gercekten okadar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ali Arıduru genelmüdür olana kadar şirketler kendi pilotlarını yetiştiriyordu yabancı pilot yerli kafii gelmez ise getiriliyordu,Genelmüdür olduktan sonra ise benim gözlemim şirket patronları bir şekilde ikna ettiler Ali beyi, hazır yabancı pilot getirerek type eğitimi parasını işe alacağı Türk pilota yüklediler, nerdeyse uçağıda sen al diyecekler bizim pilotlara, sonra THY ye geçmek isteyen pilotlarıda engellediler ,pilotun sözleşmesi bitmiş memnun değil THY ye geçmek istiyor bundan doğal bişey olamaz , Ali Bey'i ikna ederek engel oldular. Bu Ali Bey'i neden sadece patronlar ikna edebiliyorda sektörde çalışanlar edemiyor. şirkette 200 pilot var 110 u yabancı pilot bumudur globallik , bunun adı başka bişey memlekete kendine kötülükt

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Malesef anlayamadigim bir konu var.Türkiye acaba ihtiyactan daha fazla pilot yetistiriyorda bizmi bilmiyoruz.Sivil havacilik artik dünyada degismis artak kurallar benimsenmis hersey globallesmis nedir bu yabanci düsmanligi anlayamiyorum. Bizler yillarca avrupada yabanci düsmanligina karsi ugrasirken malesef kendi ülkemizde bukadar yabanci düsmani olan insanlari görmek malesef beni ve benim gibi bircok insani utandiriyor. Ayrica yorum yapan arkadas acaba bizi burada bilgilendirebilirmi ,yetismis tip egitimi almis nekadar türk kaptan ve fo var issiz olan.Acaba bununla ilgili bir istatistik mevcutmu. Saniyorum hicbir havayolu isletmesi okadar hevesli degil yabanci pilot calistirmaya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu gün ne yaptıysa yarında onu yapacak.Yani kocaman bir hiiiiiiiç.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000