19 Haziran 2014, Perşembe 08:03:35

SHGM RAPORLAMA YÖNETMELİĞİNİ GÜNCELLEDİ

Türk hava sahası ile havalimanlarında uçuş emniyetini etkileyen, hava trafik hizmetleri emniyet performansıyla bağlantılı her türlü hava olayının rapor edilmesine ilişkin hususlarla ilgili yönetmelik güncellendi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) Hava Trafik Hizmetleri ile Bağlantılı Emniyet Olaylarının Rapor Edilmesi ve Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, Türk hava sahası ile havalimanlarında uçuş emniyetini etkileyen, hava trafik yönetim hizmetleri emniyet performansıyla bağlantılı her türlü hava olayının rapor edilmesi, değerlendirilerek muhtemel risk alanlarının belirlenmesi, olayların tekrarının önlenmesi, emniyet artırıcı gerekli tedbirlerin alınması ve Türk hava sahası dışında Türk tescilli hava araçlarının karşılaştığı hava olaylarının raporlanması, değerlendirilmesi ve emniyet artırıcı gerekli önlemlerin alınması için yapılacak olan çalışmalar ile olayları raporlamanın, rapor eden kişiye herhangi bir suçlama veya sorumluluk yüklemeyeceğine ve gönüllü raporlamanın teşvikine ilişkin hususlar yeniden düzenlendi.

Yönetmelik, Türk hava sahası içinde hava seyrüsefer kontrol hizmeti sağlayan kuruluşları, hava trafik hizmetleri ile bağlantılı sivil hava araçlarını, sivil Hava Trafik Hizmetlerini (ATS) sağlanan sivil veya askeri hava araçlarını, askeri ATS üniteleri tarafından hizmet sağlanan sivil hava araçlarını, Türk hava sahası dışında Türk tescilli hava araçlarını ve yabancı tescilli uçak işleten Türk havayolu işletmecilerini ve bu hizmetlerle ilgili kişileri kapsıyor.

HAVA TRAFİK HİZMETLERİ EMNİYET GELİŞTİRME PLATFORMU OLUŞTURULDU

Yönetmelikle ilk defa hava trafik hizmetleri emniyet geliştirme platformu oluşturuldu. Böylece, Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcısı tarafından hava trafik ve uçuş emniyetinin sürekli olarak geliştirilmesi hedefleniyor. Hava Seyrüsefer hizmet sağlayıcısı merkez ve havalimanlarının  Hava Trafik Kontrol Hizmet (ATC) ünitelerinin temsilcileri ile hava yolu işletmelerinin emniyet, operasyon veya performans birimlerinin temsilcileri bu platformu oluşturulacak. Ayrıca, Hizmet Sağlayıcı tarafından belirlenecek havalimanlarının Hava Trafik Kontrol Üniteleri kendi emniyet platformlarını oluşturmasına da olanak sağlıyor.

Genel Müdürlük başkanlığında çalışmalarına devam edecek Tavsiye ve İzleme Kurulu, hava trafik hizmetleri ve bağlantılı konuların değerlendirilmesi, emniyet kültürünün en üst düzeyde muhafazası için bireysel ve kurumsal uygulamalar ve düzenlemelerin tespiti amacıyla havacılık sektöründe yer alan kuruluşların katılımıyla yıl içinde 4 ayı geçmeyen aralıklarla toplanması sağlanacak.

SHGM RAPORLAMA YÖNETMELİĞİNİ GÜNCELLEDİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000