09 Temmuz 2013, Salı 15:42:26

SHGM MÜDAHALE ETTİ

Sektörde belirlenen maksimum yüzde 25 kotasının üzerinde yabancı pilot çalıştırıldığını tespit eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türk pilotların istihdamını artırmak için harekete geçti...
  • Burda artık sadece haberi okuyacağım ve yorumlara daha da bakmam. İnsanı hayata küstürürsünüz yahu. Yok şakşakcısın yok sen ne bilirsin yok efendim kendine gel nebiçim adamsın biraz saygılı ve sevmeyi öğrenin. Heralde buraya yazanlar bu negatif özelliklerinden dolayı kaybediyorlar. Sadece bu haber değil tüm haberlerde herkes devamlı birbirine giydirmekte. Doğrusu içim bayıldı artık yeter.
  • Önce fiyatı sonra kalitesi... ! Seabird sucks :))))
  • Pilot ihtiyacı olan bundan sonra kendi yetiştirecek sorun da kendiliğinden çözülecek.
  • 1. Uçuş okulları ticari sömürüyü bırakacak 2. Parayı bulup gelen herkesi okula kabul etmeyecek 3. Öncelikle iyi bir İngilizce bilgisi aranacak, 4. Öğrenciye uçuş yeteneklerini ortaya çıkaran test ve sınavlar yapılacak 5. Bütün bu aşamalar geçen öğrenci okula kabul edilecek 5. Eğitim boyunca belirli aşamaları geçemeyen öğrenci mezun olamayacak, Böyle bir uçuş Okulu'ndan mezun olan bir tane işsiz pilot kalırsa bende bir şey bilmiyorum. Örnek Anadolu Üniversitesi Sivili Havacılık okulu mezunları; bir tane işsiz var mı? Yok, Olamaz. SONUÇ olarak kalite kalite kalite... Pilotluk mesleği herkesin yapacağı bir iş olamaz. Nokta.
  • yıl 2013 , ve shgm yeni farketmiş helal olsun onlara :))) Bu ülkede ne yazık ki SunExpress denen bir kanser var . Yabancı first officerlara kucak açan , Hollandalılara Antalya base'i altın tepside sunan bu şirketimiz , ne yazık ki , Adana-Samsun-Diyarbakır-Ankara-Gökçen vb uçuşu yapacak "astronot" bulamıyor . Neden mi , o kadar gereksiz kriterlerle çıta yükseliyor ki , sadece iç hat uçan firmada , iç hat uçuşu yapacak adam bulunamıyor , onun yerine Atlas , Corendon ve FreeBird'ün "sun express e göre kriter altı" pilotları onların uçuşlarını yapıyor . Yok TOEIC 4 lü olacak , yok MollyMawk için 300 euro para verin , askerlik , üniversite , psikolojik degerlendirme . E bu kadar kriter koydun eyvallah , ayni kriterleri yabancıdan istiyormusun . HAYIR tabi ki de . Lise mezunu , askerlikle alakası olmayan adamlar , gelip burada rahat rahat uçabiliyor . Peki SADECE TÜRK PASAPORTUNA SAHİP OLAN KAÇ TÜRK , ALMANYADA , NORVEÇTE , HOLLANDA DA UÇABİLİYOR (ÇİFTE VATANDAŞLAR HARİÇ) ..
  • 1. Uçuş okulları ticari sömürüyü bırakacak 2. Parayı bulup gelen herkesi okula kabul etmeyecek 3. Öncelikle iyi bir İngilizce bilgisi aranacak, 4. Öğrenciye uçuş yeteneklerini ortaya çıkaran test ve sınavlar yapılacak 5. Bütün bu aşamalar geçen öğrenci okula kabul edilecek 5. Eğitim boyunca belirli aşamaları geçemeyen öğrenci mezun olamayacak, Böyle bir uçuş Okulu'ndan mezun olan bir tane işsiz pilot kalırsa bende bir şey bilmiyorum. Örnek Anadolu Üniversitesi Sivili Havacılık okulu mezunları; bir tane işsiz var mı? Yok, Olamaz. SONUÇ olarak kalite kalite kalite... Pilotluk mesleği herkesin yapacağı bir iş olamaz. Nokta.
  • Herşey Pilotlar için, Teknisyenler için ne yapılıyor. Çalışmaları ayrı dert, sertifikalandırılmaları, işkence, iş bulmaları birilerinin keyfine kalmış. Yine de tek teselli birileri için birşeyler yapılıyor, sıra ötekilerine de gelir inşallah
  • Yabancı kaptana kota konulmazsa bu ülkede yeteri kadar FO yetişmez. Dolayısıyla kaptanda yetişmez. FO kaptan olacakki yerine yeni yerli fo alınsın.
  • Haber doğruysa kılıf hazır, Sunexpress e başvursunlar, Sxs astronot alımı yaptığından kıstasları yüksek; nasılsa elenirler, sonra da "Biz elimizden geleni yaptık, onlar giremediler" Çarklar işlemeye devam. Bu yabancı istihdamından menfaat sağlayanlar elbet bir gün hesap verecekler, hesap günü ne yapacaklar çok merak ediyorum. Bu işsiz arkadaşlara fırsat verildiği eminim çoğunluğu bu işi becerebilecektir.
  • Sadece Türk olduğu için mi yolcuların canını kalifiye olmayanlara emanet edeceksiniz? Pilotun işsizliği yolcunun hayatından daha değerli yani? Hayat çok ucuz bu ülkede. Bu zihniyet yüzünden 3. sınıf ülke olmaktan kurtulamıyoruz...Kaza istatistiklerinde Kübayı, İran'ı da geçeriz bu gidişle...

Genel Müdürlük, bu kapsamda, havayolu şirketlerine bir genelge gönderdi ve Türk pilotların istihdamının artırılmasını istedi. Şirketler de bunun üzerine alımlara başladı.

SHGM, geçen yıl işsiz pilotların istihdama kazandırılması için çalışma başlattı. Bu kapsamda Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) ile temaslarda bulunan Genel Müdürlük, Türkiye'de 120'ye yakın işsiz pilot bulunduğunu tespit etti. Bunun üzerine havayolu şirketlerine yazı gönderen Genel Müdürlük, uçuş okulları sayısındaki artışa ve Türk pilot istihdamının önemine dikkati çekti. Son yıllarda Türkiye'de hava taşımacılık sektörünün büyümesine paralel pilot ihtiyacının da arttığı belirtilen yazıda şunlar kaydedildi: 

"Artan bu ihtiyaca paralel olarak yabancı pilot istihdamında artış yaşanmaktadır. Ancak, son yıllarda uçuş okullarının kapasitelerinde de artışlar yaşanmıştır. Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış işletmelerde Türk vatandaşı pilotların istihdam edilmesi esas olup, yabancı uyruklu pilot temini ancak zorunlu ve istisnai şartlarda kullanılmalıdır. Bu nedenle yabancı uyruklu pilot istihdamı konusunda bu düzenlemenin yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır."

Haziran ayı sonuna kadar işletmelerde görev yapan yabancı ikinci pilot sayısının toplam ikinci pilot sayısının yüzde 25'ini aşmayacak şekilde azaltılmasını isteyen Genel Müdürlük, kademeli olarak yabancı ikinci pilot istihdamının azaltılmasını içeren plan kapsamında, 2013 yılın sonuna kadar da yabancı ikinci pilot oranının yüzde 10'a düşürülmesini hedeflediğini bildirdi.

Yabancı pilot sınırlamasına uymayana yaptırım

Genel Müdürlük, havayolu işletmelerini 31 Aralık 2013 tarihine kadar bu oranı sağlamak için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını ve planlamaların bu yönde yapılmasını istedi. Belirtilen tarihlerde gereklilikleri yerine getiremeyen işletmelere 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun 143. maddesi kapsamında işlem yapılacak. Belirtilen tarihlerden sonra belirlenen oranın dışında yabancı uyruklu ikinci pilotlara Genel Müdürlük tarafından validasyon/çalışma izin belgesi düzenlenmeyecek.

Genel Müdürlüğün söz konusu yazısı üzerine harekete geçen havayolları, yerli pilot oranlarını yakalamak için pilot ihtiyacını yerli kaynaklardan karşılama konusunda çalışmalara başladı.

SHGM, Twitter hesabından yayınladığı duyuruda, TALPA tarafından bildirilen yaklaşık 120 işsiz pilotun, pilot alımları devam eden SunExpres Havayolları'na müracaatının beklendiğini ifade etti.

Ayrıca SHGM web sitesinde pilot olmak isteyenler için yayımladığı duyuruda, havayollarının alacağı pilotlarda ingilizce dil bilgisi, üniversite mezunu olması ve pilotluk için gereken testlerden geçmesi gerektiği hatırlatılarak, kişilerin bu özelliklere sahip olması yanında pilotluk eğitimi için seçecekleri uçuş okullarının da iyi araştırılmasını istedi. 

SHGM MÜDAHALE ETTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (66)

Ümit ~ 11 yıl önce
Burda artık sadece haberi okuyacağım ve yorumlara daha da bakmam. İnsanı hayata küstürürsünüz yahu. Yok şakşakcısın yok sen ne bilirsin yok efendim kendine gel nebiçim adamsın biraz saygılı ve sevmeyi öğrenin. Heralde buraya yazanlar bu negatif özelliklerinden dolayı kaybediyorlar. Sadece bu haber değil tüm haberlerde herkes devamlı birbirine giydirmekte. Doğrusu içim bayıldı artık yeter.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Post ~ 11 yıl önce
Önce fiyatı sonra kalitesi... ! Seabird sucks :))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 11 yıl önce
Pilot ihtiyacı olan bundan sonra kendi yetiştirecek sorun da kendiliğinden çözülecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Instructor ~ 11 yıl önce
1. Uçuş okulları ticari sömürüyü bırakacak 2. Parayı bulup gelen herkesi okula kabul etmeyecek 3. Öncelikle iyi bir İngilizce bilgisi aranacak, 4. Öğrenciye uçuş yeteneklerini ortaya çıkaran test ve sınavlar yapılacak 5. Bütün bu aşamalar geçen öğrenci okula kabul edilecek 5. Eğitim boyunca belirli aşamaları geçemeyen öğrenci mezun olamayacak, Böyle bir uçuş Okulu'ndan mezun olan bir tane işsiz pilot kalırsa bende bir şey bilmiyorum. Örnek Anadolu Üniversitesi Sivili Havacılık okulu mezunları; bir tane işsiz var mı? Yok, Olamaz. SONUÇ olarak kalite kalite kalite... Pilotluk mesleği herkesin yapacağı bir iş olamaz. Nokta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yıl 2013 ~ 11 yıl önce
yıl 2013 , ve shgm yeni farketmiş helal olsun onlara :))) Bu ülkede ne yazık ki SunExpress denen bir kanser var . Yabancı first officerlara kucak açan , Hollandalılara Antalya base'i altın tepside sunan bu şirketimiz , ne yazık ki , Adana-Samsun-Diyarbakır-Ankara-Gökçen vb uçuşu yapacak "astronot" bulamıyor . Neden mi , o kadar gereksiz kriterlerle çıta yükseliyor ki , sadece iç hat uçan firmada , iç hat uçuşu yapacak adam bulunamıyor , onun yerine Atlas , Corendon ve FreeBird'ün "sun express e göre kriter altı" pilotları onların uçuşlarını yapıyor . Yok TOEIC 4 lü olacak , yok MollyMawk için 300 euro para verin , askerlik , üniversite , psikolojik degerlendirme . E bu kadar kriter koydun eyvallah , ayni kriterleri yabancıdan istiyormusun . HAYIR tabi ki de . Lise mezunu , askerlikle alakası olmayan adamlar , gelip burada rahat rahat uçabiliyor . Peki SADECE TÜRK PASAPORTUNA SAHİP OLAN KAÇ TÜRK , ALMANYADA , NORVEÇTE , HOLLANDA DA UÇABİLİYOR (ÇİFTE VATANDAŞLAR HARİÇ) ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yol Yanlış ~ 11 yıl önce
1. Uçuş okulları ticari sömürüyü bırakacak 2. Parayı bulup gelen herkesi okula kabul etmeyecek 3. Öncelikle iyi bir İngilizce bilgisi aranacak, 4. Öğrenciye uçuş yeteneklerini ortaya çıkaran test ve sınavlar yapılacak 5. Bütün bu aşamalar geçen öğrenci okula kabul edilecek 5. Eğitim boyunca belirli aşamaları geçemeyen öğrenci mezun olamayacak, Böyle bir uçuş Okulu'ndan mezun olan bir tane işsiz pilot kalırsa bende bir şey bilmiyorum. Örnek Anadolu Üniversitesi Sivili Havacılık okulu mezunları; bir tane işsiz var mı? Yok, Olamaz. SONUÇ olarak kalite kalite kalite... Pilotluk mesleği herkesin yapacağı bir iş olamaz. Nokta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yol Yanlış cevap ~ 11 yıl önce
Anadolu Üniversitesi Sivili Havacılık okulu mezunu tanıdığım kaç tane arkadaşım var işsiz dolaşan biliyonmu sen nokta. burda okul reklamı yapmana gerek yok lütfen amacımız yerli pilot uçsun istihdam edilsin orası burası yok kardeş bu ünüversiteden mezun olmuş uçamayan uçmasını bilmeyen o kadar adam varki inanamazsın İngilizce hak getire sen hiç bir şey bilmiyorsun nokta :)
boncuk ~ 11 yıl önce
sivil havacılık oklnda boncuk var değil mi? şimdi konuşturacaksın burada milleti .Bayılıyorsunuz bir yerlere mensup olmaya. Biri asker der, öteki bu okul der, öteki astronot der. Adam ve pilot olun önce. Pilot her yerden , her okuldan, hatta köftenin de en köfte okulundan bile çıkar. çünkü pilotluk, yetenek, istek adamın içinde olur yoksa okul mokul bi şey vermez ona. Okul iyiyse istikamet alır sadece hedefe ulaşmakta gecikmez.
çalışan ~ 11 yıl önce
Herşey Pilotlar için, Teknisyenler için ne yapılıyor. Çalışmaları ayrı dert, sertifikalandırılmaları, işkence, iş bulmaları birilerinin keyfine kalmış. Yine de tek teselli birileri için birşeyler yapılıyor, sıra ötekilerine de gelir inşallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kota ~ 11 yıl önce
Yabancı kaptana kota konulmazsa bu ülkede yeteri kadar FO yetişmez. Dolayısıyla kaptanda yetişmez. FO kaptan olacakki yerine yeni yerli fo alınsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Umuyorum... ~ 11 yıl önce
Haber doğruysa kılıf hazır, Sunexpress e başvursunlar, Sxs astronot alımı yaptığından kıstasları yüksek; nasılsa elenirler, sonra da "Biz elimizden geleni yaptık, onlar giremediler" Çarklar işlemeye devam. Bu yabancı istihdamından menfaat sağlayanlar elbet bir gün hesap verecekler, hesap günü ne yapacaklar çok merak ediyorum. Bu işsiz arkadaşlara fırsat verildiği eminim çoğunluğu bu işi becerebilecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok artık... ~ 11 yıl önce
Sadece Türk olduğu için mi yolcuların canını kalifiye olmayanlara emanet edeceksiniz? Pilotun işsizliği yolcunun hayatından daha değerli yani? Hayat çok ucuz bu ülkede. Bu zihniyet yüzünden 3. sınıf ülke olmaktan kurtulamıyoruz...Kaza istatistiklerinde Kübayı, İran'ı da geçeriz bu gidişle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eğitimci ~ 11 yıl önce
Merak etmeyiniz, yabancı pilotların hali bizimkilerden daha kötü. Ülkesinde iş bulamayan ne kadar adam varsa bize geliyor, saati doldurduktan sonra da dönüyor. Kalifiye eleman bulmak zor. Cesna ile 2 tur tan kendini pilot zannediyor, ben de öyle zannetmiştim. Ama gerçekler çok farklı. Özellikle can taşıyan yolcu uçaklarında F/O eğitimine başlayabilmek için toplam uçuş saati, multi pilot ve multi engine saatlerine kabul edilebilir limitler getirilmeli. 500 kiloluk uçaktan 70 tonluk uçağa geçiş bu kadar kolay olmamalı.
air malasia ~ 11 yıl önce
malezya denen burun kıvırdıgımız ulkeye yabancı pilot basvuramaz..malezya vatandası olmak zorunludur..durum boyleyken bir kaza kırım durumlarını incelemenizi tavsiye ederim..% 100 yerli pilotla uçmak kaza kırımı artırmak anlamına gelmiyor bazen
Eğitimciye... ~ 11 yıl önce
Terslik var söylediklerinizde...Avrupada pazar daha gelişmiş durumda ve sektör daralıyor. Bu nedenle de işsiz pilot sayısı daha fazla. Adamlar kötü oldukları için işsiz değiller. Sadece Türk olması kalifiye adam anlamına gelmediği gibi sadece yabancı olması da kalitesiz anlamına gelmez. Her meslekte olduğu gibi iyi pilot-kötü pilot vardır. Ama sadece T.C. vatandaşı diye mutlaka işi olması gerekir anlayışı komünist ülkede olur. Sektör ise sonuna kadar kapitalisttir. Bir de adama uçuş saati limiti getiriyorsunuz da bu limite ulaşana kadar nerede uçmasını bekliyorsunuz?
Air Malasia ~ 11 yıl önce
Pilotluk teknik bir iştir. Yerlisi, yabancısı olmaz. İşini iyi yapan vardır, kötü yapan vardır. Ülke vatandaşının altyapısı iyi ise, teknik bilgisi yeterli ise rahatlıkla iş bulur çünkü Türk şirketleri bir sürü uçak alıyor, pilot ihtiyaçları artıyor. Ben bu şirketlerin özellikle yabancı pilot tercih edeceklerini sanmıyorum çünkü yabancı pilot çalıştırmak daha maliyetlidir her anlamda. Malezya örneği bence pek anlamlı değil. Air France da almıyor yabancı pilot ama kaza istatistiğinde tepelerde diyebiliyor muyuz? Ama rekabet iyidir. İşini adam gibi yapan kendini yetiştirmiş birinden servis almak her zaman için daha iyidir tüketiciler için. Toyota bu ülkeye girene kadar Tofaş, Reno nun beş para etmez arabalarına yıllarca Avrupadan fazla para bayıldı bu halk. Aynı şey hizmet alımlarında da geçerli. Kendini dünya ölçeğinde rekabete hazırlamayan avanta istemesin tembelliğine artık.
14.50.38 e ~ 11 yıl önce
Birader sen Türkiye'de mi yaşıyorsun ? Bu kadar kendi insanına güvenemeyen biri olabilir mi? Yahu elin ispanyolu uzaydan mı gelmiş? Çok mu zeki? Yunanlı, sırp, bulgar pilot dolu..Sen ne masal anlatıyorsun. İnaşllah kazalar minimum olur hatta hiç olmaz. Aç gözünü de bak bakalım dünyada kaç tane ne kazalar nasıl oluyor? seni okuyan da TR den adam çıkmaz zanneder.
09.39.08 ~ 11 yıl önce
Deminki yorumum 14.50.38 e değil 09.39.08 e dir. yanlış oldu. Kusura bakasın her kimse..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000