25 Nisan 2012, Çarşamba 16:06:57

PİLOTLARDAN SONRA SIRA TEKNİSYENLERDE

SHGM, teknisyenlerin minimum dil seviyesi ile ilgili bir genelge yayımladı.
  • ARKADAŞLAR İYİGÜNLER BEN BİR OKUL MEZUNU OLARAK İNGİLİZCE YETERLİLİK OLMASINDAN YANAYIM,FAKAT SHGM BU KONULARDA BİRAZ HIZLI DAVRANIYOR MODUL SINIRLAMALARI GİBİ.YAŞADIKLARIMIZ ORTADA, BENCE BU KURALLARI SADECE BİZ DEĞİL TÜM HAVACILIK CAMİASINDA ÇALIŞAN PLANLAMA ,KALİTE V.S GİBİ KISIMLARINDA GİRMESİ UYGUN .BUNUNLA BİRLİKTE ŞU ANDA GOLD TRAINING VE TALTA GİBİ ARACI KURUMLARADAN İNGİLİZCE BİLMEDEN EASA LİSANSI ALMAYA ÇALIŞAN VE ALMAYA HAK KAZANANLAR ( ÖRN: TEMİZLİKÇİLER "THY",BİR ÇOK ŞİRKETTEN GİREN Y.D TEKNİSYENLER V.S) VAR.HA BÖYLE ARKADAŞLAR EASA LİSANSI OLDU İÇİN İNGİLİZCE YETERLİLİK ARANMIYACAK.YANİ KPDS YE GİRMİYECEK.GELELİM BU DURUM SONUNA ARKADAŞLAR BEN KPDS GİRECEM HA BU ARADA EĞİTİMCİ OLDUM İÇİN 60 GEREKLİ VE PUANI ALICAM SONRASINDA ÜSTE YAZILANLAR VE SHGM YE DAVA AÇICAM BU KİŞİLERİNDE BU YETERLİLİKLERE GİRMESİ GEREKTİĞİ İÇİN VE AYNI ZAMANDA SHGM YE DAVA AÇICAM NEDENİ GRANDFATHER OLAYINDAN DOLAYI BU KONUYU ARAŞTIRIN NEDEMEK İSTEDİĞİM ANLAYACAKSINIZ.HERKEZE ŞİMDİDEN TEŞŞEKÜR.
  • Neticede kanundur, geç bile kalınmıştır. Son derece karmaşık ve hata kabul etmez havacılık dünyasında Türk Sivil Havacılığına kalite getirecektir. 2 yılda 2000 teknisyen yetiştereceğini söyleyenlerin ve tek kelime ingilizce bilmeyenlere EASA lisansı vermeye çalışanların lisanslarımıza atacakları darbeyi engelleyecek, dahası üniversite mezunu olmanın anlamını hatırlatacaktır. İngilizce sınavını özel kurumlara yaptırmamak, ÖSYM ye devretmek (THY ve MNG deki şaibeli modül sınavlarını düşündüğümüzde) oldukça isabetli bir karar. Tüm camiaya hayırlı olsun.
  • parasıyla değil mi karşim? basarız parayı alırız ingilizce belgelerini de. hem de en afilisinden. hahahaha. bu arada 20 yılda kapasite yetersizliği nedeniyle alamadıkları lisanları 1 ayda alan çakallar da lisansları külah yapıp kullanabilirler. havalar sıcak malum.
  • Hakikaten Talta var Yunan var. Ne acaip bir durum. Bir tafata 30 sene dir hiç birşey öğrenememiş teknisyen dinazorlar bir yanda Talta ve yunandan 1 ayda avanta lisans alan çakallar. Olan sapına kadar Harbi mi harbi teknisyen olanlara oluyor. Bilal ekşi bey siz önce şu avanta lisans alan easa cıları iptal ederek başlayın. Başlayın ki bu memlekette adalet varmış diyelim. sonrada şu bana birşey olmaz diye her şeye mühür basan dinazorları temizleyin. Lütfen
  • yaaa ingilizcesi olmayan adam tekniksiyennn olamaazzzzzz...hepsini sokacaksın sınava ...sıavı geçemeyenler vereceksin sanayideki motorcu ustasınn yanına
  • SHGM,nin içinde,pilotlarda,yer işletmede,kontuarda ne kadar ingilizce bilen varda teknisyenlerde bu aranıyor anlamak mümkün değil.Tabiiiki her teknisyenin MEL,MM,FİMvs... okuması ve anlaması gerekir ama bir ingiliz gibi konuşması beklenemez.O zaman CS ler yarıdan fazla düşer.Bu da şirketleri zora sokar.Gönül isterki her teknisyenin ingilizceyi ana dili gibi konuşmasını.Ama bunun bir geçiş süreci olması gerekir.Bir anda kestirip atamazsınız.Bu arkadaşlar bu güne kadar bu uçaklar üzerinde çalışmış deneyim ve bilgi sahibi arkadaşlardır.Bu uygulama hem şirketleri hemde bu arkadaşları zora sokar.Bir geçiş süreci olmalıdır....
  • özellikle lisansını 2008den önce almış , havacılık mezunu olmayan çoğu arkadaş bu işten dolayı sıkıntı yaşayacak bir kısmının ingilizce sınavlarından o notu alması imkansız. özellikle de kpds toefl falan şart koşarlarsa. şirketleri zora sokacağı belli. SHGM denen kurum malesef EASA korkusundan devamlı birilerine saldırır oldu. yayınladıkları genelge bile Türkçe olmaktan ziyade ordan buradan taranmış ingilizce dökümanlardan oluşuyor. TÜRK havacılığı adına çok komik bu. İlla EASA'nın köleliğini yapmak zorundayız , sebebi de belli ; zamanında adam gibi yapılmayan denetimlerin uygulamaların sonucu. İngilizce konuşmayan EASA ülkeleri bu sınavı istiyor mu ? HAYIR..
  • Yıllardır Havacılığın içinde Teknik kökenli biri olarak yazıyorum.Öncelikle bu genelge kesinlikle uygulanmalı ancak yapılacak olan dil sınavın teknik ingilizce ağırlıklı olması yada eşit olması şarttır.80 adet Kpds sorusundan 40 tanesi teknik ingilizce diğer 40 adet soru ingilizce grammer olabilir.Ayrıca Kpds ve Toefl sınavlarının geçerlilik süreci 2 yıldır.Bu şu anlama geliyor C/S Uçak Teknisyeninin 2 yılda bir sınava girmesi bunu 5 yıl gibi bir sürece uzatılması mantıklı olacaktır lisans temdit gibi düşünülmelidir ve en önemlisi Uçak Mühendisi ve Kalite Birimlerinde çalışan personel neden bu genelgeye dahil edilmiyor.Kesinlikle onlarda bu genelgeye sokulmalı ve sınava tabi tutulmalıdırlar bunla ilgili olarak Shgm e görüş bildireceğim.
  • C/S OLANLAR İÇİN DAHA YÜKSEK OLMALI AMA BİR DE ÜLKE ŞARTLARI VAR. HER UÇAK İÇİN BELİRLİ SAYIDA C/S GEREKMEKTE. BAŞTA THY ŞİRKETLER UÇAK SAYISINA ORANLI C/S MİKTARINI AYARLAMAK ZORUNDA. A1 OLUNCA ANCAK TUTABİLİYORLAR. B1 B2 OLURSA ÖZELLİKLE THY GÖÇER.
  • sonuna kadar destekliyorum...ingilizce bilmeyen yetkili personelin hangi kitaba göre iş yaptıgını,nasıl bir ezbere dayalı iş yaptıgını sorgulamak haktır...yeterli seviyede ingilizceye sahip olmayan c/s lerden yetki alınsın ki c/s in anlamı olsun!.çok geç kalınmış çok dogru bir karar.
 Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yayınladığı genelgede, uçak bakımlarında çalışan personellerin bakım ve tamir yaptıkları hava aracı hakkında en az yayımlanan teknik dökümanları okuyacak, anlayacak ve konuşabilecek düzeyde bilmesi gerektiğini ifade etti.

SHGM, SHY 66-01 yönetmeliğinde hükme bağlandığı ifade edilen genelgede, bakım işlemi sonrasında servise verme sertifikası düzenlemek üzere yetkilendirilen personelin CEFR sınavından en az A2 seviyesinde İngilizce bilme şartı, bu parçalar üzerinde yetkisi olmayan fakat bakım yapabilen personelden CEFR sınavında en az A1 seviyesinde İngilizce bilme şartı aranması gerektiği bildirildi.

Ayrıca pratik veya teorik eğitmenleri yetkilendirecek personelin de CEFR sınavından B1 seviyesinde, İş başı eğitimi eğitmenlerinin (OJT) CEFR sınavında A2 seviyesi sağlamaları gerektiği ifade edildi.

Geçmişte belge alan teknisyenlerin, belge süresine dikkat etmeleri gerektiği, genelgenin yayınlanmasından sonra 2 yıl içinde dil yeterliliği belgesini ibraz edemeyecek bakım personellerinin bakım yetkilerinin geçersiz kılınacağı belirtildi.

Bakım merkezi ve eğitim kuruluşları tarafından bakım personeli ve eğitmenlerden, İngilizce bilgisi dışında ek belgeler de istenebileceğini belirten SHGM, onaylı bakım kuruluşlarında görev alan C/S ve S/S ile motor, APU, iniş takımı, komponent/parça üzerinde yapılan bakım işlemi sonrası servise verme sertifikasını düzenleme yetkisi bulunan teknisyenlerin bu hususlara uyması konusunda hassasiyet istedi.
PİLOTLARDAN SONRA SIRA TEKNİSYENLERDE

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
ARKADAŞLAR İYİGÜNLER BEN BİR OKUL MEZUNU OLARAK İNGİLİZCE YETERLİLİK OLMASINDAN YANAYIM,FAKAT SHGM BU KONULARDA BİRAZ HIZLI DAVRANIYOR MODUL SINIRLAMALARI GİBİ.YAŞADIKLARIMIZ ORTADA, BENCE BU KURALLARI SADECE BİZ DEĞİL TÜM HAVACILIK CAMİASINDA ÇALIŞAN PLANLAMA ,KALİTE V.S GİBİ KISIMLARINDA GİRMESİ UYGUN .BUNUNLA BİRLİKTE ŞU ANDA GOLD TRAINING VE TALTA GİBİ ARACI KURUMLARADAN İNGİLİZCE BİLMEDEN EASA LİSANSI ALMAYA ÇALIŞAN VE ALMAYA HAK KAZANANLAR ( ÖRN: TEMİZLİKÇİLER "THY",BİR ÇOK ŞİRKETTEN GİREN Y.D TEKNİSYENLER V.S) VAR.HA BÖYLE ARKADAŞLAR EASA LİSANSI OLDU İÇİN İNGİLİZCE YETERLİLİK ARANMIYACAK.YANİ KPDS YE GİRMİYECEK.GELELİM BU DURUM SONUNA ARKADAŞLAR BEN KPDS GİRECEM HA BU ARADA EĞİTİMCİ OLDUM İÇİN 60 GEREKLİ VE PUANI ALICAM SONRASINDA ÜSTE YAZILANLAR VE SHGM YE DAVA AÇICAM BU KİŞİLERİNDE BU YETERLİLİKLERE GİRMESİ GEREKTİĞİ İÇİN VE AYNI ZAMANDA SHGM YE DAVA AÇICAM NEDENİ GRANDFATHER OLAYINDAN DOLAYI BU KONUYU ARAŞTIRIN NEDEMEK İSTEDİĞİM ANLAYACAKSINIZ.HERKEZE ŞİMDİDEN TEŞŞEKÜR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Neticede kanundur, geç bile kalınmıştır. Son derece karmaşık ve hata kabul etmez havacılık dünyasında Türk Sivil Havacılığına kalite getirecektir. 2 yılda 2000 teknisyen yetiştereceğini söyleyenlerin ve tek kelime ingilizce bilmeyenlere EASA lisansı vermeye çalışanların lisanslarımıza atacakları darbeyi engelleyecek, dahası üniversite mezunu olmanın anlamını hatırlatacaktır. İngilizce sınavını özel kurumlara yaptırmamak, ÖSYM ye devretmek (THY ve MNG deki şaibeli modül sınavlarını düşündüğümüzde) oldukça isabetli bir karar. Tüm camiaya hayırlı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
parasıyla değil mi karşim? basarız parayı alırız ingilizce belgelerini de. hem de en afilisinden. hahahaha. bu arada 20 yılda kapasite yetersizliği nedeniyle alamadıkları lisanları 1 ayda alan çakallar da lisansları külah yapıp kullanabilirler. havalar sıcak malum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hakikaten Talta var Yunan var. Ne acaip bir durum. Bir tafata 30 sene dir hiç birşey öğrenememiş teknisyen dinazorlar bir yanda Talta ve yunandan 1 ayda avanta lisans alan çakallar. Olan sapına kadar Harbi mi harbi teknisyen olanlara oluyor. Bilal ekşi bey siz önce şu avanta lisans alan easa cıları iptal ederek başlayın. Başlayın ki bu memlekette adalet varmış diyelim. sonrada şu bana birşey olmaz diye her şeye mühür basan dinazorları temizleyin. Lütfen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yaaa ingilizcesi olmayan adam tekniksiyennn olamaazzzzzz...hepsini sokacaksın sınava ...sıavı geçemeyenler vereceksin sanayideki motorcu ustasınn yanına

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
SHGM,nin içinde,pilotlarda,yer işletmede,kontuarda ne kadar ingilizce bilen varda teknisyenlerde bu aranıyor anlamak mümkün değil.Tabiiiki her teknisyenin MEL,MM,FİMvs... okuması ve anlaması gerekir ama bir ingiliz gibi konuşması beklenemez.O zaman CS ler yarıdan fazla düşer.Bu da şirketleri zora sokar.Gönül isterki her teknisyenin ingilizceyi ana dili gibi konuşmasını.Ama bunun bir geçiş süreci olması gerekir.Bir anda kestirip atamazsınız.Bu arkadaşlar bu güne kadar bu uçaklar üzerinde çalışmış deneyim ve bilgi sahibi arkadaşlardır.Bu uygulama hem şirketleri hemde bu arkadaşları zora sokar.Bir geçiş süreci olmalıdır....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
özellikle lisansını 2008den önce almış , havacılık mezunu olmayan çoğu arkadaş bu işten dolayı sıkıntı yaşayacak bir kısmının ingilizce sınavlarından o notu alması imkansız. özellikle de kpds toefl falan şart koşarlarsa. şirketleri zora sokacağı belli. SHGM denen kurum malesef EASA korkusundan devamlı birilerine saldırır oldu. yayınladıkları genelge bile Türkçe olmaktan ziyade ordan buradan taranmış ingilizce dökümanlardan oluşuyor. TÜRK havacılığı adına çok komik bu. İlla EASA'nın köleliğini yapmak zorundayız , sebebi de belli ; zamanında adam gibi yapılmayan denetimlerin uygulamaların sonucu. İngilizce konuşmayan EASA ülkeleri bu sınavı istiyor mu ? HAYIR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yıllardır Havacılığın içinde Teknik kökenli biri olarak yazıyorum.Öncelikle bu genelge kesinlikle uygulanmalı ancak yapılacak olan dil sınavın teknik ingilizce ağırlıklı olması yada eşit olması şarttır.80 adet Kpds sorusundan 40 tanesi teknik ingilizce diğer 40 adet soru ingilizce grammer olabilir.Ayrıca Kpds ve Toefl sınavlarının geçerlilik süreci 2 yıldır.Bu şu anlama geliyor C/S Uçak Teknisyeninin 2 yılda bir sınava girmesi bunu 5 yıl gibi bir sürece uzatılması mantıklı olacaktır lisans temdit gibi düşünülmelidir ve en önemlisi Uçak Mühendisi ve Kalite Birimlerinde çalışan personel neden bu genelgeye dahil edilmiyor.Kesinlikle onlarda bu genelgeye sokulmalı ve sınava tabi tutulmalıdırlar bunla ilgili olarak Shgm e görüş bildireceğim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
C/S OLANLAR İÇİN DAHA YÜKSEK OLMALI AMA BİR DE ÜLKE ŞARTLARI VAR. HER UÇAK İÇİN BELİRLİ SAYIDA C/S GEREKMEKTE. BAŞTA THY ŞİRKETLER UÇAK SAYISINA ORANLI C/S MİKTARINI AYARLAMAK ZORUNDA. A1 OLUNCA ANCAK TUTABİLİYORLAR. B1 B2 OLURSA ÖZELLİKLE THY GÖÇER.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
sonuna kadar destekliyorum...ingilizce bilmeyen yetkili personelin hangi kitaba göre iş yaptıgını,nasıl bir ezbere dayalı iş yaptıgını sorgulamak haktır...yeterli seviyede ingilizceye sahip olmayan c/s lerden yetki alınsın ki c/s in anlamı olsun!.çok geç kalınmış çok dogru bir karar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000