27 Nisan 2010, Salı 11:02:22

PİLOTLAR GÜNÜ BÖYLE KUTLANDI

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) üyeleri, 26 Nisan Pilotlar Gününü coşkuyla kutladı.
  • Eskiden şirketlerdeki pilotlada davet edilirdi. Hiç bi davet göremedim kimler katıldı acaba
İlk Türk pilotu Mehmet Fesa Evrensev’in Türk semalarındaki ilk uçuş gününü Pilotlar günü ilan eden TALPA, bu günü Yeşilköy Polat Renaissance Hotel’de görkemli bir törenle kutladı.
 
Görkemli törene Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, SHGM Havaalanları Daire Başkanı Cemil Acar, SHGM eski Genel Müdür yardımcısı Oktay Erdağı,  DHMI Genel Müdürü Orhan Birdal, DHMI Atatürk Havaalanı Başmüdürü Celal Özuğur, TALPA eski Başkanı Ali Ziya Yılmaz, TATCA Başkanı Ayhan Kartal, TÖSHİD Başkanı İzzet Tükenmez, TÖSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu, Fesa Evrensev’in kızı İlhan Şahin, Vecihi Hürkuş’un kızı Gönül Hürkuş, Türk Hava Yolları Uçuş İşletme Başkanı Kaptan Pilot Bülent Manav ve çok sayıda önemli isim katıldı.
 
Kutlama törenleri açılışında Pilot Ali İsmet Öztürk'ün, Mor Menekşe isimli uçağı ile yaptığı akrobasi gösterisi, davetlilerden büyük alkış aldı.
 
26 Nisan Türkiye Pilotlar Günü ile ilgili konuşan TALPA Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Özacar, "Mehmet Fesa Evrensev'in Genelkurmay tarafından 1911 yılında uçuş eğitimi alması için Fransa'ya gönderilmesinin ardından 1912 yılında Türk hava sahasında, 26 Nisan günü gerçekleştirdiği ilk uçuş, pilotlar derneği ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ortak kararı ile pilotlar günü olarak kutlanmaktadır. Bu günü 2000 yılından itibaren geleneksel olarak kutlamaktayız" dedi.
 
Gösterinin ardından Balo Salonu’nda TALPA tarafından katılan önemli isimlere plaket takdim edildi. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru plaket töreninde yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.
 
Arıduru “Sivil havacılık sektörünün vazgeçilmez unsuru olarak anahtar görev yapmakta olan pilotlarımızın bu özel günlerinde sizlerle birlikte olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti belirterek, sizleri saygıyla selamlıyorum” diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti.
 
YERLİ PİLOTLARA ÖNCELİK
 
“Ülkemiz sivil havacılık sektöründe son yıllarda önemli mesafeler kat edildiği vatandaşlarımız tarafından da günlük hayatlarında hissedilmekte olup,  “Her Türk vatandaşı hayatında en az bir kez uçağa binecektir” sloganıyla 2003 yılında başlatılan Bölgesel Havacılık Projesi ile dünyada %5 olan sektörel büyüme hızı ülkemizde %53,3 gibi rekor bir gelişme göstermiştir. 2002 yılında yerli hava taşıma işletmelerimizin toplam cirosu yaklaşık 2,2 Milyar ABD Doları iken bugün bu değer 10 Milyar Doları aşmıştır. Bu gelişmeye paralel olarak havayolu işletmelerinde bulunan uçak sayıları da önemli oranda artış göstermiş olup, bugün itibariyle havayolu kategorisinde toplam 312 uçak sayısına ulaşılmıştır. Pilot sayımız son yıllarda bu gelişme nedeniyle yetersiz kalmış ve pilot açığımızı yabancı pilotlardan karşılamış bulunmaktayız. Ülkemizde, halen 15 uçuş eğitim organizasyonunda yılda ortalama 350 pilot yetiştirilmekte olup, TSK’nden emeklilik veya istifa suretiyle ayrılan pilotlarla birlikte yılda ortalama 550 pilot lisanslandırılmaktadır. Ayrıca, pilot olmuş personele tip eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiş toplam 15 Tip Eğitim Organizasyonu da sektörde faaliyetlerini sürdürmektedir. Ülkemizde tanzim edilen pilot lisansı sayısı toplam 7250’ye ulaşmıştır. 2002 yılında 2200 aktif lisanslı pilot mevcudu bulunurken, bugün bu sayı %100 artış göstererek 4420’ye yükselmiştir. Havayolu işletmelerinde görevli pilot sayısı ise 3150’ye ulaşmıştır. Havayolu işletmeleri tarafından istihdam edilecek pilotların seçimi esnasında yerli pilotlara öncelik verilmesi ve yerli pilot sayılarının artışına katkı hususuna özen gösterilmesi, Türk Sivil Havacılığının gelişimi açısından büyük önem arz etmektedir.”
 
Arıduru kaza faktöründe insan rolünün etkisine vurgu yaparak “Yürürlükte bulunan mevzuatlara harfiyen uyulması ve uçuş planlamalarının belirlenmiş standartlara uygun olarak ve uçuş emniyetinin gereklerini yerine getirecek şekilde yapılması son derece önemli bir konu olup, bu alanda taviz verilmesi mümkün değildir. Uçuş emniyetinin sağlanması ve kazaların sıfıra indirilmesi yönünde yapılan her türlü çalışmaya destek olunacağının altını çizerek, bu alanda siz değerli pilotlardan da önemli katkı ve desteğin beklendiğine bir kez daha vurgu yapmakta yarar görüyorum.” dedi.
 
Arıduru İş Kanunu konusunda yaptığı açıklamada “ Sizlerin de çok iyi bildiği ve gelişmeleri yakından takip ettiği bu konu, Çalışma Bakanlığı’nın sorumluluk alanına girmekte ve dolayısıyla bu Bakanlık tarafından takip edilmektedir.
  
Bu konunun çözüme kavuşturularak, pilot ve diğer havacılık personelinin de İş Kanunu kapsamında güvencelere kavuşması konusunda sizlere destek olunmaya devam edileceğinin altını bir kez daha çizmekte yarar görüyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.
 
Tören gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam ederken, ENBE Orkestrası davetlilere keyifli dakikalar yaşattı.
 
Geceden görüntüler için TIKLAYIN
PİLOTLAR GÜNÜ BÖYLE KUTLANDI

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Eskiden şirketlerdeki pilotlada davet edilirdi. Hiç bi davet göremedim kimler katıldı acaba

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000